과일이나 야채 건조의 경우 건조 과정에 따라 빛깔, 풍미, 형태, 식감 등이 달라지게 되는데 건조기 주변의 날씨나 계절 등 외부의 환경 변화로 인하여 건조 공정을 정밀하게 제어하기 어려운 문제가 있고, 건조물의 고품질화를 위해서는 건조 대상물의 개별 특성에 적합한 건조 프로세스를 확립하는 한편 웰빙을 추구하는 시장 환경에 부응할 수 있는 건조과채류를 생산할 수 있는 건조기의 개발이 필요하다. 이러한 필요성에 따라, 본 연구에서는 시장 경쟁력이 충분한 웰빙 건조과채류 생산을 위해 ...
과일이나 야채 건조의 경우 건조 과정에 따라 빛깔, 풍미, 형태, 식감 등이 달라지게 되는데 건조기 주변의 날씨나 계절 등 외부의 환경 변화로 인하여 건조 공정을 정밀하게 제어하기 어려운 문제가 있고, 건조물의 고품질화를 위해서는 건조 대상물의 개별 특성에 적합한 건조 프로세스를 확립하는 한편 웰빙을 추구하는 시장 환경에 부응할 수 있는 건조과채류를 생산할 수 있는 건조기의 개발이 필요하다. 이러한 필요성에 따라, 본 연구에서는 시장 경쟁력이 충분한 웰빙 건조과채류 생산을 위해 동결건조 및 진공건조 등 고가의 장비를 이용하는 방법 이외에 원적외선 및 약간의 감압기능을 융합함으로써 식품의 맛, 향 그리고 색을 유지하면서 건조로 인한 영양소 파괴를 줄일 수 있는 융합기능형 과채류 건조 시스템을 개발하였다. 챔버의 기능 설계에 대한 검증을 위해 슈퍼컴퓨터를 이용하여 챔버 내의 유동해석을 실시하였다. 이를 통해 재순환이 발생하는 문제를 해결하기 위해 챔버 상하부에 플레이트를 설치해 줌으로써 건조대상물 전체에 균일하게 열전도가 이루어 질 수 있도록 하였으며 챔버내의 평균 유속이 23.9% 향상되는 결과를 얻게 되었다. 또한 제주의 향토자원인 현무암 판재가 방출하는 원적외선의 방사율이 0.919 방사에너지는 4.56*102 이라는 결과 뿐만 아니라 대장균, 녹농균황색포도상구균을 각각 2.1%, 2.0%, 5.5% 감소시킨다는 시험결과를 얻었다. 또한 건조된 제품의 식품화학적 분석에 의해 맛, 향, 색은 물론 영양분 파괴를 최소화 함으로써 웰빙 건조식품으로서의 가치를 확보할 수 있게 되었으며 에너지 소비 및 탄소배출량 또한 동일조건의 열풍건조 및 동결건조에 비해 우수한 것으로 나타났다. 또한, 제어 모듈을 개발하여 피건조물의 종류나 주변 환경에 따라 각각 다른 조건으로 건조를 할 수 있으며 챔버내의 각 센서 및 기기들의 상태를 파악 또는 제어함으로써 효율적인 운영이 가능하게 되었다. 이 결과 건조제품의 고품질, 고부가가치화, 에너지 효율 향상 및 외부 환경변화에 능동적으로 대처할 수 있게 되었다. 또한, 이 개발을 통하여 과잉 생산된 물량 및 비상품등의 과일을 이용하여 고부가 제품화를 가능하게 함으로써 식품가공산업의 새로운 패러다임을 제시함은 물론 FTA 체결에 따른 우리 농업의 경쟁력 강화, 나아가서는 글로벌 엔지니어링 수출 산업에도 크게 기여할 수 있을 것으로 기대된다.
과일이나 야채 건조의 경우 건조 과정에 따라 빛깔, 풍미, 형태, 식감 등이 달라지게 되는데 건조기 주변의 날씨나 계절 등 외부의 환경 변화로 인하여 건조 공정을 정밀하게 제어하기 어려운 문제가 있고, 건조물의 고품질화를 위해서는 건조 대상물의 개별 특성에 적합한 건조 프로세스를 확립하는 한편 웰빙을 추구하는 시장 환경에 부응할 수 있는 건조과채류를 생산할 수 있는 건조기의 개발이 필요하다. 이러한 필요성에 따라, 본 연구에서는 시장 경쟁력이 충분한 웰빙 건조과채류 생산을 위해 동결건조 및 진공건조 등 고가의 장비를 이용하는 방법 이외에 원적외선 및 약간의 감압기능을 융합함으로써 식품의 맛, 향 그리고 색을 유지하면서 건조로 인한 영양소 파괴를 줄일 수 있는 융합기능형 과채류 건조 시스템을 개발하였다. 챔버의 기능 설계에 대한 검증을 위해 슈퍼컴퓨터를 이용하여 챔버 내의 유동해석을 실시하였다. 이를 통해 재순환이 발생하는 문제를 해결하기 위해 챔버 상하부에 플레이트를 설치해 줌으로써 건조대상물 전체에 균일하게 열전도가 이루어 질 수 있도록 하였으며 챔버내의 평균 유속이 23.9% 향상되는 결과를 얻게 되었다. 또한 제주의 향토자원인 현무암 판재가 방출하는 원적외선의 방사율이 0.919 방사에너지는 4.56*102 이라는 결과 뿐만 아니라 대장균, 녹농균 황색포도상구균을 각각 2.1%, 2.0%, 5.5% 감소시킨다는 시험결과를 얻었다. 또한 건조된 제품의 식품화학적 분석에 의해 맛, 향, 색은 물론 영양분 파괴를 최소화 함으로써 웰빙 건조식품으로서의 가치를 확보할 수 있게 되었으며 에너지 소비 및 탄소배출량 또한 동일조건의 열풍건조 및 동결건조에 비해 우수한 것으로 나타났다. 또한, 제어 모듈을 개발하여 피건조물의 종류나 주변 환경에 따라 각각 다른 조건으로 건조를 할 수 있으며 챔버내의 각 센서 및 기기들의 상태를 파악 또는 제어함으로써 효율적인 운영이 가능하게 되었다. 이 결과 건조제품의 고품질, 고부가가치화, 에너지 효율 향상 및 외부 환경변화에 능동적으로 대처할 수 있게 되었다. 또한, 이 개발을 통하여 과잉 생산된 물량 및 비상품등의 과일을 이용하여 고부가 제품화를 가능하게 함으로써 식품가공산업의 새로운 패러다임을 제시함은 물론 FTA 체결에 따른 우리 농업의 경쟁력 강화, 나아가서는 글로벌 엔지니어링 수출 산업에도 크게 기여할 수 있을 것으로 기대된다.
The color, flavor, texture, and taste of dried products may differ by how it was processed. Due to external environmental changes, such as weather and season, controlling the drying process precisely for identical products has limitations. So it is necessary to develop a dehydration system which can...
The color, flavor, texture, and taste of dried products may differ by how it was processed. Due to external environmental changes, such as weather and season, controlling the drying process precisely for identical products has limitations. So it is necessary to develop a dehydration system which can produce a crispy type of dried fruits and vegetables, in order to meet the market’s demand pursuing high quality ‘well-being’ products. This research is for developing a harmonized dehydration system to produce a crispy type of dried fruits and vegetables. Combination of basalt boards for far-infrared rays and the decompression method with heat circulation in the chamber, it makes dried products sustain the color, flavor and taste and minimizing destruction of nutrition. In order to get an equivalent whole through out a chamber, super computer simulation has been performed using an CFD(computational fluid dynamics) analysis. And it can be possible to have final model which can solve re-circulation area, which was found during initial simulation, by adding plates in appropriate position. As a result, it shows 23.9 percent of mean velocity increasement. Jeju basalt board also proved very useful as a component of dehydration system because of it's high figures of far-infrared radiation and effect of reducing bacillus like as coliform bacillus, pseudomonas aeruginosa and yellow staphylococcus. Controlling various factors during dehydration, programmable logic controller provides easy way of setting time, temperature, humidity, fan speed, and etc. It has also been proved by food chemistry analysis that dehydrated products sustaining it's taste, flavor, color and nutrition. TOE(Tonnage of Oil Equivalent) and carbon emission rate is lower than that of freeze dry and heat dry, which means BCD 810 has an competitiveness in energy efficiency either. If dehydrated fruits and vegetables plant is managed efficiently, especially using a raw material which was over produced or considered as discommodity, it would be competitive to generate good revenue in the form of foreign exchange which will indirectly improve the status of farming community.
The color, flavor, texture, and taste of dried products may differ by how it was processed. Due to external environmental changes, such as weather and season, controlling the drying process precisely for identical products has limitations. So it is necessary to develop a dehydration system which can produce a crispy type of dried fruits and vegetables, in order to meet the market’s demand pursuing high quality ‘well-being’ products. This research is for developing a harmonized dehydration system to produce a crispy type of dried fruits and vegetables. Combination of basalt boards for far-infrared rays and the decompression method with heat circulation in the chamber, it makes dried products sustain the color, flavor and taste and minimizing destruction of nutrition. In order to get an equivalent whole through out a chamber, super computer simulation has been performed using an CFD(computational fluid dynamics) analysis. And it can be possible to have final model which can solve re-circulation area, which was found during initial simulation, by adding plates in appropriate position. As a result, it shows 23.9 percent of mean velocity increasement. Jeju basalt board also proved very useful as a component of dehydration system because of it's high figures of far-infrared radiation and effect of reducing bacillus like as coliform bacillus, pseudomonas aeruginosa and yellow staphylococcus. Controlling various factors during dehydration, programmable logic controller provides easy way of setting time, temperature, humidity, fan speed, and etc. It has also been proved by food chemistry analysis that dehydrated products sustaining it's taste, flavor, color and nutrition. TOE(Tonnage of Oil Equivalent) and carbon emission rate is lower than that of freeze dry and heat dry, which means BCD 810 has an competitiveness in energy efficiency either. If dehydrated fruits and vegetables plant is managed efficiently, especially using a raw material which was over produced or considered as discommodity, it would be competitive to generate good revenue in the form of foreign exchange which will indirectly improve the status of farming community.
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