배추, 무 종자의 누출량을 활용한 종자 활력검정 및 발아력 증진기술 Seed viability test using leakage substances of artificially aged seeds in Chinese cabbage and radish and enhancement of seed germinability by priming원문보기
본 연구는 인위적으로 노화처리한 배추, 무 종자의 누출성분을 활용하여 지표성분을 탐색하고 종자 활력을 검정하여 비파괴 종자 선별 시스템을 확립하고자 하였다. 또한 노화처리하여 활력이 저하된 종자에 priming 처리를 통해 발아력 증진효과를 모색하고자 하였다.
1. 인위노화 처리에 따른 종자 활력 검정 품종에 관계없이 노화 기간이 길어질수록 활력이 감소하였다. 노화가 진전되면 발아율은 감소하였고, 발아속도는 지연되었으며, 정상묘 비율이 감소하였다. 반면 비정상묘 비율은 증가하였다. 또한 노화종자는 건전종자에 비해 하배축 길이, 하배축 직경, 뿌리길이, 생체중, 건물중 등 전반적인 유묘활력이 낮았다.
2. 종자누출량에 따른 종자 활력 평가 노화종자는 건전종자보다 종자 누출용액의 pH는 낮았으며, EC는 높았다. 종자가 노화됨에 따라 인, 당, 아미노산 누출이 증가하였으며, 종자의 누출량이 증가하면 종자의 활력이 저하되었다. 따라서 종자의 누출량을 측정하여 종자의 활력을 판정할 수 있었다.
3. 노화종자의 priming 처리에 의한 활력증진 효과 검정 노화종자의 priming 처리는 배추와 무종자에서 발아를 촉진하였으며, 정상묘는 증가한 반면 비정상묘 비율은 감소하였다. 유묘활력은 priming 처리에 의하여 증진되었으나 품종에 따라 효과가 달랐다. 염농도가 높아질수록 발아율과 발아속도는 감소하였다. Primng 처리종자는 노화일수와 관계없이 ...
본 연구는 인위적으로 노화처리한 배추, 무 종자의 누출성분을 활용하여 지표성분을 탐색하고 종자 활력을 검정하여 비파괴 종자 선별 시스템을 확립하고자 하였다. 또한 노화처리하여 활력이 저하된 종자에 priming 처리를 통해 발아력 증진효과를 모색하고자 하였다.
1. 인위노화 처리에 따른 종자 활력 검정 품종에 관계없이 노화 기간이 길어질수록 활력이 감소하였다. 노화가 진전되면 발아율은 감소하였고, 발아속도는 지연되었으며, 정상묘 비율이 감소하였다. 반면 비정상묘 비율은 증가하였다. 또한 노화종자는 건전종자에 비해 하배축 길이, 하배축 직경, 뿌리길이, 생체중, 건물중 등 전반적인 유묘활력이 낮았다.
2. 종자누출량에 따른 종자 활력 평가 노화종자는 건전종자보다 종자 누출용액의 pH는 낮았으며, EC는 높았다. 종자가 노화됨에 따라 인, 당, 아미노산 누출이 증가하였으며, 종자의 누출량이 증가하면 종자의 활력이 저하되었다. 따라서 종자의 누출량을 측정하여 종자의 활력을 판정할 수 있었다.
3. 노화종자의 priming 처리에 의한 활력증진 효과 검정 노화종자의 priming 처리는 배추와 무종자에서 발아를 촉진하였으며, 정상묘는 증가한 반면 비정상묘 비율은 감소하였다. 유묘활력은 priming 처리에 의하여 증진되었으나 품종에 따라 효과가 달랐다. 염농도가 높아질수록 발아율과 발아속도는 감소하였다. Primng 처리종자는 노화일수와 관계없이 염스트레스가 부여된 조건에서도 발아증진 및 발아속도 단축 등 스트레스를 경감하는 효과가 있었다. 또한 수분스트레스가 가중될수록 발아율은 감소하였고 발아속도는 지연되었다. 수분스트레스가 부여된 조건에서 primng 처리종자는 노화일수와 관계없이 발아증진 및 발아속도 단축 등 스트레스를 경감하는 효과가 있었다.
이상의 결과에서 배추와 무 종자에서 누출물질을 이용해 종자의 활력을 검정할 수 있었다. 본 실험의 측정법을 이용한다면 짧은 시간 내에 간편하면서도 비파괴적으로 종자의 활력검정이 가능할 것으로 판단된다. 또한 노화된 종자의 priming 처리는 스트레스 조건에서 종자의 활력을 증진시킬 수 있었다.
본 연구는 인위적으로 노화처리한 배추, 무 종자의 누출성분을 활용하여 지표성분을 탐색하고 종자 활력을 검정하여 비파괴 종자 선별 시스템을 확립하고자 하였다. 또한 노화처리하여 활력이 저하된 종자에 priming 처리를 통해 발아력 증진효과를 모색하고자 하였다.
1. 인위노화 처리에 따른 종자 활력 검정 품종에 관계없이 노화 기간이 길어질수록 활력이 감소하였다. 노화가 진전되면 발아율은 감소하였고, 발아속도는 지연되었으며, 정상묘 비율이 감소하였다. 반면 비정상묘 비율은 증가하였다. 또한 노화종자는 건전종자에 비해 하배축 길이, 하배축 직경, 뿌리길이, 생체중, 건물중 등 전반적인 유묘활력이 낮았다.
2. 종자누출량에 따른 종자 활력 평가 노화종자는 건전종자보다 종자 누출용액의 pH는 낮았으며, EC는 높았다. 종자가 노화됨에 따라 인, 당, 아미노산 누출이 증가하였으며, 종자의 누출량이 증가하면 종자의 활력이 저하되었다. 따라서 종자의 누출량을 측정하여 종자의 활력을 판정할 수 있었다.
3. 노화종자의 priming 처리에 의한 활력증진 효과 검정 노화종자의 priming 처리는 배추와 무종자에서 발아를 촉진하였으며, 정상묘는 증가한 반면 비정상묘 비율은 감소하였다. 유묘활력은 priming 처리에 의하여 증진되었으나 품종에 따라 효과가 달랐다. 염농도가 높아질수록 발아율과 발아속도는 감소하였다. Primng 처리종자는 노화일수와 관계없이 염스트레스가 부여된 조건에서도 발아증진 및 발아속도 단축 등 스트레스를 경감하는 효과가 있었다. 또한 수분스트레스가 가중될수록 발아율은 감소하였고 발아속도는 지연되었다. 수분스트레스가 부여된 조건에서 primng 처리종자는 노화일수와 관계없이 발아증진 및 발아속도 단축 등 스트레스를 경감하는 효과가 있었다.
이상의 결과에서 배추와 무 종자에서 누출물질을 이용해 종자의 활력을 검정할 수 있었다. 본 실험의 측정법을 이용한다면 짧은 시간 내에 간편하면서도 비파괴적으로 종자의 활력검정이 가능할 것으로 판단된다. 또한 노화된 종자의 priming 처리는 스트레스 조건에서 종자의 활력을 증진시킬 수 있었다.
This study was conducted to test the seed viability by using leakage substances of artificially aged seeds in chinese cabbage and radish. Also, the priming effects of aged seeds were tested.
1. Seed viability test by artificial aging treatment. Seed viability decreased as the aging per...
This study was conducted to test the seed viability by using leakage substances of artificially aged seeds in chinese cabbage and radish. Also, the priming effects of aged seeds were tested.
1. Seed viability test by artificial aging treatment. Seed viability decreased as the aging period was prolonged, regardless of cultivars. Germination rate, germination speed and normal seedling ratio decreased, while abnormal seedling ratio increased. Compared with the control, the overall seedling viability such as hypocotyl length, hypocotyl diameter, root length, fresh weight, and dry weight decreased. In some varieties, seedlings did not grow when the aging period was prolonged.
2. Evaluation of seed viability by using seed leakage substances. The pH of the aged seed sediment was lower than that of the healthy seed sediment. The EC was measured to be high, which indicated that the material inside the seed leaks a lot as the seed ages. As the seeds aged, leaks of phosphorus, sugar, and amino acid increased. In comparison, sugar was the most leakage, followed by amino acid and phosphorus. When the amount of leaking substance of the seed increased, the seed viability decreased. As a result, it is possible to determine the viability of the seed based on the amount of leakage substances of the seed.
3. Effect of priming treatment of aging seeds on seed viability. Seed viability was increased in germination speed, normal seedling and abnormal seedling ratio except for germination rate. In some cultivars, germination rate also increased with aging. Seedling viability was improved during priming treatment but was different depending on cultivars. These results suggest that the priming treatment promoted seed viability. As the seed ages older, the effect of priming treatment was greater. The decrease in germination rate can be due to the amount of insufficiently dissolved oxygen caused by the priming treatment. Therefore, the problem of decrease in germination rate can be possibly recovered by replacing the priming treatment with the SMP. There was a difference between germination rate and germination rate between stress and seed treatment. Regardless of cultivars, germination rate was decreased and T50 was delayed as the salt concentration increased. Regardless of aging days, priming treatment of seeds was effective in relieving stresses, and thereby enhancing germination and shortening germination speed under salt stressed conditions. Regardless of cultivars, germination rate decreased and the T50 was delayed, as the water stress increased. Under the condition of water stress, priming-treated seeds had the effect of reduced stress and thereby enhanced germination and germination speed, irrespectively to aging days. However, in some cultivars, the effect of priming was reduced in salt stress and water stress environment when aging became worse.
In conclusion, it is possible to test the viability of the seed by measuring the leaking substance of the seed, which is a time-saving, simple, and non-destructive method. In addition, the priming process can enhance the viability of aged seeds, and the effect is enhanced under stress conditions.
This study was conducted to test the seed viability by using leakage substances of artificially aged seeds in chinese cabbage and radish. Also, the priming effects of aged seeds were tested.
1. Seed viability test by artificial aging treatment. Seed viability decreased as the aging period was prolonged, regardless of cultivars. Germination rate, germination speed and normal seedling ratio decreased, while abnormal seedling ratio increased. Compared with the control, the overall seedling viability such as hypocotyl length, hypocotyl diameter, root length, fresh weight, and dry weight decreased. In some varieties, seedlings did not grow when the aging period was prolonged.
2. Evaluation of seed viability by using seed leakage substances. The pH of the aged seed sediment was lower than that of the healthy seed sediment. The EC was measured to be high, which indicated that the material inside the seed leaks a lot as the seed ages. As the seeds aged, leaks of phosphorus, sugar, and amino acid increased. In comparison, sugar was the most leakage, followed by amino acid and phosphorus. When the amount of leaking substance of the seed increased, the seed viability decreased. As a result, it is possible to determine the viability of the seed based on the amount of leakage substances of the seed.
3. Effect of priming treatment of aging seeds on seed viability. Seed viability was increased in germination speed, normal seedling and abnormal seedling ratio except for germination rate. In some cultivars, germination rate also increased with aging. Seedling viability was improved during priming treatment but was different depending on cultivars. These results suggest that the priming treatment promoted seed viability. As the seed ages older, the effect of priming treatment was greater. The decrease in germination rate can be due to the amount of insufficiently dissolved oxygen caused by the priming treatment. Therefore, the problem of decrease in germination rate can be possibly recovered by replacing the priming treatment with the SMP. There was a difference between germination rate and germination rate between stress and seed treatment. Regardless of cultivars, germination rate was decreased and T50 was delayed as the salt concentration increased. Regardless of aging days, priming treatment of seeds was effective in relieving stresses, and thereby enhancing germination and shortening germination speed under salt stressed conditions. Regardless of cultivars, germination rate decreased and the T50 was delayed, as the water stress increased. Under the condition of water stress, priming-treated seeds had the effect of reduced stress and thereby enhanced germination and germination speed, irrespectively to aging days. However, in some cultivars, the effect of priming was reduced in salt stress and water stress environment when aging became worse.
In conclusion, it is possible to test the viability of the seed by measuring the leaking substance of the seed, which is a time-saving, simple, and non-destructive method. In addition, the priming process can enhance the viability of aged seeds, and the effect is enhanced under stress conditions.
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