[학위논문]시판 양돈사료의 에너지 및 단백질 수준이 돼지 도체중과 도체품질에 미치는 영향 Effects of energy and protein levels in commercial swine feeds on carcass weight and carcass quality of pigs원문보기
본 실험의 목적은 사료내 에너지 및 단백질 수준이 사료섭취량, 도체중 및 등지방두께에 미치는 영향을 측정하는 것이다. 사료는 성장단계별 돼지의 영양소 요구량을 충족시킨 옥수수-대두박 위주의 시판 양돈배합사료를 저영양사료로, 저영양사료에 에너지 및 조단백질을 증가시킨 사료를 고영양사료로 정의하였다. 동일한 농장에서 2017년에는 저영양사료를 육성돈전기, 육성돈후기 및 비육돈 구간에 급여하였으며, 2018년에는 고영양사료를 같은 구간에 급여하였다. 돼지의 출하일을 기준으로 2월, 3월, 4월, 5월 및 6월의 도체성적 자료를 수집하였다. 실험농장의 전산성적자료에 기초하여 사료섭취량을 계산하였으며, 처리구의 도체등급의 빈도를 분석하기 위해 카이제곱검정 (...
본 실험의 목적은 사료내 에너지 및 단백질 수준이 사료섭취량, 도체중 및 등지방두께에 미치는 영향을 측정하는 것이다. 사료는 성장단계별 돼지의 영양소 요구량을 충족시킨 옥수수-대두박 위주의 시판 양돈배합사료를 저영양사료로, 저영양사료에 에너지 및 조단백질을 증가시킨 사료를 고영양사료로 정의하였다. 동일한 농장에서 2017년에는 저영양사료를 육성돈전기, 육성돈후기 및 비육돈 구간에 급여하였으며, 2018년에는 고영양사료를 같은 구간에 급여하였다. 돼지의 출하일을 기준으로 2월, 3월, 4월, 5월 및 6월의 도체성적 자료를 수집하였다. 실험농장의 전산성적자료에 기초하여 사료섭취량을 계산하였으며, 처리구의 도체등급의 빈도를 분석하기 위해 카이제곱검정 (Chi-squared test)을 사용하였다. 영양소 함량 및 출하월에 따른 도체중 및 등지방분석은 SAS의 일반선형모형을 사용하여 분석하였고, 돼지 한 마리를 실험단위로 간주하였다. 영양소 함량수준 차이에 따른 두 사료간의 사료섭취량은 상대적으로 고영양사료가 저영양사료에 비해 65,560 kg 적었다 (217,460 vs. 283,020 kg/5개월). 고영양사료 급여군에 비해 저영양사료 급여군에서 도체중이 전반적으로 더 높았다 (87.5 vs. 86.4 kg; P < 0.001). 저영양사료 급여군의 경우에는 도체중이 2월 (89.8 kg)에서 6월 (85.8 kg)로 출하월이 지남에 따라 감소하였으나 (P < 0.001), 고영양사료 급여군의 경우에는 도체중이 출하월에 따라 크게 변하지 않았다. 등지방의 경우에도 고영양사료 급여군에 비해 저영양사료 급여군에서 더 두꺼웠다 (22.8 vs. 21.4 mm; P < 0.001). 저영양사료 급여군의 경우에는 등지방이 2월 (23.3 mm)에서 6월 (22.5 mm)로 출하월의 흐름에 따라 얇아졌으나 (P < 0.001), 고영양사료 급여군의 경우에는 등지방이 출하월에 따라 크게 다르지 않았다. 결론적으로, 저영양사료의 경우 등지방두께가 얇은 농장에서 등급을 개선시킬 가능성이 있을 것으로 보이며, 저영양사료를 사용할 경우에 계절적인 요인을 고려할 필요가 있을 것으로 판단된다.
본 실험의 목적은 사료내 에너지 및 단백질 수준이 사료섭취량, 도체중 및 등지방두께에 미치는 영향을 측정하는 것이다. 사료는 성장단계별 돼지의 영양소 요구량을 충족시킨 옥수수-대두박 위주의 시판 양돈배합사료를 저영양사료로, 저영양사료에 에너지 및 조단백질을 증가시킨 사료를 고영양사료로 정의하였다. 동일한 농장에서 2017년에는 저영양사료를 육성돈전기, 육성돈후기 및 비육돈 구간에 급여하였으며, 2018년에는 고영양사료를 같은 구간에 급여하였다. 돼지의 출하일을 기준으로 2월, 3월, 4월, 5월 및 6월의 도체성적 자료를 수집하였다. 실험농장의 전산성적자료에 기초하여 사료섭취량을 계산하였으며, 처리구의 도체등급의 빈도를 분석하기 위해 카이제곱검정 (Chi-squared test)을 사용하였다. 영양소 함량 및 출하월에 따른 도체중 및 등지방분석은 SAS의 일반선형모형을 사용하여 분석하였고, 돼지 한 마리를 실험단위로 간주하였다. 영양소 함량수준 차이에 따른 두 사료간의 사료섭취량은 상대적으로 고영양사료가 저영양사료에 비해 65,560 kg 적었다 (217,460 vs. 283,020 kg/5개월). 고영양사료 급여군에 비해 저영양사료 급여군에서 도체중이 전반적으로 더 높았다 (87.5 vs. 86.4 kg; P < 0.001). 저영양사료 급여군의 경우에는 도체중이 2월 (89.8 kg)에서 6월 (85.8 kg)로 출하월이 지남에 따라 감소하였으나 (P < 0.001), 고영양사료 급여군의 경우에는 도체중이 출하월에 따라 크게 변하지 않았다. 등지방의 경우에도 고영양사료 급여군에 비해 저영양사료 급여군에서 더 두꺼웠다 (22.8 vs. 21.4 mm; P < 0.001). 저영양사료 급여군의 경우에는 등지방이 2월 (23.3 mm)에서 6월 (22.5 mm)로 출하월의 흐름에 따라 얇아졌으나 (P < 0.001), 고영양사료 급여군의 경우에는 등지방이 출하월에 따라 크게 다르지 않았다. 결론적으로, 저영양사료의 경우 등지방두께가 얇은 농장에서 등급을 개선시킬 가능성이 있을 것으로 보이며, 저영양사료를 사용할 경우에 계절적인 요인을 고려할 필요가 있을 것으로 판단된다.
The objective of this experiment was to determine the effect of energy and protein levels in feed on feed intake, carcass weight, and backfat thickness. The diet based on corn and soybean meal that met the nutrient requirement estimate of pigs at each growth stage was defined as a low-nutrient diet....
The objective of this experiment was to determine the effect of energy and protein levels in feed on feed intake, carcass weight, and backfat thickness. The diet based on corn and soybean meal that met the nutrient requirement estimate of pigs at each growth stage was defined as a low-nutrient diet. The energy and crude protein concentrations in a high-nutrient diet were designed to be greater than the low-nutrient diet. In the same farm, the low-nutrient diet was provided to the growing and finishing pigs in 2017, and the high-nutrient diet was provided to the pigs in 2018. Carcass data were obtained in February, March, April, May and June when the pigs were slaughtered. Feed intake was calculated based on the computerized data of the experimental farms, and the chi-squared test was used to analyze the frequency of carcass grades in the 2 treatment groups. Statistical analyses of carcass weight and backfat thickness by nutrient concentration and slaughter month were performed using generalized linear model of SAS. Each pig was considered as an experimental unit. Feed intake of the high-nutrient group was 65,560 kg less than the low-nutrient group (217,460 vs. 283,020 kg/5 months). Carcass weight was greater in the low-nutrient group than in the high-nutrient group (87.5 vs. 86.4 kg; P < 0.001). In the low-nutrient group, carcass weight decreased over time from February (89.8 kg) to June (85.8 kg), but in the high-nutrient diet group, carcass weight did not change over time. The backfat was also thicker in the low-nutrient group than in the high-nutrient group (22.8 vs. 21.4 mm; P < 0.001). While the backfat decreased with time from February (23.3 mm) to June (22.5 mm) in the low-nutrient group (P < 0.001), the backfat did not change over time in the high-nutrient group. In conclusion, low-nutrient diets are likely to improve carcass grades of pigs with thin backfat, and seasonal factors should be considered when using low-nutrient diets.
The objective of this experiment was to determine the effect of energy and protein levels in feed on feed intake, carcass weight, and backfat thickness. The diet based on corn and soybean meal that met the nutrient requirement estimate of pigs at each growth stage was defined as a low-nutrient diet. The energy and crude protein concentrations in a high-nutrient diet were designed to be greater than the low-nutrient diet. In the same farm, the low-nutrient diet was provided to the growing and finishing pigs in 2017, and the high-nutrient diet was provided to the pigs in 2018. Carcass data were obtained in February, March, April, May and June when the pigs were slaughtered. Feed intake was calculated based on the computerized data of the experimental farms, and the chi-squared test was used to analyze the frequency of carcass grades in the 2 treatment groups. Statistical analyses of carcass weight and backfat thickness by nutrient concentration and slaughter month were performed using generalized linear model of SAS. Each pig was considered as an experimental unit. Feed intake of the high-nutrient group was 65,560 kg less than the low-nutrient group (217,460 vs. 283,020 kg/5 months). Carcass weight was greater in the low-nutrient group than in the high-nutrient group (87.5 vs. 86.4 kg; P < 0.001). In the low-nutrient group, carcass weight decreased over time from February (89.8 kg) to June (85.8 kg), but in the high-nutrient diet group, carcass weight did not change over time. The backfat was also thicker in the low-nutrient group than in the high-nutrient group (22.8 vs. 21.4 mm; P < 0.001). While the backfat decreased with time from February (23.3 mm) to June (22.5 mm) in the low-nutrient group (P < 0.001), the backfat did not change over time in the high-nutrient group. In conclusion, low-nutrient diets are likely to improve carcass grades of pigs with thin backfat, and seasonal factors should be considered when using low-nutrient diets.
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