상한론 苦酒湯의 복용량과 용매량, 전탕법 등을 연구한 결과는 다음과 같다. 苦酒湯은 苦酒와 半夏, 달걀껍질로 이루어졌다. 통상 하루분을 달여 3 회에 나누어 복용하는 것과는 달리 苦酒湯은 3 회 분 가운데 1 회분만 달여 조금씩 조금씩 입안에 머금었다 삼켰다. 약재는 半夏인데 15 개가 일반량이지만 苦酒湯에서는 1/3 인 5 개만 사용하고 잘게 깨었다. 용매는 苦酒인데 1 升의 1/3 升만 사용하고 半夏의 옥살산칼슘...
상한론 苦酒湯의 복용량과 용매량, 전탕법 등을 연구한 결과는 다음과 같다. 苦酒湯은 苦酒와 半夏, 달걀껍질로 이루어졌다. 통상 하루분을 달여 3 회에 나누어 복용하는 것과는 달리 苦酒湯은 3 회 분 가운데 1 회분만 달여 조금씩 조금씩 입안에 머금었다 삼켰다. 약재는 半夏인데 15 개가 일반량이지만 苦酒湯에서는 1/3 인 5 개만 사용하고 잘게 깨었다. 용매는 苦酒인데 1 升의 1/3 升만 사용하고 半夏의 옥살산칼슘침정을 잘게 잘라 자극성을 줄이는데 목적이 있고 매우 약한 불로 천천히 끓였다. 용기는 달걀껍질인데 半夏와 苦酒 용량이 일반 용량의 1/3 에 불과하여 작은 것을 택한 것이고 1 개는 2/3 兩에 해당하였다. 달걀껍질은 단백질이므로 식초와는 반응하지 않는다. 복용량은 苦酒가 1/3 兩이고 半夏가 5/6 兩, 달걀껍질이 2/3 兩이므로 苦 酒가 가장 량이 많고 군약이다. 이상의 결과 상한론 苦酒湯에서 약재는 半夏 5/6 兩(5.42 g)이고, 용매는苦酒 1 升(65 mL), 용기는 달걀껍질 한 개(2/3 兩, 4.3 g)이고, 매우 약한 불로 달여 여과한 뒤 조금씩 복용하므로 일반 용량의 1/3 에 해당하였다.
상한론 苦酒湯의 복용량과 용매량, 전탕법 등을 연구한 결과는 다음과 같다. 苦酒湯은 苦酒와 半夏, 달걀껍질로 이루어졌다. 통상 하루분을 달여 3 회에 나누어 복용하는 것과는 달리 苦酒湯은 3 회 분 가운데 1 회분만 달여 조금씩 조금씩 입안에 머금었다 삼켰다. 약재는 半夏인데 15 개가 일반량이지만 苦酒湯에서는 1/3 인 5 개만 사용하고 잘게 깨었다. 용매는 苦酒인데 1 升의 1/3 升만 사용하고 半夏의 옥살산칼슘침정을 잘게 잘라 자극성을 줄이는데 목적이 있고 매우 약한 불로 천천히 끓였다. 용기는 달걀껍질인데 半夏와 苦酒 용량이 일반 용량의 1/3 에 불과하여 작은 것을 택한 것이고 1 개는 2/3 兩에 해당하였다. 달걀껍질은 단백질이므로 식초와는 반응하지 않는다. 복용량은 苦酒가 1/3 兩이고 半夏가 5/6 兩, 달걀껍질이 2/3 兩이므로 苦 酒가 가장 량이 많고 군약이다. 이상의 결과 상한론 苦酒湯에서 약재는 半夏 5/6 兩(5.42 g)이고, 용매는苦酒 1 升(65 mL), 용기는 달걀껍질 한 개(2/3 兩, 4.3 g)이고, 매우 약한 불로 달여 여과한 뒤 조금씩 복용하므로 일반 용량의 1/3 에 해당하였다.
Objectives : The purpose of this study is to clarify daily dose, volume and extracting method of Goju-tang in Treatise on Cold Damage Diseases. Methods : I compared major editions of Treatise on Cold Damage Diseases with the original text of Jin Gui Yao Lue and chose the most app...
Objectives : The purpose of this study is to clarify daily dose, volume and extracting method of Goju-tang in Treatise on Cold Damage Diseases. Methods : I compared major editions of Treatise on Cold Damage Diseases with the original text of Jin Gui Yao Lue and chose the most appropriate text. If none of the existing texts seems reasonable, I compared texts item by item. When there is nothing adequate even item by item, it was newly modified. This result was compared with currently distributed Banha and standards of eggs. Results : Goju-tang is consist of Goju, Banha and an egg shell. Generally a daily dose is extracted at once and taken 3 times a day, but in Goju-tang’s case a daily dose is divided in three and one portion is extracted and taken bit by bit. The medicinal stuff is Banha where 15 pieces are used commonly in other prescriptions, but only 5 pieces, which is one third of average volume, are used cut in small pieces in Goju-tang. Goju, the solvent is used only one third Sheong. It is mainly to reduce pangency of Banha by cutting calcium oxalate needle. And it is boiled gradually by low heat. The container is egg shell which is chosen by its small size, because the volume of Banha and Goju is one third of average volume. An egg shell weighs 2/3 Ryang(4.3g). Since an egg shell is consisted of protein, it doesn’t react with vinegar(Goju). Goju, the main medicinal stuff, weighs 1/3 Ryang and Banha 5/6 Ryang, an egg shell 2/3 Ryang. The volume of Goju is the most. Conclusions : In Goju-tang in Treatise on Cold Damage Diseases, the medicinal stuff is Banha 5/6 Ryang(5.42 g), the solvent is Goju 1 Sheong(65 mL), the container is an egg shell(2/3 Ryang, 4.3 g). It is boiled gradually by low heat, filtered and taken at once but bit by bit. The volume is one third of an average dose.
Objectives : The purpose of this study is to clarify daily dose, volume and extracting method of Goju-tang in Treatise on Cold Damage Diseases. Methods : I compared major editions of Treatise on Cold Damage Diseases with the original text of Jin Gui Yao Lue and chose the most appropriate text. If none of the existing texts seems reasonable, I compared texts item by item. When there is nothing adequate even item by item, it was newly modified. This result was compared with currently distributed Banha and standards of eggs. Results : Goju-tang is consist of Goju, Banha and an egg shell. Generally a daily dose is extracted at once and taken 3 times a day, but in Goju-tang’s case a daily dose is divided in three and one portion is extracted and taken bit by bit. The medicinal stuff is Banha where 15 pieces are used commonly in other prescriptions, but only 5 pieces, which is one third of average volume, are used cut in small pieces in Goju-tang. Goju, the solvent is used only one third Sheong. It is mainly to reduce pangency of Banha by cutting calcium oxalate needle. And it is boiled gradually by low heat. The container is egg shell which is chosen by its small size, because the volume of Banha and Goju is one third of average volume. An egg shell weighs 2/3 Ryang(4.3g). Since an egg shell is consisted of protein, it doesn’t react with vinegar(Goju). Goju, the main medicinal stuff, weighs 1/3 Ryang and Banha 5/6 Ryang, an egg shell 2/3 Ryang. The volume of Goju is the most. Conclusions : In Goju-tang in Treatise on Cold Damage Diseases, the medicinal stuff is Banha 5/6 Ryang(5.42 g), the solvent is Goju 1 Sheong(65 mL), the container is an egg shell(2/3 Ryang, 4.3 g). It is boiled gradually by low heat, filtered and taken at once but bit by bit. The volume is one third of an average dose.
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