담배 조직 배양 (Nicotiana tobacum L. var., Virginia 115)으로부터 두개의 isoperoxidase $A_3$와 $A_4$를 정제하고 이 효소의 몇가지 성질을 조사하였다. 정제된 isoperoxidase $A_3$의 분자량은 SDS-Polyacrylamide gel electrophoresis에서 38,000이었고 Sepadex G-150 gel filtration에 의해서 38,500으로 나타났으며, isoperoxidase $A_4$의 분자량은 SDS-Polyacrylamide gel electrophoresis와 gel filtration에 의해서 모두 43,000이었으므로 이 두 효소는 모두 monomer로 존재한다고 예상된다. Isoperoxidase $A_3$와$A_4$의 guaiacol에 대한 최적 pH는 각각 6.0과 7.0이었고 $K_m$ 값은 이 두 효소 모두 5mM로 동일하였다. Scopoletin, esculetin, ferulic acid와 chlorogenic acid 등의 천연 페놀화합물을 이용한 기질 연구에서 isoperoxidase $A_3$는 각각 0.18 mM, 0.24 mM, 0.26 mM와 0.35 mM의 $K_m$ 값을 나타내었는데 이 값은 isoperoxidase $A_4$의 경우와 크게 다르지 않았다. 또한 이 결과는 다른 담배 조직 배양종인 W-38에서 분리한 $A_3$와 WR-132에서 분리한 $A_f$의 $K_m$ 값과 크게 다르지 않았다. 그러나 이미 scopoletin peroxidase로 그 성질이 특별히 알려져 있는 W-38 isoperoxidase $A_3$와는 달리 Virginia 조직 배양에서 분리한 isoperoxidase $A_3$와 $A_4$는 기질 선호도에 있어서 scopoletin을 특별히 선호하지는 않았다.
담배 조직 배양 (Nicotiana tobacum L. var., Virginia 115)으로부터 두개의 isoperoxidase $A_3$와 $A_4$를 정제하고 이 효소의 몇가지 성질을 조사하였다. 정제된 isoperoxidase $A_3$의 분자량은 SDS-Polyacrylamide gel electrophoresis에서 38,000이었고 Sepadex G-150 gel filtration에 의해서 38,500으로 나타났으며, isoperoxidase $A_4$의 분자량은 SDS-Polyacrylamide gel electrophoresis와 gel filtration에 의해서 모두 43,000이었으므로 이 두 효소는 모두 monomer로 존재한다고 예상된다. Isoperoxidase $A_3$와$A_4$의 guaiacol에 대한 최적 pH는 각각 6.0과 7.0이었고 $K_m$ 값은 이 두 효소 모두 5mM로 동일하였다. Scopoletin, esculetin, ferulic acid와 chlorogenic acid 등의 천연 페놀화합물을 이용한 기질 연구에서 isoperoxidase $A_3$는 각각 0.18 mM, 0.24 mM, 0.26 mM와 0.35 mM의 $K_m$ 값을 나타내었는데 이 값은 isoperoxidase $A_4$의 경우와 크게 다르지 않았다. 또한 이 결과는 다른 담배 조직 배양종인 W-38에서 분리한 $A_3$와 WR-132에서 분리한 $A_f$의 $K_m$ 값과 크게 다르지 않았다. 그러나 이미 scopoletin peroxidase로 그 성질이 특별히 알려져 있는 W-38 isoperoxidase $A_3$와는 달리 Virginia 조직 배양에서 분리한 isoperoxidase $A_3$와 $A_4$는 기질 선호도에 있어서 scopoletin을 특별히 선호하지는 않았다.
Two anodic isoperoxidases, named isoperoxidase $A_3$ and $A_4$, were isolated from tobacco callus line, Nicotiana tabaccum L., var. Virginia 115. Isolation of the enzymes was accomplished using DEAE-cellulose ion exchange chromatography and Sephadex G-150 gel filtration. The mo...
Two anodic isoperoxidases, named isoperoxidase $A_3$ and $A_4$, were isolated from tobacco callus line, Nicotiana tabaccum L., var. Virginia 115. Isolation of the enzymes was accomplished using DEAE-cellulose ion exchange chromatography and Sephadex G-150 gel filtration. The molecular weight of isoperoxidase $A_3$ was approximately 38,000 as determined by SDS polyacrylamide gel electrophoresis and 38,500 estimated with Sephadex G-150 gel filtration. The molecular weight of isoperoxidase $A_4$ was 43,000 as determined by SDS polyacrylamide gel electrophoresis and Sephadex G-150 gel filtration. The optimum pHs for guaiacol with isoperoxidase $A_3$ and $A_4$ were pH 6.0 and pH 7.0, respectively, and these two isoperoxidases had same $K_m$ value of 5 mM for guaiacol. Substrate studies with natural phenolic compounds such as scopoletin, esculetin, ferulic acid and chlorogenic acid were performed and the $K_m$ values for these substrates were 0.18 mM, 0.24 mM, 0.26 mM and 0.35 mM, respectively, in case of isoperoxidase $A_3$. Such $K_m$ values did not differ greatly from those of isoperoxidase $A_4$ from Virginia strain and known scopoletin peroxidase $A_f$ from WR-132 strain. In comparison with isoperoxidase $A_3$ from W-38 strain and $A_f$ from WR-132 strain which were known as scopoleticn peroxidases, these two enzymes from Virginia strain showed notable differences in scopoletin oxidizing ability in terms of relative substrate oxidation ratios.
Two anodic isoperoxidases, named isoperoxidase $A_3$ and $A_4$, were isolated from tobacco callus line, Nicotiana tabaccum L., var. Virginia 115. Isolation of the enzymes was accomplished using DEAE-cellulose ion exchange chromatography and Sephadex G-150 gel filtration. The molecular weight of isoperoxidase $A_3$ was approximately 38,000 as determined by SDS polyacrylamide gel electrophoresis and 38,500 estimated with Sephadex G-150 gel filtration. The molecular weight of isoperoxidase $A_4$ was 43,000 as determined by SDS polyacrylamide gel electrophoresis and Sephadex G-150 gel filtration. The optimum pHs for guaiacol with isoperoxidase $A_3$ and $A_4$ were pH 6.0 and pH 7.0, respectively, and these two isoperoxidases had same $K_m$ value of 5 mM for guaiacol. Substrate studies with natural phenolic compounds such as scopoletin, esculetin, ferulic acid and chlorogenic acid were performed and the $K_m$ values for these substrates were 0.18 mM, 0.24 mM, 0.26 mM and 0.35 mM, respectively, in case of isoperoxidase $A_3$. Such $K_m$ values did not differ greatly from those of isoperoxidase $A_4$ from Virginia strain and known scopoletin peroxidase $A_f$ from WR-132 strain. In comparison with isoperoxidase $A_3$ from W-38 strain and $A_f$ from WR-132 strain which were known as scopoleticn peroxidases, these two enzymes from Virginia strain showed notable differences in scopoletin oxidizing ability in terms of relative substrate oxidation ratios.
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