우리나라 차 산업은 커피와 다른 혼합차의 등장에 의하여 점점 더 설 자리를 잃어가고 있다. 우리나라 고유의 차 문화는 주 소비계층인 20~30대의 젊은 층으로부터 외면당하면서 그 자리에 새로운 음료문화를 형성하고 있는 프랜차이즈 점에 그 자리를 내어 주고 있다. 이에 본 논문은 우리나라 전통 차 의 활성화 방향을 모색하기 위해서 차 농가와 전통찻집의 문제점을 알아보고 다양한 소비자의 기호도 에 맞추기 위해서 우리나라 녹차 산업이 어떤 방향으로 나아가야 하는지 연구하는 것을 목적으로 하였다. 현재 우리나라 음료 시장은 현대인의 입맛을 강력하게 중독 시켜왔던 탄산음료 시장이 현저하게 줄어들고 대신 대체음료의 매출 증가가 두드러지게 나타나고 있다. 이런 음료시장의 변화 중 하나는 세계 문명국에 불어 닥친 ...
우리나라 차 산업은 커피와 다른 혼합차의 등장에 의하여 점점 더 설 자리를 잃어가고 있다. 우리나라 고유의 차 문화는 주 소비계층인 20~30대의 젊은 층으로부터 외면당하면서 그 자리에 새로운 음료문화를 형성하고 있는 프랜차이즈 점에 그 자리를 내어 주고 있다. 이에 본 논문은 우리나라 전통 차 의 활성화 방향을 모색하기 위해서 차 농가와 전통찻집의 문제점을 알아보고 다양한 소비자의 기호도 에 맞추기 위해서 우리나라 녹차 산업이 어떤 방향으로 나아가야 하는지 연구하는 것을 목적으로 하였다. 현재 우리나라 음료 시장은 현대인의 입맛을 강력하게 중독 시켜왔던 탄산음료 시장이 현저하게 줄어들고 대신 대체음료의 매출 증가가 두드러지게 나타나고 있다. 이런 음료시장의 변화 중 하나는 세계 문명국에 불어 닥친 웰빙의 유행이다. 더 오래 더 건강하게 살고자 하는 인간의 욕구가 건강에 도움이 되는 음료를 찾아 나서게 만들면서 소비자의 기호가 바뀌고 있는 것이다. 이런 변화에 생겨난 프랜차이즈 점을 찾는 소비자의 목적이 다양해지고 그 욕구가 한층 더 성장함에 따라 아이스크림, 초콜릿, 티, 과일음료 등과 같은 건강음료 메뉴가 다양하게 개발되었고 독서를 할 수 있는 북존, 토존, 피시존, 등 멀티 카페식의 커피 전문점은 다양한 편의시설을 구비하여 고객들에게 다가 가고 있다. 또한 바쁜 현대인의 기호에 맞추어 테이크아웃 문화가 빠른 속도로 확산 되고 있다. 이런 변화에 맞추어 세계 커피 문화를 이끌어 나가고 있는 스타벅스의 고객 서비스와 마케팅 전략, 그리고 기업 정신을 알아보았고 테이크아웃 티 전문점으로 유명한 대만의 ‘공차’ 브랜드는 올드하게 느낄 수 있는 티를 현대적으로 재해석한 제품을 선보이며 글로벌, 패션, 고결함(Honourable), 품위 고급스러움 등 키워드를 가지고 어떻게 세계인들의 입맛을 사로잡은 대표적인 밀크티 전문점으로 성장했는지 ‘공차’의 마케팅과 슬로건 등을 우리나라 오설록과 비교, 분석하였다. ‘오설록’은 우리나라 대표 티 하우스로 ‘오설록’ 의 탄생 배경과 박물관 건립의 목적, 오설록의 기업정신과 마케팅 그리고 전통과 현대의 적절한 조화로움으로 현대 우리나라 차 음료시장의 대중화를 이끌어 나가며 사랑받고 있는 오설록이 우리나라 전통 차문화에 끼치는 변화의 길을 모색하였으며 우리나라 전통 문화인 차문화가 발전하기 위해서 필요한 마케팅 전략에는 어떤 종류의 마케팅이 효과적인지 다양한 마케팅 방향을 제시하였다. 마지막으로 우리나라 대표 차문화 축제인 보성과 하동의 차문화 축제에 대하여 차문화 축제가 지역에 끼치는 영향에 대하여 알아보았고 체험적 문화인 템플스테이를 통해서 우리나라 불교문화에 깊숙이 자리하고 있는 다도 정신과 차의 효능이 신체에 끼치는 활용도를 프로그램을 통해서 차의 우수성을 이해하게 하였다. 그리고 우리나라 농가의 문제점을 파악하여 활로를 제시하였고 전통 찻집의 문제점을 관찰하여 전통과 현대가 공존하여 다양한 연령층이 함께 즐길 수 있는 새로운 차음료 문화를 연구하였다. 전통은 옛날의 것을 변화 없이 그대로 지키는 것이 아니라 옛날 것을 지키며 시대에 맞게 변화 되어야 한다. 그렇기 때문에 전통은 고정되어 있는 것이 아니라 변화가 필요한 것이 전통이다. 요즘같이 바쁜 현대인들에게 간편하고 쉽게 접할 수 있는 차 문화가 필요하다. 우리나라 차 산업이 대중화되기 위해서는 카페처럼 쉽게 접근할 수 있는 찻집과 새로운 제품개발 등으로 젊은 층이 호응 할 수 있는 새로운 차문화가 형성 되어야 할 것이다.
우리나라 차 산업은 커피와 다른 혼합차의 등장에 의하여 점점 더 설 자리를 잃어가고 있다. 우리나라 고유의 차 문화는 주 소비계층인 20~30대의 젊은 층으로부터 외면당하면서 그 자리에 새로운 음료문화를 형성하고 있는 프랜차이즈 점에 그 자리를 내어 주고 있다. 이에 본 논문은 우리나라 전통 차 의 활성화 방향을 모색하기 위해서 차 농가와 전통찻집의 문제점을 알아보고 다양한 소비자의 기호도 에 맞추기 위해서 우리나라 녹차 산업이 어떤 방향으로 나아가야 하는지 연구하는 것을 목적으로 하였다. 현재 우리나라 음료 시장은 현대인의 입맛을 강력하게 중독 시켜왔던 탄산음료 시장이 현저하게 줄어들고 대신 대체음료의 매출 증가가 두드러지게 나타나고 있다. 이런 음료시장의 변화 중 하나는 세계 문명국에 불어 닥친 웰빙의 유행이다. 더 오래 더 건강하게 살고자 하는 인간의 욕구가 건강에 도움이 되는 음료를 찾아 나서게 만들면서 소비자의 기호가 바뀌고 있는 것이다. 이런 변화에 생겨난 프랜차이즈 점을 찾는 소비자의 목적이 다양해지고 그 욕구가 한층 더 성장함에 따라 아이스크림, 초콜릿, 티, 과일음료 등과 같은 건강음료 메뉴가 다양하게 개발되었고 독서를 할 수 있는 북존, 토존, 피시존, 등 멀티 카페식의 커피 전문점은 다양한 편의시설을 구비하여 고객들에게 다가 가고 있다. 또한 바쁜 현대인의 기호에 맞추어 테이크아웃 문화가 빠른 속도로 확산 되고 있다. 이런 변화에 맞추어 세계 커피 문화를 이끌어 나가고 있는 스타벅스의 고객 서비스와 마케팅 전략, 그리고 기업 정신을 알아보았고 테이크아웃 티 전문점으로 유명한 대만의 ‘공차’ 브랜드는 올드하게 느낄 수 있는 티를 현대적으로 재해석한 제품을 선보이며 글로벌, 패션, 고결함(Honourable), 품위 고급스러움 등 키워드를 가지고 어떻게 세계인들의 입맛을 사로잡은 대표적인 밀크티 전문점으로 성장했는지 ‘공차’의 마케팅과 슬로건 등을 우리나라 오설록과 비교, 분석하였다. ‘오설록’은 우리나라 대표 티 하우스로 ‘오설록’ 의 탄생 배경과 박물관 건립의 목적, 오설록의 기업정신과 마케팅 그리고 전통과 현대의 적절한 조화로움으로 현대 우리나라 차 음료시장의 대중화를 이끌어 나가며 사랑받고 있는 오설록이 우리나라 전통 차문화에 끼치는 변화의 길을 모색하였으며 우리나라 전통 문화인 차문화가 발전하기 위해서 필요한 마케팅 전략에는 어떤 종류의 마케팅이 효과적인지 다양한 마케팅 방향을 제시하였다. 마지막으로 우리나라 대표 차문화 축제인 보성과 하동의 차문화 축제에 대하여 차문화 축제가 지역에 끼치는 영향에 대하여 알아보았고 체험적 문화인 템플스테이를 통해서 우리나라 불교문화에 깊숙이 자리하고 있는 다도 정신과 차의 효능이 신체에 끼치는 활용도를 프로그램을 통해서 차의 우수성을 이해하게 하였다. 그리고 우리나라 농가의 문제점을 파악하여 활로를 제시하였고 전통 찻집의 문제점을 관찰하여 전통과 현대가 공존하여 다양한 연령층이 함께 즐길 수 있는 새로운 차음료 문화를 연구하였다. 전통은 옛날의 것을 변화 없이 그대로 지키는 것이 아니라 옛날 것을 지키며 시대에 맞게 변화 되어야 한다. 그렇기 때문에 전통은 고정되어 있는 것이 아니라 변화가 필요한 것이 전통이다. 요즘같이 바쁜 현대인들에게 간편하고 쉽게 접할 수 있는 차 문화가 필요하다. 우리나라 차 산업이 대중화되기 위해서는 카페처럼 쉽게 접근할 수 있는 찻집과 새로운 제품개발 등으로 젊은 층이 호응 할 수 있는 새로운 차문화가 형성 되어야 할 것이다.
Korean tea has lost its shares in the market because of the rise of other mixed tea. Korean tea has been turned away by 20s~30s generations who are the main customers for beverage and pushed out by other franchise shops showing new beverage. This study is set to figure out tea farms or traditional t...
Korean tea has lost its shares in the market because of the rise of other mixed tea. Korean tea has been turned away by 20s~30s generations who are the main customers for beverage and pushed out by other franchise shops showing new beverage. This study is set to figure out tea farms or traditional tea houses, tackle a variety of customer preferences and investigate how the Korean tea industry goes in order to seek activations of Korean traditional tea. The market for beverage in Korea is now seeing soda drinks rapidly disappear even though people were strongly addicted to them at one time, whereas alternative drinks are dramatically growing in sales. One of the changes in the beverage market is popularity of well-being in developed countries across the world. A desire for longer and healthier life makes people choose drinks which are helpful to health and is changing customer preferences. Various customer demands or desires to prefer franchise shops appearing because of the changes promote diverse health beverages including ice cream, chocolate, tea or fruit drinks. Coffee shops like a multi cafe have a variety of convenient facilities such as book or computer zones in order to attract customers. Besides a trend for take-out is rapidly spreading thanks to preferences of busy moderns. This study explained that matching the current situation, customer services, marketing strategies and enterprise spirit of Starbucks, a global powerhouse in the coffee market and marketing actions and slogans of Gongcha from Taiwan, which is famous for take-out tea and releasing remakes of old tea and attracting customers around the world with such keywords as global, fashion, honourable, elegance and luxurious and becoming a global leader for milk tea. This study also compared marketing actions and slogans of Gongcha with those of Osulloc from Korea. ‘Osulloc’ is one of the leading companies in Korean tea market. This study found out how ‘Osulloc’ was born and why it built a museum. This study also investigated the entrepreneurship and marketing campaign of ‘Osulloc’, which leads popularization of Korean traditional tea or beverage on the basis of reasonable harmony between the past and the present and its directions to influence Korean traditional tea or beverage market. This study gave many efficient marketing strategies needed to develop Korean traditional tea culture. This study finally discovered how festivals for tea culture has an impact on local communities on the basis of Boseong and Hadong festivals for tea culture, which are leading Korean tea festivals and underlined its excellence through temple stay programs about benefits of decorum culture and tea ceremony for physical health. This study also gave solutions for tea farmers in Korea and observed problems of traditional tea houses in order to make various generations enjoy new tea culture. Tradition should not keep old things without changes but keep old things with changes in tune with the times. Tradition is not fixed but needs changes. Contemporaries who are very busy need tea culture that is easily approached. In order to popularize Korean tea people can approach a tea house like a cafe or meet new tea culture which is hailed by them through new products.
Korean tea has lost its shares in the market because of the rise of other mixed tea. Korean tea has been turned away by 20s~30s generations who are the main customers for beverage and pushed out by other franchise shops showing new beverage. This study is set to figure out tea farms or traditional tea houses, tackle a variety of customer preferences and investigate how the Korean tea industry goes in order to seek activations of Korean traditional tea. The market for beverage in Korea is now seeing soda drinks rapidly disappear even though people were strongly addicted to them at one time, whereas alternative drinks are dramatically growing in sales. One of the changes in the beverage market is popularity of well-being in developed countries across the world. A desire for longer and healthier life makes people choose drinks which are helpful to health and is changing customer preferences. Various customer demands or desires to prefer franchise shops appearing because of the changes promote diverse health beverages including ice cream, chocolate, tea or fruit drinks. Coffee shops like a multi cafe have a variety of convenient facilities such as book or computer zones in order to attract customers. Besides a trend for take-out is rapidly spreading thanks to preferences of busy moderns. This study explained that matching the current situation, customer services, marketing strategies and enterprise spirit of Starbucks, a global powerhouse in the coffee market and marketing actions and slogans of Gongcha from Taiwan, which is famous for take-out tea and releasing remakes of old tea and attracting customers around the world with such keywords as global, fashion, honourable, elegance and luxurious and becoming a global leader for milk tea. This study also compared marketing actions and slogans of Gongcha with those of Osulloc from Korea. ‘Osulloc’ is one of the leading companies in Korean tea market. This study found out how ‘Osulloc’ was born and why it built a museum. This study also investigated the entrepreneurship and marketing campaign of ‘Osulloc’, which leads popularization of Korean traditional tea or beverage on the basis of reasonable harmony between the past and the present and its directions to influence Korean traditional tea or beverage market. This study gave many efficient marketing strategies needed to develop Korean traditional tea culture. This study finally discovered how festivals for tea culture has an impact on local communities on the basis of Boseong and Hadong festivals for tea culture, which are leading Korean tea festivals and underlined its excellence through temple stay programs about benefits of decorum culture and tea ceremony for physical health. This study also gave solutions for tea farmers in Korea and observed problems of traditional tea houses in order to make various generations enjoy new tea culture. Tradition should not keep old things without changes but keep old things with changes in tune with the times. Tradition is not fixed but needs changes. Contemporaries who are very busy need tea culture that is easily approached. In order to popularize Korean tea people can approach a tea house like a cafe or meet new tea culture which is hailed by them through new products.
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