한우 송아지에 있어서 온도 스트레스를 저감하기 위한 THI Chart 개발 및 단백질 섭취 수준 결정 연구 A study on the development of THI chart and protein intake level to alleviate heat stress in Hanwoo beef calves원문보기
본 연구는 한우 송아지에 있어서 고온스트레스와 가장 밀접한 지표를 발굴하고 그를 통해 THI chart를 개발되기 위해 조사되었다. 또한, 적절한 단백질 급여를 통한 한우 송아지에서의 온도스트레스 저감 효과를 조사하였다. 가장 먼저 THI Chart의 영역대를 나누기 위해 실험은 총 32마리의 한우 송아지를 서로 다른 온,습도 영역대를 처리한 8개의 그룹으로 나누어 4마리씩 완전임의배치법을 통해 배치하였다. 송아지들은 온습도 대사 챔버에서 7일간 실험을 진행하였다. 이에 따른 결과로, 심박수와 직장온도는 각 그룹에 있어 유의적으로 증가하는 경향을 나타냈고 THI Chart의 구간을 나누기 위한 가장 민감한 생리지표로 활용하였다. THI가 71.7에서 74.2로 증가할 때 심박수, 직장온도, 혈중 ...
본 연구는 한우 송아지에 있어서 고온스트레스와 가장 밀접한 지표를 발굴하고 그를 통해 THI chart를 개발되기 위해 조사되었다. 또한, 적절한 단백질 급여를 통한 한우 송아지에서의 온도스트레스 저감 효과를 조사하였다. 가장 먼저 THI Chart의 영역대를 나누기 위해 실험은 총 32마리의 한우 송아지를 서로 다른 온,습도 영역대를 처리한 8개의 그룹으로 나누어 4마리씩 완전임의배치법을 통해 배치하였다. 송아지들은 온습도 대사 챔버에서 7일간 실험을 진행하였다. 이에 따른 결과로, 심박수와 직장온도는 각 그룹에 있어 유의적으로 증가하는 경향을 나타냈고 THI Chart의 구간을 나누기 위한 가장 민감한 생리지표로 활용하였다. THI가 71.7에서 74.2로 증가할 때 심박수, 직장온도, 혈중 GOT, GPT 그리고 기립행동이 증가하는 결과를 나타냈고 이러한 지표들을 통해 threshold와 mild-moderate한 영역대를 나누는 근거로 활용하였다. 또한, THI가 82.9에서 84.1로 증가할 때 심박수, 직장온도 그리고 혈중 Cortisol의 농도가 증가하는 결과를 나타냈고 이러한 지표들을 통해 mild-moderate와 moderate-severe한 영역대를 나누는 근거로 활용하였다. 결론적으로 이러한 연구결과를 통하여 한우에서의 THI 영역대는 THI 70에서 73까지의 수준이 threshold한 구간, THI 74에서 81 수준이 mild-moderate한 구간, THI 82에서 88 수준이 moderate-severe한 구간, THI 89에서 99 수준이 severe한 구간으로 총 4단계의 스트레스 영역대에 따른 THI chart를 개발하였다. 개발된 THI의 영역대에 있어 검증을 하기 위하여 설정된 4개의 스트레스 영역대에 따라 장기간 온도스트레스를 처리하였을 때 나타나는 성장지표와 체내생리지표, HSP 유전자 발현 등과 같은 지표들을 분석하였다. 실험은 총 16마리의 한우 송아지를 설정된 4가지 영역대(threshold, mild,moderate, severe)에 그룹당 4마리씩 2x4 factorial arrangement에 따라 완전임의 배치하였다(2개의 기간, 4개의 스트레스 영역대). 이에 따른 결과로, 생리지표(심박수, 직장온도), 혈중지표(코티졸, 글루코스, BUN, GOT), 행동지표(기립행동) 그리고 열충격단백질의 발현 등의 지표들을 이용하여 개발된 THI 영역대를 검증하였다. 결론적으로, 이러한 변화된 스트레스 관련 지표들의 해석을 통해 개발되었던 THI의 영역대를 좀 더 정밀하게 검증하였다. 마지막으로, 이렇게 개발된 THI chart를 활용하여 온도스트레스를 저감할 수 있는 적정 단백질 급여수준을 조사하기 위하여 설정된 4개의 스트레스 영역대에 따라 성장성적과 스트레스 관련 지표들을 조사하였다. 실험은 총 40마리의 한우 송아지를 설정된 3가지 영역대(mild, moderate, severe)에 그룹당 4마리씩 3x3 factorial arrangement에 따라 완전임의 배치하였으며(3개의 사료 급이 단백질 수준, 3개의 스트레스 영역대) 대조군으로 12.5%의 단백질 수준과 threshold한 영역대를 그룹으로 배치하였다. 이에 따른 결과로, 일당 증체량은 극심한 스트레스 상황에서 보다 감소하는 것으로 나타났으나 고단백질 사료를 급여하였을 때 증가하는 것을 나타냈다. 혈중 글루코스, NEFA, 아미노산 농도는 온도스트레스에 의해 감소되는 것을 나타냈으나 고단백질 사료를 급여하였을 때 증가하는 것을 나타냈다. 고단백질 사료를 급여하였을 때 모근에서의 HSP70 발현이 낮은 단백질을 급여하였을 때보다 낮은 것을 확인하였다. 이를 통해 고온스트레스는 한우 송아지에 있어서 일당 증체량, 혈중 대사지표, 아미노산 농도에 부정적인 영향을 끼쳤다. 하지만, 송아지에서의 적절한 사료 단백질의 급여는 단백질과 에너지 대사를 개선하여 항상성작용을 원할 하게 하고 고온스트레스를 저감하는 효과가 있는 것으로 판단되어 진다. 종합적으로, 본 연구를 통해 한우 송아지의 생리에 맞는 THI Chart를 개발하였으며 chart를 활용한 적절한 단백질의 공급은 온도스트레스를 저감하여 송아지에 있어서 성장성적을 개선시킬 수 있을 것으로 사료되어 진다.
본 연구는 한우 송아지에 있어서 고온스트레스와 가장 밀접한 지표를 발굴하고 그를 통해 THI chart를 개발되기 위해 조사되었다. 또한, 적절한 단백질 급여를 통한 한우 송아지에서의 온도스트레스 저감 효과를 조사하였다. 가장 먼저 THI Chart의 영역대를 나누기 위해 실험은 총 32마리의 한우 송아지를 서로 다른 온,습도 영역대를 처리한 8개의 그룹으로 나누어 4마리씩 완전임의배치법을 통해 배치하였다. 송아지들은 온습도 대사 챔버에서 7일간 실험을 진행하였다. 이에 따른 결과로, 심박수와 직장온도는 각 그룹에 있어 유의적으로 증가하는 경향을 나타냈고 THI Chart의 구간을 나누기 위한 가장 민감한 생리지표로 활용하였다. THI가 71.7에서 74.2로 증가할 때 심박수, 직장온도, 혈중 GOT, GPT 그리고 기립행동이 증가하는 결과를 나타냈고 이러한 지표들을 통해 threshold와 mild-moderate한 영역대를 나누는 근거로 활용하였다. 또한, THI가 82.9에서 84.1로 증가할 때 심박수, 직장온도 그리고 혈중 Cortisol의 농도가 증가하는 결과를 나타냈고 이러한 지표들을 통해 mild-moderate와 moderate-severe한 영역대를 나누는 근거로 활용하였다. 결론적으로 이러한 연구결과를 통하여 한우에서의 THI 영역대는 THI 70에서 73까지의 수준이 threshold한 구간, THI 74에서 81 수준이 mild-moderate한 구간, THI 82에서 88 수준이 moderate-severe한 구간, THI 89에서 99 수준이 severe한 구간으로 총 4단계의 스트레스 영역대에 따른 THI chart를 개발하였다. 개발된 THI의 영역대에 있어 검증을 하기 위하여 설정된 4개의 스트레스 영역대에 따라 장기간 온도스트레스를 처리하였을 때 나타나는 성장지표와 체내생리지표, HSP 유전자 발현 등과 같은 지표들을 분석하였다. 실험은 총 16마리의 한우 송아지를 설정된 4가지 영역대(threshold, mild,moderate, severe)에 그룹당 4마리씩 2x4 factorial arrangement에 따라 완전임의 배치하였다(2개의 기간, 4개의 스트레스 영역대). 이에 따른 결과로, 생리지표(심박수, 직장온도), 혈중지표(코티졸, 글루코스, BUN, GOT), 행동지표(기립행동) 그리고 열충격단백질의 발현 등의 지표들을 이용하여 개발된 THI 영역대를 검증하였다. 결론적으로, 이러한 변화된 스트레스 관련 지표들의 해석을 통해 개발되었던 THI의 영역대를 좀 더 정밀하게 검증하였다. 마지막으로, 이렇게 개발된 THI chart를 활용하여 온도스트레스를 저감할 수 있는 적정 단백질 급여수준을 조사하기 위하여 설정된 4개의 스트레스 영역대에 따라 성장성적과 스트레스 관련 지표들을 조사하였다. 실험은 총 40마리의 한우 송아지를 설정된 3가지 영역대(mild, moderate, severe)에 그룹당 4마리씩 3x3 factorial arrangement에 따라 완전임의 배치하였으며(3개의 사료 급이 단백질 수준, 3개의 스트레스 영역대) 대조군으로 12.5%의 단백질 수준과 threshold한 영역대를 그룹으로 배치하였다. 이에 따른 결과로, 일당 증체량은 극심한 스트레스 상황에서 보다 감소하는 것으로 나타났으나 고단백질 사료를 급여하였을 때 증가하는 것을 나타냈다. 혈중 글루코스, NEFA, 아미노산 농도는 온도스트레스에 의해 감소되는 것을 나타냈으나 고단백질 사료를 급여하였을 때 증가하는 것을 나타냈다. 고단백질 사료를 급여하였을 때 모근에서의 HSP70 발현이 낮은 단백질을 급여하였을 때보다 낮은 것을 확인하였다. 이를 통해 고온스트레스는 한우 송아지에 있어서 일당 증체량, 혈중 대사지표, 아미노산 농도에 부정적인 영향을 끼쳤다. 하지만, 송아지에서의 적절한 사료 단백질의 급여는 단백질과 에너지 대사를 개선하여 항상성작용을 원할 하게 하고 고온스트레스를 저감하는 효과가 있는 것으로 판단되어 진다. 종합적으로, 본 연구를 통해 한우 송아지의 생리에 맞는 THI Chart를 개발하였으며 chart를 활용한 적절한 단백질의 공급은 온도스트레스를 저감하여 송아지에 있어서 성장성적을 개선시킬 수 있을 것으로 사료되어 진다.
This study was conducted to investigate determining the most important parameters related to heat stress (HS) to develop a more accurate temperature-humidity index (THI) chart in Hanwoo beef calves. In addition, an appropriate dietary protein level was established to reduce HS in Hanwoo (Korean nati...
This study was conducted to investigate determining the most important parameters related to heat stress (HS) to develop a more accurate temperature-humidity index (THI) chart in Hanwoo beef calves. In addition, an appropriate dietary protein level was established to reduce HS in Hanwoo (Korean native cattle) beef calves. At first (in chapter 2), development THI chart for Hanwoo beef calves to investigate determining the effect of heat stress on physiological parameters, blood parameters, and behavior parameters in Hanwoo beef calves. Thirty-two Hanwoo beef calves were randomly assigned to 8 groups with 4 animals per group. They were kept in a temperature-humidity controlled chamber for 7 days. As a result, the heart rate (HR) and rectal temperature (RT) increased in each group and were used as the most sensitive physiological parameters to divide the stress levels of the THI chart. As THI increased from 71.7 to 74.2, HR, RT, blood GOT and GPT levels, and standing behavior patterns were increased. That was why these indicators were used as a basis for dividing the threshold and mild-moderate stress levels. In addition, the HR, RT, and blood cortisol levels were increased as THI increased from 82.9 to 84.1. Likewise, these indicators were used as a basis for dividing the mild-moderate and moderate-severe stress levels. These results suggested that the developed THI chart of Hanwoo beef calves should be divided as a threshold (THI 70 to 73), mild-moderate (THI 74 to 81), moderate-severe (THI 82 to 88), and severe stress (THI 89 to 99) levels according to stress parameters. Growth performance, physiological, blood, behavior parameters, and heat shock proteins (HSPs) gene expression of Hanwoo beef calves under HS were investigated (in chapter 3, 4). Then they were compared with calves in thermoneutral conditions to verify developed THI chart. Data were collected from sixteen Hanwoo beef calves (aged 169.6 ± 4.60 days, with a body weight of 136.9 ± 6.23 kg) maintained (four calves per experiment) in environmentally controlled chambers. As a result, physiological (HR, RT), blood (cortisol, glucose, BUN, GOT), behavior (standing) parameters, and HSPs gene expression were used in verification of the developed THI chart area. In conclusion, the area of the developed THI chart in Hanwoo beef calves was more accurately verified through the interpretation of these changed stress-related parameters (threshold: THI = 70 to 73; mild: THI = 74 to 81; moderate THI = 82 to 88; severe: THI = 89 to 99). Finally (in chapter 5), the effects of various dietary protein levels and HS levels on growth performance and stress parameters in Hanwoo beef calves were investigated. Forty Hanwoo beef calves (body weight of 202.2 ± 3.31 kg) were housed in climatic controlled chambers. A completely randomized block design with a 3×3 factorial arrangements by 3 dietary protein levels (low protein; LP = 12.5%, medium protein; MP = 15%, high protein; HP = 17.5%) and 3 stress levels (mild: THI = 74 to 76, moderate: THI = 81 to 83, severe: THI = 89 to 91) with control (threshold: THI = 70 to 73 and dietary protein level 12.5%) was established. As a result, average daily gain (ADG) was decreased at a severe level than that in mild and moderate stress levels. But, ADG was increased in severe level (HP) than that at a moderate level (LP) and severe level (LP and MP). Blood glucose, NEFA, and amino acids were decreased in HS level than that in the threshold level. However, HP dietary group showed increased blood glucose, NEFA, and amino acids than LP and MP dietary groups in severe stress level. HSP70 gene expression in HP group in severe THI level was decreased than that in LP and MP groups in severe THI level. Overall, HS to Hanwoo beef calves showed negative effects on ADG, blood glucose, NEFA, and amino acids profiles. However, 17.5% (HP) of the dietary protein level could compensate for the growth of heat-exposed growing calves through the regulation of homeostasis by protein and energy metabolism. In conclusion, most important parameters such as HR, RT, blood cortisol, glucose, BUN, GOT, standing behavior, and HSPs gene expression from PBMCs and hair follicles were selected and be used to establish THI chart for Hanwoo beef calves exposed to HS. Also, 17.5% (HP) of dietary protein level could compensate for the growth of heat-exposed Hanwoo beef calves through the regulation of homeostasis by protein and energy metabolism.
This study was conducted to investigate determining the most important parameters related to heat stress (HS) to develop a more accurate temperature-humidity index (THI) chart in Hanwoo beef calves. In addition, an appropriate dietary protein level was established to reduce HS in Hanwoo (Korean native cattle) beef calves. At first (in chapter 2), development THI chart for Hanwoo beef calves to investigate determining the effect of heat stress on physiological parameters, blood parameters, and behavior parameters in Hanwoo beef calves. Thirty-two Hanwoo beef calves were randomly assigned to 8 groups with 4 animals per group. They were kept in a temperature-humidity controlled chamber for 7 days. As a result, the heart rate (HR) and rectal temperature (RT) increased in each group and were used as the most sensitive physiological parameters to divide the stress levels of the THI chart. As THI increased from 71.7 to 74.2, HR, RT, blood GOT and GPT levels, and standing behavior patterns were increased. That was why these indicators were used as a basis for dividing the threshold and mild-moderate stress levels. In addition, the HR, RT, and blood cortisol levels were increased as THI increased from 82.9 to 84.1. Likewise, these indicators were used as a basis for dividing the mild-moderate and moderate-severe stress levels. These results suggested that the developed THI chart of Hanwoo beef calves should be divided as a threshold (THI 70 to 73), mild-moderate (THI 74 to 81), moderate-severe (THI 82 to 88), and severe stress (THI 89 to 99) levels according to stress parameters. Growth performance, physiological, blood, behavior parameters, and heat shock proteins (HSPs) gene expression of Hanwoo beef calves under HS were investigated (in chapter 3, 4). Then they were compared with calves in thermoneutral conditions to verify developed THI chart. Data were collected from sixteen Hanwoo beef calves (aged 169.6 ± 4.60 days, with a body weight of 136.9 ± 6.23 kg) maintained (four calves per experiment) in environmentally controlled chambers. As a result, physiological (HR, RT), blood (cortisol, glucose, BUN, GOT), behavior (standing) parameters, and HSPs gene expression were used in verification of the developed THI chart area. In conclusion, the area of the developed THI chart in Hanwoo beef calves was more accurately verified through the interpretation of these changed stress-related parameters (threshold: THI = 70 to 73; mild: THI = 74 to 81; moderate THI = 82 to 88; severe: THI = 89 to 99). Finally (in chapter 5), the effects of various dietary protein levels and HS levels on growth performance and stress parameters in Hanwoo beef calves were investigated. Forty Hanwoo beef calves (body weight of 202.2 ± 3.31 kg) were housed in climatic controlled chambers. A completely randomized block design with a 3×3 factorial arrangements by 3 dietary protein levels (low protein; LP = 12.5%, medium protein; MP = 15%, high protein; HP = 17.5%) and 3 stress levels (mild: THI = 74 to 76, moderate: THI = 81 to 83, severe: THI = 89 to 91) with control (threshold: THI = 70 to 73 and dietary protein level 12.5%) was established. As a result, average daily gain (ADG) was decreased at a severe level than that in mild and moderate stress levels. But, ADG was increased in severe level (HP) than that at a moderate level (LP) and severe level (LP and MP). Blood glucose, NEFA, and amino acids were decreased in HS level than that in the threshold level. However, HP dietary group showed increased blood glucose, NEFA, and amino acids than LP and MP dietary groups in severe stress level. HSP70 gene expression in HP group in severe THI level was decreased than that in LP and MP groups in severe THI level. Overall, HS to Hanwoo beef calves showed negative effects on ADG, blood glucose, NEFA, and amino acids profiles. However, 17.5% (HP) of the dietary protein level could compensate for the growth of heat-exposed growing calves through the regulation of homeostasis by protein and energy metabolism. In conclusion, most important parameters such as HR, RT, blood cortisol, glucose, BUN, GOT, standing behavior, and HSPs gene expression from PBMCs and hair follicles were selected and be used to establish THI chart for Hanwoo beef calves exposed to HS. Also, 17.5% (HP) of dietary protein level could compensate for the growth of heat-exposed Hanwoo beef calves through the regulation of homeostasis by protein and energy metabolism.
주제어
#Heat stress Temperature-humidity index (THI) Stress parameters Dietary protein levels Hanwoo beef calves
학위논문 정보
저자
김원섭
학위수여기관
건국대학교 대학원
학위구분
국내박사
학과
동물자원과학과 동물영양자원학전공
지도교수
이홍구
발행연도
2020
총페이지
204
키워드
Heat stress Temperature-humidity index (THI) Stress parameters Dietary protein levels Hanwoo beef calves
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