콩을 발아시켜 얻는 콩나물은 연중 재배가 가능하다는 큰 장점이 있는 식품으로써 비타민, 단백질, 섬유질의 함량이 풍부하며, 소화율을 증진시키고, 숙취해소에 뛰어난 효과가 있다고 알려져 있다. 그러나 현재까지 콩나물을 이용한 선행연구로는 재배 콩나물의 품질개선 및 기능성 등이 있으나 숙취해소 효능 평가에 대한 연구는 미미한 실정이다. 지구자라고도 불리는 헛개는 한국, 중국, 일본과 같은 동아시아에서 주로 재배되고 있으며, 숙취해소제, 음료 및 간장 등으로 사용되고 있다. 또한 헛개는 알코올 분해 및 간 기능 회복 등에 탁월한 효과가 있는 것으로 알려져 있다. 하지만 헛개를 이용하여 알코올 섭취 시 유발될 수 있는 숙취해소 및 간 손상으로 부터의 보호 효과에 관한 자료가 미흡하기 때문에 연구가 필요한 실정이다. 이렇게 콩나물 및 헛개 각각을 이용한 숙취해소 및 간 기능 개선효과에 대한 연구도 부족하지만, 두 식품 소재를 병용하였을 때 나타나는 효과에 대해 밝혀진 연구 또한 거의 없기 때문에 본 연구에서는 콩나물 혼합 부재료 추출물(...
콩을 발아시켜 얻는 콩나물은 연중 재배가 가능하다는 큰 장점이 있는 식품으로써 비타민, 단백질, 섬유질의 함량이 풍부하며, 소화율을 증진시키고, 숙취해소에 뛰어난 효과가 있다고 알려져 있다. 그러나 현재까지 콩나물을 이용한 선행연구로는 재배 콩나물의 품질개선 및 기능성 등이 있으나 숙취해소 효능 평가에 대한 연구는 미미한 실정이다. 지구자라고도 불리는 헛개는 한국, 중국, 일본과 같은 동아시아에서 주로 재배되고 있으며, 숙취해소제, 음료 및 간장 등으로 사용되고 있다. 또한 헛개는 알코올 분해 및 간 기능 회복 등에 탁월한 효과가 있는 것으로 알려져 있다. 하지만 헛개를 이용하여 알코올 섭취 시 유발될 수 있는 숙취해소 및 간 손상으로 부터의 보호 효과에 관한 자료가 미흡하기 때문에 연구가 필요한 실정이다. 이렇게 콩나물 및 헛개 각각을 이용한 숙취해소 및 간 기능 개선효과에 대한 연구도 부족하지만, 두 식품 소재를 병용하였을 때 나타나는 효과에 대해 밝혀진 연구 또한 거의 없기 때문에 본 연구에서는 콩나물 혼합 부재료 추출물(BSM)에 1.5%의 헛개 추출물(HDE)을 첨가한 최적 콩나물 추출물(BH)을 개발하여 항산화 효과를 측정하였으며, 알코올을 투여한 흰쥐에 이를 섭취시켜 숙취해소 및 간 기능 개선효과를 확인하였다. 유기산을 분석한 결과 BH의 citric acid, malic acid 및 acetic acid의 함량은 각각 124.68 ppm, 1,451.03 ppm 및 7.00 ppm으로 검출되었다. 유리당을 측정한 결과 sucrose, glucose 및 fructose의 함량은 BH가 375.09 ppm, 645.48 ppm 및 738.11 ppm으로 BSM 및 HDE 보다 높은 함량을 나타내었다. BH의 총 미네랄 함량은 61.81 ppm으로 HDE 보다 63.45% 많이 검출되었으나, BSM에 비해 10.92% 작게 검출되었다. In vitro실험에서 BH는 DPPH 라디칼 소거능, ABTS⦁+ 라디칼 소거능, reducing power, hydrogen peroxide 소거능 및 SOD 유사 활성과 같은 항산화 활성에서 탁월한 효능을 보였다. 또한, 알코올을 유발한 흰쥐에 BH를 투여함으로써 체중, 장기무게, 간 손상 지표인 ALT, AST 및 GGT의 농도와 지질 농도가 C군에 비해서 유의적으로 감소하였다. 혈중 alcohol 및 acetaldehyde의 농도 또한 BH의 섭취에 의해 유의적으로 감소되었으며, 알코올이 체내로 흡수될 때 관여하는 1차 및 2차 분해효소인 alcohol dehydrogenase 및 aldehyde dehydrogenase의 활성을 증가시켰다. 게다가 BH는 glutathione의 활성을 증가시켜 지질 과산화물로부터의 산화적 손상에 대한 방어 작용을 나타낸다고 사료된다. 이렇듯 BH는 in vitro 상으로 뛰어난 항산화 효과를 보였으며, in vivo 상에서 알코올 투여 쥐에서의 숙취해소 및 간 기능 개선효과를 나타냈다. 따라서, BH는 숙취해소 및 간 기능 개선효과를 가지는 기능성 식품 개발에 있어 기초자료로 활용될 수 있을 것으로 판단된다.
콩을 발아시켜 얻는 콩나물은 연중 재배가 가능하다는 큰 장점이 있는 식품으로써 비타민, 단백질, 섬유질의 함량이 풍부하며, 소화율을 증진시키고, 숙취해소에 뛰어난 효과가 있다고 알려져 있다. 그러나 현재까지 콩나물을 이용한 선행연구로는 재배 콩나물의 품질개선 및 기능성 등이 있으나 숙취해소 효능 평가에 대한 연구는 미미한 실정이다. 지구자라고도 불리는 헛개는 한국, 중국, 일본과 같은 동아시아에서 주로 재배되고 있으며, 숙취해소제, 음료 및 간장 등으로 사용되고 있다. 또한 헛개는 알코올 분해 및 간 기능 회복 등에 탁월한 효과가 있는 것으로 알려져 있다. 하지만 헛개를 이용하여 알코올 섭취 시 유발될 수 있는 숙취해소 및 간 손상으로 부터의 보호 효과에 관한 자료가 미흡하기 때문에 연구가 필요한 실정이다. 이렇게 콩나물 및 헛개 각각을 이용한 숙취해소 및 간 기능 개선효과에 대한 연구도 부족하지만, 두 식품 소재를 병용하였을 때 나타나는 효과에 대해 밝혀진 연구 또한 거의 없기 때문에 본 연구에서는 콩나물 혼합 부재료 추출물(BSM)에 1.5%의 헛개 추출물(HDE)을 첨가한 최적 콩나물 추출물(BH)을 개발하여 항산화 효과를 측정하였으며, 알코올을 투여한 흰쥐에 이를 섭취시켜 숙취해소 및 간 기능 개선효과를 확인하였다. 유기산을 분석한 결과 BH의 citric acid, malic acid 및 acetic acid의 함량은 각각 124.68 ppm, 1,451.03 ppm 및 7.00 ppm으로 검출되었다. 유리당을 측정한 결과 sucrose, glucose 및 fructose의 함량은 BH가 375.09 ppm, 645.48 ppm 및 738.11 ppm으로 BSM 및 HDE 보다 높은 함량을 나타내었다. BH의 총 미네랄 함량은 61.81 ppm으로 HDE 보다 63.45% 많이 검출되었으나, BSM에 비해 10.92% 작게 검출되었다. In vitro실험에서 BH는 DPPH 라디칼 소거능, ABTS⦁+ 라디칼 소거능, reducing power, hydrogen peroxide 소거능 및 SOD 유사 활성과 같은 항산화 활성에서 탁월한 효능을 보였다. 또한, 알코올을 유발한 흰쥐에 BH를 투여함으로써 체중, 장기무게, 간 손상 지표인 ALT, AST 및 GGT의 농도와 지질 농도가 C군에 비해서 유의적으로 감소하였다. 혈중 alcohol 및 acetaldehyde의 농도 또한 BH의 섭취에 의해 유의적으로 감소되었으며, 알코올이 체내로 흡수될 때 관여하는 1차 및 2차 분해효소인 alcohol dehydrogenase 및 aldehyde dehydrogenase의 활성을 증가시켰다. 게다가 BH는 glutathione의 활성을 증가시켜 지질 과산화물로부터의 산화적 손상에 대한 방어 작용을 나타낸다고 사료된다. 이렇듯 BH는 in vitro 상으로 뛰어난 항산화 효과를 보였으며, in vivo 상에서 알코올 투여 쥐에서의 숙취해소 및 간 기능 개선효과를 나타냈다. 따라서, BH는 숙취해소 및 간 기능 개선효과를 가지는 기능성 식품 개발에 있어 기초자료로 활용될 수 있을 것으로 판단된다.
Sprouts obtained from germinated beans have the advantage of being able to grow all year round. They are rich in vitamins, protein and fiber, and have excellent efficacy in improving digestibility and relieving hangovers. Previous studies on bean sprouts have mainly focused on quality improvement an...
Sprouts obtained from germinated beans have the advantage of being able to grow all year round. They are rich in vitamins, protein and fiber, and have excellent efficacy in improving digestibility and relieving hangovers. Previous studies on bean sprouts have mainly focused on quality improvement and functionality of cultivated bean sprouts. Hence, there is a requirement for investigating the hangover relief effect of bean sprouts. Hovenia dulcis, also known as Jiguja, is cultivated mainly in the East Asian countries, such as Korea, China, and Japan. Processed foods using Hovenia dulcis include hangover relievers, drinks and soy sauce. It is also known to impart excellent effects on alcohol decomposition and recovery of liver function. Although there are insufficient studies on hangover relief and improved liver function effects of bean sprouts and Hovenia dulcis, few studies have reported on the effects of bean sprout extract fortified with Honvenia dulcis extract. The current study was undertaken for the development of an optimal bean sprout extract (BH) comprising 1.5% Hovenia dulcis extract (HDE) in the bean sprout mixed additive extract (BSM). The BH was further investigated for antioxidant activities, hangover relief effect, and improvement of liver function. Organic acid analysis detected the contents of citric acid, malic acid and acetic acid in BH at 124.68 ppm, 1,451.03 ppm and 7.00 ppm, respectively. Measurement of free sugars revealed the contents of sucrose, glucose and fructose were higher in BH than in BSM and HDE. The total mineral content of BH was determined to be 61.81 ppm, which was 63.45% higher than HDE, but was 10.92% lesser than BSM. Excellent efficacy of BH was obtained in vitro for antioxidant activities such as DPPH radical scavenging ability, ABTS·+ radical scavenging ability, reducing power, hydrogen peroxide scavenging ability, and SOD-like activity. In addition, administration of BH to alcohol-induced rats resulted in significantly reducing the body weight, organ weight, levels of ALT, AST, and GGT (indicators of liver damage), and lipid levels. It also lowered the concentration of alcohol and acetaldehyde in the serum, and increased the activities of alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase, the primary and secondary degrading enzymes involved when alcohol is absorbed into the body. Furthermore, we found that BH increases the activity of glutathione, thereby acting as a defense against oxidative damage from lipid peroxides. As such, BH showed excellent antioxidant effect in vitro, as well as hangover relief and improvement of liver function in alcohol-administered rats. Taken together, our study indicates the potential of applying BH as a functional food material for relieving hangover and improving liver function.
Sprouts obtained from germinated beans have the advantage of being able to grow all year round. They are rich in vitamins, protein and fiber, and have excellent efficacy in improving digestibility and relieving hangovers. Previous studies on bean sprouts have mainly focused on quality improvement and functionality of cultivated bean sprouts. Hence, there is a requirement for investigating the hangover relief effect of bean sprouts. Hovenia dulcis, also known as Jiguja, is cultivated mainly in the East Asian countries, such as Korea, China, and Japan. Processed foods using Hovenia dulcis include hangover relievers, drinks and soy sauce. It is also known to impart excellent effects on alcohol decomposition and recovery of liver function. Although there are insufficient studies on hangover relief and improved liver function effects of bean sprouts and Hovenia dulcis, few studies have reported on the effects of bean sprout extract fortified with Honvenia dulcis extract. The current study was undertaken for the development of an optimal bean sprout extract (BH) comprising 1.5% Hovenia dulcis extract (HDE) in the bean sprout mixed additive extract (BSM). The BH was further investigated for antioxidant activities, hangover relief effect, and improvement of liver function. Organic acid analysis detected the contents of citric acid, malic acid and acetic acid in BH at 124.68 ppm, 1,451.03 ppm and 7.00 ppm, respectively. Measurement of free sugars revealed the contents of sucrose, glucose and fructose were higher in BH than in BSM and HDE. The total mineral content of BH was determined to be 61.81 ppm, which was 63.45% higher than HDE, but was 10.92% lesser than BSM. Excellent efficacy of BH was obtained in vitro for antioxidant activities such as DPPH radical scavenging ability, ABTS·+ radical scavenging ability, reducing power, hydrogen peroxide scavenging ability, and SOD-like activity. In addition, administration of BH to alcohol-induced rats resulted in significantly reducing the body weight, organ weight, levels of ALT, AST, and GGT (indicators of liver damage), and lipid levels. It also lowered the concentration of alcohol and acetaldehyde in the serum, and increased the activities of alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase, the primary and secondary degrading enzymes involved when alcohol is absorbed into the body. Furthermore, we found that BH increases the activity of glutathione, thereby acting as a defense against oxidative damage from lipid peroxides. As such, BH showed excellent antioxidant effect in vitro, as well as hangover relief and improvement of liver function in alcohol-administered rats. Taken together, our study indicates the potential of applying BH as a functional food material for relieving hangover and improving liver function.
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