O2O 환경에서의 외식업 소상공인을 위한 메타데이터 모델 중심의 원가관리 앱 Metadata model-centered cost management app for small business owners in the restaurant business in O2O environment원문보기
국내 업계의 경우 소매업과 서비스업은 감소세임에 반해 외식업체는 58.6%로 계속 증가하고 있다. 하지만, 국가 경제의 구성원으로서 매우 중요한 역할을 담당하고 있는 외식업 소상공인은 고용과 생산 및 경제적인 측면으로 자립 기반이 매우 어려운 상황이다. 이러한 사회적 상황에서 외식업 중심의 소상공인들이 경제적 자립 및 지속적인 성장을 하기 위해서는 현시점의 경영상황을 정확히 파악하는 것이 필요하며 더불어 빠른 경영개선 작업이 시행되어야 한다. 그러나, 대부분의 외식업 중심의 소상공인들은 자신의 업체 경영상황 및 운영 현황을 제대로 인지하지 못하고 있다. 예를 들어, 기본적인 손익분기점이나, ...
국내 업계의 경우 소매업과 서비스업은 감소세임에 반해 외식업체는 58.6%로 계속 증가하고 있다. 하지만, 국가 경제의 구성원으로서 매우 중요한 역할을 담당하고 있는 외식업 소상공인은 고용과 생산 및 경제적인 측면으로 자립 기반이 매우 어려운 상황이다. 이러한 사회적 상황에서 외식업 중심의 소상공인들이 경제적 자립 및 지속적인 성장을 하기 위해서는 현시점의 경영상황을 정확히 파악하는 것이 필요하며 더불어 빠른 경영개선 작업이 시행되어야 한다. 그러나, 대부분의 외식업 중심의 소상공인들은 자신의 업체 경영상황 및 운영 현황을 제대로 인지하지 못하고 있다. 예를 들어, 기본적인 손익분기점이나, 식자재 월별 원가, 메뉴별 원가, 그리고 매월 손익계산 등에 대한 항목을 제대로 관리하지 못하는 경우가 많다. 또한, 외식업 소상공인들의 고령화가 급격히 진행되고 있어 PC 또는 스마트폰 사용이 익숙하지 못하여 빠르게 변화하고 있는 외식업계 시장에서 적응하지 못하고 시스템 기반의 체계적인 경영관리의 준비도 부족한 상황이다. 본 논문에서는 외식업 중심의 소상공인들이 경영상황을 쉽게 파악할 수 있도록 식자재 원가 및 손익을 중심으로 운영 관리할 수 있는 시스템을 제안한다. 일반적으로 포스(POS) 시스템에 따라 메타데이터 구조가 다르므로 다양한 업종의 외식업 소상공인들을 위한 식자재 원가관리시스템을 위해서는 먼저 표준화된 메타데이터 모델의 개발이 필요하다. 그러한 이유로 본 논문에서 제안한 시스템은 메타데이터 표준을 사용한 데이터 모델의 개발을 참조하여 원가관리 앱에 적용하였다. 또한, 외식업 소상공인들을 위한 원가 손익관리 시스템을 구현하기 위해 기본적으로 다양한 형태의 포스(POS) 시스템으로부터 표준화된 메타데이터 모델의 지원이 가능하도록 설계하였으며, 스마트 환경을 지원할 수 있는 하이브리드 앱으로 UI(User Interface)를 구성하였다. 그리고 외식업 소상공인들의 고령화로 인한 시스템 사용의 어려움을 해결하기 위한 대처 방안으로 인터페이스(Interface)에 복잡하지 않게 접근할 수 있도록 UI(User Interface)를 UX(User Experience) 기반으로 디자인하여 적용하였다.
국내 업계의 경우 소매업과 서비스업은 감소세임에 반해 외식업체는 58.6%로 계속 증가하고 있다. 하지만, 국가 경제의 구성원으로서 매우 중요한 역할을 담당하고 있는 외식업 소상공인은 고용과 생산 및 경제적인 측면으로 자립 기반이 매우 어려운 상황이다. 이러한 사회적 상황에서 외식업 중심의 소상공인들이 경제적 자립 및 지속적인 성장을 하기 위해서는 현시점의 경영상황을 정확히 파악하는 것이 필요하며 더불어 빠른 경영개선 작업이 시행되어야 한다. 그러나, 대부분의 외식업 중심의 소상공인들은 자신의 업체 경영상황 및 운영 현황을 제대로 인지하지 못하고 있다. 예를 들어, 기본적인 손익분기점이나, 식자재 월별 원가, 메뉴별 원가, 그리고 매월 손익계산 등에 대한 항목을 제대로 관리하지 못하는 경우가 많다. 또한, 외식업 소상공인들의 고령화가 급격히 진행되고 있어 PC 또는 스마트폰 사용이 익숙하지 못하여 빠르게 변화하고 있는 외식업계 시장에서 적응하지 못하고 시스템 기반의 체계적인 경영관리의 준비도 부족한 상황이다. 본 논문에서는 외식업 중심의 소상공인들이 경영상황을 쉽게 파악할 수 있도록 식자재 원가 및 손익을 중심으로 운영 관리할 수 있는 시스템을 제안한다. 일반적으로 포스(POS) 시스템에 따라 메타데이터 구조가 다르므로 다양한 업종의 외식업 소상공인들을 위한 식자재 원가관리시스템을 위해서는 먼저 표준화된 메타데이터 모델의 개발이 필요하다. 그러한 이유로 본 논문에서 제안한 시스템은 메타데이터 표준을 사용한 데이터 모델의 개발을 참조하여 원가관리 앱에 적용하였다. 또한, 외식업 소상공인들을 위한 원가 손익관리 시스템을 구현하기 위해 기본적으로 다양한 형태의 포스(POS) 시스템으로부터 표준화된 메타데이터 모델의 지원이 가능하도록 설계하였으며, 스마트 환경을 지원할 수 있는 하이브리드 앱으로 UI(User Interface)를 구성하였다. 그리고 외식업 소상공인들의 고령화로 인한 시스템 사용의 어려움을 해결하기 위한 대처 방안으로 인터페이스(Interface)에 복잡하지 않게 접근할 수 있도록 UI(User Interface)를 UX(User Experience) 기반으로 디자인하여 적용하였다.
In the case of the domestic industry, the proportion of catering companies is 58.6%, while the retail and service sectors are on the decline, while the number of catering businesses is on the rise. However, small business owners in the restaurant industry, who play a very important role ...
In the case of the domestic industry, the proportion of catering companies is 58.6%, while the retail and service sectors are on the decline, while the number of catering businesses is on the rise. However, small business owners in the restaurant industry, who play a very important role as a member of the national economy, are in a very difficult situation in terms of employment, production, and economic independence. In this social situation, in order to achieve economic independence and sustainable growth, small business owners focusing on the restaurant business need to accurately grasp the current management situation, and rapid management improvement work must be carried out. However, most small business owners centered on the catering industry are not aware of the status of their store management and operation. For example, there are many cases in which items such as basic break-even point, monthly food material cost, menu, and monthly profit and loss calculations are not properly managed. In addition, the aging of small business owners in the restaurant industry is rapidly aging, and the use of PCs or smart phones is not smooth, so there is insufficient capacity for system-based systematic management. In this paper, we propose a system that can manage food material costs and profits and losses so that small business owners focusing on the restaurant industry can easily grasp the business situation. In general, the metadata structure is different depending on the POS system, so it is necessary to first develop a standardized metadata model for a food material cost management system for small business owners in various industries. In addition, the system proposed in this paper was applied to the cost management app by referring to the development of a data model using the metadata standard. In addition, in order to implement a cost loss management system for small business owners in the restaurant industry, it was designed to support standardized metadata models from various types of POS systems. In addition, a UI (User Interface) is configured as a hybrid app that can support a smart environment. In addition, UI (User Interface) was designed and applied based on UX (User Experience) so that it could be easily accessed as a solution to the difficulty of using the system due to the aging of small businesses in the restaurant industry.
In the case of the domestic industry, the proportion of catering companies is 58.6%, while the retail and service sectors are on the decline, while the number of catering businesses is on the rise. However, small business owners in the restaurant industry, who play a very important role as a member of the national economy, are in a very difficult situation in terms of employment, production, and economic independence. In this social situation, in order to achieve economic independence and sustainable growth, small business owners focusing on the restaurant business need to accurately grasp the current management situation, and rapid management improvement work must be carried out. However, most small business owners centered on the catering industry are not aware of the status of their store management and operation. For example, there are many cases in which items such as basic break-even point, monthly food material cost, menu, and monthly profit and loss calculations are not properly managed. In addition, the aging of small business owners in the restaurant industry is rapidly aging, and the use of PCs or smart phones is not smooth, so there is insufficient capacity for system-based systematic management. In this paper, we propose a system that can manage food material costs and profits and losses so that small business owners focusing on the restaurant industry can easily grasp the business situation. In general, the metadata structure is different depending on the POS system, so it is necessary to first develop a standardized metadata model for a food material cost management system for small business owners in various industries. In addition, the system proposed in this paper was applied to the cost management app by referring to the development of a data model using the metadata standard. In addition, in order to implement a cost loss management system for small business owners in the restaurant industry, it was designed to support standardized metadata models from various types of POS systems. In addition, a UI (User Interface) is configured as a hybrid app that can support a smart environment. In addition, UI (User Interface) was designed and applied based on UX (User Experience) so that it could be easily accessed as a solution to the difficulty of using the system due to the aging of small businesses in the restaurant industry.
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