[학위논문]어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태 연구 A study of daycare center teacher's training for eating habits guidance and the actual condition about eating habits guidance of infants원문보기
본 연구는 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태를 알아보는데 목적이 있다. 이와 같은 목적을 위해 설정된 연구문제는 다음과 같다.
1. 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육 실태는 어떠한가? 2. 어린이집 교사의 영·유아 식습관지도 실태는 어떠한가?
본 연구는 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태에 대해 알아보기 위하여 경기도 소재 어린이집 교사를 대상으로 설문조사를 실시하였다. 본 연구에서 어린이집 교사의 식습관지도에 대한 실제 상태, 방법, 인식 및 필요성에 대해 알아보기 위해 다음과 같은 도구가 사용되었다. ‘유치원 점심 급식 운영에 따른 식습관지도에 관한 연구’(김은희, 2004)를 알아보기 위해 개발한 설문지를 기초로 하여 본 연구 목적에 적합하도록 수정하여 사용하였다. 또한 ‘어린이집 급식시간 중 영·유아의 식사행동 실태 및 보육교사의 식사지도 방법’(여윤재, 권수연, 2015)에 사용된 연구 개념을 기초하여 본 연구 목적에 적합하도록 수정하여 사용하였다. 본 연구에서 수집 된 자료들은 IBM SPSS Statistics Subscription 1.0 통계 프로그램을 이용하여 분석하였다. 각 연구 대상에 대한 기초통계를 산출하기 위하여 빈도, 백분율 등으로 통계 수치를 산출하였고, 어린이집 교사의 평가인증 참여 여부, 식습관지도 교사 교육 이수, 담당 영·유아 연령을 독립변인으로 하여 식습관 지도 빈도와 식습관지도 교사 교육 요구도와는 ...
본 연구는 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태를 알아보는데 목적이 있다. 이와 같은 목적을 위해 설정된 연구문제는 다음과 같다.
1. 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육 실태는 어떠한가? 2. 어린이집 교사의 영·유아 식습관지도 실태는 어떠한가?
본 연구는 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태에 대해 알아보기 위하여 경기도 소재 어린이집 교사를 대상으로 설문조사를 실시하였다. 본 연구에서 어린이집 교사의 식습관지도에 대한 실제 상태, 방법, 인식 및 필요성에 대해 알아보기 위해 다음과 같은 도구가 사용되었다. ‘유치원 점심 급식 운영에 따른 식습관지도에 관한 연구’(김은희, 2004)를 알아보기 위해 개발한 설문지를 기초로 하여 본 연구 목적에 적합하도록 수정하여 사용하였다. 또한 ‘어린이집 급식시간 중 영·유아의 식사행동 실태 및 보육교사의 식사지도 방법’(여윤재, 권수연, 2015)에 사용된 연구 개념을 기초하여 본 연구 목적에 적합하도록 수정하여 사용하였다. 본 연구에서 수집 된 자료들은 IBM SPSS Statistics Subscription 1.0 통계 프로그램을 이용하여 분석하였다. 각 연구 대상에 대한 기초통계를 산출하기 위하여 빈도, 백분율 등으로 통계 수치를 산출하였고, 어린이집 교사의 평가인증 참여 여부, 식습관지도 교사 교육 이수, 담당 영·유아 연령을 독립변인으로 하여 식습관 지도 빈도와 식습관지도 교사 교육 요구도와는 t검증을 하였고, 식습관지도 방법과 가정과 연계 상황은 카이검증을 실시하였다.
본 연구의 결과는 다음과 같다.
첫째, 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육 실태를 살펴 본 결과, 어린이집 유형에 따라 식습관 교사 교육의 차이는 없는 것으로 나왔다. ‘다른 교육의 일부로’ 식습관지도 교사 교육을 이수한 경우가 ‘식습관 중심 교육’을 이수한 경우 보다 높게 ‘식습관지도 교육이 실제 식습관지도에 도움이 되지 않는다’고 부정적인 응답을 하였다. ‘식습관지도 중심 교육’이 실질적인 효용성이 높은 것으로 나타났다. 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육에 대한 인식을 살펴 본 결과, 평가인증 참여 경험이 있는 경우, 식습관지도 교사 교육을 이수한 경우가 평가인증 참여 경험이 없는 경우, 식습관지도 교사 교육을 미이수한 경우보다 식습관지도 교사 교육이 필요하다고 응답하였다.
둘째, 어린이집 교사의 영·유아 식습관지도 실태를 살펴 본 결과, 평가인증 참여 여부에 따른 ‘영·유아 식습관 자료 및 정보 취득 방법’의 차이가 나타났다. 평가인증에 참여한 경우 영·유아 식습관 자료 및 정보를 ‘전문기관’을 통해 얻는다고 가장 많이 답변했으나, 평가인증에 참여하지 않은 경우 ‘동료교사와의 정보교류’를 통해 얻는다고 가장 많이 답변하였다. 20대 교사는 영·유아 식습관 자료 및 정보 취득 방법으로 ‘인터넷 및 TV, 신문’을 가장 많이 사용한다고 응답하였다. 영·유아 식습관지도 시 가장 어려운 점은 ‘식습관지도 전문성 부족’으로 나타났다. 담당 영·유아의 연령과 식습관 지도 어려움의 관계를 확인해본 결과 ‘영아’의 식습관 지도의 어려움은 ‘식습관지도의 전문성 부족’이 가장 많았고, ‘유아’의 경우는 ‘가정과 연계되지 않음’으로 나타났다. 어린이집 교사의 영·유아 식습관 지도 빈도를 살펴 본 결과, 어린이집 교사가 평가인증 참여 경험이 있는 경우 ‘음식의 필요성을 알도록, 몸에 좋은 음식과 나쁜 음식을 구별하도록, 식사 전 감사의 인사를 하도록, 식사 후 감사의 마음을 표현하도록’ 하는 식습관지도 빈도가 통계적으로 유의미하게 나타났고, 평가인증 참여 경험이 없는 경우보다 식습관지도 빈도가 높게 나타났다. 어린이집 교사가 식습관지도 교사 교육을 이수한 경우 ‘음식의 필요성을 알도록, 몸에 좋은 음식과 나쁜 음식을 구별하도록, 음식의 명칭을 바르게 말하도록, 음식에 포함된 재료를 알도록, 손을 씻도록, 수저를 바르게 사용하도록, 너무 많이 입에 넣지 않도록, 스스로 먹도록’ 하는 식습관지도 빈도가 통계적으로 유의미하게 나타났고, 이수하지 않은 경우보다 식습관지도 빈도가 높게 나타났다. ‘유아’를 담당하는 경우가 ‘음식의 필요성을 알도록, 몸에 좋은 음식과 나쁜 음식 구별, 흘리지 않고 먹도록, 음식을 남기지 않도록, 적당한 시간 내에 먹도록, 입가에 묻은 음식을 닦도록, 자신이 사용한 식사도구 정리, 식사 후 감사의 마음을 표현’ 하도록 하는 식습관 지도빈도가 ‘영아’보다 높게 나타났다.
어린이집 교사의 영·유아 식습관지도 방법을 살펴본 결과, 전체적으로 ‘설명’의 방법을 가장 많이 사용하는 것으로 나타났다. ‘설명’의 방법을 가장 많이 사용한 식습관 지도는 ‘입에 많이 넣을 때’였고, ‘칭찬’은 ‘스스로 먹지 않을 때’, ‘모델링’은 ‘식사 전 감사의 표현’, ‘허용’은 ‘음식을 남길 때’, ‘지시’는 ‘돌아다니며 먹을 때’, ‘보상’은 ‘시간 내에 먹지 못 할 때’에 가장 많이 사용하는 것으로 나타났다. 평가인증 참여 경험이 있는 경우 ‘식사 전 감사의 표현, 사용한 식사도구 정리’ 항목에서 유의미한 차이가 나타났다. 식습관지도 교사 교육을 이수한 경우 ‘식사 전 감사의 표현, 흘리며 먹을 때, 오랫동안 입에 물고만 있을 때, 사용한 식사도구를 정리’ 항목에서 유의미한 차이를 나타냈다. 담당 영·유아의 연령과 식습관 지도 방법의 차이를 확인 한 결과, ‘바른 자세로 앉기, 식사 전 감사의 표현, 수저를 바르게 사용하기, 음식을 남길 때, 싫어하는 음식, 오랫동안 입에 물고 있을 때, 시간 내에 먹지 못 할 때, 입가 닦기, 이를 닦기, 사용한 식사도구 정리, 식사 후 감사의 표현’ 항목에 유의미한 차이를 나타냈다.
영·유아 식습관지도의 가정과 연계를 살펴 본 결과, 모든 응답자가 가정과의 연계가 필요하다고 인식하고 있었다. 필요성을 인식하고 있으나 실제 가정과 지속적으로 연계하고 있다고 응답한 경우는 응답자의 63.9%로 나타났다. 가정과 연계를 지속적으로 하지 못하는 이유는 ‘가정에서 식습관지도를 지속적으로 실행하지 않기 때문’이라는 답변이 가장 높게 나타났다. 어린이집 교사의 평가인증 참여 경험 및 담당 영·유아의 연령은 지속적인 가정과의 연계와는 유의미한 상관관계가 없는 것으로 나타났으며, 식습관 교사 교육 이수 및 식습관지도 교육의 형태는 지속적인 가정과의 연계와 유의미한 차이를 보인 것으로 나타났다.
점차 영·유아가 어린이집에서 지내는 시간이 늘어남에 따라 어린이집을 통한 식습관지도의 비중도 함께 증가하게 되었다. 본 연구는 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태를 확인하고, 어린이집교사의 평가인증 참여 경험 및 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도와의 관계를 알아보는 데 의의가 있다.
본 연구는 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태를 알아보는데 목적이 있다. 이와 같은 목적을 위해 설정된 연구문제는 다음과 같다.
1. 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육 실태는 어떠한가? 2. 어린이집 교사의 영·유아 식습관지도 실태는 어떠한가?
본 연구는 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태에 대해 알아보기 위하여 경기도 소재 어린이집 교사를 대상으로 설문조사를 실시하였다. 본 연구에서 어린이집 교사의 식습관지도에 대한 실제 상태, 방법, 인식 및 필요성에 대해 알아보기 위해 다음과 같은 도구가 사용되었다. ‘유치원 점심 급식 운영에 따른 식습관지도에 관한 연구’(김은희, 2004)를 알아보기 위해 개발한 설문지를 기초로 하여 본 연구 목적에 적합하도록 수정하여 사용하였다. 또한 ‘어린이집 급식시간 중 영·유아의 식사행동 실태 및 보육교사의 식사지도 방법’(여윤재, 권수연, 2015)에 사용된 연구 개념을 기초하여 본 연구 목적에 적합하도록 수정하여 사용하였다. 본 연구에서 수집 된 자료들은 IBM SPSS Statistics Subscription 1.0 통계 프로그램을 이용하여 분석하였다. 각 연구 대상에 대한 기초통계를 산출하기 위하여 빈도, 백분율 등으로 통계 수치를 산출하였고, 어린이집 교사의 평가인증 참여 여부, 식습관지도 교사 교육 이수, 담당 영·유아 연령을 독립변인으로 하여 식습관 지도 빈도와 식습관지도 교사 교육 요구도와는 t검증을 하였고, 식습관지도 방법과 가정과 연계 상황은 카이검증을 실시하였다.
본 연구의 결과는 다음과 같다.
첫째, 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육 실태를 살펴 본 결과, 어린이집 유형에 따라 식습관 교사 교육의 차이는 없는 것으로 나왔다. ‘다른 교육의 일부로’ 식습관지도 교사 교육을 이수한 경우가 ‘식습관 중심 교육’을 이수한 경우 보다 높게 ‘식습관지도 교육이 실제 식습관지도에 도움이 되지 않는다’고 부정적인 응답을 하였다. ‘식습관지도 중심 교육’이 실질적인 효용성이 높은 것으로 나타났다. 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육에 대한 인식을 살펴 본 결과, 평가인증 참여 경험이 있는 경우, 식습관지도 교사 교육을 이수한 경우가 평가인증 참여 경험이 없는 경우, 식습관지도 교사 교육을 미이수한 경우보다 식습관지도 교사 교육이 필요하다고 응답하였다.
둘째, 어린이집 교사의 영·유아 식습관지도 실태를 살펴 본 결과, 평가인증 참여 여부에 따른 ‘영·유아 식습관 자료 및 정보 취득 방법’의 차이가 나타났다. 평가인증에 참여한 경우 영·유아 식습관 자료 및 정보를 ‘전문기관’을 통해 얻는다고 가장 많이 답변했으나, 평가인증에 참여하지 않은 경우 ‘동료교사와의 정보교류’를 통해 얻는다고 가장 많이 답변하였다. 20대 교사는 영·유아 식습관 자료 및 정보 취득 방법으로 ‘인터넷 및 TV, 신문’을 가장 많이 사용한다고 응답하였다. 영·유아 식습관지도 시 가장 어려운 점은 ‘식습관지도 전문성 부족’으로 나타났다. 담당 영·유아의 연령과 식습관 지도 어려움의 관계를 확인해본 결과 ‘영아’의 식습관 지도의 어려움은 ‘식습관지도의 전문성 부족’이 가장 많았고, ‘유아’의 경우는 ‘가정과 연계되지 않음’으로 나타났다. 어린이집 교사의 영·유아 식습관 지도 빈도를 살펴 본 결과, 어린이집 교사가 평가인증 참여 경험이 있는 경우 ‘음식의 필요성을 알도록, 몸에 좋은 음식과 나쁜 음식을 구별하도록, 식사 전 감사의 인사를 하도록, 식사 후 감사의 마음을 표현하도록’ 하는 식습관지도 빈도가 통계적으로 유의미하게 나타났고, 평가인증 참여 경험이 없는 경우보다 식습관지도 빈도가 높게 나타났다. 어린이집 교사가 식습관지도 교사 교육을 이수한 경우 ‘음식의 필요성을 알도록, 몸에 좋은 음식과 나쁜 음식을 구별하도록, 음식의 명칭을 바르게 말하도록, 음식에 포함된 재료를 알도록, 손을 씻도록, 수저를 바르게 사용하도록, 너무 많이 입에 넣지 않도록, 스스로 먹도록’ 하는 식습관지도 빈도가 통계적으로 유의미하게 나타났고, 이수하지 않은 경우보다 식습관지도 빈도가 높게 나타났다. ‘유아’를 담당하는 경우가 ‘음식의 필요성을 알도록, 몸에 좋은 음식과 나쁜 음식 구별, 흘리지 않고 먹도록, 음식을 남기지 않도록, 적당한 시간 내에 먹도록, 입가에 묻은 음식을 닦도록, 자신이 사용한 식사도구 정리, 식사 후 감사의 마음을 표현’ 하도록 하는 식습관 지도빈도가 ‘영아’보다 높게 나타났다.
어린이집 교사의 영·유아 식습관지도 방법을 살펴본 결과, 전체적으로 ‘설명’의 방법을 가장 많이 사용하는 것으로 나타났다. ‘설명’의 방법을 가장 많이 사용한 식습관 지도는 ‘입에 많이 넣을 때’였고, ‘칭찬’은 ‘스스로 먹지 않을 때’, ‘모델링’은 ‘식사 전 감사의 표현’, ‘허용’은 ‘음식을 남길 때’, ‘지시’는 ‘돌아다니며 먹을 때’, ‘보상’은 ‘시간 내에 먹지 못 할 때’에 가장 많이 사용하는 것으로 나타났다. 평가인증 참여 경험이 있는 경우 ‘식사 전 감사의 표현, 사용한 식사도구 정리’ 항목에서 유의미한 차이가 나타났다. 식습관지도 교사 교육을 이수한 경우 ‘식사 전 감사의 표현, 흘리며 먹을 때, 오랫동안 입에 물고만 있을 때, 사용한 식사도구를 정리’ 항목에서 유의미한 차이를 나타냈다. 담당 영·유아의 연령과 식습관 지도 방법의 차이를 확인 한 결과, ‘바른 자세로 앉기, 식사 전 감사의 표현, 수저를 바르게 사용하기, 음식을 남길 때, 싫어하는 음식, 오랫동안 입에 물고 있을 때, 시간 내에 먹지 못 할 때, 입가 닦기, 이를 닦기, 사용한 식사도구 정리, 식사 후 감사의 표현’ 항목에 유의미한 차이를 나타냈다.
영·유아 식습관지도의 가정과 연계를 살펴 본 결과, 모든 응답자가 가정과의 연계가 필요하다고 인식하고 있었다. 필요성을 인식하고 있으나 실제 가정과 지속적으로 연계하고 있다고 응답한 경우는 응답자의 63.9%로 나타났다. 가정과 연계를 지속적으로 하지 못하는 이유는 ‘가정에서 식습관지도를 지속적으로 실행하지 않기 때문’이라는 답변이 가장 높게 나타났다. 어린이집 교사의 평가인증 참여 경험 및 담당 영·유아의 연령은 지속적인 가정과의 연계와는 유의미한 상관관계가 없는 것으로 나타났으며, 식습관 교사 교육 이수 및 식습관지도 교육의 형태는 지속적인 가정과의 연계와 유의미한 차이를 보인 것으로 나타났다.
점차 영·유아가 어린이집에서 지내는 시간이 늘어남에 따라 어린이집을 통한 식습관지도의 비중도 함께 증가하게 되었다. 본 연구는 어린이집 교사의 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도 실태를 확인하고, 어린이집교사의 평가인증 참여 경험 및 식습관지도 교사 교육과 영·유아 식습관지도와의 관계를 알아보는 데 의의가 있다.
The purpose of this study is to check the current state of daycare center teacher's training for eating habits guidance and the relationship with the dietary guidance of infants. The research questions set up for this purpose are as follows.
1. What is the status of the daycare center teach...
The purpose of this study is to check the current state of daycare center teacher's training for eating habits guidance and the relationship with the dietary guidance of infants. The research questions set up for this purpose are as follows.
1. What is the status of the daycare center teacher's training for eating habits guidance? 2. How is the actual condition about eating habits guidance of the daycare center's infants?
Its objective was to survey the childcare teachers who work in the daycare center in Gyeonggi-do to check the training for eating habits guidance and the actual condition about eating habits guidance of infants. The following tools were used to examine the actual state, method, perception, and necessity of the teacher's dietary instruction. Based on the questionnaire developed by Kim(2004) for the study on the teaching of eating habits through the kindergarten meal program, it was modified according to the purpose of this study. And based on the research concept of Yeo and Kwon(2015), it was modified to suit the purpose of this study.
The data collected in this study were analyzed using the IBM SPSS Statistics Subscription 1.0 statistics program. To calculate the basic statistics for each study subject, statistical values were conducted by frequency and percentage. Based on whether or not the nursery teachers participated in the evaluation certification, completed the education instructor education, and the age of the infant and infant in charge, the t-test was verified with the frequency of eating habits instruction and the demands of the eating habits guidance education. Chi-verification was also carried out in the context of a family connection.
The results of this study are as follows.
First, the teacher's training related to the eating habits guidance was checked. There was no difference according to the type of daycare center. Those who completed training as part of other education had a higher negative response that eating habits guidance of infants did not help them. 'Food-oriented guidance education' has a high practical utility. This study examined the perceptions of the teacher's training about eating habits guidance. Respondents who participated in evaluation certifications said that eating habits guidance teachers training were more necessary than those who did not participate in evaluation certifications. The respondents who completed the dietary supervisor training need more training than the dietary supervisor training. Second, this study examined the actual condition of infants and young children's eating habits. In the case of participating in the evaluation certification, most respondents said that they obtained the food and information of infants and toddlers through 'professional institutions', and most frequently, 'information exchange with peer teachers' when they did not participate in the evaluation certification. Teachers in their 20s responded that they used the Internet, TV, and newspapers the most as a means of acquiring infant and infant eating habits and information. This study examined the frequency of teaching infants and young children's eating habits. In the case of daycare teacher's experience of participation in evaluation certification, the frequency of eating habits was higher than in the case of no experience certification participation. The frequency of eating habits guidance was higher than that of those who did not complete the training. This study examined the teaching methods of infants and toddlers in daycare center teachers. Overall, the method of 'explanation' is used most frequently. The most commonly used dietary instruction was 'explanation' and 'praise' was 'when infants don't eat themselves'. 'Modeling' was used when the way of eating habits was not 'expressed thanks before meals' and 'permit' was used when not eating all the food. 'Instructions' were used to move around without eating, and 'compensation' was used when not eating during mealtime. This study examined the cooperation between a daycare center and home for infants eating habit guidance. All respondents needed and recognized a connection with their home. 63.9% of the respondents answered that they were aware of the necessity but were continuously connected to the actual household. Recently, as the time spent by infants and toddlers in daycare centers has increased, a share of eating habits guidance through daycare centers has also increased. The significance of this study is to confirm the relationship between the current state of daycare center teachers' training on eating habits and the infants and toddlers eating habits.
The purpose of this study is to check the current state of daycare center teacher's training for eating habits guidance and the relationship with the dietary guidance of infants. The research questions set up for this purpose are as follows.
1. What is the status of the daycare center teacher's training for eating habits guidance? 2. How is the actual condition about eating habits guidance of the daycare center's infants?
Its objective was to survey the childcare teachers who work in the daycare center in Gyeonggi-do to check the training for eating habits guidance and the actual condition about eating habits guidance of infants. The following tools were used to examine the actual state, method, perception, and necessity of the teacher's dietary instruction. Based on the questionnaire developed by Kim(2004) for the study on the teaching of eating habits through the kindergarten meal program, it was modified according to the purpose of this study. And based on the research concept of Yeo and Kwon(2015), it was modified to suit the purpose of this study.
The data collected in this study were analyzed using the IBM SPSS Statistics Subscription 1.0 statistics program. To calculate the basic statistics for each study subject, statistical values were conducted by frequency and percentage. Based on whether or not the nursery teachers participated in the evaluation certification, completed the education instructor education, and the age of the infant and infant in charge, the t-test was verified with the frequency of eating habits instruction and the demands of the eating habits guidance education. Chi-verification was also carried out in the context of a family connection.
The results of this study are as follows.
First, the teacher's training related to the eating habits guidance was checked. There was no difference according to the type of daycare center. Those who completed training as part of other education had a higher negative response that eating habits guidance of infants did not help them. 'Food-oriented guidance education' has a high practical utility. This study examined the perceptions of the teacher's training about eating habits guidance. Respondents who participated in evaluation certifications said that eating habits guidance teachers training were more necessary than those who did not participate in evaluation certifications. The respondents who completed the dietary supervisor training need more training than the dietary supervisor training. Second, this study examined the actual condition of infants and young children's eating habits. In the case of participating in the evaluation certification, most respondents said that they obtained the food and information of infants and toddlers through 'professional institutions', and most frequently, 'information exchange with peer teachers' when they did not participate in the evaluation certification. Teachers in their 20s responded that they used the Internet, TV, and newspapers the most as a means of acquiring infant and infant eating habits and information. This study examined the frequency of teaching infants and young children's eating habits. In the case of daycare teacher's experience of participation in evaluation certification, the frequency of eating habits was higher than in the case of no experience certification participation. The frequency of eating habits guidance was higher than that of those who did not complete the training. This study examined the teaching methods of infants and toddlers in daycare center teachers. Overall, the method of 'explanation' is used most frequently. The most commonly used dietary instruction was 'explanation' and 'praise' was 'when infants don't eat themselves'. 'Modeling' was used when the way of eating habits was not 'expressed thanks before meals' and 'permit' was used when not eating all the food. 'Instructions' were used to move around without eating, and 'compensation' was used when not eating during mealtime. This study examined the cooperation between a daycare center and home for infants eating habit guidance. All respondents needed and recognized a connection with their home. 63.9% of the respondents answered that they were aware of the necessity but were continuously connected to the actual household. Recently, as the time spent by infants and toddlers in daycare centers has increased, a share of eating habits guidance through daycare centers has also increased. The significance of this study is to confirm the relationship between the current state of daycare center teachers' training on eating habits and the infants and toddlers eating habits.
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