연구목적: 이 연구는 평생건강의 기초이자 비만에 대한 주의가 요구되는 시점인 3세 유아의 비만 위험 요인을 파악하여, 영유아의 건강증진 도모 및 만성질환의 예방을 위한 정책수립에 필요한 기초자료와 영유아의 비만을 예방하기 위한 시사점을 제공하고자 한다.
연구방법: 영유아 건강검진 중 1회 이상 수검한 2008년생 유아의 자격․영유아 검진․부모의 일반검진 자료를 연계하여 최종 15,795명을 구축하였다. 3세 유아의 비만여부 확인을 위해 BMI ...
연구목적: 이 연구는 평생건강의 기초이자 비만에 대한 주의가 요구되는 시점인 3세 유아의 비만 위험 요인을 파악하여, 영유아의 건강증진 도모 및 만성질환의 예방을 위한 정책수립에 필요한 기초자료와 영유아의 비만을 예방하기 위한 시사점을 제공하고자 한다.
연구방법: 영유아 건강검진 중 1회 이상 수검한 2008년생 유아의 자격․영유아 검진․부모의 일반검진 자료를 연계하여 최종 15,795명을 구축하였다. 3세 유아의 비만여부 확인을 위해 BMIZ-score 산출과 일반적 특성은 기술통계분석을 실시하였다. 사회경제적 특성, 부모 관련 특성, 영유아 관련 특성에 따른 비만관련 위험요인을 알아보고자 단변량 분석을 실시하였고, 3세 유아의 세 그룹을 각각 기준군과 비교군으로 구분하여, 두 그룹 간에 비만 발생 위험의 차이를 파악하기 위하여 각 특성별로 구분한 모형을 단계별로 추가하는 다중로지스틱 회귀분석을 실시하여 승산비(OR)를 확인하였고, 자료 분석은 SAS 9.4 version을 사용하였다.
연구결과: 3세 유아의 영유아검진 차수별 과체중 유병률은 4~6개월과 9~12개월에서 10.2%로 가장 높았고, 18~24개월에 3.0%로 아주 낮아졌다가, 30~36개월부터 8.2%로 증가되었고 비만율도 3.4%로 3세부터 비만을 주의하여야 하는 시기임을 확인하였다. 사회경제적 특성에 따른 비만 발생 위험은 보험료 5분위를 기준으로
차상위인 보험료 1분위에서 1.629배, 의료급여에서 1.731배로 소득수준이 낮을수록 증가하였다. 거주지역은 대도시를 기준으로 중소도시에서 1.221배 높게 나타났다. 부모 관련 특성에 따른 비만 발생 위험은 부모가 모두 정상 체중에 비해 부만 비만인 경우에 1.253배, 모만 비만 1.747배, 부모 모두 비만 1.979배로 증가하였고,부가 비만인 경우보다 모가 비만인 경우 자녀의 비만 발생 위험이 높아져 유아의 비만에 모의 영향력이 더 큰 것으로 나타났다. 부모의 복부비만은 부모 모두 정상을 기준으로 부모 모두 복부비만에서 1.904배 증가하였고, 만 35세 이상 여성이 임신하는 고령임신은 정상임신 보다 1.139배 증가하였다. 개인적인 영유아 관련 요인에서 주요 비만 발생 위험은 소아기의 비만여부로 출생상태인 미숙아는 정상아보다 0.528배 낮았고, 거대아는 1.841배 높았다. 성장과정을 볼 수 있는 초기영유아 시기에 정상체중보다 과체중에서 위험도가 19.938배로 매우 높게 나타났고, 신체계측 결과인 성장이상 판정에서 양호 보다 질환의심에서 위험도가 1.468배로 높게 나타남으로 영유아 건강검진사업이 정한 목표 질환인 정상 성장에 대한 추적관리로 과체중과 비만을 잘 선별하고 있음을 확인할 수 있었다. 영양 관련 비만 발생 위험은 모유수유에서 완전모유 수유한 유아에 비해 그렇지 않은 유아에서 1.223배 높게 나타났고, 모유수유가 비만 발생을 예방한다는 가설을 확인하였다.
결론: 소아기에 비만을 치료하면 성인병을 효과적으로 예방할 수 있다. 저소득층 등 소외계층에 대한 사회적 배려와 정부의 지원 정책을 통해 비만격차를 줄이는 적극적인 개입이 영유아 시기부터 필요하며, 부모 비만의 세대 간 전이를 예방하기 위해서는 부모의 건강관리와 부모 교육을 통해 유아의 올바른 식습관을 세우고 가정 내 비만을 예방할 수 있는 환경을 조성하여야 하겠다. 그리고 개인적인 영유아 관련요인에서 주요 비만 위험요인은 소아기의 비만여부로 미숙아와 거대아를 예방하기 위한 건강한 임신과 출산 지원이 필요하며, 초기영유아 시기에 과체중이 되지 않도록 지속적인 체중증가 예방과 관리가 필요하겠다.
연구목적: 이 연구는 평생건강의 기초이자 비만에 대한 주의가 요구되는 시점인 3세 유아의 비만 위험 요인을 파악하여, 영유아의 건강증진 도모 및 만성질환의 예방을 위한 정책수립에 필요한 기초자료와 영유아의 비만을 예방하기 위한 시사점을 제공하고자 한다.
연구방법: 영유아 건강검진 중 1회 이상 수검한 2008년생 유아의 자격․영유아 검진․부모의 일반검진 자료를 연계하여 최종 15,795명을 구축하였다. 3세 유아의 비만여부 확인을 위해 BMI Z-score 산출과 일반적 특성은 기술통계분석을 실시하였다. 사회경제적 특성, 부모 관련 특성, 영유아 관련 특성에 따른 비만관련 위험요인을 알아보고자 단변량 분석을 실시하였고, 3세 유아의 세 그룹을 각각 기준군과 비교군으로 구분하여, 두 그룹 간에 비만 발생 위험의 차이를 파악하기 위하여 각 특성별로 구분한 모형을 단계별로 추가하는 다중로지스틱 회귀분석을 실시하여 승산비(OR)를 확인하였고, 자료 분석은 SAS 9.4 version을 사용하였다.
연구결과: 3세 유아의 영유아검진 차수별 과체중 유병률은 4~6개월과 9~12개월에서 10.2%로 가장 높았고, 18~24개월에 3.0%로 아주 낮아졌다가, 30~36개월부터 8.2%로 증가되었고 비만율도 3.4%로 3세부터 비만을 주의하여야 하는 시기임을 확인하였다. 사회경제적 특성에 따른 비만 발생 위험은 보험료 5분위를 기준으로
차상위인 보험료 1분위에서 1.629배, 의료급여에서 1.731배로 소득수준이 낮을수록 증가하였다. 거주지역은 대도시를 기준으로 중소도시에서 1.221배 높게 나타났다. 부모 관련 특성에 따른 비만 발생 위험은 부모가 모두 정상 체중에 비해 부만 비만인 경우에 1.253배, 모만 비만 1.747배, 부모 모두 비만 1.979배로 증가하였고,부가 비만인 경우보다 모가 비만인 경우 자녀의 비만 발생 위험이 높아져 유아의 비만에 모의 영향력이 더 큰 것으로 나타났다. 부모의 복부비만은 부모 모두 정상을 기준으로 부모 모두 복부비만에서 1.904배 증가하였고, 만 35세 이상 여성이 임신하는 고령임신은 정상임신 보다 1.139배 증가하였다. 개인적인 영유아 관련 요인에서 주요 비만 발생 위험은 소아기의 비만여부로 출생상태인 미숙아는 정상아보다 0.528배 낮았고, 거대아는 1.841배 높았다. 성장과정을 볼 수 있는 초기영유아 시기에 정상체중보다 과체중에서 위험도가 19.938배로 매우 높게 나타났고, 신체계측 결과인 성장이상 판정에서 양호 보다 질환의심에서 위험도가 1.468배로 높게 나타남으로 영유아 건강검진사업이 정한 목표 질환인 정상 성장에 대한 추적관리로 과체중과 비만을 잘 선별하고 있음을 확인할 수 있었다. 영양 관련 비만 발생 위험은 모유수유에서 완전모유 수유한 유아에 비해 그렇지 않은 유아에서 1.223배 높게 나타났고, 모유수유가 비만 발생을 예방한다는 가설을 확인하였다.
결론: 소아기에 비만을 치료하면 성인병을 효과적으로 예방할 수 있다. 저소득층 등 소외계층에 대한 사회적 배려와 정부의 지원 정책을 통해 비만격차를 줄이는 적극적인 개입이 영유아 시기부터 필요하며, 부모 비만의 세대 간 전이를 예방하기 위해서는 부모의 건강관리와 부모 교육을 통해 유아의 올바른 식습관을 세우고 가정 내 비만을 예방할 수 있는 환경을 조성하여야 하겠다. 그리고 개인적인 영유아 관련요인에서 주요 비만 위험요인은 소아기의 비만여부로 미숙아와 거대아를 예방하기 위한 건강한 임신과 출산 지원이 필요하며, 초기영유아 시기에 과체중이 되지 않도록 지속적인 체중증가 예방과 관리가 필요하겠다.
Purpose: The purpose of this study is to provide preliminary data for policy making for health promotion and chronic disease prevention, and implication for preventing obesity in infants and children by investigating risk factors associated with obesity among 3 years old infants, the period that req...
Purpose: The purpose of this study is to provide preliminary data for policy making for health promotion and chronic disease prevention, and implication for preventing obesity in infants and children by investigating risk factors associated with obesity among 3 years old infants, the period that requires attention for obesity, which is the foundation of lifetime health.
Methods: Total of 15,795 study subjects’ data was collected by combining qualification, infant and children health check-up results and parental general health check-up results from among those born in 2008 and took at least one Health Screening Program of Infant and Children. BMI Z-score was used to identify obesity in 3 years old infants, and descriptive statistic analysis to identify general characteristics of infants and children. Unvariate analysis was used to examine risk factors associated with obesity characterized by socio-economic status, parents, and infants. Three groups of 3 years old infants were divided into control groups and comparison groups, and multivariate logistic regression analysis was used to estimate odds ratio in order to identify difference of obesity risk development between these two groups. SAS version 9.4 was used for the data analysis.
Result: According to series of infant health check-ups, overweight prevalence of 3 years old infants was highest in 4 to 6 months and 9 to 12 months (10.2 %), dropped in 18 to 24 months (3.0 %), and increased from 30 to 36 months (8.2 %). Obesity rate was 3.4 %, which shows that attention is needed from 3 years old. Based on 5th quantile of contribution, risk for developing obesity according to socio-economic characteristics increased 1.629 times in 1st quantile of contribution, which is lower income group, and 1.731 times in Medicaid class. Small and medium-sized cities’ risk was 1.221 times higher than large cities based on living area. Risk for developing obesity according to parental characteristics increased 1.253 times when father alone was obese, 1.747 times when mother alone was obese, and 1.979 times when both parents were obese compared to when both parents had normal weight. Risk were higher when mother was obese than father was, thus showing that the impact of mother’s obesity was greater than that of father’s. In case of abdominal obesity, the risk was 1.904 times higher when both parents had abdominal obesity compared to normal parents. Pregnancy by women age over 35 years old, called pregnancy in advanced maternal age, increased the risk 1.139 times compared to normal pregnancy. Major risk for developing obesity in individual infant and children factors was obesity in childhood; the risk of premature babies were 0.528 times lower, and large babies were 1.841 times higher than normal babies. In early infancy and childhood period where growth progress can be seen, risk of overweight infants were 19.938 times higher than that of normal weight infants. In addition, infants who were classified as suspicious of having disease by abnormal growth index in physical health examination of health check-up, showed 1.468 times higher risk of developing obesity than those who were classified as normal. This shows that by follow-up for normal growth, overweight and obesity, target diseases set by Health Screening Program of Infant and Children, were well distinguished. Risk for developing obesity according to nutritional factor, infants who did not receive full breast feeding were 1.223 times higher in risk than those who had full breast feeding. This confirms the assumption that breast feeding prevents obesity.
Conclusion: Treating obesity in childhood may effectively prevent adult diseases. Concern for minority groups such as lower income group by society, and active intervention through supporting policy by the government is required from early infancy and childhood. Also, in order to prevent intergenerational transfer of obesity, it is necessary to develop proper eating habit of infants by health management of and educating parents, and to create an environment that can prevent obesity within the family. In addition, major risk factor for obesity is childhood obesity in individual infant and children factors. Therefore, support for healthy pregnancy and childbirth is needed in order to prevent premature and large babies. To prevent from becoming overweight in early infancy and childhood, continuous prevention and care is required.
Purpose: The purpose of this study is to provide preliminary data for policy making for health promotion and chronic disease prevention, and implication for preventing obesity in infants and children by investigating risk factors associated with obesity among 3 years old infants, the period that requires attention for obesity, which is the foundation of lifetime health.
Methods: Total of 15,795 study subjects’ data was collected by combining qualification, infant and children health check-up results and parental general health check-up results from among those born in 2008 and took at least one Health Screening Program of Infant and Children. BMI Z-score was used to identify obesity in 3 years old infants, and descriptive statistic analysis to identify general characteristics of infants and children. Unvariate analysis was used to examine risk factors associated with obesity characterized by socio-economic status, parents, and infants. Three groups of 3 years old infants were divided into control groups and comparison groups, and multivariate logistic regression analysis was used to estimate odds ratio in order to identify difference of obesity risk development between these two groups. SAS version 9.4 was used for the data analysis.
Result: According to series of infant health check-ups, overweight prevalence of 3 years old infants was highest in 4 to 6 months and 9 to 12 months (10.2 %), dropped in 18 to 24 months (3.0 %), and increased from 30 to 36 months (8.2 %). Obesity rate was 3.4 %, which shows that attention is needed from 3 years old. Based on 5th quantile of contribution, risk for developing obesity according to socio-economic characteristics increased 1.629 times in 1st quantile of contribution, which is lower income group, and 1.731 times in Medicaid class. Small and medium-sized cities’ risk was 1.221 times higher than large cities based on living area. Risk for developing obesity according to parental characteristics increased 1.253 times when father alone was obese, 1.747 times when mother alone was obese, and 1.979 times when both parents were obese compared to when both parents had normal weight. Risk were higher when mother was obese than father was, thus showing that the impact of mother’s obesity was greater than that of father’s. In case of abdominal obesity, the risk was 1.904 times higher when both parents had abdominal obesity compared to normal parents. Pregnancy by women age over 35 years old, called pregnancy in advanced maternal age, increased the risk 1.139 times compared to normal pregnancy. Major risk for developing obesity in individual infant and children factors was obesity in childhood; the risk of premature babies were 0.528 times lower, and large babies were 1.841 times higher than normal babies. In early infancy and childhood period where growth progress can be seen, risk of overweight infants were 19.938 times higher than that of normal weight infants. In addition, infants who were classified as suspicious of having disease by abnormal growth index in physical health examination of health check-up, showed 1.468 times higher risk of developing obesity than those who were classified as normal. This shows that by follow-up for normal growth, overweight and obesity, target diseases set by Health Screening Program of Infant and Children, were well distinguished. Risk for developing obesity according to nutritional factor, infants who did not receive full breast feeding were 1.223 times higher in risk than those who had full breast feeding. This confirms the assumption that breast feeding prevents obesity.
Conclusion: Treating obesity in childhood may effectively prevent adult diseases. Concern for minority groups such as lower income group by society, and active intervention through supporting policy by the government is required from early infancy and childhood. Also, in order to prevent intergenerational transfer of obesity, it is necessary to develop proper eating habit of infants by health management of and educating parents, and to create an environment that can prevent obesity within the family. In addition, major risk factor for obesity is childhood obesity in individual infant and children factors. Therefore, support for healthy pregnancy and childbirth is needed in order to prevent premature and large babies. To prevent from becoming overweight in early infancy and childhood, continuous prevention and care is required.
주제어
#3세 유아 비만 과체중 승산비 영유아건강검진 3 years old Infants Obesity Odds ratio Overweight BMI Z-score Health Screening Program of Infant and Children
학위논문 정보
저자
이은영
학위수여기관
인제대학교 일반대학원
학위구분
국내박사
학과
보건학과 보건학 전공
지도교수
이기호
발행연도
2016
총페이지
v, 67 p.
키워드
3세 유아 비만 과체중 승산비 영유아건강검진 3 years old Infants Obesity Odds ratio Overweight BMI Z-score Health Screening Program of Infant and Children
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