와편모조류에 의해 생성되는 설사성 패독인 오카다익산 독소군과 마비성 패독인 삭시톡신 독소군은 한국에서 빈번하게 발견되고 있으며, 특히 봄철 남해안에서 활발하게 생성된다. 이에 따라 해당 독소군의 기준치를 초과하는 수산물이 지속적으로 발생하여 안전 관리의 중요성이 증대되고 있다. 국제적으로 해양독소의 위해성 평가는 결정론적 접근법과 확률론적 접근법을 통해 진행되고 있으나, 국내에서는 결정론적 접근법만을 활용하고 있다. 따라서 본 연구에서는 두 가지 접근법을 모두 활용하여 한국에서 수산물 섭취로 인한 오카다익산 및 그 유사체 3종과 삭시톡신 및 그 유사체 15종의 노출 수준과 위해 정도를 추정하였다. 그 결과, 소비자 집단에서 결정론적 접근법과 확률론적 접근법을 통한 오카다익산 독소군의 급성 노출 추정치는 각각 0.2435-0.2458 μg ...
와편모조류에 의해 생성되는 설사성 패독인 오카다익산 독소군과 마비성 패독인 삭시톡신 독소군은 한국에서 빈번하게 발견되고 있으며, 특히 봄철 남해안에서 활발하게 생성된다. 이에 따라 해당 독소군의 기준치를 초과하는 수산물이 지속적으로 발생하여 안전 관리의 중요성이 증대되고 있다. 국제적으로 해양독소의 위해성 평가는 결정론적 접근법과 확률론적 접근법을 통해 진행되고 있으나, 국내에서는 결정론적 접근법만을 활용하고 있다. 따라서 본 연구에서는 두 가지 접근법을 모두 활용하여 한국에서 수산물 섭취로 인한 오카다익산 및 그 유사체 3종과 삭시톡신 및 그 유사체 15종의 노출 수준과 위해 정도를 추정하였다. 그 결과, 소비자 집단에서 결정론적 접근법과 확률론적 접근법을 통한 오카다익산 독소군의 급성 노출 추정치는 각각 0.2435-0.2458 μg OA eq/kg bw/day, 0.0250-0.0301 μg OA eq/kg bw/day 수준으로 모두 급성 독성 참고치인 0.33 μg OA eq/kg bw보다 낮은 양상을 보였다. 또한, 삭시톡신 독소군의 급성 노출 추정치는 각각 0.2490-0.2501 μg STX eq/kg bw/day, 0.0133-0.0318 μg STX eq/kg bw/day로 급성 독성 참고치인 0.7 μg STX eq/kg bw보다 낮은 것으로 확인되었다. 그러나 결정론적 접근법을 이용한 수산물 종류별 위해성 평가를 수행한 결과, 가리비를 섭취한 7-12세 집단의 오카다익산 및 삭시톡신 독소군의 급성 노출 추정치는 모두 급성 독성 참고치를 초과하였다. 결과적으로 두 가지 접근법을 활용한 오카다익산 및 삭시톡신 독소군의 노출 수준은 안전한 수준으로 나타났으나, 7-12세 집단의 경우에는 가리비 섭취를 통한 노출 수준을 감소시키기 위한 방안 마련이 요구된다. 본 연구에서는 모니터링 샘플 수와 식품섭취량 조사대상자의 수의 한계에 대한 불확실성이 있었다. 때문에 향후 오카다익산 및 삭시톡신 독소군의 위해를 보다 정확하게 평가하기 위해서는 모니터링 샘플 및 식품섭취량 조사대상자 수를 확대할 필요가 있다.
와편모조류에 의해 생성되는 설사성 패독인 오카다익산 독소군과 마비성 패독인 삭시톡신 독소군은 한국에서 빈번하게 발견되고 있으며, 특히 봄철 남해안에서 활발하게 생성된다. 이에 따라 해당 독소군의 기준치를 초과하는 수산물이 지속적으로 발생하여 안전 관리의 중요성이 증대되고 있다. 국제적으로 해양독소의 위해성 평가는 결정론적 접근법과 확률론적 접근법을 통해 진행되고 있으나, 국내에서는 결정론적 접근법만을 활용하고 있다. 따라서 본 연구에서는 두 가지 접근법을 모두 활용하여 한국에서 수산물 섭취로 인한 오카다익산 및 그 유사체 3종과 삭시톡신 및 그 유사체 15종의 노출 수준과 위해 정도를 추정하였다. 그 결과, 소비자 집단에서 결정론적 접근법과 확률론적 접근법을 통한 오카다익산 독소군의 급성 노출 추정치는 각각 0.2435-0.2458 μg OA eq/kg bw/day, 0.0250-0.0301 μg OA eq/kg bw/day 수준으로 모두 급성 독성 참고치인 0.33 μg OA eq/kg bw보다 낮은 양상을 보였다. 또한, 삭시톡신 독소군의 급성 노출 추정치는 각각 0.2490-0.2501 μg STX eq/kg bw/day, 0.0133-0.0318 μg STX eq/kg bw/day로 급성 독성 참고치인 0.7 μg STX eq/kg bw보다 낮은 것으로 확인되었다. 그러나 결정론적 접근법을 이용한 수산물 종류별 위해성 평가를 수행한 결과, 가리비를 섭취한 7-12세 집단의 오카다익산 및 삭시톡신 독소군의 급성 노출 추정치는 모두 급성 독성 참고치를 초과하였다. 결과적으로 두 가지 접근법을 활용한 오카다익산 및 삭시톡신 독소군의 노출 수준은 안전한 수준으로 나타났으나, 7-12세 집단의 경우에는 가리비 섭취를 통한 노출 수준을 감소시키기 위한 방안 마련이 요구된다. 본 연구에서는 모니터링 샘플 수와 식품섭취량 조사대상자의 수의 한계에 대한 불확실성이 있었다. 때문에 향후 오카다익산 및 삭시톡신 독소군의 위해를 보다 정확하게 평가하기 위해서는 모니터링 샘플 및 식품섭취량 조사대상자 수를 확대할 필요가 있다.
Okadaic acid (OA) and saxitoxin (STX)-group toxins are diarrhetic and paralytic shellfish toxins produced by dinoflagellates. These toxins are consistently occurring in Korea, particularly in the spring season along the southern coast. As a result, there is an increasing importance in safety managem...
Okadaic acid (OA) and saxitoxin (STX)-group toxins are diarrhetic and paralytic shellfish toxins produced by dinoflagellates. These toxins are consistently occurring in Korea, particularly in the spring season along the southern coast. As a result, there is an increasing importance in safety management due to the continuous occurrence of marine toxins exceeding the regulatory limit. Internationally, both deterministic and probabilistic approaches are used in the risk assessment of marine toxins. However, in Korea, only a deterministic approach is utilized for risk assessment. Therefore, using both deterministic and probabilistic approaches, the exposures and risk levels of OA and its 3 analogues and STX and its 15 analogues resulting from consumption of seafood in Korea were estimated and compared. As a results of risk assessment of OA-group toxins due to consumption of seafood using deterministic and probabilistic approaches, the acute dietary exposure values in the consumer group were 0.2435-0.2458 μg OA equivalents/kg bw/day and 0.0250-0.0301 μg OA eq/kg bw/day, respectively. All of these values were lower than the Acute Reference Dose (ARfD) of 0.33 μg OA eq/kg bw. Even in the risk assessment results using deterministic and probabilistic approaches for the STX-group toxins, the acute dietary exposure values of the consumer group were 0.2490-0.2501 μg STX eq/kg bw/day and 0.0133-0.0318 μg STX eq/kg bw/day, respectively. They were lower than the ARfD of 0.7 μg STX eq/kg bw. However, the risk assessment using deterministic approach by the seafood type revealed that the acute dietary exposure values of OA- and STX-group toxins in the 7-12 age group consuming scallops exceeded the ARfDs. Overall, the acute dietary exposure values of OA- and STX-group toxins using both approaches were within safe limits. However, in the case of the 7-12 age group, safety measures are required to reduce exposure through consumption of scallops. There were limitations in terms of the sample size for monitoring and the number of subjects surveyed for food consumption in this study. Therefore, if the risk assessment is conducted based on the data that increase the number of monitoring samples and extend the subject of food consumption survey in the future, it will be possible to estimate the risk of OA- and STX-group toxins more accurately.
Okadaic acid (OA) and saxitoxin (STX)-group toxins are diarrhetic and paralytic shellfish toxins produced by dinoflagellates. These toxins are consistently occurring in Korea, particularly in the spring season along the southern coast. As a result, there is an increasing importance in safety management due to the continuous occurrence of marine toxins exceeding the regulatory limit. Internationally, both deterministic and probabilistic approaches are used in the risk assessment of marine toxins. However, in Korea, only a deterministic approach is utilized for risk assessment. Therefore, using both deterministic and probabilistic approaches, the exposures and risk levels of OA and its 3 analogues and STX and its 15 analogues resulting from consumption of seafood in Korea were estimated and compared. As a results of risk assessment of OA-group toxins due to consumption of seafood using deterministic and probabilistic approaches, the acute dietary exposure values in the consumer group were 0.2435-0.2458 μg OA equivalents/kg bw/day and 0.0250-0.0301 μg OA eq/kg bw/day, respectively. All of these values were lower than the Acute Reference Dose (ARfD) of 0.33 μg OA eq/kg bw. Even in the risk assessment results using deterministic and probabilistic approaches for the STX-group toxins, the acute dietary exposure values of the consumer group were 0.2490-0.2501 μg STX eq/kg bw/day and 0.0133-0.0318 μg STX eq/kg bw/day, respectively. They were lower than the ARfD of 0.7 μg STX eq/kg bw. However, the risk assessment using deterministic approach by the seafood type revealed that the acute dietary exposure values of OA- and STX-group toxins in the 7-12 age group consuming scallops exceeded the ARfDs. Overall, the acute dietary exposure values of OA- and STX-group toxins using both approaches were within safe limits. However, in the case of the 7-12 age group, safety measures are required to reduce exposure through consumption of scallops. There were limitations in terms of the sample size for monitoring and the number of subjects surveyed for food consumption in this study. Therefore, if the risk assessment is conducted based on the data that increase the number of monitoring samples and extend the subject of food consumption survey in the future, it will be possible to estimate the risk of OA- and STX-group toxins more accurately.
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