본 연구에서는 고지방식이로 비만을 유도한 흰쥐에 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여하여 항비만 효능을 조사하였다. 실험군은 8군으로 구분하였다. 정상군, 고지방식 사료를 먹인 대조군(CON), 고지방식 사료와 유자착즙박 효소 발효액(2.0 mL/kg/day)을 먹인 군(A0), 고지방식 사료와 유자착즙박 젖산균 발효액(2 mL/kg/day)을 먹인 군(A6, A7, A8, A9, A10)으로 구분하여 8주 동안 시행하였다. 8주 후, 체중측정, 혈액분석, 부고환지방 조직의 광학현미경 관찰, 간세포의 전자현미경 관찰을 하였다. 또한 간세포의 leptin, adinopectin, TNF-α, PPAR-γ의 유전자 발현을 PCR을 통해 조사하였고, western blot을 통해 ACC와 AMPK 발현에 대하여도 조사하였다. 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여한 실험군이 CON와 비교하였을 때 체중이 약 13%씩 감소하였고, 간과 부고환 지방의 상대중량은 CON에 비하여 감소하였으며, 특히 부고환 지방은 약 36%의 유의적인 감소율을 보였다. 혈청의 total cholesterol, LDL-cholesterol 및 triglyceride 함량도 CON보다 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여한 실험군이 낮은 지질 함량을 나타냈다. 부고환 지방의 지방 분포를 광학현미경으로 관찰한 결과, 약물을 투여한 실험군이 CON보다 지방 축적율이 감소되었음을 확인하였다. 뿐만 아니라 부고환 지방세포의 크기에서 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여한 실험군이 CON보다 평균적으로 약 33%의 유의적인 감소를 확인하였다. 전자현미경으로 간세포의 미세구조를 관찰한 결과, 간세포내의 지방방울의 수가 감소하였으며, 사립체의 수가 증가하였고 주름의 형태도 뚜렷하게 나타났고, 과립세포질세망이 층판형으로 잘 발달되어 있었고, 리보소체들도 잘 발달되어 있었다. 간세포의 leptin 발현은 유자착즙박 젖산균 발효액을 먹인 실험군들이 대조군에 비하여 증가되었으며, adiponectin과 TNF-α는 약물 투여군들이 대조군보다 낮은 발현을 나타냈다. 간세포의 p-ACC, AMPK, p-AMPK의 발현은 유자착즙박 젖산균 발효액을 먹인 실험군들이 대조군에 비하여 증가되었으며, ACC는 약물 투여군들이 대조군보다 낮은 발현을 나타냈다. 이상의 결과, 고지방 식이로 인하여 지방유전자 발현의 증가와 지방세포의 지방함유량 증가에 따른 체중 증가가 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여함에 따라 통계학적으로 유의한 감소를 나타내었다. 따라서, 유자착즙박 젖산균 발효액이 체중, 지방분해에 영향을 주어 비만을 예방하고 감소시키는데 효과적임이 사료된다.
본 연구에서는 고지방식이로 비만을 유도한 흰쥐에 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여하여 항비만 효능을 조사하였다. 실험군은 8군으로 구분하였다. 정상군, 고지방식 사료를 먹인 대조군(CON), 고지방식 사료와 유자착즙박 효소 발효액(2.0 mL/kg/day)을 먹인 군(A0), 고지방식 사료와 유자착즙박 젖산균 발효액(2 mL/kg/day)을 먹인 군(A6, A7, A8, A9, A10)으로 구분하여 8주 동안 시행하였다. 8주 후, 체중측정, 혈액분석, 부고환 지방 조직의 광학현미경 관찰, 간세포의 전자현미경 관찰을 하였다. 또한 간세포의 leptin, adinopectin, TNF-α, PPAR-γ의 유전자 발현을 PCR을 통해 조사하였고, western blot을 통해 ACC와 AMPK 발현에 대하여도 조사하였다. 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여한 실험군이 CON와 비교하였을 때 체중이 약 13%씩 감소하였고, 간과 부고환 지방의 상대중량은 CON에 비하여 감소하였으며, 특히 부고환 지방은 약 36%의 유의적인 감소율을 보였다. 혈청의 total cholesterol, LDL-cholesterol 및 triglyceride 함량도 CON보다 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여한 실험군이 낮은 지질 함량을 나타냈다. 부고환 지방의 지방 분포를 광학현미경으로 관찰한 결과, 약물을 투여한 실험군이 CON보다 지방 축적율이 감소되었음을 확인하였다. 뿐만 아니라 부고환 지방세포의 크기에서 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여한 실험군이 CON보다 평균적으로 약 33%의 유의적인 감소를 확인하였다. 전자현미경으로 간세포의 미세구조를 관찰한 결과, 간세포내의 지방방울의 수가 감소하였으며, 사립체의 수가 증가하였고 주름의 형태도 뚜렷하게 나타났고, 과립세포질세망이 층판형으로 잘 발달되어 있었고, 리보소체들도 잘 발달되어 있었다. 간세포의 leptin 발현은 유자착즙박 젖산균 발효액을 먹인 실험군들이 대조군에 비하여 증가되었으며, adiponectin과 TNF-α는 약물 투여군들이 대조군보다 낮은 발현을 나타냈다. 간세포의 p-ACC, AMPK, p-AMPK의 발현은 유자착즙박 젖산균 발효액을 먹인 실험군들이 대조군에 비하여 증가되었으며, ACC는 약물 투여군들이 대조군보다 낮은 발현을 나타냈다. 이상의 결과, 고지방 식이로 인하여 지방유전자 발현의 증가와 지방세포의 지방함유량 증가에 따른 체중 증가가 유자착즙박 젖산균 발효액을 투여함에 따라 통계학적으로 유의한 감소를 나타내었다. 따라서, 유자착즙박 젖산균 발효액이 체중, 지방분해에 영향을 주어 비만을 예방하고 감소시키는데 효과적임이 사료된다.
This study investigated the anti-obesity effect of Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria on obesity induced by a high-fat diet in rats. The study was conducted for 8 weeks on rats divided into 8 groups: normal diet group (NOR); a high-fat diet control group (...
This study investigated the anti-obesity effect of Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria on obesity induced by a high-fat diet in rats. The study was conducted for 8 weeks on rats divided into 8 groups: normal diet group (NOR); a high-fat diet control group (CON); a high-fat diet group treated 2 mL/kg/day Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace enzyme fermentation extract (A0); a group on a high-fat diet and treated with 2 ml/kg/day of Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria (A6, A7, A8, A9 and A10). Blood analysis, body-weight measurement and light microscope observation of hepatocytes in liver and adipose tissue in epididymis were conducted after 8 weeks. protein expression of leptin, adiponectin, TNF-α, PPAR-γ by PCR method and ACC and AMPK by western blot method in liver cells were also investigated. Compared to CON, A0 to A10 showed 13% weight reduction along with weight reduction of adipose tissue in liver and epididymis. Total cholesterol, triglyceride and LDL-cholesterol contents of a serum of the experimental group with Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria showed lower lipid content than CON group. Observing the microstructure of epididymal fat showed that adipocytes were smaller in A0 to A10 than in CON. The electron microscopic observation of A0 to A10 groups were increased a number of elongated and rounded mitochondia and rough endoplasmic reticilum are developed. In the A0 to A10, lipid droplets are scarcely observed. We confirmed that Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria can affect protein expression of leptin, adiponectin, TNF-α, PPAR-γ, ACC and AMPK in liver cells, showing an obesity treatment effect. From the results above, it was showed that weight gain from increased protein expression in adipose cells as well as from the increased proportion of adipose cells caused by a high-fat diet can be statistically significantly reduced by taking Citrus junos Sieb. ex TANAKA pomace extract fermented with lactic-acid bacteria. Therefore, Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria can be effective for preventing and treating obesity by reducing weight and adipose cells.
This study investigated the anti-obesity effect of Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria on obesity induced by a high-fat diet in rats. The study was conducted for 8 weeks on rats divided into 8 groups: normal diet group (NOR); a high-fat diet control group (CON); a high-fat diet group treated 2 mL/kg/day Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace enzyme fermentation extract (A0); a group on a high-fat diet and treated with 2 ml/kg/day of Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria (A6, A7, A8, A9 and A10). Blood analysis, body-weight measurement and light microscope observation of hepatocytes in liver and adipose tissue in epididymis were conducted after 8 weeks. protein expression of leptin, adiponectin, TNF-α, PPAR-γ by PCR method and ACC and AMPK by western blot method in liver cells were also investigated. Compared to CON, A0 to A10 showed 13% weight reduction along with weight reduction of adipose tissue in liver and epididymis. Total cholesterol, triglyceride and LDL-cholesterol contents of a serum of the experimental group with Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria showed lower lipid content than CON group. Observing the microstructure of epididymal fat showed that adipocytes were smaller in A0 to A10 than in CON. The electron microscopic observation of A0 to A10 groups were increased a number of elongated and rounded mitochondia and rough endoplasmic reticilum are developed. In the A0 to A10, lipid droplets are scarcely observed. We confirmed that Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria can affect protein expression of leptin, adiponectin, TNF-α, PPAR-γ, ACC and AMPK in liver cells, showing an obesity treatment effect. From the results above, it was showed that weight gain from increased protein expression in adipose cells as well as from the increased proportion of adipose cells caused by a high-fat diet can be statistically significantly reduced by taking Citrus junos Sieb. ex TANAKA pomace extract fermented with lactic-acid bacteria. Therefore, Citrus junos Sieb ex Tanaka pomace extract fermented with lactic-acid bacteria can be effective for preventing and treating obesity by reducing weight and adipose cells.
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