현재 시중에 판매되고 있는 유산균 제품들을 살펴보면 특정 효과를 위한 한 가지 균주만을 이용한 제품도 있지만, 대부분의 제품에서 적게는 2가지 종의 프로바이오틱스를, 많게는 12종 이상의 프로바이오틱스가 함유된 복합 유산균이 판매되고 있다. 선행연구를 살펴보면 실험 목적에 따라 단일 균주를 사용했을 때 면역효과가 좋은 경우가 있었고, 반면에 복합 균주를 사용하였을 때 시너지효과가 일어난다는 의견도 많았다. 프로바이오틱스는 장 상피에서 SCFAs를 증가시켜 병원성 MAMPs나 PRR의 생성을 억제한다. 이것은 물리적 장벽으로 작용하거나 ...
현재 시중에 판매되고 있는 유산균 제품들을 살펴보면 특정 효과를 위한 한 가지 균주만을 이용한 제품도 있지만, 대부분의 제품에서 적게는 2가지 종의 프로바이오틱스를, 많게는 12종 이상의 프로바이오틱스가 함유된 복합 유산균이 판매되고 있다. 선행연구를 살펴보면 실험 목적에 따라 단일 균주를 사용했을 때 면역효과가 좋은 경우가 있었고, 반면에 복합 균주를 사용하였을 때 시너지효과가 일어난다는 의견도 많았다. 프로바이오틱스는 장 상피에서 SCFAs를 증가시켜 병원성 MAMPs나 PRR의 생성을 억제한다. 이것은 물리적 장벽으로 작용하거나 수용체에 직접 결합함으로써 장내 미생물의 환경을 조절하고 균형을 맞추는 역할을 한다. 특히 장내 균총의 균형을 맞춤으로써 발생 가능한 염증질환, 예를 들어 IBD, food allergy를 완화하거나 조절하는 기능이 있다. 이러한 프로바이오틱스의 면역학적 기능을 바탕으로 복합유산균이 단일 균주보다 항염증 및 항산화 효과가 좋은지 알아보고자 하였다. 나아가 복합 균주중에서도 어떠한 조합이 가장 효과가 좋은지 알아보고자 하였다. 사용한 균주는 선행연구에서 항염증 효과가 있다고 밝혀진 5가지 균주를 선정하였다. 균주는 같은 균수, 같은 용량으로 혼합하여 HT-29 cell에서 항염증 효과가 어떻게 다른지 균주 개수별 혼합 균주별 차이를 측정하고자 하였다. DPPH radical scavenging assays를 이용한 항산화 효과를 측정하였고, 사람 대장 세포인 HT-29 cells을 이용하여 항염증 효과를 측정하였다. 그 결과 항산화효과는 총 31가지 모든 유산균 조합에서 항산화효과가 유의하게 나타났다. 그중에서도 Lactobacillus brevis K12, LGG, and Lactobacillus paracasei SRK418 (KLS)의 조합이 가장 높은 항산화 효과는 나타내었다. 항염증 효과는 TLR-4, IL-6, IL-8. IL-1β, TNF-α 인자 수치를 비교한 뒤 Scoring test를 진행했다. 가장 항염증 효과가 뛰어났던 유산균 조합은 Bifidobacterium longum BL730, Lactobacillus fermentum GP21, Lactobacillus brevis K12 and LGG (BGKL)였다. 결과는 다양한 균주가 혼합될수록 항산화 및 항염증 효과가 비례해 증가할 것이라는 예상과는 달랐다. 항산화 효과는 세 가지 균주의 조합에서 효과가 높은 편이었고, 그 다음으로는 두 가지 균주가 높은 비율로 나타났다. 항염증 효과의 경우는 네 가지 균주 조합에서 효과가 뛰어났다. 그다음으로는 단일 균주의 효과가 높게 나와서 균주 조합수에 비례하는 것이 아니라 균주 간 상호작용이 결과에 영향을 미치는 것으로 생각된다. 프로바이오틱스마다 pili genes의 부착 능력 또는 Macrophage에 의한 조절 등 염증조절 메커니즘은 달랐다. 따라서 균주를 혼합했을 때 혼합 조합별로 어떤 메커니즘이 우세하게 반응했는지와 균주의 특성이 결과에 영향을 미쳤는지는 구체적으로 알아내지 못했다. 본 연구는 HT-29 cell lines을 이용한 in vitro로 진행되었지만. 실제로 in vivo에서 같은 효과가 나타나는지, 실제 염증질환에 적용하기 적절한 조합을 알아낼 후속연구가 필요할 것으로 생각된다.
현재 시중에 판매되고 있는 유산균 제품들을 살펴보면 특정 효과를 위한 한 가지 균주만을 이용한 제품도 있지만, 대부분의 제품에서 적게는 2가지 종의 프로바이오틱스를, 많게는 12종 이상의 프로바이오틱스가 함유된 복합 유산균이 판매되고 있다. 선행연구를 살펴보면 실험 목적에 따라 단일 균주를 사용했을 때 면역효과가 좋은 경우가 있었고, 반면에 복합 균주를 사용하였을 때 시너지효과가 일어난다는 의견도 많았다. 프로바이오틱스는 장 상피에서 SCFAs를 증가시켜 병원성 MAMPs나 PRR의 생성을 억제한다. 이것은 물리적 장벽으로 작용하거나 수용체에 직접 결합함으로써 장내 미생물의 환경을 조절하고 균형을 맞추는 역할을 한다. 특히 장내 균총의 균형을 맞춤으로써 발생 가능한 염증질환, 예를 들어 IBD, food allergy를 완화하거나 조절하는 기능이 있다. 이러한 프로바이오틱스의 면역학적 기능을 바탕으로 복합유산균이 단일 균주보다 항염증 및 항산화 효과가 좋은지 알아보고자 하였다. 나아가 복합 균주중에서도 어떠한 조합이 가장 효과가 좋은지 알아보고자 하였다. 사용한 균주는 선행연구에서 항염증 효과가 있다고 밝혀진 5가지 균주를 선정하였다. 균주는 같은 균수, 같은 용량으로 혼합하여 HT-29 cell에서 항염증 효과가 어떻게 다른지 균주 개수별 혼합 균주별 차이를 측정하고자 하였다. DPPH radical scavenging assays를 이용한 항산화 효과를 측정하였고, 사람 대장 세포인 HT-29 cells을 이용하여 항염증 효과를 측정하였다. 그 결과 항산화효과는 총 31가지 모든 유산균 조합에서 항산화효과가 유의하게 나타났다. 그중에서도 Lactobacillus brevis K12, LGG, and Lactobacillus paracasei SRK418 (KLS)의 조합이 가장 높은 항산화 효과는 나타내었다. 항염증 효과는 TLR-4, IL-6, IL-8. IL-1β, TNF-α 인자 수치를 비교한 뒤 Scoring test를 진행했다. 가장 항염증 효과가 뛰어났던 유산균 조합은 Bifidobacterium longum BL730, Lactobacillus fermentum GP21, Lactobacillus brevis K12 and LGG (BGKL)였다. 결과는 다양한 균주가 혼합될수록 항산화 및 항염증 효과가 비례해 증가할 것이라는 예상과는 달랐다. 항산화 효과는 세 가지 균주의 조합에서 효과가 높은 편이었고, 그 다음으로는 두 가지 균주가 높은 비율로 나타났다. 항염증 효과의 경우는 네 가지 균주 조합에서 효과가 뛰어났다. 그다음으로는 단일 균주의 효과가 높게 나와서 균주 조합수에 비례하는 것이 아니라 균주 간 상호작용이 결과에 영향을 미치는 것으로 생각된다. 프로바이오틱스마다 pili genes의 부착 능력 또는 Macrophage에 의한 조절 등 염증조절 메커니즘은 달랐다. 따라서 균주를 혼합했을 때 혼합 조합별로 어떤 메커니즘이 우세하게 반응했는지와 균주의 특성이 결과에 영향을 미쳤는지는 구체적으로 알아내지 못했다. 본 연구는 HT-29 cell lines을 이용한 in vitro로 진행되었지만. 실제로 in vivo에서 같은 효과가 나타나는지, 실제 염증질환에 적용하기 적절한 조합을 알아낼 후속연구가 필요할 것으로 생각된다.
Many probiotics products are on the market. Some products contain only one strain for specific effects. But most often probiotic mixtures containing more than two or even up to 12 species are being sold. es of probiotics and as many as 12 types of probiotics are sold. Previous studied have shown tha...
Many probiotics products are on the market. Some products contain only one strain for specific effects. But most often probiotic mixtures containing more than two or even up to 12 species are being sold. es of probiotics and as many as 12 types of probiotics are sold. Previous studied have shown that probiotics stimulated the immune response when using a specific single strain depending on the experimental purpose, while use of multi-strain combination of probiotic created a synergy effect. Probiotics increase SCFAs in the intestinal epithelium and inhibit the production of pathogenic MAMPs or PRRs. This acts as a physical barrier or as a counterbalance to the environment of intestinal microorganisms by directly binding to receptors. Especially, it has the function of mitigating or regulating inflammatory diseases such as IBDs, food allergies that can occur by balancing gut microbiota composition. Based on the immunological function of probiotics, we wanted to find out if multi-strain probiotics would show better anti-inflammatory and antioxidant effects than a single strain of probiotics. And if so, which combination of multi-strain preparation works best. In this study, five strains used were selected from prior studies that were found to have anti-inflammatory effects. The strains were mixed with the same number of bacteria and volume to measure the difference between the combinations of probiotic on HT-29 cells. The antioxidant effects were measured using DPPH radial scavenging assays and the anti-inflammatory effects were measured according to cytokine levels. As a result, antioxidant effects were significant in all 31 probiotic combination types. Among them, the combination of Lactobacillus brevis K12, LGG, and Lactobacillus paracasei SRK418 showed the highest antioxidant effect. The anti-inflammatory effect was compared with the levels of TLR-4, IL-6, IL-8. IL-1β and TNF-α factor and then the Scoring test was conducted. The best anti-inflammatory combination was Bifidobacterium longum BL730, Lactobacillus fermentum GP21, Lactobacillus brevis K12 and LGG. This result suggests that various strains mixed would not necessarily increase the antioxidant and anti-inflammatory. The highest antioxidant effect was the combination of three strains, followed by two strains at a high rate. The highest anti-inflammatory effect was in four strains combinations, Follow up studies will be needed on which mechanisms specifically affect the effects of antioxidants and anti-inflammatory reactions.
Many probiotics products are on the market. Some products contain only one strain for specific effects. But most often probiotic mixtures containing more than two or even up to 12 species are being sold. es of probiotics and as many as 12 types of probiotics are sold. Previous studied have shown that probiotics stimulated the immune response when using a specific single strain depending on the experimental purpose, while use of multi-strain combination of probiotic created a synergy effect. Probiotics increase SCFAs in the intestinal epithelium and inhibit the production of pathogenic MAMPs or PRRs. This acts as a physical barrier or as a counterbalance to the environment of intestinal microorganisms by directly binding to receptors. Especially, it has the function of mitigating or regulating inflammatory diseases such as IBDs, food allergies that can occur by balancing gut microbiota composition. Based on the immunological function of probiotics, we wanted to find out if multi-strain probiotics would show better anti-inflammatory and antioxidant effects than a single strain of probiotics. And if so, which combination of multi-strain preparation works best. In this study, five strains used were selected from prior studies that were found to have anti-inflammatory effects. The strains were mixed with the same number of bacteria and volume to measure the difference between the combinations of probiotic on HT-29 cells. The antioxidant effects were measured using DPPH radial scavenging assays and the anti-inflammatory effects were measured according to cytokine levels. As a result, antioxidant effects were significant in all 31 probiotic combination types. Among them, the combination of Lactobacillus brevis K12, LGG, and Lactobacillus paracasei SRK418 showed the highest antioxidant effect. The anti-inflammatory effect was compared with the levels of TLR-4, IL-6, IL-8. IL-1β and TNF-α factor and then the Scoring test was conducted. The best anti-inflammatory combination was Bifidobacterium longum BL730, Lactobacillus fermentum GP21, Lactobacillus brevis K12 and LGG. This result suggests that various strains mixed would not necessarily increase the antioxidant and anti-inflammatory. The highest antioxidant effect was the combination of three strains, followed by two strains at a high rate. The highest anti-inflammatory effect was in four strains combinations, Follow up studies will be needed on which mechanisms specifically affect the effects of antioxidants and anti-inflammatory reactions.
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