본 연구는 부산만의 독창성과 차별성이 있는 부산향토음식에 대한 이해를 통해 잠재력이 풍부한 음식관광으로서 관광상품화하여 활성화 할 수 있는 방안을 모색하고자 한다. 이를 토대로 관련 기초자료를 제공할 수 있을 것이다. 부산 향토음식의 관광상품화를 통한 지역경제발전에도 기여할 수 있을 것이다.
연구의 조사대상은 부산, 울산, 경남, 서울, 경기, 인천, 경북, 대구, 강원도, 충청도 전라도, 광주, 제주도 등의 전 지역거주자를 대상으로 하였다. 예비조사를 통해 설문지의 내용 구성 및 배열 등에 관한 오류의 원천을 최대한 제거...
본 연구는 부산만의 독창성과 차별성이 있는 부산향토음식에 대한 이해를 통해 잠재력이 풍부한 음식관광으로서 관광상품화하여 활성화 할 수 있는 방안을 모색하고자 한다. 이를 토대로 관련 기초자료를 제공할 수 있을 것이다. 부산 향토음식의 관광상품화를 통한 지역경제발전에도 기여할 수 있을 것이다.
연구의 조사대상은 부산, 울산, 경남, 서울, 경기, 인천, 경북, 대구, 강원도, 충청도 전라도, 광주, 제주도 등의 전 지역거주자를 대상으로 하였다. 예비조사를 통해 설문지의 내용 구성 및 배열 등에 관한 오류의 원천을 최대한 제거한 후 본 설문조사를 실시하였다.
첫째, 부산의 대표 향토음식, 즉 부산하면 대표적으로 생각나는 향토음식 우선순위 분석결과, 첫 번째 우선순위는 생선회가 가장 높았으며, 두 번째가 씨앗호떡, 세 번째는 어묵으로 조사되었다.
둘째, 부산의 대표 생선회 중 가장 좋아하는 생선회는 광어회가 가장 선호도가 높았으며, 두 번째가 참돔회, 세 번째가 도다리회의 순으로 조사되었다.
셋째, 성별에 따른 향토음식의 선호도는 동래파전이 성별에 따라 차이가 있는 것으로 분석되었다.
연령에 따른 향토음식의 선호도 복국, 재첩국, 어묵, 씨앗호떡 등이 연령에 따라 차이가 크게 나타났으며, 동래파전, 돼지국밥이 연령별로 차이가 있는 것으로 분석되었다.
소득에 따른 향토음식의 선호도는 씨앗호떡이 소득별로 차이가 크게 나타났으며, 돼지국밥이 소득에 따라 차이가 있는 것으로 분석되었다.
직업에 따른 향토음식의 선호도는 씨앗호떡이 직업별로 차이가 크게 나타났으며, 생선회, 동래파전, 밀면, 복국 등이 직업별로 차이가 있는 것으로 분석되었다.
거주지에 따른 향토음식의 선호도는 생선회와 어묵이 차이가 큰 것으로 분석되었으며, 돼지국밥, 씨앗호떡, 곰장어구이가 거주지별로 차이가 있는 것으로 분석되었다.
본 연구는 부산만의 독창성과 차별성이 있는 부산향토음식에 대한 이해를 통해 잠재력이 풍부한 음식관광으로서 관광상품화하여 활성화 할 수 있는 방안을 모색하고자 한다. 이를 토대로 관련 기초자료를 제공할 수 있을 것이다. 부산 향토음식의 관광상품화를 통한 지역경제발전에도 기여할 수 있을 것이다.
연구의 조사대상은 부산, 울산, 경남, 서울, 경기, 인천, 경북, 대구, 강원도, 충청도 전라도, 광주, 제주도 등의 전 지역거주자를 대상으로 하였다. 예비조사를 통해 설문지의 내용 구성 및 배열 등에 관한 오류의 원천을 최대한 제거한 후 본 설문조사를 실시하였다.
첫째, 부산의 대표 향토음식, 즉 부산하면 대표적으로 생각나는 향토음식 우선순위 분석결과, 첫 번째 우선순위는 생선회가 가장 높았으며, 두 번째가 씨앗호떡, 세 번째는 어묵으로 조사되었다.
둘째, 부산의 대표 생선회 중 가장 좋아하는 생선회는 광어회가 가장 선호도가 높았으며, 두 번째가 참돔회, 세 번째가 도다리회의 순으로 조사되었다.
셋째, 성별에 따른 향토음식의 선호도는 동래파전이 성별에 따라 차이가 있는 것으로 분석되었다.
연령에 따른 향토음식의 선호도 복국, 재첩국, 어묵, 씨앗호떡 등이 연령에 따라 차이가 크게 나타났으며, 동래파전, 돼지국밥이 연령별로 차이가 있는 것으로 분석되었다.
소득에 따른 향토음식의 선호도는 씨앗호떡이 소득별로 차이가 크게 나타났으며, 돼지국밥이 소득에 따라 차이가 있는 것으로 분석되었다.
직업에 따른 향토음식의 선호도는 씨앗호떡이 직업별로 차이가 크게 나타났으며, 생선회, 동래파전, 밀면, 복국 등이 직업별로 차이가 있는 것으로 분석되었다.
거주지에 따른 향토음식의 선호도는 생선회와 어묵이 차이가 큰 것으로 분석되었으며, 돼지국밥, 씨앗호떡, 곰장어구이가 거주지별로 차이가 있는 것으로 분석되었다.
The purpose of this study is to establish tourism commercialization as food tourism through understanding of local food in Busan. It will also contribute to regional economic development through tourism commodification of local food in Busan. The subjects of this study were all residents of Busan, U...
The purpose of this study is to establish tourism commercialization as food tourism through understanding of local food in Busan. It will also contribute to regional economic development through tourism commodification of local food in Busan. The subjects of this study were all residents of Busan, Ulsan, Gyeongnam, Seoul, Gyeonggi, Incheon, Gyeongbuk, Daegu, Gwangju, and Jeju. The questionnaire survey was conducted after eliminating errors in the contents and composition of the questionnaires through preliminary surveys.
First, as a result of analyzing the local food priority of Busan's representative local food, Busan, the first priority was the highest sashimi, the second was seed loaf, and the third was fish cake.
Second, the favorite sashimi of the representative sashimi of Pusan was the most favored by the Gwangeo-hoe, the second ranking is a red sea-bream, the next ranking is Sliced Raw Sole.
The preference of local food according to gender was analyzed as the difference between Dongnae green onion pancake.
The preference of local food according to age was significantly different of age, such as puffer fish stew, shellfish soup, fish cake, seed hotteok.
It is analyzed that there is a difference in the age of the Dongnae green onion pancake and pork and rice soup.
The preference of local food according to income was significantly different of income, such as seed hotteok.
It is analyzed that there is a difference in the income of the pork and rice soup.
The preference of local food according to occupation was significantly different of occupation, such as seed hotteok.
It is analyzed that there is a difference in the occupation of the sashimi, Dongnae green onion pancake, puffer fish stew, and wheat noodles.
The preference of local food according to residence was analyzed as the difference of sashimi and fish cake. It is analyzed that there is a difference in the residence.
The preference of local food according to residence was significantly different of residence, such as pork and rice soup, seed hotteok and seasoned grilled.
The purpose of this study is to establish tourism commercialization as food tourism through understanding of local food in Busan. It will also contribute to regional economic development through tourism commodification of local food in Busan. The subjects of this study were all residents of Busan, Ulsan, Gyeongnam, Seoul, Gyeonggi, Incheon, Gyeongbuk, Daegu, Gwangju, and Jeju. The questionnaire survey was conducted after eliminating errors in the contents and composition of the questionnaires through preliminary surveys.
First, as a result of analyzing the local food priority of Busan's representative local food, Busan, the first priority was the highest sashimi, the second was seed loaf, and the third was fish cake.
Second, the favorite sashimi of the representative sashimi of Pusan was the most favored by the Gwangeo-hoe, the second ranking is a red sea-bream, the next ranking is Sliced Raw Sole.
The preference of local food according to gender was analyzed as the difference between Dongnae green onion pancake.
The preference of local food according to age was significantly different of age, such as puffer fish stew, shellfish soup, fish cake, seed hotteok.
It is analyzed that there is a difference in the age of the Dongnae green onion pancake and pork and rice soup.
The preference of local food according to income was significantly different of income, such as seed hotteok.
It is analyzed that there is a difference in the income of the pork and rice soup.
The preference of local food according to occupation was significantly different of occupation, such as seed hotteok.
It is analyzed that there is a difference in the occupation of the sashimi, Dongnae green onion pancake, puffer fish stew, and wheat noodles.
The preference of local food according to residence was analyzed as the difference of sashimi and fish cake. It is analyzed that there is a difference in the residence.
The preference of local food according to residence was significantly different of residence, such as pork and rice soup, seed hotteok and seasoned grilled.
주제어
#향토음식 대표 향토음식 향토음식 선호도 관광상품화
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