콩 종자의 단백질과 지방 함량은 콩 관련 가공식품의 품질에 직접적인 영향을 미치는 형질이다. 특히 단백질의 경우 두부의 수율과 비례관계가 있다는 것이 확인되면서 단백질 함량이 높은 품종을 육성하기 위한 연구들이 진행되었다. 국내에서는 2010년 두부용 품종 ‘새단백’이 개발되었으나, ‘새단백’으로 가공된 두부의 식미가 저하된다는 소비자들의 평가가 있어 왔다. 본 연구의 목표는 이러한 ‘새단백’의 높은 두부 수율과 더불어 두부의 품질 개선을 위하여 선발된 육종 집단을 활용하여 콩 종자의 단백질 및 지방 함량 관련 QTL 분석하는 것이었다. 3년 간 단백질 및 지방 함량을 측정한 결과 두 형질 모두 모부본을 양끝으로 하는 ...
콩 종자의 단백질과 지방 함량은 콩 관련 가공식품의 품질에 직접적인 영향을 미치는 형질이다. 특히 단백질의 경우 두부의 수율과 비례관계가 있다는 것이 확인되면서 단백질 함량이 높은 품종을 육성하기 위한 연구들이 진행되었다. 국내에서는 2010년 두부용 품종 ‘새단백’이 개발되었으나, ‘새단백’으로 가공된 두부의 식미가 저하된다는 소비자들의 평가가 있어 왔다. 본 연구의 목표는 이러한 ‘새단백’의 높은 두부 수율과 더불어 두부의 품질 개선을 위하여 선발된 육종 집단을 활용하여 콩 종자의 단백질 및 지방 함량 관련 QTL 분석하는 것이었다. 3년 간 단백질 및 지방 함량을 측정한 결과 두 형질 모두 모부본을 양끝으로 하는 정규분포를 따르는 것을 확인하였다. 180K SoyaSNP array를 활용하여 연관군지도 작성 및 QTL 분석을 수행한 결과 1,570개의 마커를 이용하여 20개 염색체에 평균 79개의 마커와 총 길이 3,138 cM의 연관군지도를 작성하였고 이를 바탕으로 연차별 QTL 분석 결과 최종적으로 단백질 함량 관련 QTL 12개, 지방 함량 관련 QTL 11개, 단백질과 지방 함량에 동시에 관여하는 QTL 4개를 확인할 수 있었다. 이러한 연구결과를 바탕으로 선발된 육종 집단에서도 QTL분석이 가능함을 알 수 있었다.
콩 종자의 단백질과 지방 함량은 콩 관련 가공식품의 품질에 직접적인 영향을 미치는 형질이다. 특히 단백질의 경우 두부의 수율과 비례관계가 있다는 것이 확인되면서 단백질 함량이 높은 품종을 육성하기 위한 연구들이 진행되었다. 국내에서는 2010년 두부용 품종 ‘새단백’이 개발되었으나, ‘새단백’으로 가공된 두부의 식미가 저하된다는 소비자들의 평가가 있어 왔다. 본 연구의 목표는 이러한 ‘새단백’의 높은 두부 수율과 더불어 두부의 품질 개선을 위하여 선발된 육종 집단을 활용하여 콩 종자의 단백질 및 지방 함량 관련 QTL 분석하는 것이었다. 3년 간 단백질 및 지방 함량을 측정한 결과 두 형질 모두 모부본을 양끝으로 하는 정규분포를 따르는 것을 확인하였다. 180K SoyaSNP array를 활용하여 연관군지도 작성 및 QTL 분석을 수행한 결과 1,570개의 마커를 이용하여 20개 염색체에 평균 79개의 마커와 총 길이 3,138 cM의 연관군지도를 작성하였고 이를 바탕으로 연차별 QTL 분석 결과 최종적으로 단백질 함량 관련 QTL 12개, 지방 함량 관련 QTL 11개, 단백질과 지방 함량에 동시에 관여하는 QTL 4개를 확인할 수 있었다. 이러한 연구결과를 바탕으로 선발된 육종 집단에서도 QTL분석이 가능함을 알 수 있었다.
Protein and oil content of soybean seed are very important traits that directly affects the quality of processed soy-food. In particular, it was confirmed that the seed protein content has a positive relationship with the yield of tofu, and studies had been conducted to develop high protein varietie...
Protein and oil content of soybean seed are very important traits that directly affects the quality of processed soy-food. In particular, it was confirmed that the seed protein content has a positive relationship with the yield of tofu, and studies had been conducted to develop high protein varieties. Soybean variety ‘Saedanbaek’ was developed by National Institute of Crop Science, Rural Development Administration, Republic of Korea in 2010. However, there has been consumer’s evaluation that the taste with made from ‘Saedanbaek’ is inferior to other varieties in flavor. The main purpose of this study was to identify QTL for protein and oil content of soybean seed using the selected breeding population to improve the quality of tofu with high tofu yield of ‘Saedanbek’. Seed protein and oil content were measured for 3 years and it was confirmed that both traits were normally distributed with both end of the parents. As a result of map construction using 180K SoyaSNP array, a total of 1,570 SNPs were mapped along 20 chromosomes. The filtered polymorphic SNP markers were distributed to all chromosomes with about 79 markers per each chromosome, and the average distance between mapped SNP loci was 2.21cM with a range from 1.38 to 3.05 cM. Based on the genetic map, several QTL for seed protein and oil content were detected; 12 QTL for seed protein content, 11 QTL for seed oil content, and 4 QTL associated with both traits. Among the QTL detected in this study, 17 QTL were included or in close proximity to the previously reported QTL. QTL detected for more than 2 years in each trait were identified at a similar location to the previous QTL. Our results indicate that QTL mapping can be successfully performed with selected breeding population despite of their genetic distortion.
Protein and oil content of soybean seed are very important traits that directly affects the quality of processed soy-food. In particular, it was confirmed that the seed protein content has a positive relationship with the yield of tofu, and studies had been conducted to develop high protein varieties. Soybean variety ‘Saedanbaek’ was developed by National Institute of Crop Science, Rural Development Administration, Republic of Korea in 2010. However, there has been consumer’s evaluation that the taste with made from ‘Saedanbaek’ is inferior to other varieties in flavor. The main purpose of this study was to identify QTL for protein and oil content of soybean seed using the selected breeding population to improve the quality of tofu with high tofu yield of ‘Saedanbek’. Seed protein and oil content were measured for 3 years and it was confirmed that both traits were normally distributed with both end of the parents. As a result of map construction using 180K SoyaSNP array, a total of 1,570 SNPs were mapped along 20 chromosomes. The filtered polymorphic SNP markers were distributed to all chromosomes with about 79 markers per each chromosome, and the average distance between mapped SNP loci was 2.21cM with a range from 1.38 to 3.05 cM. Based on the genetic map, several QTL for seed protein and oil content were detected; 12 QTL for seed protein content, 11 QTL for seed oil content, and 4 QTL associated with both traits. Among the QTL detected in this study, 17 QTL were included or in close proximity to the previously reported QTL. QTL detected for more than 2 years in each trait were identified at a similar location to the previous QTL. Our results indicate that QTL mapping can be successfully performed with selected breeding population despite of their genetic distortion.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.