(초록) 대다수의 선진국에서는 녹차를 기호식품에서 기능성 및 천연의약 식물로 규정하고 여러 성분에 대한 연구가 활발히 진행하고 있다. 우리나라도 의학계와 제약회사 등에서 뇌기능과 theanine의 상관관계에 대한 연구를 활발히 진행하고 있다. 차 재배 농가에서 맛있고 몸에 좋은 성분이 많은 안전한 차를 생산하여 여러 가지 기능성 성분을 건강과 연계하여 마케팅을 개발해서 소비자에게 다가갈 때이다. Theanine은 뇌기능을 촉진하여 학습능력과 기억력, 주의력을 향상시켜 인지기능 개선에 영향을 주고, 카페인의 과다 섭취로 인한 심장과 뇌의 흥분을 가라앉혀 심신을 안정시켜 준다고 알려져 있다. ...
(초록) 대다수의 선진국에서는 녹차를 기호식품에서 기능성 및 천연의약 식물로 규정하고 여러 성분에 대한 연구가 활발히 진행하고 있다. 우리나라도 의학계와 제약회사 등에서 뇌기능과 theanine의 상관관계에 대한 연구를 활발히 진행하고 있다. 차 재배 농가에서 맛있고 몸에 좋은 성분이 많은 안전한 차를 생산하여 여러 가지 기능성 성분을 건강과 연계하여 마케팅을 개발해서 소비자에게 다가갈 때이다. Theanine은 뇌기능을 촉진하여 학습능력과 기억력, 주의력을 향상시켜 인지기능 개선에 영향을 주고, 카페인의 과다 섭취로 인한 심장과 뇌의 흥분을 가라앉혀 심신을 안정시켜 준다고 알려져 있다. 수명 연장으로 인한 고령사회는 필연적으로 체력 저하와 함께 뇌기능이 떨어져 Alzheimer,s disease(AD)의 치매가 발병하여 개인의 삶의 질이 파괴되고 이로 인하여 가족을 비롯한 주변인과 국가도 경제적 손실이 커진다. 우리나라를 비롯한 여러 나라에서 theanine 관련 상품들을 생산, 판매하고 녹차의 음용을 권장하고 있다. 찻잎에서 theanine 성분을 추출하여 치료제나 보조, 지연제 등을 만들기 위한 다양한 연구와 실험이 활발히 이뤄지고 있다. 차나무의 생엽에는 수분이 75~80%이며 고형물이 20~25%를 차지하고 있으며 고형물 중 catechin, caffeine, amino acid 등의 수용성 물질이 40%를 차지하고 60%는 셀루로스, 단백질, 펙틴, 전분, 지용성 비타민류 등의 불용성 성분이다. 찻잎에는 약 7%의 질소화합물이 있으며 6%는 단백질이고 1%는 아미노산과 핵산이며 아미노산의 50%는 theanine으로 알려져 있다. Theanine은 야간에 뿌리에서 glutamic acid와 ethylamine의 합성에 의해 생성되며 물에 잘 녹는 수용성 물질이며 산뜻한 맛과 일정한 향기를 가지고 있어 차의 품질에 큰 영향을 미치고 있다. 찻잎의 theanine 함량을 증가시키기 위한 재배법을 알기 위해 선행연구들을 조사하였지만 관련 연구가 미미하여 더 많은 방법을 알고자 실험을 진행하였다. 우리나라 차밭에 시비하는 6종을 선발하였는데 화학비료 2종과 차 주산지 지자체에서 보급하는 유기농비료 2종, 임의로 선정한 2종 등을 선정했다. 비료 살포량은 질소비료 기준 10Nkg/10a으로 정하고 난괴법 3반복 3블럭 시험포장에 비료의 종류별로 1회 시비하는 제1 시험포장과 2회로 나누어 추비를 한 제 2 시험포장으로 나누어 찻잎의 theanine 함량에 어떤 영향을 주는지 그 차이를 비교 분석하였다. Theanine 함량은 제1 시험포장에서 속효성의 화학비료와 아미노산비료가 높게 나오고 유기질비료들은 낮게 나왔으나, 제2 시험포장에서는 유기질비료들이 제1시험포장보다 높게 나오는 유의적 경향을 보였다. theanine 함량을 높이기 위해서는 차나무가 영양분을 필요로 하는 시기에 함량을 높일 수 있는 비료를 소량으로 나누어 2회 이상 시비를 하면 theanine 함량이 높은 찻잎을 생산할 것으로 보였다. 특히 유기농비료는 미생물이 활동할 수 있는 기온에 맞춰 2회 이상으로 나누어 시비하는 것이 찻잎의 theanine 함량이 증가하는 유의적 경향을 나타냈다.
(초록) 대다수의 선진국에서는 녹차를 기호식품에서 기능성 및 천연의약 식물로 규정하고 여러 성분에 대한 연구가 활발히 진행하고 있다. 우리나라도 의학계와 제약회사 등에서 뇌기능과 theanine의 상관관계에 대한 연구를 활발히 진행하고 있다. 차 재배 농가에서 맛있고 몸에 좋은 성분이 많은 안전한 차를 생산하여 여러 가지 기능성 성분을 건강과 연계하여 마케팅을 개발해서 소비자에게 다가갈 때이다. Theanine은 뇌기능을 촉진하여 학습능력과 기억력, 주의력을 향상시켜 인지기능 개선에 영향을 주고, 카페인의 과다 섭취로 인한 심장과 뇌의 흥분을 가라앉혀 심신을 안정시켜 준다고 알려져 있다. 수명 연장으로 인한 고령사회는 필연적으로 체력 저하와 함께 뇌기능이 떨어져 Alzheimer,s disease(AD)의 치매가 발병하여 개인의 삶의 질이 파괴되고 이로 인하여 가족을 비롯한 주변인과 국가도 경제적 손실이 커진다. 우리나라를 비롯한 여러 나라에서 theanine 관련 상품들을 생산, 판매하고 녹차의 음용을 권장하고 있다. 찻잎에서 theanine 성분을 추출하여 치료제나 보조, 지연제 등을 만들기 위한 다양한 연구와 실험이 활발히 이뤄지고 있다. 차나무의 생엽에는 수분이 75~80%이며 고형물이 20~25%를 차지하고 있으며 고형물 중 catechin, caffeine, amino acid 등의 수용성 물질이 40%를 차지하고 60%는 셀루로스, 단백질, 펙틴, 전분, 지용성 비타민류 등의 불용성 성분이다. 찻잎에는 약 7%의 질소화합물이 있으며 6%는 단백질이고 1%는 아미노산과 핵산이며 아미노산의 50%는 theanine으로 알려져 있다. Theanine은 야간에 뿌리에서 glutamic acid와 ethylamine의 합성에 의해 생성되며 물에 잘 녹는 수용성 물질이며 산뜻한 맛과 일정한 향기를 가지고 있어 차의 품질에 큰 영향을 미치고 있다. 찻잎의 theanine 함량을 증가시키기 위한 재배법을 알기 위해 선행연구들을 조사하였지만 관련 연구가 미미하여 더 많은 방법을 알고자 실험을 진행하였다. 우리나라 차밭에 시비하는 6종을 선발하였는데 화학비료 2종과 차 주산지 지자체에서 보급하는 유기농비료 2종, 임의로 선정한 2종 등을 선정했다. 비료 살포량은 질소비료 기준 10Nkg/10a으로 정하고 난괴법 3반복 3블럭 시험포장에 비료의 종류별로 1회 시비하는 제1 시험포장과 2회로 나누어 추비를 한 제 2 시험포장으로 나누어 찻잎의 theanine 함량에 어떤 영향을 주는지 그 차이를 비교 분석하였다. Theanine 함량은 제1 시험포장에서 속효성의 화학비료와 아미노산비료가 높게 나오고 유기질비료들은 낮게 나왔으나, 제2 시험포장에서는 유기질비료들이 제1시험포장보다 높게 나오는 유의적 경향을 보였다. theanine 함량을 높이기 위해서는 차나무가 영양분을 필요로 하는 시기에 함량을 높일 수 있는 비료를 소량으로 나누어 2회 이상 시비를 하면 theanine 함량이 높은 찻잎을 생산할 것으로 보였다. 특히 유기농비료는 미생물이 활동할 수 있는 기온에 맞춰 2회 이상으로 나누어 시비하는 것이 찻잎의 theanine 함량이 증가하는 유의적 경향을 나타냈다.
(Abstract) In most developed countries, green tea is defined as a functional and natural medicinal plant in preference foods, and research on various ingredients is actively conducted. Korea is also actively researching the correlation between brain function and theanine in the medical and new d...
(Abstract) In most developed countries, green tea is defined as a functional and natural medicinal plant in preference foods, and research on various ingredients is actively conducted. Korea is also actively researching the correlation between brain function and theanine in the medical and new drug development teams. It is time for tea farmers to produce safe teas with a lot of delicious and healthy ingredients, develop marketing by connecting various functional ingredients with health, and reach out to consumers. Theanine promotes brain function, improving learning ability, memory and attention, and thus affects cognitive function, and it is known to stabilize the mind and body by calming the excitement of the heart and brain caused by excessive intake of caffeine. Due to the prolonged lifespan, the elderly society inevitably suffers from physical deterioration and brain function, and dementia of Alzheimer's disease(AD) develops. Many countries including Korea produce and sell theanine-related products and encourage the drinking of green tea. Various studies and experiments are being actively conducted to extract theanine from tea leaves to make therapeutics, supplements, and retardants. The leaves of tea tree contain 75 ~ 80% water, 20 ~ 25% solids, and 40% water soluble substances such as catechin, caffeine, amino acid and 60% of cellulose, protein, pectin, starch, fat soluble Insoluble components, such as vitamins. Tea leaves contain about 7% nitrogen, 6% protein, 1% amino acids and nucleic acids, and 50% amino acids are known as theanine. Theanine is produced by the synthesis of glutamic acid and ethylamine in the roots at night. It is a water-soluble substance that has a refreshing taste and a certain aroma and has a great influence on the quality of tea. In order to know the cultivation method to increase theanine content of tea leaves, previous studies were investigated, but the related studies were insignificant. Six varieties were fertilized in Korean tea plantations. Six kinds of fertilizers were selected for the Korean tea plantation. Two kinds of chemical fertilizers, two types of organic fertilizers, and two kinds selected arbitrarily were supplied from local tea regions. The fertilizer application rate was set at 10kg / 10a based on nitrogen fertilizer, divided into 1st test packaging, which was fertilized once by fertilizer type, 3 repeated 3 blocks test fabric, and 2nd test packaging which was divided into 2nd test packaging. The difference was compared and analyzed. Theanine content was high in fast-acting chemical fertilizers and amino acid fertilizers and low in organic fertilizers. However, in the second test packaging, organic fertilizers showed higher tendency than the first test package. In order to increase theanine content, it is expected that tea leaves with high theanine content will be produced if fertilizer is fertilized more than two times. In particular, fertilizing organic fertilizers in two or more times according to the temperature at which microorganisms can operate showed a significant tendency to increase theanine content of tea leaves. keyword : theanine, tea leaves, nitrogen fertilizer, organic fertilizer.
(Abstract) In most developed countries, green tea is defined as a functional and natural medicinal plant in preference foods, and research on various ingredients is actively conducted. Korea is also actively researching the correlation between brain function and theanine in the medical and new drug development teams. It is time for tea farmers to produce safe teas with a lot of delicious and healthy ingredients, develop marketing by connecting various functional ingredients with health, and reach out to consumers. Theanine promotes brain function, improving learning ability, memory and attention, and thus affects cognitive function, and it is known to stabilize the mind and body by calming the excitement of the heart and brain caused by excessive intake of caffeine. Due to the prolonged lifespan, the elderly society inevitably suffers from physical deterioration and brain function, and dementia of Alzheimer's disease(AD) develops. Many countries including Korea produce and sell theanine-related products and encourage the drinking of green tea. Various studies and experiments are being actively conducted to extract theanine from tea leaves to make therapeutics, supplements, and retardants. The leaves of tea tree contain 75 ~ 80% water, 20 ~ 25% solids, and 40% water soluble substances such as catechin, caffeine, amino acid and 60% of cellulose, protein, pectin, starch, fat soluble Insoluble components, such as vitamins. Tea leaves contain about 7% nitrogen, 6% protein, 1% amino acids and nucleic acids, and 50% amino acids are known as theanine. Theanine is produced by the synthesis of glutamic acid and ethylamine in the roots at night. It is a water-soluble substance that has a refreshing taste and a certain aroma and has a great influence on the quality of tea. In order to know the cultivation method to increase theanine content of tea leaves, previous studies were investigated, but the related studies were insignificant. Six varieties were fertilized in Korean tea plantations. Six kinds of fertilizers were selected for the Korean tea plantation. Two kinds of chemical fertilizers, two types of organic fertilizers, and two kinds selected arbitrarily were supplied from local tea regions. The fertilizer application rate was set at 10kg / 10a based on nitrogen fertilizer, divided into 1st test packaging, which was fertilized once by fertilizer type, 3 repeated 3 blocks test fabric, and 2nd test packaging which was divided into 2nd test packaging. The difference was compared and analyzed. Theanine content was high in fast-acting chemical fertilizers and amino acid fertilizers and low in organic fertilizers. However, in the second test packaging, organic fertilizers showed higher tendency than the first test package. In order to increase theanine content, it is expected that tea leaves with high theanine content will be produced if fertilizer is fertilized more than two times. In particular, fertilizing organic fertilizers in two or more times according to the temperature at which microorganisms can operate showed a significant tendency to increase theanine content of tea leaves. keyword : theanine, tea leaves, nitrogen fertilizer, organic fertilizer.
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