본 연구에서는 치매 예방을 위한 다중영영 중재 프로그램의 MIND식단 (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) 중재가 치매 위험인자가 있는 노인의 식생활의 개선과 인지 기능의 개선에 도움을 주는지 확인하고자 하였다. 본 프로그램은 혈관질환, 인지훈련, 동기강화, 영양 및 운동영역으로 이루어졌다. 대상자는 만 60-79세의 한 가지 이상의 치매 위험인자를 가진 비치매 노인으로 총 3개의 그룹으로 분류되었다. 영양 교육 프로그램은 24주동안 진행되었으며 교육내용은 총 10차시로 구성되었다. 기관형은 집단교육 7회와 1:1 개별교육 3회이며, 재가형은 집단교육 4회, 1:1 개별교육 3회, 나머지 3회는 책자를 통해 스스로 학습하였다. 노인의 영양상태 평가를 위한 도구로 한국에서 개발된 NQ-E (Nutrition Quotient for Elderly)와 MNA(Mini Nutritional Assessment)를 활용하였다. 인지기능평가를 위해 RBANS (Repeatable Battery for Neuropsychological Status), ...
본 연구에서는 치매 예방을 위한 다중영영 중재 프로그램의 MIND식단 (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) 중재가 치매 위험인자가 있는 노인의 식생활의 개선과 인지 기능의 개선에 도움을 주는지 확인하고자 하였다. 본 프로그램은 혈관질환, 인지훈련, 동기강화, 영양 및 운동영역으로 이루어졌다. 대상자는 만 60-79세의 한 가지 이상의 치매 위험인자를 가진 비치매 노인으로 총 3개의 그룹으로 분류되었다. 영양 교육 프로그램은 24주동안 진행되었으며 교육내용은 총 10차시로 구성되었다. 기관형은 집단교육 7회와 1:1 개별교육 3회이며, 재가형은 집단교육 4회, 1:1 개별교육 3회, 나머지 3회는 책자를 통해 스스로 학습하였다. 노인의 영양상태 평가를 위한 도구로 한국에서 개발된 NQ-E (Nutrition Quotient for Elderly)와 MNA(Mini Nutritional Assessment)를 활용하였다. 인지기능평가를 위해 RBANS (Repeatable Battery for Neuropsychological Status), K-MMSE(Korean Mini-Mental State Examination)와 CCI (Cognitive Complaint Interview)를 이용하였다. 총 136명이 본 프로그램을 마쳤으며 11.1%의 탈락율을 보였다. 대조군(N=42)과 비교하여 기관형(N=45)과 재가형(N=49)에서 NQ-E 점수(p=0.009)와 RBANS 점수(p=0.002)가 유의하게 증가하였다. MNA 점수(p=0.214)와 CCI 점수(p=0.170)의 연구 전 후 변화는 그룹 간의 유의한 차이가 없었다. 결론적으로 다중영역 중재 프로그램의 MIND식단을 활용한 영양중재는 치매고위험군의 건강한 식습관 및 인지기능 점수 개선에 긍정적인 영향을 미쳤다.
본 연구에서는 치매 예방을 위한 다중영영 중재 프로그램의 MIND식단 (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) 중재가 치매 위험인자가 있는 노인의 식생활의 개선과 인지 기능의 개선에 도움을 주는지 확인하고자 하였다. 본 프로그램은 혈관질환, 인지훈련, 동기강화, 영양 및 운동영역으로 이루어졌다. 대상자는 만 60-79세의 한 가지 이상의 치매 위험인자를 가진 비치매 노인으로 총 3개의 그룹으로 분류되었다. 영양 교육 프로그램은 24주동안 진행되었으며 교육내용은 총 10차시로 구성되었다. 기관형은 집단교육 7회와 1:1 개별교육 3회이며, 재가형은 집단교육 4회, 1:1 개별교육 3회, 나머지 3회는 책자를 통해 스스로 학습하였다. 노인의 영양상태 평가를 위한 도구로 한국에서 개발된 NQ-E (Nutrition Quotient for Elderly)와 MNA(Mini Nutritional Assessment)를 활용하였다. 인지기능평가를 위해 RBANS (Repeatable Battery for Neuropsychological Status), K-MMSE(Korean Mini-Mental State Examination)와 CCI (Cognitive Complaint Interview)를 이용하였다. 총 136명이 본 프로그램을 마쳤으며 11.1%의 탈락율을 보였다. 대조군(N=42)과 비교하여 기관형(N=45)과 재가형(N=49)에서 NQ-E 점수(p=0.009)와 RBANS 점수(p=0.002)가 유의하게 증가하였다. MNA 점수(p=0.214)와 CCI 점수(p=0.170)의 연구 전 후 변화는 그룹 간의 유의한 차이가 없었다. 결론적으로 다중영역 중재 프로그램의 MIND식단을 활용한 영양중재는 치매고위험군의 건강한 식습관 및 인지기능 점수 개선에 긍정적인 영향을 미쳤다.
This study examined the effect of the Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) diet of the Korean multi-domain dementia prevention program on improvement of healthy eating habits and cognitive function in the elderly with dementia risk factors. We developed the program incl...
This study examined the effect of the Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) diet of the Korean multi-domain dementia prevention program on improvement of healthy eating habits and cognitive function in the elderly with dementia risk factors. We developed the program including nutrition, exercise, cognitive training, vascular disease prevention and motivation. One-hundred fifty three participants aged 60-79 years with at least 1 dementia risk factor were randomly assigned in a 1:1:1 ratio to the Facility-based intervention (FMI), Home-based intervention (HMI) and the control group. The nutrition education program consisted of 10 classes during 24 weeks: the FMI received 7 group sessions and 3 1:1 sessions, the HMI received 4 group sessions and 3 1:1 sessions with 3 times homework sessions. The Nutrition Quotient for Elderly (NQ-E) and the Mini Nutritional Assessment (MNA) were used to evaluate nutritional status. The Repeatable Battery for Neuropsychological Status (RBANS), Korean Mini-Mental State Examination (K-MMSE) and the Cognitive Complaint Interview (CCI) were used to evaluate cognitive function. A total of 136 people completed the program with an 11.1% dropout rate. The NQ-E score (p=0.009) and the RBANS score (p=0.001) were significantly increased in the FMI (N=45) and HMI (N=49) compared to the control group (N=42) after the study. The changes in the MNA score, the K-MMSE score and the CCI score did not differ significantly among groups. In conclusion, the nutritional intervention focused on the MIND diet as a part of a multi-domain intervention program had a positive effect on the improvement of the healthy eating habits and cognitive function score in the high-risk group of dementia.
This study examined the effect of the Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) diet of the Korean multi-domain dementia prevention program on improvement of healthy eating habits and cognitive function in the elderly with dementia risk factors. We developed the program including nutrition, exercise, cognitive training, vascular disease prevention and motivation. One-hundred fifty three participants aged 60-79 years with at least 1 dementia risk factor were randomly assigned in a 1:1:1 ratio to the Facility-based intervention (FMI), Home-based intervention (HMI) and the control group. The nutrition education program consisted of 10 classes during 24 weeks: the FMI received 7 group sessions and 3 1:1 sessions, the HMI received 4 group sessions and 3 1:1 sessions with 3 times homework sessions. The Nutrition Quotient for Elderly (NQ-E) and the Mini Nutritional Assessment (MNA) were used to evaluate nutritional status. The Repeatable Battery for Neuropsychological Status (RBANS), Korean Mini-Mental State Examination (K-MMSE) and the Cognitive Complaint Interview (CCI) were used to evaluate cognitive function. A total of 136 people completed the program with an 11.1% dropout rate. The NQ-E score (p=0.009) and the RBANS score (p=0.001) were significantly increased in the FMI (N=45) and HMI (N=49) compared to the control group (N=42) after the study. The changes in the MNA score, the K-MMSE score and the CCI score did not differ significantly among groups. In conclusion, the nutritional intervention focused on the MIND diet as a part of a multi-domain intervention program had a positive effect on the improvement of the healthy eating habits and cognitive function score in the high-risk group of dementia.
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