[학위논문]표고 톱밥배지 재배시 상대습도와 혼합광이 자실체 생육에 미치는 영향 Effects of growth characteristics of Lentinula edodes (Berk.) Pegler according to relative humidity and mixed light sources with sawdust substrate cultivation원문보기
본 논문은 표고(‘산조701호’와 ‘농진고’)를 톱밥배지에 접종하여 공조실내 생육특성을 구명하기 위한 것으로 혼합광원과 상대습도를 달리하여 시험을 수행하였으며, 혼합광원으로는 fluorescent lamp, whitelight, white green light 및 white blue light를 사용하였고, 상대습도는 65%, 80% 및 95%로 처리하였으며 그 결과는 다음과 같다.
첫째, 혼합광원에 따른 생육특성을 조사한 결과, 명도는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 fluorescent lamp에서 높은 경향이었다. 갓의 경도는 ‘산조701호’의 경우 white green light에서 높았고, ‘농진고’는 white blue light에서 높았다. 갓직경은 ‘산조701호’의 경우 white blue light에서 가장 컸고, ‘농진고’는 white light와 white blue light에서 다른 처리구에 비해 높았으나 이 두 처리구간에 유의적 차이는 나타나지 않았다. 갓두께는 ‘산조701호’의 경우 white blue light에서 다른 처리구에 비해 굵은 경향이었고, ‘농진고’는 fluorescent lamp와 white green light에서 굵은 경향이었으나, 이 두 처리구간에 유의적 차이는 없었다. 대길이는 ‘산조701호’의 경우 fluorescent lamp에서 길었고 ‘농진고’는 white green light에서 길었다. 대직경은 ‘산조701호’의 경우 fluorescent lamp와 whie light에서 높았다. ‘농진고’는 white light, white green light, white blue light에서 높았으나 이 세 처리구들간에 유의적 차이는 없었다. 수량과 상품화율은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 white green light에서 높았다. 이와 같은 결과, 두 품종 모두에서 수량 및 상품화율이 높았던 white green light를 적정 혼합광원으로 선정하였다. 둘째, 상대습도에 따른 생육특성을 조사한 결과, 명도값은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH65%에서 높았고, 적색도는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높았고, 황색도는 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 유의적 차이가 나타나지 않았다. 갓의 경도는 ‘산조701호’의 경우 유의적 차이가 나타나지 않았지만 상대습도가 증가할수록 경도는 감소하는 추세였고, ‘농진고’는 RH95%에서 높은 경향이었다. 갓직경은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높게 측정되었고, 갓두께는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높았다. 대길이의 경우 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 유의적 차이가 나타나지 않았지만 습도가 증가할수록 대길이가 증가하는 경향을 보였다. 대직경은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 RH95%에서 높게 측정되었다. 수량은 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 RH95%에서 유의적으로 높게 측정되었으나 상품수량의 경우 상대습도 65% 및 85%처리구에서 높았다. 위의 결과를 통해 상대습도 95%에서의 처리가 ...
본 논문은 표고(‘산조701호’와 ‘농진고’)를 톱밥배지에 접종하여 공조실내 생육특성을 구명하기 위한 것으로 혼합광원과 상대습도를 달리하여 시험을 수행하였으며, 혼합광원으로는 fluorescent lamp, whitelight, white green light 및 white blue light를 사용하였고, 상대습도는 65%, 80% 및 95%로 처리하였으며 그 결과는 다음과 같다.
첫째, 혼합광원에 따른 생육특성을 조사한 결과, 명도는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 fluorescent lamp에서 높은 경향이었다. 갓의 경도는 ‘산조701호’의 경우 white green light에서 높았고, ‘농진고’는 white blue light에서 높았다. 갓직경은 ‘산조701호’의 경우 white blue light에서 가장 컸고, ‘농진고’는 white light와 white blue light에서 다른 처리구에 비해 높았으나 이 두 처리구간에 유의적 차이는 나타나지 않았다. 갓두께는 ‘산조701호’의 경우 white blue light에서 다른 처리구에 비해 굵은 경향이었고, ‘농진고’는 fluorescent lamp와 white green light에서 굵은 경향이었으나, 이 두 처리구간에 유의적 차이는 없었다. 대길이는 ‘산조701호’의 경우 fluorescent lamp에서 길었고 ‘농진고’는 white green light에서 길었다. 대직경은 ‘산조701호’의 경우 fluorescent lamp와 whie light에서 높았다. ‘농진고’는 white light, white green light, white blue light에서 높았으나 이 세 처리구들간에 유의적 차이는 없었다. 수량과 상품화율은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 white green light에서 높았다. 이와 같은 결과, 두 품종 모두에서 수량 및 상품화율이 높았던 white green light를 적정 혼합광원으로 선정하였다. 둘째, 상대습도에 따른 생육특성을 조사한 결과, 명도값은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH65%에서 높았고, 적색도는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높았고, 황색도는 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 유의적 차이가 나타나지 않았다. 갓의 경도는 ‘산조701호’의 경우 유의적 차이가 나타나지 않았지만 상대습도가 증가할수록 경도는 감소하는 추세였고, ‘농진고’는 RH95%에서 높은 경향이었다. 갓직경은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높게 측정되었고, 갓두께는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높았다. 대길이의 경우 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 유의적 차이가 나타나지 않았지만 습도가 증가할수록 대길이가 증가하는 경향을 보였다. 대직경은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 RH95%에서 높게 측정되었다. 수량은 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 RH95%에서 유의적으로 높게 측정되었으나 상품수량의 경우 상대습도 65% 및 85%처리구에서 높았다. 위의 결과를 통해 상대습도 95%에서의 처리가 표고 자실체의 크기, 수량에 많은 영향을 미치지만 상대습도 95%에서의 버섯은 품질이 떨어지는 결과를 나타내었다. 따라서 시설에서 고품질 버섯을 생산할 수 있는 상대습도는 65%와 85%인 것으로 확인 되었다.
본 논문은 표고(‘산조701호’와 ‘농진고’)를 톱밥배지에 접종하여 공조실내 생육특성을 구명하기 위한 것으로 혼합광원과 상대습도를 달리하여 시험을 수행하였으며, 혼합광원으로는 fluorescent lamp, white light, white green light 및 white blue light를 사용하였고, 상대습도는 65%, 80% 및 95%로 처리하였으며 그 결과는 다음과 같다.
첫째, 혼합광원에 따른 생육특성을 조사한 결과, 명도는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 fluorescent lamp에서 높은 경향이었다. 갓의 경도는 ‘산조701호’의 경우 white green light에서 높았고, ‘농진고’는 white blue light에서 높았다. 갓직경은 ‘산조701호’의 경우 white blue light에서 가장 컸고, ‘농진고’는 white light와 white blue light에서 다른 처리구에 비해 높았으나 이 두 처리구간에 유의적 차이는 나타나지 않았다. 갓두께는 ‘산조701호’의 경우 white blue light에서 다른 처리구에 비해 굵은 경향이었고, ‘농진고’는 fluorescent lamp와 white green light에서 굵은 경향이었으나, 이 두 처리구간에 유의적 차이는 없었다. 대길이는 ‘산조701호’의 경우 fluorescent lamp에서 길었고 ‘농진고’는 white green light에서 길었다. 대직경은 ‘산조701호’의 경우 fluorescent lamp와 whie light에서 높았다. ‘농진고’는 white light, white green light, white blue light에서 높았으나 이 세 처리구들간에 유의적 차이는 없었다. 수량과 상품화율은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 white green light에서 높았다. 이와 같은 결과, 두 품종 모두에서 수량 및 상품화율이 높았던 white green light를 적정 혼합광원으로 선정하였다. 둘째, 상대습도에 따른 생육특성을 조사한 결과, 명도값은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH65%에서 높았고, 적색도는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높았고, 황색도는 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 유의적 차이가 나타나지 않았다. 갓의 경도는 ‘산조701호’의 경우 유의적 차이가 나타나지 않았지만 상대습도가 증가할수록 경도는 감소하는 추세였고, ‘농진고’는 RH95%에서 높은 경향이었다. 갓직경은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높게 측정되었고, 갓두께는 ‘산조701호’ 와 ‘농진고 모두 RH95%에서 높았다. 대길이의 경우 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 유의적 차이가 나타나지 않았지만 습도가 증가할수록 대길이가 증가하는 경향을 보였다. 대직경은 ‘산조701호’ 와 ‘농진고’ 모두 RH95%에서 높게 측정되었다. 수량은 ‘산조701호’와 ‘농진고’ 모두 RH95%에서 유의적으로 높게 측정되었으나 상품수량의 경우 상대습도 65% 및 85%처리구에서 높았다. 위의 결과를 통해 상대습도 95%에서의 처리가 표고 자실체의 크기, 수량에 많은 영향을 미치지만 상대습도 95%에서의 버섯은 품질이 떨어지는 결과를 나타내었다. 따라서 시설에서 고품질 버섯을 생산할 수 있는 상대습도는 65%와 85%인 것으로 확인 되었다.
This study conducted tests with differing mixed light source and relative humidity, aiming to investigate growth characteristics of the Shiitake mushrooms (‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’) in an air-conditioning room by inoculating them in sawdust culture, which, and as mixed light sources, fluorescent...
This study conducted tests with differing mixed light source and relative humidity, aiming to investigate growth characteristics of the Shiitake mushrooms (‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’) in an air-conditioning room by inoculating them in sawdust culture, which, and as mixed light sources, fluorescent lamp, white light, white green light and white blue light were used. They were treated with relative humidity, 65%, 80% and 95%, and the findings are summarized as follows:
First, as an investigation of the growth characteristics according to the mixed light source, lightness tended to be high in the fluorescent lamp in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. The hardness of the pileus was high in the white green light for ‘Sanjo701ho’ while it was high in the white blue light for ‘Nongjingo’. The diameter of the pileus was the largest in the white blue light for ‘Sanjo701ho’ while it was larger in the white light and the white blue light for ‘Nongjingo’ than the other treatment plots; however, there was no significant difference in the two treatment sections. The thickness of the pileus tended to be larger in the white blue light for ‘Sanjo701ho’ than the other treatment plots while it tended to be larger in the fluorescent lamp and the white green light for ‘Nongjingo’, but there was no significant difference in the two treatment sections. The length of the stipe was larger in the fluorescent lamp for ‘Sanjo701ho’ while it was larger in the white green light for ‘Nongjingo.’ The diameter of the stipe was large in the fluorescent lamp and the white light for ‘Sanjo701ho’. IT was large in the white light, the white green light and the white blue light for ‘Nongjingo’, but there was no significant difference among the three treatment plots. The quantity and the ratio of the high-quality value were high in the white green light in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. As a result, the white green light, which had high quantity and ratio of the high-quality value in both varieties was selected as the optimal mixed light source.
Second, as a result of an investigation of growth characteristics according to relative humidity, the value of lightness was high at RH65% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. Redness was high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. There was no significant difference in yellowness between ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo.’ There was no significant difference in the hardness of the pileus in ‘Sanjo701ho’, but the hardness tended to decrease as the relative humidity increased, and that of ‘Nongjingo’ tended to be high at RH95%. The diameter of the pileus was measured high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’, and the thickness of the pileus was high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. There was no significant difference in the length of the stipe in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’, but it tended to increase as the humidity increased. The diameter of the stipe was high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. The quantity was measured significantly high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’, but the high-quality valuable yield was high in the plots treated at the relative humidity 65% and 85%. Through the above findings, treatment at the relative humidity 95% had big impacts on the size and quantity of Shiitake fruiting body while the quality of mushrooms treated at the relative humidity 95% deteriorated. Therefore, it was noted that the relative humidity at which high-quality mushrooms could be produced was 65% and 85%, respectively.
This study conducted tests with differing mixed light source and relative humidity, aiming to investigate growth characteristics of the Shiitake mushrooms (‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’) in an air-conditioning room by inoculating them in sawdust culture, which, and as mixed light sources, fluorescent lamp, white light, white green light and white blue light were used. They were treated with relative humidity, 65%, 80% and 95%, and the findings are summarized as follows:
First, as an investigation of the growth characteristics according to the mixed light source, lightness tended to be high in the fluorescent lamp in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. The hardness of the pileus was high in the white green light for ‘Sanjo701ho’ while it was high in the white blue light for ‘Nongjingo’. The diameter of the pileus was the largest in the white blue light for ‘Sanjo701ho’ while it was larger in the white light and the white blue light for ‘Nongjingo’ than the other treatment plots; however, there was no significant difference in the two treatment sections. The thickness of the pileus tended to be larger in the white blue light for ‘Sanjo701ho’ than the other treatment plots while it tended to be larger in the fluorescent lamp and the white green light for ‘Nongjingo’, but there was no significant difference in the two treatment sections. The length of the stipe was larger in the fluorescent lamp for ‘Sanjo701ho’ while it was larger in the white green light for ‘Nongjingo.’ The diameter of the stipe was large in the fluorescent lamp and the white light for ‘Sanjo701ho’. IT was large in the white light, the white green light and the white blue light for ‘Nongjingo’, but there was no significant difference among the three treatment plots. The quantity and the ratio of the high-quality value were high in the white green light in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. As a result, the white green light, which had high quantity and ratio of the high-quality value in both varieties was selected as the optimal mixed light source.
Second, as a result of an investigation of growth characteristics according to relative humidity, the value of lightness was high at RH65% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. Redness was high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. There was no significant difference in yellowness between ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo.’ There was no significant difference in the hardness of the pileus in ‘Sanjo701ho’, but the hardness tended to decrease as the relative humidity increased, and that of ‘Nongjingo’ tended to be high at RH95%. The diameter of the pileus was measured high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’, and the thickness of the pileus was high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. There was no significant difference in the length of the stipe in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’, but it tended to increase as the humidity increased. The diameter of the stipe was high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’. The quantity was measured significantly high at RH95% in both ‘Sanjo701ho’ and ‘Nongjingo’, but the high-quality valuable yield was high in the plots treated at the relative humidity 65% and 85%. Through the above findings, treatment at the relative humidity 95% had big impacts on the size and quantity of Shiitake fruiting body while the quality of mushrooms treated at the relative humidity 95% deteriorated. Therefore, it was noted that the relative humidity at which high-quality mushrooms could be produced was 65% and 85%, respectively.
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