푸룬은 식이섬유 및 폴리페놀이 풍부하여 생리 활성이 뛰어난 것으로 알려져 있다. 본 연구에서는 Lactobacillus plantarum (LP)을 이용하여 발효한 푸룬 주스의 생리 활성 및 장 기능 개선 효과를 확인하였다. 유산 발효 푸룬 주스 (PJ)는 푸룬 혼합액 (PM) 및 푸룬 발효액 (...
푸룬은 식이섬유 및 폴리페놀이 풍부하여 생리 활성이 뛰어난 것으로 알려져 있다. 본 연구에서는 Lactobacillus plantarum (LP)을 이용하여 발효한 푸룬 주스의 생리 활성 및 장 기능 개선 효과를 확인하였다. 유산 발효 푸룬 주스 (PJ)는 푸룬 혼합액 (PM) 및 푸룬 발효액 (PFM)에 비해 총 플라보노이드 및 폴리페놀 함량이 높아졌다. 유산 발효 푸룬 주스의 기능성을 검증하기 위해 in vitro에서 ABTSㆍ+, DPPH, 과산화수소 소거 활성, 환원력, β-carotene 탈색 활성 및 α-glucosidase 저해 활성을 측정했다. 유산 발효 푸룬 주스의 항산화 및 α-glucosidase 저해 활성은 푸룬 혼합액 및 푸룬 발효액 보다 높게 측정되었다. 이 결과는 유산 발효 푸룬 주스가 LP를 이용한 발효와 사과 농축액 및 팽이버섯 유산균 발효액 등의 부재료 첨가를 통해 생리 활성물질의 함량이 증가했고 이를 통해 항산화 및 α-glucosidase 저해 활성이 강화된 것으로 사료된다. 유산 발효 푸룬 주스의 장 기능 개선 효과를 확인하기 위해 loperamide로 변비를 유발한 rat의 소화관 및 대변 분석을 진행하였다. 유산 발효 푸룬 주스의 섭취는 loperamide에 의해 짧아진 소장 및 대장의 길이를 증가시켰다. 또한 PAS & Alcian-Blue 염색을 통해 대장 점막의 손상을 확인하였을 때, control에 비해 유산 발효 푸룬 주스 섭취 시 대장 점막의 손상이 억제되었다. Loperamide로 변비를 유발한 쥐의 대변은 유산 발효 푸룬 주스를 섭취함에 따라 수가 증가하였고 수분 함량이 높아졌다. 결론적으로 유산 발효 푸룬 주스는 LP를 이용한 발효 및 사과 농축액 등의 부재료 첨가를 통해 뛰어난 항산화, α-glucosidase 저해 및 변비 개선의 효능을 나타내었다. 따라서 유산 발효 푸룬 주스는 장 기능 개선 효능을 함유한 기능성 식품으로서의 이용 가능성을 시사한다.
푸룬은 식이섬유 및 폴리페놀이 풍부하여 생리 활성이 뛰어난 것으로 알려져 있다. 본 연구에서는 Lactobacillus plantarum (LP)을 이용하여 발효한 푸룬 주스의 생리 활성 및 장 기능 개선 효과를 확인하였다. 유산 발효 푸룬 주스 (PJ)는 푸룬 혼합액 (PM) 및 푸룬 발효액 (PFM)에 비해 총 플라보노이드 및 폴리페놀 함량이 높아졌다. 유산 발효 푸룬 주스의 기능성을 검증하기 위해 in vitro에서 ABTSㆍ+, DPPH, 과산화수소 소거 활성, 환원력, β-carotene 탈색 활성 및 α-glucosidase 저해 활성을 측정했다. 유산 발효 푸룬 주스의 항산화 및 α-glucosidase 저해 활성은 푸룬 혼합액 및 푸룬 발효액 보다 높게 측정되었다. 이 결과는 유산 발효 푸룬 주스가 LP를 이용한 발효와 사과 농축액 및 팽이버섯 유산균 발효액 등의 부재료 첨가를 통해 생리 활성물질의 함량이 증가했고 이를 통해 항산화 및 α-glucosidase 저해 활성이 강화된 것으로 사료된다. 유산 발효 푸룬 주스의 장 기능 개선 효과를 확인하기 위해 loperamide로 변비를 유발한 rat의 소화관 및 대변 분석을 진행하였다. 유산 발효 푸룬 주스의 섭취는 loperamide에 의해 짧아진 소장 및 대장의 길이를 증가시켰다. 또한 PAS & Alcian-Blue 염색을 통해 대장 점막의 손상을 확인하였을 때, control에 비해 유산 발효 푸룬 주스 섭취 시 대장 점막의 손상이 억제되었다. Loperamide로 변비를 유발한 쥐의 대변은 유산 발효 푸룬 주스를 섭취함에 따라 수가 증가하였고 수분 함량이 높아졌다. 결론적으로 유산 발효 푸룬 주스는 LP를 이용한 발효 및 사과 농축액 등의 부재료 첨가를 통해 뛰어난 항산화, α-glucosidase 저해 및 변비 개선의 효능을 나타내었다. 따라서 유산 발효 푸룬 주스는 장 기능 개선 효능을 함유한 기능성 식품으로서의 이용 가능성을 시사한다.
The prune is known to have excellent physiological activity due to the abundance of dietary fibers and polyphenols. In this study, the effect of fermented prune juice prepared using Lactobacillus plantarum (LP) on the intestinal function was confirmed. Lactic acid fermented prune juice (PJ) was foun...
The prune is known to have excellent physiological activity due to the abundance of dietary fibers and polyphenols. In this study, the effect of fermented prune juice prepared using Lactobacillus plantarum (LP) on the intestinal function was confirmed. Lactic acid fermented prune juice (PJ) was found to have higher total flavonoid and polyphenol contents compared to prune mixture (PM) and prune fermented mixture (PFM). To verify the functionality of PJ, 2,2-azino-bis-3- ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid (ABTSㆍ+), α, α-diphenyl -β-picrylhydrazyl (DPPH), hydrogen peroxide scavenging activity, reducing power, β-carotene bleaching activity and α-glucosidase inhibition activity were measured in vitro. The antioxidant and α-glucosidase inhibition activities of PJ were higher than those of PM and PFM. PJ was fermented using LP and the bioactive contents was increased through the addition of enoki mushroom Lactobacillus fermentation liquid and apple extract. It is believed this resulted in an increase in the antioxidant and α-glucosidase inhibitory activities. To confirm the effect of PJ on intestinal function, the digestive tract and feces of rats constipated with loperamide were analyzed. The consumption of PJ increased the length of the small and large intestines that had been shortened by loperamide. In addition, periodic acid-Schiff (PAS) and alcian blue staining were used to assess the damage to the colonic mucosa. The consumption of PJ reduced the damage to the colonic mucosa compared to that seen in the control group. In rats constipated with loperamide, an increase in feces number and water content was seen after consumption of PJ. In conclusion, PJ fermented using LP and the addition of enoki mushroom lactobacillus fermented liquid and apple concentrate resulted in the enhancement of bioactive compounds and improved functionality and constipation. This suggests the possibility of using lactic acid fermented prune juice as a functional food to improve intestinal function.
The prune is known to have excellent physiological activity due to the abundance of dietary fibers and polyphenols. In this study, the effect of fermented prune juice prepared using Lactobacillus plantarum (LP) on the intestinal function was confirmed. Lactic acid fermented prune juice (PJ) was found to have higher total flavonoid and polyphenol contents compared to prune mixture (PM) and prune fermented mixture (PFM). To verify the functionality of PJ, 2,2-azino-bis-3- ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid (ABTSㆍ+), α, α-diphenyl -β-picrylhydrazyl (DPPH), hydrogen peroxide scavenging activity, reducing power, β-carotene bleaching activity and α-glucosidase inhibition activity were measured in vitro. The antioxidant and α-glucosidase inhibition activities of PJ were higher than those of PM and PFM. PJ was fermented using LP and the bioactive contents was increased through the addition of enoki mushroom Lactobacillus fermentation liquid and apple extract. It is believed this resulted in an increase in the antioxidant and α-glucosidase inhibitory activities. To confirm the effect of PJ on intestinal function, the digestive tract and feces of rats constipated with loperamide were analyzed. The consumption of PJ increased the length of the small and large intestines that had been shortened by loperamide. In addition, periodic acid-Schiff (PAS) and alcian blue staining were used to assess the damage to the colonic mucosa. The consumption of PJ reduced the damage to the colonic mucosa compared to that seen in the control group. In rats constipated with loperamide, an increase in feces number and water content was seen after consumption of PJ. In conclusion, PJ fermented using LP and the addition of enoki mushroom lactobacillus fermented liquid and apple concentrate resulted in the enhancement of bioactive compounds and improved functionality and constipation. This suggests the possibility of using lactic acid fermented prune juice as a functional food to improve intestinal function.
Keyword
#Prunus domestica Lactobacillus plantarum 유산 발효 항산화 Loperamide 변비개선효과
학위논문 정보
저자
박상현
학위수여기관
동아대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
식품생명공학과
지도교수
서권일
발행연도
2023
총페이지
vi, 65 p.
키워드
Prunus domestica Lactobacillus plantarum 유산 발효 항산화 Loperamide 변비개선효과
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