본 연구의 목적은 비타민 B1, B3, B6, C, E와 K가 함유된 치약의 pH 정도와 보관 온도에 따른 화학적 안정성을 평가하기 위함이다. 수용성 및 지용성 비타민의 완충용액(pH 4, 7, 8, 10 및 11)내 14일 간의 안정성 평가와 비타민 치약의 pH(7, 10) 의 5개월 간 실온(20℃) 및 냉장보관(4℃)의 보존함량을 HPLC로 분석하였다. 완충용액 내에서 비타민 B1, B6와 ...
본 연구의 목적은 비타민 B1, B3, B6, C, E와 K가 함유된 치약의 pH 정도와 보관 온도에 따른 화학적 안정성을 평가하기 위함이다. 수용성 및 지용성 비타민의 완충용액(pH 4, 7, 8, 10 및 11)내 14일 간의 안정성 평가와 비타민 치약의 pH(7, 10) 의 5개월 간 실온(20℃) 및 냉장보관(4℃)의 보존함량을 HPLC로 분석하였다. 완충용액 내에서 비타민 B1, B6와 비타민 C는 pH가 높아짐에 따라 안정적인 양상을 보였다. 비타민 E와 K는 pH 4의 환경에서 안정성이 낮았으며, B3는 pH 11의 강알칼리 환경에서 낮은 안정성으로 확인되었다. 치약 내 비타민 B 복합체는 다른 비타민 종류에 비하여 비교적 안정적인 것으로 확인되었으며, 비타민 K는 서서히 분해되었다. 특히 비타민 C와 E는 냉장보관보다 실온에서 분해되는 경향을 보였다. 결과적으로 비타민 B6를 제외한 나머지 비타민 성분들은 pH 7에서 안정적이며, 실온보관보다 냉장보관 하에서 보존이 잘되었다. 시판 중인 치약 내 비타민을 분석한 결과 일반 치약에서 검출되지 않았으며 어린이 치약에서 0.2-0.4 mg/g이 검출되었다. 치약 내 비타민의 분해를 최소한으로 줄일 수 있는 구성성분, 적합한 pH 설정 및 보관방법 설정 등이 필요하다.
본 연구의 목적은 비타민 B1, B3, B6, C, E와 K가 함유된 치약의 pH 정도와 보관 온도에 따른 화학적 안정성을 평가하기 위함이다. 수용성 및 지용성 비타민의 완충용액(pH 4, 7, 8, 10 및 11)내 14일 간의 안정성 평가와 비타민 치약의 pH(7, 10) 의 5개월 간 실온(20℃) 및 냉장보관(4℃)의 보존함량을 HPLC로 분석하였다. 완충용액 내에서 비타민 B1, B6와 비타민 C는 pH가 높아짐에 따라 안정적인 양상을 보였다. 비타민 E와 K는 pH 4의 환경에서 안정성이 낮았으며, B3는 pH 11의 강알칼리 환경에서 낮은 안정성으로 확인되었다. 치약 내 비타민 B 복합체는 다른 비타민 종류에 비하여 비교적 안정적인 것으로 확인되었으며, 비타민 K는 서서히 분해되었다. 특히 비타민 C와 E는 냉장보관보다 실온에서 분해되는 경향을 보였다. 결과적으로 비타민 B6를 제외한 나머지 비타민 성분들은 pH 7에서 안정적이며, 실온보관보다 냉장보관 하에서 보존이 잘되었다. 시판 중인 치약 내 비타민을 분석한 결과 일반 치약에서 검출되지 않았으며 어린이 치약에서 0.2-0.4 mg/g이 검출되었다. 치약 내 비타민의 분해를 최소한으로 줄일 수 있는 구성성분, 적합한 pH 설정 및 보관방법 설정 등이 필요하다.
The purpose of this study is to evaluate the vitamin stabilities in dentifrices by analyzing various vitamins according to the pH level and storage temperature. The stabilities of water- and fat-soluble vitamins were investigated in buffer solution at different pH values (4, 7, 8, 10 and 11) for 14 ...
The purpose of this study is to evaluate the vitamin stabilities in dentifrices by analyzing various vitamins according to the pH level and storage temperature. The stabilities of water- and fat-soluble vitamins were investigated in buffer solution at different pH values (4, 7, 8, 10 and 11) for 14 days and in dentifrices at different pH (7 and 10) for 5months at two temperature conditions (room and refrigeration temperature) by analyzing the remaining amounts using HPLC methods. In the buffer solution, the stability of vitamins B1, B6 and C was increased with the pH values increasing. Vitamins E and K showed poor stability at pH 4, and vitamin B3 showed poor stability at pH 11. In dentifrices, the storage temperature highly influenced vitamin stability, especially vitamins C and E, but the stabilities of vitamins B1 and C according to pH values did not correspond to the buffer solution tests. Vitamin B group was relatively stable in dentifrices, but vitamin C completely disappeared after 5 months. Vitamin K showed the least initial preservation rates. Vitamins were not detected in commercial dentifrices for adults and detected amounts were less than the advertised contents in dentifrices for children. Special measures are therefore needed to preserve initial vitamin contents for providing the better quality to the consumer.
The purpose of this study is to evaluate the vitamin stabilities in dentifrices by analyzing various vitamins according to the pH level and storage temperature. The stabilities of water- and fat-soluble vitamins were investigated in buffer solution at different pH values (4, 7, 8, 10 and 11) for 14 days and in dentifrices at different pH (7 and 10) for 5months at two temperature conditions (room and refrigeration temperature) by analyzing the remaining amounts using HPLC methods. In the buffer solution, the stability of vitamins B1, B6 and C was increased with the pH values increasing. Vitamins E and K showed poor stability at pH 4, and vitamin B3 showed poor stability at pH 11. In dentifrices, the storage temperature highly influenced vitamin stability, especially vitamins C and E, but the stabilities of vitamins B1 and C according to pH values did not correspond to the buffer solution tests. Vitamin B group was relatively stable in dentifrices, but vitamin C completely disappeared after 5 months. Vitamin K showed the least initial preservation rates. Vitamins were not detected in commercial dentifrices for adults and detected amounts were less than the advertised contents in dentifrices for children. Special measures are therefore needed to preserve initial vitamin contents for providing the better quality to the consumer.
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