최근, 개인의 삶을 중요시하는 1인 가구가 소비의 주도 계층으로 떠오르면서 혼자 밥을 먹는 혼밥 소비자가 증가하고 있으며, 혼밥 소비자의 증가에 따른 간편식에 대한 관심이 증가하고 있다. 이러한 시대 상황을 배경으로 창업을 준비하는 창업자는 편의식품이라는 사업기회를 발견할 수 있다. 편의식품에서 사업기회 발견한 창업자는 어떻게 편의식품을 찾는 소비자의 니즈를 충족시키고 경쟁력을 확보할 수 있을까에 대한 문제가 남게 된다. 이에 본 연구에서는 편의식품 예비창업자 및 창업자의 비즈니스모델 개발과 사업계획, 사업 및 ...
최근, 개인의 삶을 중요시하는 1인 가구가 소비의 주도 계층으로 떠오르면서 혼자 밥을 먹는 혼밥 소비자가 증가하고 있으며, 혼밥 소비자의 증가에 따른 간편식에 대한 관심이 증가하고 있다. 이러한 시대 상황을 배경으로 창업을 준비하는 창업자는 편의식품이라는 사업기회를 발견할 수 있다. 편의식품에서 사업기회 발견한 창업자는 어떻게 편의식품을 찾는 소비자의 니즈를 충족시키고 경쟁력을 확보할 수 있을까에 대한 문제가 남게 된다. 이에 본 연구에서는 편의식품 예비창업자 및 창업자의 비즈니스모델 개발과 사업계획, 사업 및 마케팅 전략 수립에 도움을 주고자 소비가치가 편의식품 선택속성에 미치는 영향과 편의식품 선택속성이 재구매의도에 미치는 영향을 검증하고자 하였다. 이를 위해 편의식품 구매 경험이 소비자를 대상으로 소비가치 3개 요인, 편의식품 제품속성 3개 요인, 재구매의도의 총 7개 요인, 28문항과 인구통계학적 질문 9문항으로 구성된 설문조사를 시행하였으며, 빈도분석, 신뢰도분석, 그리고 구조방정식 모형분석을 실시하여 가설을 검정하였다. 첫째, 소비가치 중 기능적 가치는 편의식품 선택속성인 편의성, 품질, 가격에 정(+)의 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 이를 통해 제품의 기능적 가치를 꾸준히 개발하고 발전시켜 나가야 한다는 것을 확인할 수 있었다. 둘째, 소비가치 중 감정적 가치는 편의식품 선택속성인 품질에 정(+)의 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 그러나 감정적 가치는 편의성, 품질에는 유의한 영향을 미치지 못하였다. 감정적 가치를 우선시하는 소비자는 편의식품 구입시 질을 우선시한다는 결과로 볼 수 있다. 셋째, 소비가치 중 사회적 가치는 편의식품 선택속성인 편의성, 품질, 가격에 정(+)의 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 이 결과를 통해 사회적 가치를 중요시하는 소비자는 본인의 사회적 지위를 충족시켜 줄 수 있는 고가의 제품을 구매함과 동시에 합리적인 가격과 품질의 제품 역시 구매함을 알 수 있었다. 넷째, 편의식품 제품속성 중 품질은 재구매의도에 정(+)의 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 그러나 편의성과 가격은 재구매의도에 유의한 영향을 미치지 못하였다. 이론적 시사점은 첫째, 본 연구를 통해 편의식품을 구매한 소비자를 연구대상으로 하여 소비가치 및 제품속성의 영향관계에 대해 밝혀 기존연구와의 차별을 가지며, 둘째, 1인 가구 및 맞벌이 가구의 증가로 편의식품의 소비가 증가되고 있는 상황에서 부족한 편의식품에 대한 연구가 수행되었다는 점, 셋째, 선행연구와 같은 맥락으로 식품속성 중 식품의 품질과 재구매의도 간 정(+)의 영향 관계를 밝혔다는 것이다. 실무적 시사점은 첫째, 재구매가 이루어질 수 있도록 하는 궁극적인 요인이 편의식품의 품질이라는 것, 둘째, 감정적 가치를 중요시하는 소비자를 확보하기 위해서도 역시 편의식품의 품질이 중요하다는 실무적 시사점을 얻을 수 있었다. 결론적으로, 편의식품의 창업이 성공하기 위해서는 소비자에게 경쟁력 있는 가격과 편의식품의 주요한 기능인 편의라는 가치를 제공하면서, 궁극적으로 편의식품의 품질을 높이는 것이 중요하다는 것이다. 본 시사점이 중요한 것은 소비자들에게 편의식품이 빠르고 간편하다는 인식은 있으나 ‘맛있다’는 인식이 부족한 상황에서 제품의 품질을 높임으로써 소비자로 하여금 재구매의도를 불러일으킬 수 있고, 이로써 경쟁우위를 점할 수 있을 것이다. 적절한 시기에 도출된 의미 있는 연구결과라 생각된다.
최근, 개인의 삶을 중요시하는 1인 가구가 소비의 주도 계층으로 떠오르면서 혼자 밥을 먹는 혼밥 소비자가 증가하고 있으며, 혼밥 소비자의 증가에 따른 간편식에 대한 관심이 증가하고 있다. 이러한 시대 상황을 배경으로 창업을 준비하는 창업자는 편의식품이라는 사업기회를 발견할 수 있다. 편의식품에서 사업기회 발견한 창업자는 어떻게 편의식품을 찾는 소비자의 니즈를 충족시키고 경쟁력을 확보할 수 있을까에 대한 문제가 남게 된다. 이에 본 연구에서는 편의식품 예비창업자 및 창업자의 비즈니스모델 개발과 사업계획, 사업 및 마케팅 전략 수립에 도움을 주고자 소비가치가 편의식품 선택속성에 미치는 영향과 편의식품 선택속성이 재구매의도에 미치는 영향을 검증하고자 하였다. 이를 위해 편의식품 구매 경험이 소비자를 대상으로 소비가치 3개 요인, 편의식품 제품속성 3개 요인, 재구매의도의 총 7개 요인, 28문항과 인구통계학적 질문 9문항으로 구성된 설문조사를 시행하였으며, 빈도분석, 신뢰도분석, 그리고 구조방정식 모형분석을 실시하여 가설을 검정하였다. 첫째, 소비가치 중 기능적 가치는 편의식품 선택속성인 편의성, 품질, 가격에 정(+)의 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 이를 통해 제품의 기능적 가치를 꾸준히 개발하고 발전시켜 나가야 한다는 것을 확인할 수 있었다. 둘째, 소비가치 중 감정적 가치는 편의식품 선택속성인 품질에 정(+)의 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 그러나 감정적 가치는 편의성, 품질에는 유의한 영향을 미치지 못하였다. 감정적 가치를 우선시하는 소비자는 편의식품 구입시 질을 우선시한다는 결과로 볼 수 있다. 셋째, 소비가치 중 사회적 가치는 편의식품 선택속성인 편의성, 품질, 가격에 정(+)의 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 이 결과를 통해 사회적 가치를 중요시하는 소비자는 본인의 사회적 지위를 충족시켜 줄 수 있는 고가의 제품을 구매함과 동시에 합리적인 가격과 품질의 제품 역시 구매함을 알 수 있었다. 넷째, 편의식품 제품속성 중 품질은 재구매의도에 정(+)의 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 그러나 편의성과 가격은 재구매의도에 유의한 영향을 미치지 못하였다. 이론적 시사점은 첫째, 본 연구를 통해 편의식품을 구매한 소비자를 연구대상으로 하여 소비가치 및 제품속성의 영향관계에 대해 밝혀 기존연구와의 차별을 가지며, 둘째, 1인 가구 및 맞벌이 가구의 증가로 편의식품의 소비가 증가되고 있는 상황에서 부족한 편의식품에 대한 연구가 수행되었다는 점, 셋째, 선행연구와 같은 맥락으로 식품속성 중 식품의 품질과 재구매의도 간 정(+)의 영향 관계를 밝혔다는 것이다. 실무적 시사점은 첫째, 재구매가 이루어질 수 있도록 하는 궁극적인 요인이 편의식품의 품질이라는 것, 둘째, 감정적 가치를 중요시하는 소비자를 확보하기 위해서도 역시 편의식품의 품질이 중요하다는 실무적 시사점을 얻을 수 있었다. 결론적으로, 편의식품의 창업이 성공하기 위해서는 소비자에게 경쟁력 있는 가격과 편의식품의 주요한 기능인 편의라는 가치를 제공하면서, 궁극적으로 편의식품의 품질을 높이는 것이 중요하다는 것이다. 본 시사점이 중요한 것은 소비자들에게 편의식품이 빠르고 간편하다는 인식은 있으나 ‘맛있다’는 인식이 부족한 상황에서 제품의 품질을 높임으로써 소비자로 하여금 재구매의도를 불러일으킬 수 있고, 이로써 경쟁우위를 점할 수 있을 것이다. 적절한 시기에 도출된 의미 있는 연구결과라 생각된다.
As single-person household, which attaches much importance to individual life, has become a leading class of consumption recently, eating-alone consumers who are dining alone increase and therefore interest in convenience food also increases accordingly. In this background of times, would-be founder...
As single-person household, which attaches much importance to individual life, has become a leading class of consumption recently, eating-alone consumers who are dining alone increase and therefore interest in convenience food also increases accordingly. In this background of times, would-be founders of business can have the opportunity of founding the business of convenience food. However, would-be founders of convenience food must satisfy consumer's needs and secure the competitiveness of their business. In this regard, the purpose of this study was to examine the effect of consumption values on the choice attributes of convenience food and look into the effect of the choice attributes of convenience food on repurchase intention, thus providing help to would-be founders/founders of convenience food business in their development of business models, planning of business, and establishment of business/marketing strategies. For this, a questionnaire survey of consumers who had the experience of purchase of convenience food was carried out. The questionnaire consisted of 28 items in 3 factors of consumption values, 3 factors of product attributes of convenience food, and 7 factors of repurchase intention, and 9 items in demographic features. In order to look into hypotheses, frequency analysis, reliability analysis and structural equation model analysis were carried out. Study findings are as follows: First, among the consumption values, the functional value had positive (+) effect on such choice attributes of convenience food as convenience, quality and price. This finding seems to imply the fact that founders of convenience food must develop and improve the functional value of convenience food continuously. Second, among the consumption values, the emotional value had positive (+) effect on the quality of convenience food, one of choice attributes of convenience food. However, the emotional value had no significant effect on convenience and price. This finding seems to imply the fact that emotionally disposed consumers attach much importance to the quality of convenience food. Third, among the consumption values, the social value had positive (+) effect on such choice attributes of convenience food as convenience, quality and price. This finding seems to imply the fact that consumers who attach much importance to the social value can purchase high-price products that satisfy their social positions as well as the products with reasonable price and quality. Fourth, the quality of convenience food, one of choice attributes of convenience food, had positive (+) effect on repurchase intention. However, convenience and price had no significant effect on repurchase intention. In theoretical aspects, this study is meaningful in that: (1) the influential relationship between consumption values and product attributes was examined with such study subjects who had the experience of purchase of convenience food, different from other studies; (2) in a circumstance in which the consumption of convenience food increases due to the increase of single-person household and dual-earner household, this study carried out research on convenience food, namely a limited resource; and (3) in the same vein with preceding studies, this study clarified the positive influential relationship between the quality of food, one attribute of food, and repurchase intention. In practical aspects, study findings imply that (1) the ultimate factor of making consumers repurchase convenience food is its quality; and (2) in order to attract consumers who lay stress on emotional values, it is necessary to improve the quality of convenience food. In conclusion, in order for the founder of convenience food to succeed, he or she must have competitive price, provide the value of convenience, an important function of convenience food, to consumers, and improve its quality. Consumers perceive convenience food as served quickly and simple, but they do not think it is 'tasty,' In this regard, the founder of convenience food must enhance its quality, thus arousing consumer's repurchase intention and occupying competitive advantages. Considering the current status of domestic consumption of convenience food, therefore, this study was carried out timely and study findings are appropriate for the founder of convenience food.
As single-person household, which attaches much importance to individual life, has become a leading class of consumption recently, eating-alone consumers who are dining alone increase and therefore interest in convenience food also increases accordingly. In this background of times, would-be founders of business can have the opportunity of founding the business of convenience food. However, would-be founders of convenience food must satisfy consumer's needs and secure the competitiveness of their business. In this regard, the purpose of this study was to examine the effect of consumption values on the choice attributes of convenience food and look into the effect of the choice attributes of convenience food on repurchase intention, thus providing help to would-be founders/founders of convenience food business in their development of business models, planning of business, and establishment of business/marketing strategies. For this, a questionnaire survey of consumers who had the experience of purchase of convenience food was carried out. The questionnaire consisted of 28 items in 3 factors of consumption values, 3 factors of product attributes of convenience food, and 7 factors of repurchase intention, and 9 items in demographic features. In order to look into hypotheses, frequency analysis, reliability analysis and structural equation model analysis were carried out. Study findings are as follows: First, among the consumption values, the functional value had positive (+) effect on such choice attributes of convenience food as convenience, quality and price. This finding seems to imply the fact that founders of convenience food must develop and improve the functional value of convenience food continuously. Second, among the consumption values, the emotional value had positive (+) effect on the quality of convenience food, one of choice attributes of convenience food. However, the emotional value had no significant effect on convenience and price. This finding seems to imply the fact that emotionally disposed consumers attach much importance to the quality of convenience food. Third, among the consumption values, the social value had positive (+) effect on such choice attributes of convenience food as convenience, quality and price. This finding seems to imply the fact that consumers who attach much importance to the social value can purchase high-price products that satisfy their social positions as well as the products with reasonable price and quality. Fourth, the quality of convenience food, one of choice attributes of convenience food, had positive (+) effect on repurchase intention. However, convenience and price had no significant effect on repurchase intention. In theoretical aspects, this study is meaningful in that: (1) the influential relationship between consumption values and product attributes was examined with such study subjects who had the experience of purchase of convenience food, different from other studies; (2) in a circumstance in which the consumption of convenience food increases due to the increase of single-person household and dual-earner household, this study carried out research on convenience food, namely a limited resource; and (3) in the same vein with preceding studies, this study clarified the positive influential relationship between the quality of food, one attribute of food, and repurchase intention. In practical aspects, study findings imply that (1) the ultimate factor of making consumers repurchase convenience food is its quality; and (2) in order to attract consumers who lay stress on emotional values, it is necessary to improve the quality of convenience food. In conclusion, in order for the founder of convenience food to succeed, he or she must have competitive price, provide the value of convenience, an important function of convenience food, to consumers, and improve its quality. Consumers perceive convenience food as served quickly and simple, but they do not think it is 'tasty,' In this regard, the founder of convenience food must enhance its quality, thus arousing consumer's repurchase intention and occupying competitive advantages. Considering the current status of domestic consumption of convenience food, therefore, this study was carried out timely and study findings are appropriate for the founder of convenience food.
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