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바이오제닉 아민 저감화 균주를 이용한 낫토 제조
Manufacture of natto using biogenic amine-reducing strains 원문보기


박여진 (창원대학교 생물.미생물학과 국내석사)

초록
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티라민(tyramine), 히스타민(histamine), 푸트레신 (putrescine) 및 카다베린 (cadaverine)과 같은 바이오제닉 아민은 소비자의 건강에 해로울 수 있으며 음식에서 유해한 물질로 관리되어야 한다. 우선, 한국의 전통 발효 콩 제품 인 된장과 메주에서 6개의 ...

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Biogenic amines such as tyramine, histamine, putrescine and cadaverine may be detrimental to consumers' health and should be managed as harmful substances in food. First of all, 6 Bacillus sp. strains have been screened from Doenjang and Meju, Korean traditional fermented soybean products. The inhib...

주제어

#Bacillus Biogenic amine Fermented food Natto 

학위논문 정보

저자 박여진
학위수여기관 창원대학교
학위구분 국내석사
학과 생물.미생물학과
지도교수 주우홍
발행연도 2018
총페이지 54 p.
키워드 Bacillus Biogenic amine Fermented food Natto
언어 kor
원문 URL http://www.riss.kr/link?id=T14755727&outLink=K
정보원 한국교육학술정보원
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