[학위논문]요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 학교부적응 청소년의 자아존중감 및 학교생활적응에 미치는 효과 Effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on self-esteem and school life adaptation of school maladjusted adolescents원문보기
본 연구는 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 학교부적응청소년의 자아존중감 및 학교생활적응에 미치는 효과를 검증하는데 목적이 있다. 우선 프로그램의 효과를 검증하기 위해 자아존중감 및 학교생활적응에 미치는 영향을 살펴보았다. 또한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램과의 효과성 차이를 검증하는데 그 목적이 있다. 이 같은 목적을 달성하기 위하여 서울에 있는 세 개 고등학교에서 학교부적응청소년을 대상으로 통제집단과 실험집단으로 26명을 선정하였다. 실험집단을 대상으로 매주 2회, 120분씩 총 6회기를 각 그룹별로 프로그램을 진행하였다. 각 그룹의 프로그램 효과성을 검증하기 위하여 사전, 사후 검사를 실시하였고 프로그램 종료 3주후에 추후검사를 실시하였다. 본 연구에서 사용된 측정도구는 다음과 같다. 자아존중감을 측정하기 위하여 Rosenberg(1965)가 개발한 검사를 전병제(1974)가 번안한 것으로, 이영자(1995)가 수정한 척도를 사용하였으며 학교생활적응을 측정하기 위하여 임정순(1993)의 ‘아동의 학교생활 적응에 관한 검사지’를 참고로 유윤희(1994)가 중·고등학교에 알맞게 수정·보완한 것을 사용하였다. 본 연구의 ...
본 연구는 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 학교부적응청소년의 자아존중감 및 학교생활적응에 미치는 효과를 검증하는데 목적이 있다. 우선 프로그램의 효과를 검증하기 위해 자아존중감 및 학교생활적응에 미치는 영향을 살펴보았다. 또한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램과의 효과성 차이를 검증하는데 그 목적이 있다. 이 같은 목적을 달성하기 위하여 서울에 있는 세 개 고등학교에서 학교부적응청소년을 대상으로 통제집단과 실험집단으로 26명을 선정하였다. 실험집단을 대상으로 매주 2회, 120분씩 총 6회기를 각 그룹별로 프로그램을 진행하였다. 각 그룹의 프로그램 효과성을 검증하기 위하여 사전, 사후 검사를 실시하였고 프로그램 종료 3주후에 추후검사를 실시하였다. 본 연구에서 사용된 측정도구는 다음과 같다. 자아존중감을 측정하기 위하여 Rosenberg(1965)가 개발한 검사를 전병제(1974)가 번안한 것으로, 이영자(1995)가 수정한 척도를 사용하였으며 학교생활적응을 측정하기 위하여 임정순(1993)의 ‘아동의 학교생활 적응에 관한 검사지’를 참고로 유윤희(1994)가 중·고등학교에 알맞게 수정·보완한 것을 사용하였다. 본 연구의 자료분석과 프로그램 효과검증은 Mauchly의 구형성 검정(Mauchly’s Test of Sphericity)법, 반복측정 ANOVA(repeated measure ANOVA), Turkey의 HSD방법, Kruskall-Wallis Test를 실시하였다. 통계처리는 SPSS 21.0 프로그램을 이용하였다. 본 연구결과를 통해서 얻은 결론은 아래와 같다. 첫째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 학교부적응청소년의 자아존중감에 미치는 효과는 통계적으로 유의미한 차이가 있었다. 둘째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 학교부적응청소년의 학교생활적응에 미치는 효과는 통계적으로 유의미한 차이가 있었다. 셋째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 긍정심리기반 그룹코칭프로그램 보다 학교부적응청소년의 자아존중감에 미치는 효과는 통계적으로 유의미한 차이가 없었다. 넷째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 긍정심리기반 그룹코칭프로그램 보다 학교부적응청소년의 학교생활적응에 미치는 효과는 통계적으로 유의미한 차이가 없었다. 다섯째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램을 실시한 집단이 긍정심리기반 그룹코칭프로그램 집단보다 프로그램을 기억하는 능력의 영향으로 코칭의 추후효과가 지속되는 것을 확인하였다. 여섯째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램을 실시한 집단이 긍정심리기반 그룹코칭프로그램 집단보다 프로그램 참석률이 높은 영향으로 코칭의 추후효과가 지속되는 것을 확인하였다. 본 연구의 의의는 다음과 같다. 본 연구의 의의는 첫째, 요리활동을 매개로 한 코칭관련 프로그램을 최초로 시도하여 긍정적인 효과성을 검증하였다. 둘째, 학교현장에서 학교부적응청소년 대상으로 자아존중감 및 학교생활적응도를 높이는데 참여도와 몰입도가 뛰어난 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램의 첫걸음을 개척하였다 셋째, 코칭프로그램에 요리활동이라는 매개를 활용함으로써 비자발적인 청소년들에게도 코칭프로그램의 우수한 효과를 전달할 수 있는 계기를 마련하였다. 마지막으로 코칭프로그램의 다양성에 조그마한 일조를 하였다는 점에서 의의가 있다.
본 연구는 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 학교부적응청소년의 자아존중감 및 학교생활적응에 미치는 효과를 검증하는데 목적이 있다. 우선 프로그램의 효과를 검증하기 위해 자아존중감 및 학교생활적응에 미치는 영향을 살펴보았다. 또한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램과의 효과성 차이를 검증하는데 그 목적이 있다. 이 같은 목적을 달성하기 위하여 서울에 있는 세 개 고등학교에서 학교부적응청소년을 대상으로 통제집단과 실험집단으로 26명을 선정하였다. 실험집단을 대상으로 매주 2회, 120분씩 총 6회기를 각 그룹별로 프로그램을 진행하였다. 각 그룹의 프로그램 효과성을 검증하기 위하여 사전, 사후 검사를 실시하였고 프로그램 종료 3주후에 추후검사를 실시하였다. 본 연구에서 사용된 측정도구는 다음과 같다. 자아존중감을 측정하기 위하여 Rosenberg(1965)가 개발한 검사를 전병제(1974)가 번안한 것으로, 이영자(1995)가 수정한 척도를 사용하였으며 학교생활적응을 측정하기 위하여 임정순(1993)의 ‘아동의 학교생활 적응에 관한 검사지’를 참고로 유윤희(1994)가 중·고등학교에 알맞게 수정·보완한 것을 사용하였다. 본 연구의 자료분석과 프로그램 효과검증은 Mauchly의 구형성 검정(Mauchly’s Test of Sphericity)법, 반복측정 ANOVA(repeated measure ANOVA), Turkey의 HSD방법, Kruskall-Wallis Test를 실시하였다. 통계처리는 SPSS 21.0 프로그램을 이용하였다. 본 연구결과를 통해서 얻은 결론은 아래와 같다. 첫째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 학교부적응청소년의 자아존중감에 미치는 효과는 통계적으로 유의미한 차이가 있었다. 둘째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 학교부적응청소년의 학교생활적응에 미치는 효과는 통계적으로 유의미한 차이가 있었다. 셋째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 긍정심리기반 그룹코칭프로그램 보다 학교부적응청소년의 자아존중감에 미치는 효과는 통계적으로 유의미한 차이가 없었다. 넷째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램이 긍정심리기반 그룹코칭프로그램 보다 학교부적응청소년의 학교생활적응에 미치는 효과는 통계적으로 유의미한 차이가 없었다. 다섯째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램을 실시한 집단이 긍정심리기반 그룹코칭프로그램 집단보다 프로그램을 기억하는 능력의 영향으로 코칭의 추후효과가 지속되는 것을 확인하였다. 여섯째, 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램을 실시한 집단이 긍정심리기반 그룹코칭프로그램 집단보다 프로그램 참석률이 높은 영향으로 코칭의 추후효과가 지속되는 것을 확인하였다. 본 연구의 의의는 다음과 같다. 본 연구의 의의는 첫째, 요리활동을 매개로 한 코칭관련 프로그램을 최초로 시도하여 긍정적인 효과성을 검증하였다. 둘째, 학교현장에서 학교부적응청소년 대상으로 자아존중감 및 학교생활적응도를 높이는데 참여도와 몰입도가 뛰어난 요리활동을 매개로 한 긍정심리기반 그룹코칭프로그램의 첫걸음을 개척하였다 셋째, 코칭프로그램에 요리활동이라는 매개를 활용함으로써 비자발적인 청소년들에게도 코칭프로그램의 우수한 효과를 전달할 수 있는 계기를 마련하였다. 마지막으로 코칭프로그램의 다양성에 조그마한 일조를 하였다는 점에서 의의가 있다.
The purpose of this study is to verify the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on self-esteem and school life adaptation of school maladjusted adolescents. First, to verify the effects of the program, it was examined the effects on self-es...
The purpose of this study is to verify the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on self-esteem and school life adaptation of school maladjusted adolescents. First, to verify the effects of the program, it was examined the effects on self-esteem and school life adaptation. In addition, its purpose is to verify the difference of effectiveness with group coaching program on the basis of positive psychology. To achieve the above-mentioned purpose, 26 maladjusted adolescents in three high schools located in Seoul by dividing into a control group and an experimental group. The program was carried out per each group composed of total 6 sessions, 120 minutes, twice a week targeting the experimental group. To verify the effectives of the program of each group, it was carried out pre- and post- test and follow-up test was carried out after three weeks after the end of the program. The measurement instruments used in this study were as follows: To measure self-esteem, it was used the scale, developed by Rosenberg (1965), adapted by Jeon, Byeong Je (1974) and revised by Lee, Yeong Ja (1995), to measure school life adaptation, it was used ‘test about school life adaptation of children’ by Lim, Jeong Sun (1993) and revised and supplemented by Yoo, Yun Hee (1994) for middle and high school. To verify the effectiveness of the program and analyze data of this study, it was carried out Mauchly’s Test of Sphericity, repeated measure ANOVA, Turkey’s HSD method, and Kruskall-Wallis Test. As for the statistical process, it was used SPSS 21.0 program. The conclusions through the results of study are as follows: First, as for the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on self-esteem of school maladjusted adolescents, it has significant difference statistically. Second, as for the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on school life adaptation of school maladjusted adolescents, it has significant difference statistically. Third, as for the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on self-esteem of school maladjusted adolescents than group coaching program on the basis of positive psychology, it has no significant difference statistically. Fourth, as for the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on school life adaptation of school maladjusted adolescents than group coaching program on the basis of positive psychology, it has no significant difference statistically. Fifth, it was confirmed that the follow-up effects of coaching continued due to the effects of ability that the group performed group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities remember the program than the group performed group coaching program on the basis of positive psychology. Sixth, it was confirmed that the follow-up effects of coaching continued due to the effects of higher program attendance rate that the group performed group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities remember the program than the group performed group coaching program on the basis of positive psychology The significances of this study are as follows: First, it was verified the positive effectiveness by attempting the program related to coaching through cooking activities for the first time. Second, it pioneered the first step of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities which has excellent participation and engagement to increase self-esteem and school life adaptation targeting school maladjustment adolescent in actual school field. Third, it prepared the opportunity which can deliver excellent effects of coaching program for involuntary adolescent through cooking activities in the coaching program. Last, it has significance by contributing to the diversity of coaching program.
The purpose of this study is to verify the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on self-esteem and school life adaptation of school maladjusted adolescents. First, to verify the effects of the program, it was examined the effects on self-esteem and school life adaptation. In addition, its purpose is to verify the difference of effectiveness with group coaching program on the basis of positive psychology. To achieve the above-mentioned purpose, 26 maladjusted adolescents in three high schools located in Seoul by dividing into a control group and an experimental group. The program was carried out per each group composed of total 6 sessions, 120 minutes, twice a week targeting the experimental group. To verify the effectives of the program of each group, it was carried out pre- and post- test and follow-up test was carried out after three weeks after the end of the program. The measurement instruments used in this study were as follows: To measure self-esteem, it was used the scale, developed by Rosenberg (1965), adapted by Jeon, Byeong Je (1974) and revised by Lee, Yeong Ja (1995), to measure school life adaptation, it was used ‘test about school life adaptation of children’ by Lim, Jeong Sun (1993) and revised and supplemented by Yoo, Yun Hee (1994) for middle and high school. To verify the effectiveness of the program and analyze data of this study, it was carried out Mauchly’s Test of Sphericity, repeated measure ANOVA, Turkey’s HSD method, and Kruskall-Wallis Test. As for the statistical process, it was used SPSS 21.0 program. The conclusions through the results of study are as follows: First, as for the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on self-esteem of school maladjusted adolescents, it has significant difference statistically. Second, as for the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on school life adaptation of school maladjusted adolescents, it has significant difference statistically. Third, as for the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on self-esteem of school maladjusted adolescents than group coaching program on the basis of positive psychology, it has no significant difference statistically. Fourth, as for the effects of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities on school life adaptation of school maladjusted adolescents than group coaching program on the basis of positive psychology, it has no significant difference statistically. Fifth, it was confirmed that the follow-up effects of coaching continued due to the effects of ability that the group performed group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities remember the program than the group performed group coaching program on the basis of positive psychology. Sixth, it was confirmed that the follow-up effects of coaching continued due to the effects of higher program attendance rate that the group performed group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities remember the program than the group performed group coaching program on the basis of positive psychology The significances of this study are as follows: First, it was verified the positive effectiveness by attempting the program related to coaching through cooking activities for the first time. Second, it pioneered the first step of group coaching program on the basis of positive psychology through cooking activities which has excellent participation and engagement to increase self-esteem and school life adaptation targeting school maladjustment adolescent in actual school field. Third, it prepared the opportunity which can deliver excellent effects of coaching program for involuntary adolescent through cooking activities in the coaching program. Last, it has significance by contributing to the diversity of coaching program.
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