발효 블루베리가 고지방식이로 유도된 비만형 당뇨C57/BL6J 마우스의 혈당 및 지질대사에 미치는 영향 Effect of fermented blueberry on blood glucose and lipid levels in high-fat diet inducedobese C57/BL6J mice원문보기
본 연구에서는 국내산 블루베리의 기능성을 증진시키고자 프로바이오틱 미생물을 이용하여 블루베리 과즙을 발효시키고, 고지방식이로 유도한 제 2형 당뇨모델 실험동물에 대하여 혈당개선 효과 및 지질대사에 미치는 영향을 살펴보고자 하였다. 실험동물은 C57/BL6J 마우스를 사용하였으며, 16주 동안 정상군(normal), 대조군(control), 비발효 블루베리군(NFB), 고농도 발효 블루베리군(HFB), 저농도 발효 블루베리군(LFB), 메트포민군(Met)과 같이 6군으로 나누어 실험을 진행하였다. 실험 2주까지는 군별로 체중변화가 유의적인 차이가 없었으나. 실험 2주 후부터는 군별로 체중변화가 유의적인 차이를 보였다. 실험 2주 후부터는 대조군과 비교했을 때 고농도 발효 블루베리군이 유의적으로 체중이 감소한 것으로 보아, 발효 블루베리액 섭취 시 체중 감소에 영향을 준 것으로 나타났다. 또한, 대조군에 비해 정상군과 고농도 발효 블루베리군은 식이섭취량에 비해 ...
본 연구에서는 국내산 블루베리의 기능성을 증진시키고자 프로바이오틱 미생물을 이용하여 블루베리 과즙을 발효시키고, 고지방식이로 유도한 제 2형 당뇨모델 실험동물에 대하여 혈당개선 효과 및 지질대사에 미치는 영향을 살펴보고자 하였다. 실험동물은 C57/BL6J 마우스를 사용하였으며, 16주 동안 정상군(normal), 대조군(control), 비발효 블루베리군(NFB), 고농도 발효 블루베리군(HFB), 저농도 발효 블루베리군(LFB), 메트포민군(Met)과 같이 6군으로 나누어 실험을 진행하였다. 실험 2주까지는 군별로 체중변화가 유의적인 차이가 없었으나. 실험 2주 후부터는 군별로 체중변화가 유의적인 차이를 보였다. 실험 2주 후부터는 대조군과 비교했을 때 고농도 발효 블루베리군이 유의적으로 체중이 감소한 것으로 보아, 발효 블루베리액 섭취 시 체중 감소에 영향을 준 것으로 나타났다. 또한, 대조군에 비해 정상군과 고농도 발효 블루베리군은 식이섭취량에 비해 식이효율이 낮은 것으로 보아 체중 증가 억제에 발효 블루베리액 섭취가 효율적인 것으로 나타났다. 포도당내당검사 0주차부터 14주차에서는 유의적인 차이를 보이지 않았으나 최종 16주차에서 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 유의적이 차이가 없었으며 대조군에 비해 유의적으로 혈당이 감소하였다. 저농도 발효 블루베리군, 비발효 블루베리군은 대조군과 유의적인 차이가 없었다. 인슐린내성검사 최종 16주차에서 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 유의적이 차이가 없었으며 대조군에 비해 유의적으로 인슐린수치가 감소하였다. 저농도 발효 블루베리군, 비발효 블루베리군은 대조군과 비슷한 수치를 보였다. 발효 블루베리액 섭취 시 혈당 감소와 인슐린 저항성에 효과가 있는 것으로 사료된다. 간과 부고환주위 지방 무게는 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 유의적인 차이가 없었으며 대조군에 비해 유의적으로 무게가 감소하였다. 비발효 블루베리군, 저농도 발효 블루베리군,대조군은 유의적인 차이가 없었다. 총 콜레스테롤은 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 유의적 차이를 보이지 않았으며 대조군에 비해 유의적으로 감소하였다. 저농도 발효 블루베리군과 비발효 블루베리군은 대조군과 유의적인 차이가 없었다. LDL-콜레스테롤에서 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 비교시 유의적 차이 없이 유사한 값을 나타내었으나 대조군에 비해 유의적으로 감소하였다. 저농도 발효 블루베리군은 비발효 블루베리군보다 LDL-콜레스테롤이 유의적으로 감소하였다. HDL-콜레스테롤은 지질대사 개선에 대한 지표로 발효 블루베리 섭취시 HDL-콜레스테롤을 증가시키는데 영향을 주지 않았다. HbA1c는 각 군간에 유의적인 차이가 없었다. 종합적으로 발효 블루베리는 비발효 블루베리에 비해 인슐린 저항성 증가 총 콜레스테롤과 LDL-콜레스테롤, 혈당 및 체중감소 등과 같이 혈당 및 지질대사 개선에 도움이 된 것으로 사료된다.
본 연구에서는 국내산 블루베리의 기능성을 증진시키고자 프로바이오틱 미생물을 이용하여 블루베리 과즙을 발효시키고, 고지방식이로 유도한 제 2형 당뇨모델 실험동물에 대하여 혈당개선 효과 및 지질대사에 미치는 영향을 살펴보고자 하였다. 실험동물은 C57/BL6J 마우스를 사용하였으며, 16주 동안 정상군(normal), 대조군(control), 비발효 블루베리군(NFB), 고농도 발효 블루베리군(HFB), 저농도 발효 블루베리군(LFB), 메트포민군(Met)과 같이 6군으로 나누어 실험을 진행하였다. 실험 2주까지는 군별로 체중변화가 유의적인 차이가 없었으나. 실험 2주 후부터는 군별로 체중변화가 유의적인 차이를 보였다. 실험 2주 후부터는 대조군과 비교했을 때 고농도 발효 블루베리군이 유의적으로 체중이 감소한 것으로 보아, 발효 블루베리액 섭취 시 체중 감소에 영향을 준 것으로 나타났다. 또한, 대조군에 비해 정상군과 고농도 발효 블루베리군은 식이섭취량에 비해 식이효율이 낮은 것으로 보아 체중 증가 억제에 발효 블루베리액 섭취가 효율적인 것으로 나타났다. 포도당내당검사 0주차부터 14주차에서는 유의적인 차이를 보이지 않았으나 최종 16주차에서 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 유의적이 차이가 없었으며 대조군에 비해 유의적으로 혈당이 감소하였다. 저농도 발효 블루베리군, 비발효 블루베리군은 대조군과 유의적인 차이가 없었다. 인슐린내성검사 최종 16주차에서 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 유의적이 차이가 없었으며 대조군에 비해 유의적으로 인슐린수치가 감소하였다. 저농도 발효 블루베리군, 비발효 블루베리군은 대조군과 비슷한 수치를 보였다. 발효 블루베리액 섭취 시 혈당 감소와 인슐린 저항성에 효과가 있는 것으로 사료된다. 간과 부고환주위 지방 무게는 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 유의적인 차이가 없었으며 대조군에 비해 유의적으로 무게가 감소하였다. 비발효 블루베리군, 저농도 발효 블루베리군,대조군은 유의적인 차이가 없었다. 총 콜레스테롤은 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 유의적 차이를 보이지 않았으며 대조군에 비해 유의적으로 감소하였다. 저농도 발효 블루베리군과 비발효 블루베리군은 대조군과 유의적인 차이가 없었다. LDL-콜레스테롤에서 고농도 발효 블루베리군은 정상군과 비교시 유의적 차이 없이 유사한 값을 나타내었으나 대조군에 비해 유의적으로 감소하였다. 저농도 발효 블루베리군은 비발효 블루베리군보다 LDL-콜레스테롤이 유의적으로 감소하였다. HDL-콜레스테롤은 지질대사 개선에 대한 지표로 발효 블루베리 섭취시 HDL-콜레스테롤을 증가시키는데 영향을 주지 않았다. HbA1c는 각 군간에 유의적인 차이가 없었다. 종합적으로 발효 블루베리는 비발효 블루베리에 비해 인슐린 저항성 증가 총 콜레스테롤과 LDL-콜레스테롤, 혈당 및 체중감소 등과 같이 혈당 및 지질대사 개선에 도움이 된 것으로 사료된다.
This study is to review the effect of the improvement on blood glucose and of lipid metabolism regarding experimental animals for the second type of glycosuria model led by high fat diet and fermented blueberry juice by using probiotic microorganisms to promote the function of blueberry. The C57...
This study is to review the effect of the improvement on blood glucose and of lipid metabolism regarding experimental animals for the second type of glycosuria model led by high fat diet and fermented blueberry juice by using probiotic microorganisms to promote the function of blueberry. The C57/BL6J mouse was used as an experimental animal and the experiment has been performed for 16 weeks with being divided by six groups (normal group, control group, non fermented blueberry group, high fermented blueberry group, low fermented bluberry group, metformin group). Any significant changes on the weight by groups have not been found until 2 weeks after the experiments; however, significant changes by groups were showen from the second week after the experiment. Any significant changes of the weight among the non fermented blueberry group, the low fermented blueberry group, metformin group and the control group have not been found. The weight by the high fermented blueberry group has been reduced significant when being compared with the control group. In addition, fermented blueberry juice intake influences the reduction of body weight because any significant changes of the weight have not been found between the high fermented blueberry group and the normal group. The fact that food efficiency ratio of the normal group and the high fermented blueberry group is lower by the portion of dietary intake amount when comparing the control group has proved that fermented blueberry juice intake is efficient to decrease the weight. The high fermented blueberry group were not significantly different from the control group in the glucose tolerance test final 16 week. And the blood glucose has been reduced significant compared with the control group. Any significant changes have not found in the low fermented blueberry group, the non fermented blueberry group and the control group. The high fermented blueberry group were not significantly different from the control group in the insulin tolerance test final 16 week. And the insulin level has been reduced significant compared with the control group. Any significant changes have not found in the low fermented blueberry group, the non fermented blueberry group and the control group. This shows that fermented blueberry juice has the effect to reduce the blood glucose and the resistance on the insulin was found. Any significant changes between the high fermented blueberry group and the normal group regarding the weight of fat around the liver and the epididymis have not been found. but the high fermentation blueberry group was reduced in weight compared with the control group. Any significant changes have not found in the low fermented blueberry group, the non fermented blueberry group and the control group. Any significant changes between the high fermented blueberry group and the normal group in total cholesterol have not been found. but the high fermentation blueberry group was reduced in weight compared with the control group. Any significant changes have not found in the low fermented blueberry group, the non fermented blueberry group and the control group. Any significant changes between the high fermented blueberry group and the normal group in LDL-cholesterol have not been found.. but the high fermentation blueberry group was reduced in weight compared with the control group. Low fermented blueberry has been reduced significant compared with non fermented blueberry group. Fermented blueberry juice intake has not affected increasing HDL- cholesterol, biomarker of the lipid metabolism improvement. Any significant changes which is a in HbA1c among the groups have not been found. Conclusively, fermented blueberry is thought to be helpful in improving blood glucose and lipid metabolism, such as insulin resistance, increased total cholesterol, LDL- cholesterol, blood glucose and weight loss compared to non-fermented blueberry.
This study is to review the effect of the improvement on blood glucose and of lipid metabolism regarding experimental animals for the second type of glycosuria model led by high fat diet and fermented blueberry juice by using probiotic microorganisms to promote the function of blueberry. The C57/BL6J mouse was used as an experimental animal and the experiment has been performed for 16 weeks with being divided by six groups (normal group, control group, non fermented blueberry group, high fermented blueberry group, low fermented bluberry group, metformin group). Any significant changes on the weight by groups have not been found until 2 weeks after the experiments; however, significant changes by groups were showen from the second week after the experiment. Any significant changes of the weight among the non fermented blueberry group, the low fermented blueberry group, metformin group and the control group have not been found. The weight by the high fermented blueberry group has been reduced significant when being compared with the control group. In addition, fermented blueberry juice intake influences the reduction of body weight because any significant changes of the weight have not been found between the high fermented blueberry group and the normal group. The fact that food efficiency ratio of the normal group and the high fermented blueberry group is lower by the portion of dietary intake amount when comparing the control group has proved that fermented blueberry juice intake is efficient to decrease the weight. The high fermented blueberry group were not significantly different from the control group in the glucose tolerance test final 16 week. And the blood glucose has been reduced significant compared with the control group. Any significant changes have not found in the low fermented blueberry group, the non fermented blueberry group and the control group. The high fermented blueberry group were not significantly different from the control group in the insulin tolerance test final 16 week. And the insulin level has been reduced significant compared with the control group. Any significant changes have not found in the low fermented blueberry group, the non fermented blueberry group and the control group. This shows that fermented blueberry juice has the effect to reduce the blood glucose and the resistance on the insulin was found. Any significant changes between the high fermented blueberry group and the normal group regarding the weight of fat around the liver and the epididymis have not been found. but the high fermentation blueberry group was reduced in weight compared with the control group. Any significant changes have not found in the low fermented blueberry group, the non fermented blueberry group and the control group. Any significant changes between the high fermented blueberry group and the normal group in total cholesterol have not been found. but the high fermentation blueberry group was reduced in weight compared with the control group. Any significant changes have not found in the low fermented blueberry group, the non fermented blueberry group and the control group. Any significant changes between the high fermented blueberry group and the normal group in LDL-cholesterol have not been found.. but the high fermentation blueberry group was reduced in weight compared with the control group. Low fermented blueberry has been reduced significant compared with non fermented blueberry group. Fermented blueberry juice intake has not affected increasing HDL- cholesterol, biomarker of the lipid metabolism improvement. Any significant changes which is a in HbA1c among the groups have not been found. Conclusively, fermented blueberry is thought to be helpful in improving blood glucose and lipid metabolism, such as insulin resistance, increased total cholesterol, LDL- cholesterol, blood glucose and weight loss compared to non-fermented blueberry.
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