[학위논문]바나나 및 양배추 부산물의 in vitro 발효 특성과 반추위 in situ 소실율 평가 Evaluation of in vitro rumen fermentation characteristics and in situ disappearance rate of banana and cabbage by-products원문보기
본 실험은 바나나 및 양배추 부산물의 기본적인 영양적 가치에 대해 알아보고, 반추동물의 사료자원으로서 이용 가능성을 알아보고자 수행하였다. 바나나 부산물은 상대적으로 상품가치가 낮아 버려지는 바나나를 이용하였으며, 양배추 부산물은 가공과정에서 버려지는 껍질 부분을 이용하였다. 옥수수 및 알팔파는 비교를 위해 사용하였다. In vitro 발효 특성은 반추위 cannula가 장착된 거세 한우 2두를 공시하여 3, 6, 9, 12, 24 및 48시간 동안 배양하여 평가하였으며 가스발생량, pH, ...
본 실험은 바나나 및 양배추 부산물의 기본적인 영양적 가치에 대해 알아보고, 반추동물의 사료자원으로서 이용 가능성을 알아보고자 수행하였다. 바나나 부산물은 상대적으로 상품가치가 낮아 버려지는 바나나를 이용하였으며, 양배추 부산물은 가공과정에서 버려지는 껍질 부분을 이용하였다. 옥수수 및 알팔파는 비교를 위해 사용하였다. In vitro 발효 특성은 반추위 cannula가 장착된 거세 한우 2두를 공시하여 3, 6, 9, 12, 24 및 48시간 동안 배양하여 평가하였으며 가스발생량, pH, 휘발성지방산 그리고 암모니아성 질소를 측정하였다. 또한 반추위 in situ 소실율 측정을 위하여 반추위 cannula가 장착된 홀스타인 2두를 공시하여 NRC(2001)의 방법에 따라 0, 2, 4, 8, 16, 24 및 48시간동안 배양하였다. 배양이 끝난 후 DM측정 및 CP를 분석하여 건물 소실율과 조단백질 소실율을 측정하고 분해 파라미터(degradation parameter)를 설정하였다. 조성분 분석 결과 바나나 부산물은 가장 높은 NFC함량(74.20%DM)을 보였으며, 양배추 부산물의 경우 CP함량에서 알팔파와 비슷한 수준의 높은 CP함량(21.86%DM)을 보였다. 반추위 in situ 소실율을 측정하여 분해 파라미터(degradation parameter)를 나타낸 결과 바나나 부산물의 a fraction값이 가장 높게 나타나는 결과를 보였다. 가스 발생량과 pH를 측정한 결과 48시간 배양 후 바나나 부산물의 가스 발생량이 가장 높게, pH는 가장 낮게 나타났다(P<0.05). 휘발성 지방산의 농도는 모두 배양시간이 증가함에 따라 전체적으로 증가하였으며, 암모니아성 질소의 농도는 배양 시간에 따라 바나나부산물과 옥수수, 그리고 양배추 부산물과 알팔파가 서로 비슷한 변화 양상을 보였다. 결과적으로 바나나 부산물과 양배추 부산물의 빠른 분해 특성과 함께 급여하는 다른 원료성분들의 특성을 고려하여 급여한다면 반추동물의 사료자원으로서 가치가 충분할 것으로 생각된다.
본 실험은 바나나 및 양배추 부산물의 기본적인 영양적 가치에 대해 알아보고, 반추동물의 사료자원으로서 이용 가능성을 알아보고자 수행하였다. 바나나 부산물은 상대적으로 상품가치가 낮아 버려지는 바나나를 이용하였으며, 양배추 부산물은 가공과정에서 버려지는 껍질 부분을 이용하였다. 옥수수 및 알팔파는 비교를 위해 사용하였다. In vitro 발효 특성은 반추위 cannula가 장착된 거세 한우 2두를 공시하여 3, 6, 9, 12, 24 및 48시간 동안 배양하여 평가하였으며 가스발생량, pH, 휘발성지방산 그리고 암모니아성 질소를 측정하였다. 또한 반추위 in situ 소실율 측정을 위하여 반추위 cannula가 장착된 홀스타인 2두를 공시하여 NRC(2001)의 방법에 따라 0, 2, 4, 8, 16, 24 및 48시간동안 배양하였다. 배양이 끝난 후 DM측정 및 CP를 분석하여 건물 소실율과 조단백질 소실율을 측정하고 분해 파라미터(degradation parameter)를 설정하였다. 조성분 분석 결과 바나나 부산물은 가장 높은 NFC함량(74.20%DM)을 보였으며, 양배추 부산물의 경우 CP함량에서 알팔파와 비슷한 수준의 높은 CP함량(21.86%DM)을 보였다. 반추위 in situ 소실율을 측정하여 분해 파라미터(degradation parameter)를 나타낸 결과 바나나 부산물의 a fraction값이 가장 높게 나타나는 결과를 보였다. 가스 발생량과 pH를 측정한 결과 48시간 배양 후 바나나 부산물의 가스 발생량이 가장 높게, pH는 가장 낮게 나타났다(P<0.05). 휘발성 지방산의 농도는 모두 배양시간이 증가함에 따라 전체적으로 증가하였으며, 암모니아성 질소의 농도는 배양 시간에 따라 바나나부산물과 옥수수, 그리고 양배추 부산물과 알팔파가 서로 비슷한 변화 양상을 보였다. 결과적으로 바나나 부산물과 양배추 부산물의 빠른 분해 특성과 함께 급여하는 다른 원료성분들의 특성을 고려하여 급여한다면 반추동물의 사료자원으로서 가치가 충분할 것으로 생각된다.
The objective of this study was to evaluate the availability of banana and cabbage by-products as ruminant feed resources. In vitro rumen fermentation experiments and in situ ruminal disappearance rate for banana by-product, cabbage by-product, corn, and alfalfa were conducted for feed evaluation. I...
The objective of this study was to evaluate the availability of banana and cabbage by-products as ruminant feed resources. In vitro rumen fermentation experiments and in situ ruminal disappearance rate for banana by-product, cabbage by-product, corn, and alfalfa were conducted for feed evaluation. In vitro rumen fermentation characteristics were evaluated using two ruminally cannulated Hanwoo steers. Incubating time was 0, 3, 6, 12, 24, and 48 h and samples were collected at that time for analysis of gas production, pH, VFA, and ammonia-N concentrations. Two ruminally cannulated Holstein cows were used for in situ disappearance rate experiment and incubated for 0, 2, 4, 8, 16, 24, and 48 hours according to NRC (2001). After incubation, degradation parameter was calculated using the formula of Ørskov and McDonald (1979) based on in situ dry matter (DM) and crude protein (CP) disappearance rate. The result of the chemical analysis suggested that banana by-product contains relatively low CP content (5.79%DM), with high non fiber carbohydrate content (74.20%DM). By comparison, cabbage by-product contains relatively high CP content (21.86%DM) with low non fiber carbohydrate content (33.61%DM). Gas production in the banana was the greatest (P<0.05) in all treatments, and pH was lowest (P<0.05) in the banana. The concentration of VFA with the time of incubation was generally increased in all treatments. In banana by-product and corn, cabbage by-product and alfalfa were changed similarly in ammonia-N concentration. In results of degradation parameter based on in situ DM disappearance rate and CP disappearance rate, a fraction of banana was the greatest in all treatments. As a result, when applying the banana and cabbage by-products in the feed of ruminants, rapid degradation rate within the rumen should be considered. The recycling of banana and cabbage by-products to the ruminant nutrient resources is a very valuable one.
The objective of this study was to evaluate the availability of banana and cabbage by-products as ruminant feed resources. In vitro rumen fermentation experiments and in situ ruminal disappearance rate for banana by-product, cabbage by-product, corn, and alfalfa were conducted for feed evaluation. In vitro rumen fermentation characteristics were evaluated using two ruminally cannulated Hanwoo steers. Incubating time was 0, 3, 6, 12, 24, and 48 h and samples were collected at that time for analysis of gas production, pH, VFA, and ammonia-N concentrations. Two ruminally cannulated Holstein cows were used for in situ disappearance rate experiment and incubated for 0, 2, 4, 8, 16, 24, and 48 hours according to NRC (2001). After incubation, degradation parameter was calculated using the formula of Ørskov and McDonald (1979) based on in situ dry matter (DM) and crude protein (CP) disappearance rate. The result of the chemical analysis suggested that banana by-product contains relatively low CP content (5.79%DM), with high non fiber carbohydrate content (74.20%DM). By comparison, cabbage by-product contains relatively high CP content (21.86%DM) with low non fiber carbohydrate content (33.61%DM). Gas production in the banana was the greatest (P<0.05) in all treatments, and pH was lowest (P<0.05) in the banana. The concentration of VFA with the time of incubation was generally increased in all treatments. In banana by-product and corn, cabbage by-product and alfalfa were changed similarly in ammonia-N concentration. In results of degradation parameter based on in situ DM disappearance rate and CP disappearance rate, a fraction of banana was the greatest in all treatments. As a result, when applying the banana and cabbage by-products in the feed of ruminants, rapid degradation rate within the rumen should be considered. The recycling of banana and cabbage by-products to the ruminant nutrient resources is a very valuable one.
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