본 실험에서 굴을 다양한 효소를 이용하여 단일 가수분해물와 복합 가수분해물을 제조하여 좀 더 나은 생리활성을 나타내기 위해서 효소의 최적 온도와 pH(Alcalase, 60℃, pH 8.0; Protamex, 40℃, pH 7.0; Neutrase, 50℃, pH 6.0; Transglutaminase, 50℃, pH 7.0)를 고려하여 ...
본 실험에서 굴을 다양한 효소를 이용하여 단일 가수분해물와 복합 가수분해물을 제조하여 좀 더 나은 생리활성을 나타내기 위해서 효소의 최적 온도와 pH(Alcalase, 60℃, pH 8.0; Protamex, 40℃, pH 7.0; Neutrase, 50℃, pH 6.0; Transglutaminase, 50℃, pH 7.0)를 고려하여 효소 처리 굴 가수분해물을 제조하였다. DPPH radical 소거 활성, SOD 유사활성 등 효소 처리 굴 가수분해물에 의한 항산화 활성을 측정해 본 결과, 효소 처리 종류에 따른 활성 값은 크게 차이가 나타나지는 않았지만 모든 항산화 활성에서 유의하게 높은 활성을 나타내었다. 항산화 활성 측정에서는 복합 효소 처리 굴 가수분해물에 비해 단일 효소 처리 굴 가수분해물이 더 높은 활성을 보였다. 세포 내의 미백 활성 및 주름 개선 효과와 세포 생존율을 측정하였다. 먼저 실험에서 사용되는 B16F10 세포에 대한 시료의 세포 생존율은 시료를 처리했을 경우 대부분 80% 이상의 세포 생존율을 나타내었으며 따라서 본 실험에 사용된 시료는 독성이 낮은 것으로 나타났다. 미백 활성 및 주름 개선 효과를 확인하기 위해 tyrosinase 저해 활성 실험과 elastase 저해 활성을 측정하였다. Tyrosinase 및 elastase 저해 활성을 확인한 결과 transglutaminase로 복합 효소 처리한 굴 가수분해물의 결과가 60% 이상의 저해율을 보였다. 본 실험에서는 다양한 효소를 이용해 굴을 가수분해하고, 가수분해한 굴을 사용하여 항산화 활성과 미백 활성 및 주름 개선 효과를 검증하였다. 따라서, 효소 처리 한 굴 가수분해물은 기능성 화장품 및 식품소재 개발에 활용이 가능할 것으로 판단되며, 이 결과를 통해 효소 처리한 굴 가수분해물은 기존의 굴과 비교해볼 때 좀 더 나은 효과를 얻을 것으로 사료된다.
본 실험에서 굴을 다양한 효소를 이용하여 단일 가수분해물와 복합 가수분해물을 제조하여 좀 더 나은 생리활성을 나타내기 위해서 효소의 최적 온도와 pH(Alcalase, 60℃, pH 8.0; Protamex, 40℃, pH 7.0; Neutrase, 50℃, pH 6.0; Transglutaminase, 50℃, pH 7.0)를 고려하여 효소 처리 굴 가수분해물을 제조하였다. DPPH radical 소거 활성, SOD 유사활성 등 효소 처리 굴 가수분해물에 의한 항산화 활성을 측정해 본 결과, 효소 처리 종류에 따른 활성 값은 크게 차이가 나타나지는 않았지만 모든 항산화 활성에서 유의하게 높은 활성을 나타내었다. 항산화 활성 측정에서는 복합 효소 처리 굴 가수분해물에 비해 단일 효소 처리 굴 가수분해물이 더 높은 활성을 보였다. 세포 내의 미백 활성 및 주름 개선 효과와 세포 생존율을 측정하였다. 먼저 실험에서 사용되는 B16F10 세포에 대한 시료의 세포 생존율은 시료를 처리했을 경우 대부분 80% 이상의 세포 생존율을 나타내었으며 따라서 본 실험에 사용된 시료는 독성이 낮은 것으로 나타났다. 미백 활성 및 주름 개선 효과를 확인하기 위해 tyrosinase 저해 활성 실험과 elastase 저해 활성을 측정하였다. Tyrosinase 및 elastase 저해 활성을 확인한 결과 transglutaminase로 복합 효소 처리한 굴 가수분해물의 결과가 60% 이상의 저해율을 보였다. 본 실험에서는 다양한 효소를 이용해 굴을 가수분해하고, 가수분해한 굴을 사용하여 항산화 활성과 미백 활성 및 주름 개선 효과를 검증하였다. 따라서, 효소 처리 한 굴 가수분해물은 기능성 화장품 및 식품소재 개발에 활용이 가능할 것으로 판단되며, 이 결과를 통해 효소 처리한 굴 가수분해물은 기존의 굴과 비교해볼 때 좀 더 나은 효과를 얻을 것으로 사료된다.
In this experiment, oysters were prepared using various enzymes. It is a single hydrolyzate and a complex hydrolyzate. Optimal temperature and pH (Alcalase, 60℃, pH 8.0; Protamex, 40℃, pH 7.0; Neutrase, 50℃, pH 6.0; Transglutaminase, 50℃, pH 7.0) of enzyme was considered to show better physiological...
In this experiment, oysters were prepared using various enzymes. It is a single hydrolyzate and a complex hydrolyzate. Optimal temperature and pH (Alcalase, 60℃, pH 8.0; Protamex, 40℃, pH 7.0; Neutrase, 50℃, pH 6.0; Transglutaminase, 50℃, pH 7.0) of enzyme was considered to show better physiological activity. DPPH radical scavenging activity was not significantly different. However, all antioxidant activities were significantly higher. Also, the SOD-like activity measurement results showed no significant difference. However, all antioxidant activities were significantly higher. The results of the antioxidant activity measurement show that the single hydrolyzate is higher than the complex hydrolyzate. Cell whitening activity and wrinkle-improving effect were measured. Before that, we examined whether the sample was toxic to B16F10 cells. When the sample was treated, the cell viability was 80% or more. Therefore, the samples used in this experiment are low in toxicity. To investigate whitening and wrinkle effects, tyrosinase inhibitory activity and elastase inhibitory activity were measured. As a result, the inhibition rate of complex oyster hydrolyzate treated with transglutaminase was 60% or more. In this experiment, oysters were hydrolyzed using various enzymes. It also proved its antioxidant activity, whitening activity and wrinkle-reducing effect. Therefore, it can be used to develop functional cosmetics and food materials. This result will have a better effect than the conventional oyster.
In this experiment, oysters were prepared using various enzymes. It is a single hydrolyzate and a complex hydrolyzate. Optimal temperature and pH (Alcalase, 60℃, pH 8.0; Protamex, 40℃, pH 7.0; Neutrase, 50℃, pH 6.0; Transglutaminase, 50℃, pH 7.0) of enzyme was considered to show better physiological activity. DPPH radical scavenging activity was not significantly different. However, all antioxidant activities were significantly higher. Also, the SOD-like activity measurement results showed no significant difference. However, all antioxidant activities were significantly higher. The results of the antioxidant activity measurement show that the single hydrolyzate is higher than the complex hydrolyzate. Cell whitening activity and wrinkle-improving effect were measured. Before that, we examined whether the sample was toxic to B16F10 cells. When the sample was treated, the cell viability was 80% or more. Therefore, the samples used in this experiment are low in toxicity. To investigate whitening and wrinkle effects, tyrosinase inhibitory activity and elastase inhibitory activity were measured. As a result, the inhibition rate of complex oyster hydrolyzate treated with transglutaminase was 60% or more. In this experiment, oysters were hydrolyzed using various enzymes. It also proved its antioxidant activity, whitening activity and wrinkle-reducing effect. Therefore, it can be used to develop functional cosmetics and food materials. This result will have a better effect than the conventional oyster.
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