배경 현대의 만성질환(예: 심장마비, 뇌졸중, 당뇨병, 암)은 주요 사망 및 장애 원인으로, 많은 의료비용이 소요된다. 마이크로바이옴 연구는 이러한 만성질환의 원인과 생활방식 요인의 상호작용을 평가하는 새로운 분야로 주목받고 있다. 다양한 연구에서 마이크로바이옴의 유익균과 유해균의 불균형(Dysbiosis)이 대사질환, 면역질환, 치매, 우울증 등의 병리 현상에 영향을 미친다고 보고되었다. 이에 한식 위주의 채식 식단이 ...
배경 현대의 만성질환(예: 심장마비, 뇌졸중, 당뇨병, 암)은 주요 사망 및 장애 원인으로, 많은 의료비용이 소요된다. 마이크로바이옴 연구는 이러한 만성질환의 원인과 생활방식 요인의 상호작용을 평가하는 새로운 분야로 주목받고 있다. 다양한 연구에서 마이크로바이옴의 유익균과 유해균의 불균형(Dysbiosis)이 대사질환, 면역질환, 치매, 우울증 등의 병리 현상에 영향을 미친다고 보고되었다. 이에 한식 위주의 채식 식단이 장내 미생물 불균형을 회복하는데 어떤 관련성이 있는지 알아보고자 한다. 방법 본 연구는 2024년 3월부터 4월까지 백투에덴 힐링센터에 입소한 18세에서 80세 사이의 남녀를 대상으로 하였다. 연구 참여자들은 4주 동안 스트레스 관리, 신선한 공기 호흡, 절제 생활, 휴식, 운동, 채식 위주의 식생활 등의 건강증진 프로그램에 참여했다. 본연구에서는 IBM SPSS VERSION 25.0을 사용하였으며 연구대상자의 인구학적 특성을 파악하기 위해 빈도분석(실수, 백분율)을 이용하였고, 대상자의 장내 미생물 결과를 비교하기 위해 Paired t-test를 시행하였다. 결과 연구결과, 백투에덴 힐링센터에 입소한 참가자들 중에서 77명의 지원자(남성 41.6%, 여성 58.4%)를 연구대상자로 선정했다. 연령은 60대 이상이 81.9%였으며, 건강상태는 '건강하지 않음이 46.8%로 나타났다. 채식 식사 중재 4주 전-후 장내 미생물 풍부도를 비교한 결과 비피도박테리움이 유의하게 증가되었으며(p=0.005), 락토바실러스가 유의하게 증가되었다(p=0.037). 클로스트리디움은 유의하게 감소되었다(p=0.035). 결론 본 연구는 채식 위주의 식이 패턴이 장내 미생물 균형을 회복하는데 긍적적인 영향을 미칠 수 있다는 결론을 도출했다. 이러한 결과는 장내 미생물 불균형으로 인한 만성질환 예방 및 관리에 있어 식단 조절의 중요성을 시사하며, 향후 장내 미생물 균형 회복을 위한 채식 식단 개발에 기여할 것으로 기대된다.
배경 현대의 만성질환(예: 심장마비, 뇌졸중, 당뇨병, 암)은 주요 사망 및 장애 원인으로, 많은 의료비용이 소요된다. 마이크로바이옴 연구는 이러한 만성질환의 원인과 생활방식 요인의 상호작용을 평가하는 새로운 분야로 주목받고 있다. 다양한 연구에서 마이크로바이옴의 유익균과 유해균의 불균형(Dysbiosis)이 대사질환, 면역질환, 치매, 우울증 등의 병리 현상에 영향을 미친다고 보고되었다. 이에 한식 위주의 채식 식단이 장내 미생물 불균형을 회복하는데 어떤 관련성이 있는지 알아보고자 한다. 방법 본 연구는 2024년 3월부터 4월까지 백투에덴 힐링센터에 입소한 18세에서 80세 사이의 남녀를 대상으로 하였다. 연구 참여자들은 4주 동안 스트레스 관리, 신선한 공기 호흡, 절제 생활, 휴식, 운동, 채식 위주의 식생활 등의 건강증진 프로그램에 참여했다. 본연구에서는 IBM SPSS VERSION 25.0을 사용하였으며 연구대상자의 인구학적 특성을 파악하기 위해 빈도분석(실수, 백분율)을 이용하였고, 대상자의 장내 미생물 결과를 비교하기 위해 Paired t-test를 시행하였다. 결과 연구결과, 백투에덴 힐링센터에 입소한 참가자들 중에서 77명의 지원자(남성 41.6%, 여성 58.4%)를 연구대상자로 선정했다. 연령은 60대 이상이 81.9%였으며, 건강상태는 '건강하지 않음이 46.8%로 나타났다. 채식 식사 중재 4주 전-후 장내 미생물 풍부도를 비교한 결과 비피도박테리움이 유의하게 증가되었으며(p=0.005), 락토바실러스가 유의하게 증가되었다(p=0.037). 클로스트리디움은 유의하게 감소되었다(p=0.035). 결론 본 연구는 채식 위주의 식이 패턴이 장내 미생물 균형을 회복하는데 긍적적인 영향을 미칠 수 있다는 결론을 도출했다. 이러한 결과는 장내 미생물 불균형으로 인한 만성질환 예방 및 관리에 있어 식단 조절의 중요성을 시사하며, 향후 장내 미생물 균형 회복을 위한 채식 식단 개발에 기여할 것으로 기대된다.
Background: Chronic diseases in modern times (e.g., heart attack, stroke, diabetes, cancer) are major causes of death and disability, leading to significant medical costs. Microbiome research is gaining attention as a new field that evaluates the interaction between the causes of these chronic disea...
Background: Chronic diseases in modern times (e.g., heart attack, stroke, diabetes, cancer) are major causes of death and disability, leading to significant medical costs. Microbiome research is gaining attention as a new field that evaluates the interaction between the causes of these chronic diseases and lifestyle factors. Various studies have reported that an imbalance of beneficial and harmful bacteria in the microbiome (dysbiosis) affects pathological phenomena such as metabolic diseases, immune diseases, dementia, and depression. This study aims to experiment with the relevance of a vegetarian diet centered on Korean food in restoring gut microbial imbalance. Methods: This study targeted men and women aged 18 to 80 who entered the Back to Eden Healing Center from March to April 2024. Participants engaged in a health promotion program for four weeks, which included stress management, fresh air breathing, temperate living, rest, exercise, and a predominantly vegetarian diet. Data were collected using questionnaires on general characteristics, lifestyle habits, and health status, and analyzed using IBM SPSS Version 25.0. Results: The study selected 77 volunteers (41.6% male, 58.4% female) from participants at the Back to Eden Healing Center as the experimental group. Of these, 81.9% were aged 60 or older, and 46.8% reported being in poor health. A comparison of gut microbial abundance before and after the four-week vegetarian diet intervention showed a significant increase in Bif dobacterium, beneficial to the host (p=0.005), and a significant increase in Lactobacillus (log CFU/g, p=0.037). Clostridium, which has many species that negatively affect the host, significantly decreased (log CFU/g, p=0.035). Bacteroides, which can be beneficial or harmful depending on the situation, increased but was not significant. Conclusion: This study concluded that a predominantly vegetarian diet positively impacts restoring the balance of gut microbiota. These results suggest the importance of dietary control in preventing and managing chronic diseases caused by gut microbial imbalance and are expected to contribute to the development of vegetarian diets for restoring gut microbial balance in the future.
Background: Chronic diseases in modern times (e.g., heart attack, stroke, diabetes, cancer) are major causes of death and disability, leading to significant medical costs. Microbiome research is gaining attention as a new field that evaluates the interaction between the causes of these chronic diseases and lifestyle factors. Various studies have reported that an imbalance of beneficial and harmful bacteria in the microbiome (dysbiosis) affects pathological phenomena such as metabolic diseases, immune diseases, dementia, and depression. This study aims to experiment with the relevance of a vegetarian diet centered on Korean food in restoring gut microbial imbalance. Methods: This study targeted men and women aged 18 to 80 who entered the Back to Eden Healing Center from March to April 2024. Participants engaged in a health promotion program for four weeks, which included stress management, fresh air breathing, temperate living, rest, exercise, and a predominantly vegetarian diet. Data were collected using questionnaires on general characteristics, lifestyle habits, and health status, and analyzed using IBM SPSS Version 25.0. Results: The study selected 77 volunteers (41.6% male, 58.4% female) from participants at the Back to Eden Healing Center as the experimental group. Of these, 81.9% were aged 60 or older, and 46.8% reported being in poor health. A comparison of gut microbial abundance before and after the four-week vegetarian diet intervention showed a significant increase in Bif dobacterium, beneficial to the host (p=0.005), and a significant increase in Lactobacillus (log CFU/g, p=0.037). Clostridium, which has many species that negatively affect the host, significantly decreased (log CFU/g, p=0.035). Bacteroides, which can be beneficial or harmful depending on the situation, increased but was not significant. Conclusion: This study concluded that a predominantly vegetarian diet positively impacts restoring the balance of gut microbiota. These results suggest the importance of dietary control in preventing and managing chronic diseases caused by gut microbial imbalance and are expected to contribute to the development of vegetarian diets for restoring gut microbial balance in the future.
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