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한국산 밀가루 단백질의 화학적 조성에 관한 연구 (제2보) 주 Gliadin 단백질의 분자량 측정 및 말단아미노산의 검출
Studies on the Chemical Composition of Korean Wheat Flour Proteins (II). Molecular Weight of the Main Gliadin Protein and Its Terminal Amino Acid Determination 원문보기

대한화학회지 = Journal of the Korean Chemical Society, v.21 no.3, 1977년, pp.215 - 218  

조성희 (中央大學校 文理科大學 化學科) ,  김준평 (中央大學校 農科大學 食品加工學科)

초록

장광품종의 밀 gliadin 단백질을 정제하여 주 gliadin 단백질을 얻은 다음 이의 아미노산조성과 분자량 그리고 N-말단 및 C-말단 아미노산을 조사하여 본 결과 1. 주 gliadin 단백질의 아미노산 조성은 glutamic acid의 함량이 가장 많았다. 2. 주 gliadin 단백질의 분자량은 60,200 ${\pm}$200이었다. 3. 주 gliadin 단백질의 N-말단 아미노산은 phenylalanine이었고, C-말단 아미노산은 methionine이었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

We have investigated for amino acid composition, molecular weight and terminal amino acid of the main gliadin protein which was purified by Sephadex column. The results were obtained as follows: 1. The highest content of amino acid was glutamic acid for the main gliadin protein. 2. The molecular wei...

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