갈색거저리 유충(밀웜)가수분해물의 반려동물(개, 고양이)사료로서의 가치 평가에 관한 연구 Studies on evaluation of functional feed for animal companions using extract or enzymatic hydrolysate of Tenebrio molitor larvae(Mealworm)원문보기
세계 각국에서 곤충을 중요한 미래의 산업자원으로 주목하고 있으며, 국내 사료관리법에는 밀웜, 귀뚜라미, 동애등에 유충, 번데기, 장구벌레, 구더기, 벼메뚜기만을 허용하고 있는 실정이다. 이 중 밀웜(Tenebrio molitor, mealworm)은 다양한 식품 및 대동물(소, 돼지 등) 사료로의 개발이 이루어지고 있으나, 반려동물(개, 고양이)의 사료로의 개발은 미진한 것이 현실이다. 본래 개와 고양이는 육식동물로서 ...
세계 각국에서 곤충을 중요한 미래의 산업자원으로 주목하고 있으며, 국내 사료관리법에는 밀웜, 귀뚜라미, 동애등에 유충, 번데기, 장구벌레, 구더기, 벼메뚜기만을 허용하고 있는 실정이다. 이 중 밀웜(Tenebrio molitor, mealworm)은 다양한 식품 및 대동물(소, 돼지 등) 사료로의 개발이 이루어지고 있으나, 반려동물(개, 고양이)의 사료로의 개발은 미진한 것이 현실이다. 본래 개와 고양이는 육식동물로서 식물성 단백질, 식물성 지방보다는 동물성 단백질과 지방에 대한 기호성이 높아, 곤충을 이용한 반려동물 사료 개발의 기대는 크다고 볼 수 있다. 본 연구는 산업적으로 개나 고양이와 같은 반려물의 사료로서의 가치(유효성 및 영양성분)을 확인하였다. 실험은 가수분해 전의 밀웜 추출물과 여러 가지 조건으로 가수분해한 밀웜 가수분해물로 구분하여 실험하였다. 유효성 확인은 항산화, 지방세포 분화 억제능, NO 생성 억제능을 확인하였다. 항산화는 밀웜 추출물보다 밀웜 가수분해물 일부에서 높게 확인 되었으며, 지방세포 분화 억제능에서도 밀웜 추출물보다 밀웜 가수분해물의 일부에서 억제능이 좋은 것으로 확인 되었다. NO 생성 억제능은 밀웜 추출물이 밀웜 가수분해물보다 높게 확인 되었다. Sephadex G-25를 이용하여 밀웜 추출물의 구성성분 분리연구를 진행하였으며, 분리된 물질은 ninhydrin 반응을 통해 Peptide반응을 확인하였다. 확인된 물질은 LC-MS로 분석하였으며 분석 결과 Arginine-Serine-Methionine-Glycine-Glycine-Glycine-Arginine-Asparagine-Glycine- Tyrosine 구조의 Peptide를 확인되었다. 영양성분은 밀웜, 번데기, 구더기의 일반성분 및 아미노산과 지방산 조성을 확인 하였으며, 확인 결과 수분의 함량이 가장 많았으며 수분을 제외한 나머지는 거의 대부분이 단백질과 지방으로 확인되었다. 또한 개에게 필요한 필수아미노산과 필수지방산을 모두 함유하고 있었으며, 고양이의 필수 지방산인 아라키돈산(Arachidonic acid)는 발견되지 않았다. 결론적으로 밀웜 추출물은 염증 예방에 도움이 될 수 있으며, 반려동물(개, 고양이) 사료로서 유용하게 이용될 수 있는 고 기능성 원료임을 확인 할 수 있었다.
세계 각국에서 곤충을 중요한 미래의 산업자원으로 주목하고 있으며, 국내 사료관리법에는 밀웜, 귀뚜라미, 동애등에 유충, 번데기, 장구벌레, 구더기, 벼메뚜기만을 허용하고 있는 실정이다. 이 중 밀웜(Tenebrio molitor, mealworm)은 다양한 식품 및 대동물(소, 돼지 등) 사료로의 개발이 이루어지고 있으나, 반려동물(개, 고양이)의 사료로의 개발은 미진한 것이 현실이다. 본래 개와 고양이는 육식동물로서 식물성 단백질, 식물성 지방보다는 동물성 단백질과 지방에 대한 기호성이 높아, 곤충을 이용한 반려동물 사료 개발의 기대는 크다고 볼 수 있다. 본 연구는 산업적으로 개나 고양이와 같은 반려물의 사료로서의 가치(유효성 및 영양성분)을 확인하였다. 실험은 가수분해 전의 밀웜 추출물과 여러 가지 조건으로 가수분해한 밀웜 가수분해물로 구분하여 실험하였다. 유효성 확인은 항산화, 지방세포 분화 억제능, NO 생성 억제능을 확인하였다. 항산화는 밀웜 추출물보다 밀웜 가수분해물 일부에서 높게 확인 되었으며, 지방세포 분화 억제능에서도 밀웜 추출물보다 밀웜 가수분해물의 일부에서 억제능이 좋은 것으로 확인 되었다. NO 생성 억제능은 밀웜 추출물이 밀웜 가수분해물보다 높게 확인 되었다. Sephadex G-25를 이용하여 밀웜 추출물의 구성성분 분리연구를 진행하였으며, 분리된 물질은 ninhydrin 반응을 통해 Peptide반응을 확인하였다. 확인된 물질은 LC-MS로 분석하였으며 분석 결과 Arginine-Serine-Methionine-Glycine-Glycine-Glycine-Arginine-Asparagine-Glycine- Tyrosine 구조의 Peptide를 확인되었다. 영양성분은 밀웜, 번데기, 구더기의 일반성분 및 아미노산과 지방산 조성을 확인 하였으며, 확인 결과 수분의 함량이 가장 많았으며 수분을 제외한 나머지는 거의 대부분이 단백질과 지방으로 확인되었다. 또한 개에게 필요한 필수아미노산과 필수지방산을 모두 함유하고 있었으며, 고양이의 필수 지방산인 아라키돈산(Arachidonic acid)는 발견되지 않았다. 결론적으로 밀웜 추출물은 염증 예방에 도움이 될 수 있으며, 반려동물(개, 고양이) 사료로서 유용하게 이용될 수 있는 고 기능성 원료임을 확인 할 수 있었다.
The extract and enzymatic hydrolysate of mealworm functional food for animal companions have been carried out for the effective utillization of Tenebrio molitor larvae (Mealworm). Therefore, the inhibitory effect of Mealworm extract on anti-oxidant, anti-obesity and anti-inflammatory were investigat...
The extract and enzymatic hydrolysate of mealworm functional food for animal companions have been carried out for the effective utillization of Tenebrio molitor larvae (Mealworm). Therefore, the inhibitory effect of Mealworm extract on anti-oxidant, anti-obesity and anti-inflammatory were investigated to evaluate potential availability of functional food for animal companions. Among three inhibitory activity tests, the most enzymatic hydrolysates do not have strong activity while the Mealworm extract showed the highest inhibitory activity in anti-inflammatory. Based on the result, to identify and isolate the active components in the Mealworm extract, Sephadex G-25 column chromatography were performed from extract. Two compounds were separated from Mealworm extract by Sephadex G-25 column chromatography. These compounds were identified by comparing LC-MS and Edman degradation database combined metazoan database. The result, one compound were identified hypothetical protein G51-12913 (RSNGGGRNGY, Arginine-Serine-Methionine-Glycine-Glycine-Glycine-Arginine- Asparagine-Glycine-Tyrosine) including N-term of arginine, tyrosine, proline and database suggested that this peptide has expect vale (0.0063) and reliability (95%), respectively. But other one compounds do not identified the structure. As well as, we analyzed for amino acid and fatty acid compositions. The amino acids in the Mealworm extract, were responsible for glruamic acid 1.71%, aspartic acid 1.35 and lysine 1.01% of total amino acids and fatty acid composition were analyzed oleic acid 31.46%, palmitic acid 20.67%, linoleic acid 15.01% and palmitoleic acid 9.16%, respectively. We conclude that Mealworm extract and its constituents contribution at least in part in anti-inflammatory inhibition. Furthermore, our results suggest Mealworm extract and its constituents as potential natural functional feeds for animal companions.
The extract and enzymatic hydrolysate of mealworm functional food for animal companions have been carried out for the effective utillization of Tenebrio molitor larvae (Mealworm). Therefore, the inhibitory effect of Mealworm extract on anti-oxidant, anti-obesity and anti-inflammatory were investigated to evaluate potential availability of functional food for animal companions. Among three inhibitory activity tests, the most enzymatic hydrolysates do not have strong activity while the Mealworm extract showed the highest inhibitory activity in anti-inflammatory. Based on the result, to identify and isolate the active components in the Mealworm extract, Sephadex G-25 column chromatography were performed from extract. Two compounds were separated from Mealworm extract by Sephadex G-25 column chromatography. These compounds were identified by comparing LC-MS and Edman degradation database combined metazoan database. The result, one compound were identified hypothetical protein G51-12913 (RSNGGGRNGY, Arginine-Serine-Methionine-Glycine-Glycine-Glycine-Arginine- Asparagine-Glycine-Tyrosine) including N-term of arginine, tyrosine, proline and database suggested that this peptide has expect vale (0.0063) and reliability (95%), respectively. But other one compounds do not identified the structure. As well as, we analyzed for amino acid and fatty acid compositions. The amino acids in the Mealworm extract, were responsible for glruamic acid 1.71%, aspartic acid 1.35 and lysine 1.01% of total amino acids and fatty acid composition were analyzed oleic acid 31.46%, palmitic acid 20.67%, linoleic acid 15.01% and palmitoleic acid 9.16%, respectively. We conclude that Mealworm extract and its constituents contribution at least in part in anti-inflammatory inhibition. Furthermore, our results suggest Mealworm extract and its constituents as potential natural functional feeds for animal companions.
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