저자들은 한국인 주식에 흡사한 각종 식이 조성을 달리한 인공 식이가 취장소화효소 활성에 어떻게 영향을 미치며 이들 식이 조성차이와 소화효소 활성과의 함수관계를 알아 보기 위하여 식이 조성을 달리한 각종 식이를 가지고 실험한바 다음과 같은 실험결과를 얻었다. 식이 I군(저단백, 무지방, 고함수탄소)과 식이 II군(저단백, 정상지방, 고함수탄소)으로, 4주 또는 6주동안 사육후 백쥐의 취장 소화 효소 활성을 측정하여 그 변화를 비교 관찰하였다. 정상식이(정상단백, 정상지방, 정상 함수탄소)로 해당 기간 동안 기른 쥐의 각 효소 활성치를 100%로 표시할 때 식이 I, 식이 II로 2주 동안 기른 쥐 취장 소화 효소 chymotrypsinogen은 정상치의 0~10% trypsinogen은 0~20% amylase는 10~15%, lipase 20~25%로 저하 하였다. 이와 같은 효소 활성치의 저하는 계속 4주 6주에도 유지 하였으며 식이 III군(정상단백, 무지방, 고함수탄소)에서는 정상군과 하등의 변화가 없이 소화효소 활성치를 유지하였다. 즉 소화효소 chymotrypsinogen, trypsinogen, amylase, lipase 이들 모든 효소 활성은 우리가 사용한 지방의 함량에 하등의 영향을 받지 아니 하였으며 식이중 단백질 함양유무(18%)가 효소활성 저하의 중요한 요인의 하나라는 사실을 실험적으로 입증하였다. 이와 같이 식이 조성 차이로서 저하된 각식이군의 효소 활성도는 4주, 6주에 정상식이로 대체 하였을 때 식이 I, II로 4주, 6주동안 사육한 기간에 상관없이 식이 대체 3일만에 chymotrypsinogen, trypsinogen, Iipase는 정상치로 회복하였으며 amylase는 4주에 대체한 것이 5일, 6주에 대체한 것이 7일을 요하였다. 즉 식이에 의한 amylase 효소 활성 회복 반응은 chymotrypsinogen, trypsinogen, lipase와 상이 하였다. 4, 6주후에 정상식이 대신 저단백(5%) 고지방(78%) 저함수탄소(17%)로 조성된 고 지방식이로 대체 하였을때 소화효소는 전혀 회복을 보이지 아니한 사실로 미루어 보아 소화효소 활성 회복에는 단백질함양이 절대필수요소 임을 실험적으로 입증하였으며 지방은 전혀 관계하지 않은 사실도 압증하였다. 정상단백질(18%)이 일정하고 고지방(78%) 저함수탄소(5%) 식이로 3주, 4주 동안 기른 쥐의 취장내 효소활성 chymotrypsinogen, trypsinogen, lipase는 하등의 영향을 받지 아니 하였으며 amylase 치만이 정상치 100% 보다 3주에 61.5%, 4주에 64%로 저하된 효소 활성치를 보였다. Amylase는 지방 함양보다 함수탄소양에 영향 받은 것 같다. 이상과 같은 우리의 실험적 사실은 취장 소화 효소 활성은 식이조성 차이로서 영향 받으나 지방 함양의 다소 유무에 하등의 영향을 받지 아니하고 오로지 단백질 함양 만이 그들효소의 활성 및 회복에 필수요소 임을 실험적으로 입중하였으며 amylase는 단백질 함양에도 영향 받으나 단백질 함양이 정상이고 함수탄소양을 줄인 고지방식이(함수탄소 : 지방 6 : 94)는 amylase 활성에 영향을 미친다는 사실도 구명하였다.
저자들은 한국인 주식에 흡사한 각종 식이 조성을 달리한 인공 식이가 취장소화효소 활성에 어떻게 영향을 미치며 이들 식이 조성차이와 소화효소 활성과의 함수관계를 알아 보기 위하여 식이 조성을 달리한 각종 식이를 가지고 실험한바 다음과 같은 실험결과를 얻었다. 식이 I군(저단백, 무지방, 고함수탄소)과 식이 II군(저단백, 정상지방, 고함수탄소)으로, 4주 또는 6주동안 사육후 백쥐의 취장 소화 효소 활성을 측정하여 그 변화를 비교 관찰하였다. 정상식이(정상단백, 정상지방, 정상 함수탄소)로 해당 기간 동안 기른 쥐의 각 효소 활성치를 100%로 표시할 때 식이 I, 식이 II로 2주 동안 기른 쥐 취장 소화 효소 chymotrypsinogen은 정상치의 0~10% trypsinogen은 0~20% amylase는 10~15%, lipase 20~25%로 저하 하였다. 이와 같은 효소 활성치의 저하는 계속 4주 6주에도 유지 하였으며 식이 III군(정상단백, 무지방, 고함수탄소)에서는 정상군과 하등의 변화가 없이 소화효소 활성치를 유지하였다. 즉 소화효소 chymotrypsinogen, trypsinogen, amylase, lipase 이들 모든 효소 활성은 우리가 사용한 지방의 함량에 하등의 영향을 받지 아니 하였으며 식이중 단백질 함양유무(18%)가 효소활성 저하의 중요한 요인의 하나라는 사실을 실험적으로 입증하였다. 이와 같이 식이 조성 차이로서 저하된 각식이군의 효소 활성도는 4주, 6주에 정상식이로 대체 하였을 때 식이 I, II로 4주, 6주동안 사육한 기간에 상관없이 식이 대체 3일만에 chymotrypsinogen, trypsinogen, Iipase는 정상치로 회복하였으며 amylase는 4주에 대체한 것이 5일, 6주에 대체한 것이 7일을 요하였다. 즉 식이에 의한 amylase 효소 활성 회복 반응은 chymotrypsinogen, trypsinogen, lipase와 상이 하였다. 4, 6주후에 정상식이 대신 저단백(5%) 고지방(78%) 저함수탄소(17%)로 조성된 고 지방식이로 대체 하였을때 소화효소는 전혀 회복을 보이지 아니한 사실로 미루어 보아 소화효소 활성 회복에는 단백질함양이 절대필수요소 임을 실험적으로 입증하였으며 지방은 전혀 관계하지 않은 사실도 압증하였다. 정상단백질(18%)이 일정하고 고지방(78%) 저함수탄소(5%) 식이로 3주, 4주 동안 기른 쥐의 취장내 효소활성 chymotrypsinogen, trypsinogen, lipase는 하등의 영향을 받지 아니 하였으며 amylase 치만이 정상치 100% 보다 3주에 61.5%, 4주에 64%로 저하된 효소 활성치를 보였다. Amylase는 지방 함양보다 함수탄소양에 영향 받은 것 같다. 이상과 같은 우리의 실험적 사실은 취장 소화 효소 활성은 식이조성 차이로서 영향 받으나 지방 함양의 다소 유무에 하등의 영향을 받지 아니하고 오로지 단백질 함양 만이 그들효소의 활성 및 회복에 필수요소 임을 실험적으로 입중하였으며 amylase는 단백질 함양에도 영향 받으나 단백질 함양이 정상이고 함수탄소양을 줄인 고지방식이(함수탄소 : 지방 6 : 94)는 amylase 활성에 영향을 미친다는 사실도 구명하였다.
the corresponding tissue fed with normal diet, the enzyme activities of chymotrypsinogen, trypsinogen, amylase and lipase were depressed by 0-10%, 0-20%, 10-15% and 20-25% respectively at the end of two weeks during the feeding of group I and group II and then these range of depletion of enzyme acti...
the corresponding tissue fed with normal diet, the enzyme activities of chymotrypsinogen, trypsinogen, amylase and lipase were depressed by 0-10%, 0-20%, 10-15% and 20-25% respectively at the end of two weeks during the feeding of group I and group II and then these range of depletion of enzyme activities maintained continuously up to the end of tour and six weeks. This result suggests that digestive enzyme activities are influenced by only depletion of protein but not by various amount of fat in diet at all when carbohydrate is sufficient. Some of animals in groups I and II receiving designated diet for four and six weeks were transferred to the normal diet then pancreatic enzyme were assayed on the third, fifth and seventh days. The recovery of these enzymes is remarkable, and apparently the rats fed protein-and lipid-depleted diet were able to respond immediately to the stimulus of diet. Complete recovery of chymotrypsinogen, trypsinogen and lipase was observed after three days feeding regardless rats fed with protein- and lipid-depleted diet for four or six weeks except amylase which was recovered after five days feeding in the group of rats fed diet I and II for four weeks and seven days feeding in the group of rats fed diet I and II for six weeks. No difference in the recovery rate of enzyme was observed between diets I and II and also between the group of the rats when the rats in groups I and II shifted to the normal diet at four weeks and six weeks. Rats fed protein- and lipid-depleted for four and six weeks were not able to respond to the stimulus of diet, at all, which consists of high lipid. low protein, and low carbohydrate. This result illustrates that the essential factor for stimulus of enzyme activity is protein in diet but not carbohydrate and fat. The effect of high proportion of fat to carbohydrate (94: 6) in isonitrogenous, isocaloric diet on pancreatic enznyme activities also was studied in rats and compared to the effect of normal isocaloric diet. The diet which provided 57 cal/day and the experiment lasted for four weeks, no effect of this diet on pancreatic chymotrypsinogen, trypsinogen and lipase was observed. However, pancreatic amylase was reduced to 61.5% at the end of three weeks and 64% at the end of four weeks. This result indicates that pancreatic amylase activity may be related when carbohydrate is restricted but protein is normal in diet. These results indicate that when various dietary composition is related to the pancreatic enzyme activity, one of main influential factor in diet on pancreatic enzyme is protein, but not fat at all. However pancreatic amylase acivity may be related when carbohydrate is resticted but protein is normal in diet. Our experimental evidence tends to indicate that enzyme synthesis in the pancreas is regulated, at least in part by the composition of amino acid pool(s) in the acinar cells of pancreas. This may be due to the decreased amount of amino acid in the dietary protein, but not composition of fat. It can be postulated that the decrease in the dietary protein affects synthesis and secretion of pancreatic digestive enzymes, and then the intracellular structure of the cell, resulting in decrease of cell activity and tissue debility.
the corresponding tissue fed with normal diet, the enzyme activities of chymotrypsinogen, trypsinogen, amylase and lipase were depressed by 0-10%, 0-20%, 10-15% and 20-25% respectively at the end of two weeks during the feeding of group I and group II and then these range of depletion of enzyme activities maintained continuously up to the end of tour and six weeks. This result suggests that digestive enzyme activities are influenced by only depletion of protein but not by various amount of fat in diet at all when carbohydrate is sufficient. Some of animals in groups I and II receiving designated diet for four and six weeks were transferred to the normal diet then pancreatic enzyme were assayed on the third, fifth and seventh days. The recovery of these enzymes is remarkable, and apparently the rats fed protein-and lipid-depleted diet were able to respond immediately to the stimulus of diet. Complete recovery of chymotrypsinogen, trypsinogen and lipase was observed after three days feeding regardless rats fed with protein- and lipid-depleted diet for four or six weeks except amylase which was recovered after five days feeding in the group of rats fed diet I and II for four weeks and seven days feeding in the group of rats fed diet I and II for six weeks. No difference in the recovery rate of enzyme was observed between diets I and II and also between the group of the rats when the rats in groups I and II shifted to the normal diet at four weeks and six weeks. Rats fed protein- and lipid-depleted for four and six weeks were not able to respond to the stimulus of diet, at all, which consists of high lipid. low protein, and low carbohydrate. This result illustrates that the essential factor for stimulus of enzyme activity is protein in diet but not carbohydrate and fat. The effect of high proportion of fat to carbohydrate (94: 6) in isonitrogenous, isocaloric diet on pancreatic enznyme activities also was studied in rats and compared to the effect of normal isocaloric diet. The diet which provided 57 cal/day and the experiment lasted for four weeks, no effect of this diet on pancreatic chymotrypsinogen, trypsinogen and lipase was observed. However, pancreatic amylase was reduced to 61.5% at the end of three weeks and 64% at the end of four weeks. This result indicates that pancreatic amylase activity may be related when carbohydrate is restricted but protein is normal in diet. These results indicate that when various dietary composition is related to the pancreatic enzyme activity, one of main influential factor in diet on pancreatic enzyme is protein, but not fat at all. However pancreatic amylase acivity may be related when carbohydrate is resticted but protein is normal in diet. Our experimental evidence tends to indicate that enzyme synthesis in the pancreas is regulated, at least in part by the composition of amino acid pool(s) in the acinar cells of pancreas. This may be due to the decreased amount of amino acid in the dietary protein, but not composition of fat. It can be postulated that the decrease in the dietary protein affects synthesis and secretion of pancreatic digestive enzymes, and then the intracellular structure of the cell, resulting in decrease of cell activity and tissue debility.
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