식물성 한방자원 유래 추출물을 이용하여 유용한 자원으로서의 활용성 및 항산화, 항균, 자외선차단 등의 효과를 조사하여 기능성 천연색소, 식품 및 화장품 소재로서의 가능성을 검증하였다. 식물유래 한방자원 10종 (정향, 소리쟁이, 황련, ...
식물성 한방자원 유래 추출물을 이용하여 유용한 자원으로서의 활용성 및 항산화, 항균, 자외선차단 등의 효과를 조사하여 기능성 천연색소, 식품 및 화장품 소재로서의 가능성을 검증하였다. 식물유래 한방자원 10종 (정향, 소리쟁이, 황련, 천초근, 빈랑자, 아선약, 체스넛, 석류피, 케브라쵸, 미로발란)을 대상으로 고온 열처리 추출 및 효소처리 저온 추출물에 대해 항산화 활성을 비교하였다. 총 폴리페놀 함량 (TPC, total polyphenol contents) 및 전자공여능 (DPPH, ABTS)을 분석하였으며, 대장균 (Escherichia coli) 및 리스테리아균 (Listeria grayi)에 대한 억제력 테스트를 통해 항균 활성을 비교 검증하였다. DPPH 라디칼 소거능은 전자공여능이 50% 되는 농도를 inhibition concentration(IC50)이라 하였는데, 열수 추출물에서는 9.4∼356.9 μg/mL 농도를 나타내었으며, 효소 추출물에서는 3.7∼48.63 μg/mL 농도 범위를 나타내어 열수추출보다 일부 효소 추출물의 전자 공여능이 우수하다는 것을 알 수 있었다. TPC와 ABTS 소거능 모두 유의성이 있게 나타났으며, 열수 추출 보다 효소 추출 조건에서 더 높은 효과를 나타내었다. 항균 활성은 아선약이 열수추출과 효소추출에 관계없이 항균 활성이 뛰어 났으며, 다른 9종에서는 열수 추출보다 효소 추출에서 균에 대한 억제력이 우수하였다. 식물성 한방자원 추출물에 대하여 항산화 및 항균 활성을 비교 검증한 결과 가장 우수한 활성을 보인 소재로 아선약을 선정하여 분리정제 과정을 거쳤다. 또한 아선약 추출물로부터 분리한 정제 화합물 10종에 대해 구조를 규명하였다. 그중 회수율이 높은 5종 (catechin, epicatechin, epi-afzelechin, mesquitol, quercetin)을 선택하여 항산화, 광보호효과, 항비만효과 실험을 하였다. 아선약 유래 정제 화합물의 항산화 활성을 측정한 결과 DPPH 및 ABTS 라디칼 소거활성을 나타내는 IC50 값이 2.26∼29.22 μg/mL를 나타내었는데, 비교 물질로 ascorbic acid (IC50 = 8.5 μg/mL)를 사용하여 비교하였다. 단일항산소 발생 억제력은 200 μg/mL 농도에서 catechin이 가장 우수한 억제 효과를 보였다. 또한, 단일항산소 제거의 정도는 광피해 억제 효과와 상관관계가 있음을 나타내었다. 단일항산소에 의한 대장균 사멸 억제력 시험에서 단일화합물 5종 중 catechin이 가장 효과가 좋음을 알 수 있었다. DNA를 손상시키는 조건에서 분리된 화합물을 처리하여 보호정도를 비교한 결과 정제된 화합물 중 catechin이 DNA 손상을 잘 막아주는 것으로 확인되었다. 또한 항비만 효과를 검정하기 위해 lipid driplet 분화 및 triglyceride 축적 억제 테스트를 실시하였으며, quercetin이 높은 수준으로 효과를 나타내었으며, 다른 화합물도 역시 농도 의존적으로 감소 효과가 있었다. 이러한 결과를 볼때 아선약에서 분리 정제된 물질은 식품, 화장품 등 우수한 기능성 소재로의 활용성이 높을 것으로 사료된다.
식물성 한방자원 유래 추출물을 이용하여 유용한 자원으로서의 활용성 및 항산화, 항균, 자외선차단 등의 효과를 조사하여 기능성 천연색소, 식품 및 화장품 소재로서의 가능성을 검증하였다. 식물유래 한방자원 10종 (정향, 소리쟁이, 황련, 천초근, 빈랑자, 아선약, 체스넛, 석류피, 케브라쵸, 미로발란)을 대상으로 고온 열처리 추출 및 효소처리 저온 추출물에 대해 항산화 활성을 비교하였다. 총 폴리페놀 함량 (TPC, total polyphenol contents) 및 전자공여능 (DPPH, ABTS)을 분석하였으며, 대장균 (Escherichia coli) 및 리스테리아균 (Listeria grayi)에 대한 억제력 테스트를 통해 항균 활성을 비교 검증하였다. DPPH 라디칼 소거능은 전자공여능이 50% 되는 농도를 inhibition concentration(IC50)이라 하였는데, 열수 추출물에서는 9.4∼356.9 μg/mL 농도를 나타내었으며, 효소 추출물에서는 3.7∼48.63 μg/mL 농도 범위를 나타내어 열수추출보다 일부 효소 추출물의 전자 공여능이 우수하다는 것을 알 수 있었다. TPC와 ABTS 소거능 모두 유의성이 있게 나타났으며, 열수 추출 보다 효소 추출 조건에서 더 높은 효과를 나타내었다. 항균 활성은 아선약이 열수추출과 효소추출에 관계없이 항균 활성이 뛰어 났으며, 다른 9종에서는 열수 추출보다 효소 추출에서 균에 대한 억제력이 우수하였다. 식물성 한방자원 추출물에 대하여 항산화 및 항균 활성을 비교 검증한 결과 가장 우수한 활성을 보인 소재로 아선약을 선정하여 분리정제 과정을 거쳤다. 또한 아선약 추출물로부터 분리한 정제 화합물 10종에 대해 구조를 규명하였다. 그중 회수율이 높은 5종 (catechin, epicatechin, epi-afzelechin, mesquitol, quercetin)을 선택하여 항산화, 광보호효과, 항비만효과 실험을 하였다. 아선약 유래 정제 화합물의 항산화 활성을 측정한 결과 DPPH 및 ABTS 라디칼 소거활성을 나타내는 IC50 값이 2.26∼29.22 μg/mL를 나타내었는데, 비교 물질로 ascorbic acid (IC50 = 8.5 μg/mL)를 사용하여 비교하였다. 단일항산소 발생 억제력은 200 μg/mL 농도에서 catechin이 가장 우수한 억제 효과를 보였다. 또한, 단일항산소 제거의 정도는 광피해 억제 효과와 상관관계가 있음을 나타내었다. 단일항산소에 의한 대장균 사멸 억제력 시험에서 단일화합물 5종 중 catechin이 가장 효과가 좋음을 알 수 있었다. DNA를 손상시키는 조건에서 분리된 화합물을 처리하여 보호정도를 비교한 결과 정제된 화합물 중 catechin이 DNA 손상을 잘 막아주는 것으로 확인되었다. 또한 항비만 효과를 검정하기 위해 lipid driplet 분화 및 triglyceride 축적 억제 테스트를 실시하였으며, quercetin이 높은 수준으로 효과를 나타내었으며, 다른 화합물도 역시 농도 의존적으로 감소 효과가 있었다. 이러한 결과를 볼때 아선약에서 분리 정제된 물질은 식품, 화장품 등 우수한 기능성 소재로의 활용성이 높을 것으로 사료된다.
Using extracts derived from medicinal plant resources, it was able to verify its usefulness as a useful resource and its effects such as antioxidant, antibacterial and photo-protection. Extracts of herbs can be used as a functional natural pigment, food and cosmetics materials. Verification of antio...
Using extracts derived from medicinal plant resources, it was able to verify its usefulness as a useful resource and its effects such as antioxidant, antibacterial and photo-protection. Extracts of herbs can be used as a functional natural pigment, food and cosmetics materials. Verification of antioxidant activity was compared to hot water extracts and enzyme treatment low-temperature extracts for 10 different herbs (Syzygium aromaticum, Rumex crispus L., Coptis chinensis, Rubia cordifolia L., Areca catechu L., Acacia catechu Willd, Castanea crenata var. dulcis, Punica granatum L., Schinopsis lorentzii, Terminalia chebula). Total polyphenol contents (TPC) and radical scavenging activity (DPPH, ABTS) were analyzed. Antioxidant activities of DPPH and ABTS radical scavengers increased with increasing amount of the extracts. The concentration (IC50) of various hot water extracts required to exert 50 % reducing effect on DPPH radical were found to be 9.4∼356.9 μg/mL. IC50 of various enzyme extracts required to exert 50 % reducing effect on DPPH radical were found to be 3.7∼48.63 μg/mL. TPC and ABTS radical scavenging activities appeared similar. The effect of the enzyme extracts was higher than that of the hot water extracts. In antibacterial activity, extracts of Acacia catechu was increased regardless of heat water extracts and enzyme extracts. And in the other nine species, better resistance to the bacteria was observed in enzyme extracts than in hydrothermal extracts. Acacia catechu was selected as the material with the best activity after comparing TPC, antioxidant and antibacterial activity with plant herbal resource extracts and 10 different compounds were separately refined. The structures of 10 different compounds were clarified from the Acacia catechu extract. Among them, five different compouds (catechin, epicatechin, epi-afzelechin, mesquitol, quercetin) with high recovery were selected, and antioxidant, photo-protection effect, anti-obesity effect test. The IC50 of five different pure substance on DPPH and ABTS radical were found to be 2.26∼29.22 μg/mL and the reducing effect at the concentration of 1μg/mL were 3∼25.7%. The singlet oxygen (1O2) quenching effect at the concentration of 200 μg/mL were 29∼65%. In addition, the effect of ultraviolet protection is determined by the degree of the singlet oxygen quenching. Five different pure substance were also found to protect the biological system from the detrimental effect of 1O2 on type II photosensitization in the death of Escherichia coli, DNA damage and lipid accumulation. Catechin was found to be the most effective among 5 different compounds in the protection against E. coli caused by photo-induced singlet oxygen. A comparison of the degree of protection by treating the purified compounds in the condition of DNA damage showed that catechin effectively prevents DNA damage. In addition, the anti-obesity, a lipid driplet differentiation and triglyceride accumulation suppression tests were carried out. Quercetin was highly effective, and other compounds were also effective at low concentration. These results suggest that extracts and pure substances from Acacia catechu are highly likely that they will be used as functional materials such as food and cosmetics industries.
Using extracts derived from medicinal plant resources, it was able to verify its usefulness as a useful resource and its effects such as antioxidant, antibacterial and photo-protection. Extracts of herbs can be used as a functional natural pigment, food and cosmetics materials. Verification of antioxidant activity was compared to hot water extracts and enzyme treatment low-temperature extracts for 10 different herbs (Syzygium aromaticum, Rumex crispus L., Coptis chinensis, Rubia cordifolia L., Areca catechu L., Acacia catechu Willd, Castanea crenata var. dulcis, Punica granatum L., Schinopsis lorentzii, Terminalia chebula). Total polyphenol contents (TPC) and radical scavenging activity (DPPH, ABTS) were analyzed. Antioxidant activities of DPPH and ABTS radical scavengers increased with increasing amount of the extracts. The concentration (IC50) of various hot water extracts required to exert 50 % reducing effect on DPPH radical were found to be 9.4∼356.9 μg/mL. IC50 of various enzyme extracts required to exert 50 % reducing effect on DPPH radical were found to be 3.7∼48.63 μg/mL. TPC and ABTS radical scavenging activities appeared similar. The effect of the enzyme extracts was higher than that of the hot water extracts. In antibacterial activity, extracts of Acacia catechu was increased regardless of heat water extracts and enzyme extracts. And in the other nine species, better resistance to the bacteria was observed in enzyme extracts than in hydrothermal extracts. Acacia catechu was selected as the material with the best activity after comparing TPC, antioxidant and antibacterial activity with plant herbal resource extracts and 10 different compounds were separately refined. The structures of 10 different compounds were clarified from the Acacia catechu extract. Among them, five different compouds (catechin, epicatechin, epi-afzelechin, mesquitol, quercetin) with high recovery were selected, and antioxidant, photo-protection effect, anti-obesity effect test. The IC50 of five different pure substance on DPPH and ABTS radical were found to be 2.26∼29.22 μg/mL and the reducing effect at the concentration of 1μg/mL were 3∼25.7%. The singlet oxygen (1O2) quenching effect at the concentration of 200 μg/mL were 29∼65%. In addition, the effect of ultraviolet protection is determined by the degree of the singlet oxygen quenching. Five different pure substance were also found to protect the biological system from the detrimental effect of 1O2 on type II photosensitization in the death of Escherichia coli, DNA damage and lipid accumulation. Catechin was found to be the most effective among 5 different compounds in the protection against E. coli caused by photo-induced singlet oxygen. A comparison of the degree of protection by treating the purified compounds in the condition of DNA damage showed that catechin effectively prevents DNA damage. In addition, the anti-obesity, a lipid driplet differentiation and triglyceride accumulation suppression tests were carried out. Quercetin was highly effective, and other compounds were also effective at low concentration. These results suggest that extracts and pure substances from Acacia catechu are highly likely that they will be used as functional materials such as food and cosmetics industries.
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