전분처리와 열처리를 통해 섬유의 친수화 향상시키고자 하였고, 케이폭 섬유의 손상도를 줄이고자 하였다. 친수화 가능성을 평가하고 향후 케이폭을 기반으로 한 다양한 활용을 위한 자료로 제공하고자 하였다. 손상도를 줄이고 친수화하기 위한 방법으로 기존 논문에는 없는 케이폭 섬유를 전분과 온도 처리하여 친수화하고 케이폭 섬유의 손상도를 줄이고자 하였다. 이 연구는 케이폭 섬유에 전분함량을 다르게 하여 처리한 케이폭의 특성 변화와 전분과 온도처리 후에 케이폭에 주는 특성 변화, 전분과 NaOH 1g을 처리한 케이폭 섬유를 살펴보았고, SEM을 통해 표면의 변화를 알아보고, FT-IR을 통해 표면 성분의 변화를 알아보았다. 친수화 확인을 위한 하나의 방법으로 ...
전분처리와 열처리를 통해 섬유의 친수화 향상시키고자 하였고, 케이폭 섬유의 손상도를 줄이고자 하였다. 친수화 가능성을 평가하고 향후 케이폭을 기반으로 한 다양한 활용을 위한 자료로 제공하고자 하였다. 손상도를 줄이고 친수화하기 위한 방법으로 기존 논문에는 없는 케이폭 섬유를 전분과 온도 처리하여 친수화하고 케이폭 섬유의 손상도를 줄이고자 하였다. 이 연구는 케이폭 섬유에 전분함량을 다르게 하여 처리한 케이폭의 특성 변화와 전분과 온도처리 후에 케이폭에 주는 특성 변화, 전분과 NaOH 1g을 처리한 케이폭 섬유를 살펴보았고, SEM을 통해 표면의 변화를 알아보고, FT-IR을 통해 표면 성분의 변화를 알아보았다. 친수화 확인을 위한 하나의 방법으로 치자 염색을 하여 L*, a*, b* 값을 측정 하였다.
전분처리와 열처리를 통해 섬유의 친수화 향상시키고자 하였고, 케이폭 섬유의 손상도를 줄이고자 하였다. 친수화 가능성을 평가하고 향후 케이폭을 기반으로 한 다양한 활용을 위한 자료로 제공하고자 하였다. 손상도를 줄이고 친수화하기 위한 방법으로 기존 논문에는 없는 케이폭 섬유를 전분과 온도 처리하여 친수화하고 케이폭 섬유의 손상도를 줄이고자 하였다. 이 연구는 케이폭 섬유에 전분함량을 다르게 하여 처리한 케이폭의 특성 변화와 전분과 온도처리 후에 케이폭에 주는 특성 변화, 전분과 NaOH 1g을 처리한 케이폭 섬유를 살펴보았고, SEM을 통해 표면의 변화를 알아보고, FT-IR을 통해 표면 성분의 변화를 알아보았다. 친수화 확인을 위한 하나의 방법으로 치자 염색을 하여 L*, a*, b* 값을 측정 하였다.
The purpose of this study is to hydrophilize kapok fibers by heat treatment at starch and 60°C, 70°C, 80°C and 90°C. The temperature and the weight of kapok fiber treated with 60°C of starch 10g and 1g of NaOH were measured by heat treatment for 15 minutes. The change of surface was measured through...
The purpose of this study is to hydrophilize kapok fibers by heat treatment at starch and 60°C, 70°C, 80°C and 90°C. The temperature and the weight of kapok fiber treated with 60°C of starch 10g and 1g of NaOH were measured by heat treatment for 15 minutes. The change of surface was measured through SEM and the change of surface composition was measured through FT-IR. In FT-IR, hydrophobic groups disappeared in NaOH-treated kapok. The kapok weight was increased or similar by starch content and temperature treatment. This study aims to we tried to modify the hydrophilic properties of kapok fiber, which has better basic properties than other natural fibers but has a limited hydrophobic property, by applying treatment to the starch content and temperature. After the treatment of kapok with starch, the L, a, and b values were measured by dyeing with gardenia as a method for confirming hydrophilic properties.
The purpose of this study is to hydrophilize kapok fibers by heat treatment at starch and 60°C, 70°C, 80°C and 90°C. The temperature and the weight of kapok fiber treated with 60°C of starch 10g and 1g of NaOH were measured by heat treatment for 15 minutes. The change of surface was measured through SEM and the change of surface composition was measured through FT-IR. In FT-IR, hydrophobic groups disappeared in NaOH-treated kapok. The kapok weight was increased or similar by starch content and temperature treatment. This study aims to we tried to modify the hydrophilic properties of kapok fiber, which has better basic properties than other natural fibers but has a limited hydrophobic property, by applying treatment to the starch content and temperature. After the treatment of kapok with starch, the L, a, and b values were measured by dyeing with gardenia as a method for confirming hydrophilic properties.
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