본 연구에서는 저탄소 녹색식생활에 대한 인지와 행동의 중요성을 알리고, 녹색식생활이 음식물쓰레기 감량에 대한 태도에 미치는 영향을 분석하여 올바른 식습관을 형성하는데 목적이 있다. 성인 남, 녀 253명을 대상으로 녹색식생활 인지와 행동, 음식물쓰레기 감량에 대한 태도를 조사하였으며 그 결과는 다음과 같다. 첫째, 녹색식생활에 대해 ‘들어본 적은 있으나 잘 모른다’가 가장 높게 나타났고 향후 교육 참여 의향은 ‘보통이다’가 가장 높게 나타났다....
본 연구에서는 저탄소 녹색식생활에 대한 인지와 행동의 중요성을 알리고, 녹색식생활이 음식물쓰레기 감량에 대한 태도에 미치는 영향을 분석하여 올바른 식습관을 형성하는데 목적이 있다. 성인 남, 녀 253명을 대상으로 녹색식생활 인지와 행동, 음식물쓰레기 감량에 대한 태도를 조사하였으며 그 결과는 다음과 같다. 첫째, 녹색식생활에 대해 ‘들어본 적은 있으나 잘 모른다’가 가장 높게 나타났고 향후 교육 참여 의향은 ‘보통이다’가 가장 높게 나타났다. 녹색식생활을 알게 된 경로는 ‘대중매체’가 가장 높았고 ‘가정’이 가장 낮게 나타났다. 둘째, 녹색식생활 인지의 전체 평균은 3.86점이었으며 환경, 건강, 배려 영역이 각각 3.84점, 3.89점, 3.86점으로 나타났다. 녹색식생활 행동의 전체 평균은 3.65점이었으며 환경, 건강, 배려 영역이 각각 3.83점, 3.59점, 3.53점으로 나타났다. 음식물쓰레기 감량에 대한 태도의 평균점수는 3.86점으로 나타났다. 셋째, 40대 및 50대가 20대보다, 50대가 30대보다, 60대가 20대보다, 기혼이 미혼보다 녹색식생활 인지가 유의하게 높았으며 남자가 여자보다, 50대가 20대보다, 기혼이 미혼보다 녹색식생활 행동이 유의하게 높게 나타났다. 또한 40대, 50대, 60대 이상이 20대보다, 기혼이 미혼보다 음식물쓰레기 감량 태도가 유의하게 높다고 나타났다. 다섯째, 녹색식생활 인지와 행동이 음식물쓰레기 감량 태도에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 특히 녹색식생활 인지(β=.708, p<0.001)와 행동(β=.756, p<0.001)의 환경 영역이 음식물쓰레기 감량 태도에 가장 큰 영향을 미쳤다. 본 연구의 결과를 통해 바람직한 녹색식생활 인지와 행동이 음식물쓰레기 감량에 긍정적인 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 그러므로 음식물쓰레기 감량과 더불어 저탄소 녹색성장의 실현을 위해 녹색식생활을 이해하고 생활 속에서 실천하는 올바른 식습관을 위한 범국민적인 교육이 필요하다고 사료된다.
본 연구에서는 저탄소 녹색식생활에 대한 인지와 행동의 중요성을 알리고, 녹색식생활이 음식물쓰레기 감량에 대한 태도에 미치는 영향을 분석하여 올바른 식습관을 형성하는데 목적이 있다. 성인 남, 녀 253명을 대상으로 녹색식생활 인지와 행동, 음식물쓰레기 감량에 대한 태도를 조사하였으며 그 결과는 다음과 같다. 첫째, 녹색식생활에 대해 ‘들어본 적은 있으나 잘 모른다’가 가장 높게 나타났고 향후 교육 참여 의향은 ‘보통이다’가 가장 높게 나타났다. 녹색식생활을 알게 된 경로는 ‘대중매체’가 가장 높았고 ‘가정’이 가장 낮게 나타났다. 둘째, 녹색식생활 인지의 전체 평균은 3.86점이었으며 환경, 건강, 배려 영역이 각각 3.84점, 3.89점, 3.86점으로 나타났다. 녹색식생활 행동의 전체 평균은 3.65점이었으며 환경, 건강, 배려 영역이 각각 3.83점, 3.59점, 3.53점으로 나타났다. 음식물쓰레기 감량에 대한 태도의 평균점수는 3.86점으로 나타났다. 셋째, 40대 및 50대가 20대보다, 50대가 30대보다, 60대가 20대보다, 기혼이 미혼보다 녹색식생활 인지가 유의하게 높았으며 남자가 여자보다, 50대가 20대보다, 기혼이 미혼보다 녹색식생활 행동이 유의하게 높게 나타났다. 또한 40대, 50대, 60대 이상이 20대보다, 기혼이 미혼보다 음식물쓰레기 감량 태도가 유의하게 높다고 나타났다. 다섯째, 녹색식생활 인지와 행동이 음식물쓰레기 감량 태도에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 특히 녹색식생활 인지(β=.708, p<0.001)와 행동(β=.756, p<0.001)의 환경 영역이 음식물쓰레기 감량 태도에 가장 큰 영향을 미쳤다. 본 연구의 결과를 통해 바람직한 녹색식생활 인지와 행동이 음식물쓰레기 감량에 긍정적인 영향을 미치는 것을 확인할 수 있었다. 그러므로 음식물쓰레기 감량과 더불어 저탄소 녹색성장의 실현을 위해 녹색식생활을 이해하고 생활 속에서 실천하는 올바른 식습관을 위한 범국민적인 교육이 필요하다고 사료된다.
This study aims to shed light on the importance of low-carbon green dietary life awareness and behavior and the effect of green dietary life on the attitude toward food waste reduction, ultimately fostering desirable diet habits. We surveyed the green dietary life awareness and behavior, and attitud...
This study aims to shed light on the importance of low-carbon green dietary life awareness and behavior and the effect of green dietary life on the attitude toward food waste reduction, ultimately fostering desirable diet habits. We surveyed the green dietary life awareness and behavior, and attitude toward food waste reduction among 253 adult men and women. The following results were obtained. First, most participants “have heard of green dietary life but don’t know much about it,” and their willingness to participate in a relevant education in the future was “moderate”. The most common route of exposure to green dietary life was “public media”. and the least common route was “home”. Second, the mean green dietary life awareness score was 3.86, with 3.84 for environment, 3.89 for health, and 3.86 for consideration. The mean green dietary life behavior score was 3.65, with 3.83 for environment, 3.59 for health, and 3.53 for consideration. The mean food waste reduction attitude score was 3.85. Third, green dietary life recognition was higher among those in their 40s and 50s than 20s, those in their 50s than 30s, those in their 60s than 20s, and married individuals than unmarried individuals. Green dietary life behavior was higher among men than woman, those in their 50s than 20s, and married individuals than unmarried individuals. Furthermore, food waste reduction attitude were higher among those in their 40s, 50s, and 60s or higher than those in their 20s, and among married individuals than unmarried individuals. Fifth, green dietary life awareness and behavior had a significantly positive effect on food waste reduction attitude. In particular, the environment area of green dietary life awareness and behavior had the greatest influence on attitude toward food waste reduction. These results show that green dietary life awareness and behavior can contribute to food waste reduction, highlighting the importance of continuous nationwide campaigns to raise awareness of desirable eating habits and promote green dietary life, in addition to reducing food waste reduction, in order to cultivate a sustainable environment.
This study aims to shed light on the importance of low-carbon green dietary life awareness and behavior and the effect of green dietary life on the attitude toward food waste reduction, ultimately fostering desirable diet habits. We surveyed the green dietary life awareness and behavior, and attitude toward food waste reduction among 253 adult men and women. The following results were obtained. First, most participants “have heard of green dietary life but don’t know much about it,” and their willingness to participate in a relevant education in the future was “moderate”. The most common route of exposure to green dietary life was “public media”. and the least common route was “home”. Second, the mean green dietary life awareness score was 3.86, with 3.84 for environment, 3.89 for health, and 3.86 for consideration. The mean green dietary life behavior score was 3.65, with 3.83 for environment, 3.59 for health, and 3.53 for consideration. The mean food waste reduction attitude score was 3.85. Third, green dietary life recognition was higher among those in their 40s and 50s than 20s, those in their 50s than 30s, those in their 60s than 20s, and married individuals than unmarried individuals. Green dietary life behavior was higher among men than woman, those in their 50s than 20s, and married individuals than unmarried individuals. Furthermore, food waste reduction attitude were higher among those in their 40s, 50s, and 60s or higher than those in their 20s, and among married individuals than unmarried individuals. Fifth, green dietary life awareness and behavior had a significantly positive effect on food waste reduction attitude. In particular, the environment area of green dietary life awareness and behavior had the greatest influence on attitude toward food waste reduction. These results show that green dietary life awareness and behavior can contribute to food waste reduction, highlighting the importance of continuous nationwide campaigns to raise awareness of desirable eating habits and promote green dietary life, in addition to reducing food waste reduction, in order to cultivate a sustainable environment.
주제어
#녹색식생활 음식물쓰레기 인지와 행동 태도 영양교육 green dietary life food waste reduction awareness and behavior attitute nutrition education
학위논문 정보
저자
김시온
학위수여기관
중앙대학교 교육대학원
학위구분
국내석사
학과
교육학과 영양교육전공
지도교수
문보경
발행연도
2022
총페이지
iii, 57 p.
키워드
녹색식생활 음식물쓰레기 인지와 행동 태도 영양교육 green dietary life food waste reduction awareness and behavior attitute nutrition education
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