법제유황의 급여가 돈육의 보수력, 육색 및 지질특성에 미치는 영향 Effect of dietary processed sulfur supplementation on water-holding capacity, color, and lipid profiles of pork원문보기
본 실험은 법제 유황을 돼지에 급여하였을 때, 돈육에서 일어나는 보수력, 색도 그리고 지질 변화에 대한 효과를 살펴보고자 수행하였다. 실험은 총 두 군으로 진행되었고, 대조군 (CON)에는 일반 사료를, 처리군 (S)에는 법제유황 0.3%를 첨가한 배합사료를 급여하였다. 모든 개체는 최종 평균 무게 120 kg에서 도축되었으며, 도체로부터 longissimus dorsi만 채집하여 실험에 사용하였다. 법제유황을 급여한 돈육 (S)에서 수분 및 ...
본 실험은 법제 유황을 돼지에 급여하였을 때, 돈육에서 일어나는 보수력, 색도 그리고 지질 변화에 대한 효과를 살펴보고자 수행하였다. 실험은 총 두 군으로 진행되었고, 대조군 (CON)에는 일반 사료를, 처리군 (S)에는 법제유황 0.3%를 첨가한 배합사료를 급여하였다. 모든 개체는 최종 평균 무게 120 kg에서 도축되었으며, 도체로부터 longissimus dorsi만 채집하여 실험에 사용하였다. 법제유황을 급여한 돈육 (S)에서 수분 및 회분의 함량은 대조군 (CON)에 비해서 유의적으로 높게 나타났으며 (p<0.05), S군의 조지방, pH 그리고 압착드립은 CON군에 비해서 유의적으로 낮게 나타났다 (p<0.05). 색도를 볼 때, S군의 적색도와 황색도는 CON군에 비해서 유의적으로 낮았으며 (p<0.05), 명도는 S군이 유의적으로 높았다 (p<0.05). CON군과 비교하였을 때, S군이 총 지질 함량, 중성지질 그리고 동맥경화지수에서 낮은 수치를 나타냈으며, HDL-C (high-density lipoprotein cholesterol)은 유의적으로 높게 나타났다 (p<0.05). 법제유황의 급여로 인해 지방산 중 myristic acid, heptadecanoic acid, 그리고 stearic acid 함량은 낮아지는 반면, S군의 monounsaturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids 그리고 oleic acid 수치는 CON군에 비해서 유의적으로 증가하였다 (p<0.05). 그러므로, 법제유황의 급여는 유황돈육의 영양학적 가치 및 품질을 높이는데 영향을 주는 것으로 판단된다.
본 실험은 법제 유황을 돼지에 급여하였을 때, 돈육에서 일어나는 보수력, 색도 그리고 지질 변화에 대한 효과를 살펴보고자 수행하였다. 실험은 총 두 군으로 진행되었고, 대조군 (CON)에는 일반 사료를, 처리군 (S)에는 법제유황 0.3%를 첨가한 배합사료를 급여하였다. 모든 개체는 최종 평균 무게 120 kg에서 도축되었으며, 도체로부터 longissimus dorsi만 채집하여 실험에 사용하였다. 법제유황을 급여한 돈육 (S)에서 수분 및 회분의 함량은 대조군 (CON)에 비해서 유의적으로 높게 나타났으며 (p<0.05), S군의 조지방, pH 그리고 압착드립은 CON군에 비해서 유의적으로 낮게 나타났다 (p<0.05). 색도를 볼 때, S군의 적색도와 황색도는 CON군에 비해서 유의적으로 낮았으며 (p<0.05), 명도는 S군이 유의적으로 높았다 (p<0.05). CON군과 비교하였을 때, S군이 총 지질 함량, 중성지질 그리고 동맥경화지수에서 낮은 수치를 나타냈으며, HDL-C (high-density lipoprotein cholesterol)은 유의적으로 높게 나타났다 (p<0.05). 법제유황의 급여로 인해 지방산 중 myristic acid, heptadecanoic acid, 그리고 stearic acid 함량은 낮아지는 반면, S군의 monounsaturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids 그리고 oleic acid 수치는 CON군에 비해서 유의적으로 증가하였다 (p<0.05). 그러므로, 법제유황의 급여는 유황돈육의 영양학적 가치 및 품질을 높이는데 영향을 주는 것으로 판단된다.
This study was performed to investigate the effect of dietary processed sulfur supplementation on water-holding capacity, color, and lipid profiles of pork according to the level of dietary processed sulfur (0%, CON; 0.3%, S). The pigs were slaughtered at an average final weight of 120 kg, and the l...
This study was performed to investigate the effect of dietary processed sulfur supplementation on water-holding capacity, color, and lipid profiles of pork according to the level of dietary processed sulfur (0%, CON; 0.3%, S). The pigs were slaughtered at an average final weight of 120 kg, and the longissimus dorsi muscles were collected from the carcasses. As results, pork processed with sulfur had significantly higher moisture and ash contents compared to those of CON but lower crude fat, pH, expressible drip, lower redness and yellowness, and greater lightness. Pork processed with sulfur showed significantly lower total lipid content, triglycerides, and atherosclerosis index but significantly higher high-density lipoprotein cholesterol. Feeding processed sulfur significantly lowered myristic acid, heptadecanoic acid, and stearic acid contents, whereas monounsaturated fatty acids and oleic acids were significantly higher compared to those in the CON. Higher amounts of polyunsaturated fatty acids and n-6 fatty acids were observed in the pork processed with sulfur than that of the CON. Therefore, supplementing pigs with dietary sulfur improved nutrient and meat quality.
This study was performed to investigate the effect of dietary processed sulfur supplementation on water-holding capacity, color, and lipid profiles of pork according to the level of dietary processed sulfur (0%, CON; 0.3%, S). The pigs were slaughtered at an average final weight of 120 kg, and the longissimus dorsi muscles were collected from the carcasses. As results, pork processed with sulfur had significantly higher moisture and ash contents compared to those of CON but lower crude fat, pH, expressible drip, lower redness and yellowness, and greater lightness. Pork processed with sulfur showed significantly lower total lipid content, triglycerides, and atherosclerosis index but significantly higher high-density lipoprotein cholesterol. Feeding processed sulfur significantly lowered myristic acid, heptadecanoic acid, and stearic acid contents, whereas monounsaturated fatty acids and oleic acids were significantly higher compared to those in the CON. Higher amounts of polyunsaturated fatty acids and n-6 fatty acids were observed in the pork processed with sulfur than that of the CON. Therefore, supplementing pigs with dietary sulfur improved nutrient and meat quality.
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