The Korean government enacted the National Health Promotion Act in January, 1995 and proclaimed its regulations and rules in September 1995, which became the basis of the national health policy. The health promotion programs consist of education for health, prevention of diseases, improvement of nut...
The Korean government enacted the National Health Promotion Act in January, 1995 and proclaimed its regulations and rules in September 1995, which became the basis of the national health policy. The health promotion programs consist of education for health, prevention of diseases, improvement of nutrition, and practice of healthy life style as defined in that Act. The Community Health Act was amended in 1995, which included implementing nutrition services in community health centers. The purpose of this report is to summerize the nutrition services conducted in 32 community health centers. the main nutritional activities were as follows : 1) nutritional guidance by counseling and education for pregnant or lactating women, infants, preschool children, and those with chronic diseases, 2) collection, analysis, and interpretation of data collected from the community, on background conditions and target population for the assessment of community needs, 3) evaluation of nutritional status of population in the community 4) nutritional guidance for mass feeding in different institution including schools and welfare institutions. In order to meet the government's expectations and desires, the community health centers have made continuous efforts to put nutritional activities into practice in the community. However, there are constraints, such as relative staff shortages, lack of funds, and information which hampers the nutritional activities.
The Korean government enacted the National Health Promotion Act in January, 1995 and proclaimed its regulations and rules in September 1995, which became the basis of the national health policy. The health promotion programs consist of education for health, prevention of diseases, improvement of nutrition, and practice of healthy life style as defined in that Act. The Community Health Act was amended in 1995, which included implementing nutrition services in community health centers. The purpose of this report is to summerize the nutrition services conducted in 32 community health centers. the main nutritional activities were as follows : 1) nutritional guidance by counseling and education for pregnant or lactating women, infants, preschool children, and those with chronic diseases, 2) collection, analysis, and interpretation of data collected from the community, on background conditions and target population for the assessment of community needs, 3) evaluation of nutritional status of population in the community 4) nutritional guidance for mass feeding in different institution including schools and welfare institutions. In order to meet the government's expectations and desires, the community health centers have made continuous efforts to put nutritional activities into practice in the community. However, there are constraints, such as relative staff shortages, lack of funds, and information which hampers the nutritional activities.
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문제 정의
본 연구는 지역영양사업의 확대 및 활성화를 위한 방안을 제시하고자 전국 시범영양사업 보건소 32개소에서 실시되었던 영 양사업내용을 분석 평가하였다.
이에 본 연구는 지역영양사업의 확대 및 활성화를 위한 방안을 제시하고자 전국 시범영양사업 보건소에서 실시하였던 영양사업을 분석 평가하였다.
제안 방법
5. 31일(1년간까지 대한영양사회 용인분회에서 용인시 보건소에 주 1회(수요일) 자원봉사 형식으로 영양상담을 실시한 이래 전국에서 산발적으로 영양상담 및 영양교육이 이루어졌다. 1994년 보건복지부에서는 영양개선사업을 실시하도록 보건사업지침을 마련하였고.
4) 영양평가 내용으로는 주로 국민영양조사 대상 지역이었던 보건소에서 영양섭취실태조사나 식습관 조사 등을 부분적으로 실시하였다. 또한 보건소에서 예방접종하는 유아를 대상으로 신장, 체중 측정을 통한 신체계측이나 비 급식 시설과 급식시설 초등학교 어린이의 키, 체중 및 혈액검사를 통한 영양평가 비교 등이 부분적으로 행해지고 있었다.
보건소에서 실시한 영양사업은 크게 영양상담, 영양교육 및 기타사업으로 분류하여 조사하였다. 영양상담 및 영양교육 내용은 영유아 - 이유식.
식품섭취실태조사를 통해 영양섭취량을 파악하고 영양소별 영양권장량 대비 섭취비율을 구하였으며. 식습관조사를 실시하였디..
영양실태조사는 주로 국민영양조사 지역이었던 보건소에서 실시하였는데 . 식품섭취실태조사를 통해 영양섭취량을 파악하고 영양소별 영양권장량 대비 섭취비율을 구하였으며. 식습관조사를 실시하였디.
수유부. 어린이 식습관, 노인영양 그리고 식이요법 상담으로 구분하여 조사하였다. 기타사업에는 지역사회진단.
대상 데이터
강원 2개소(강릉시, 원주군), 충북 1개소(청원군), 충남 1개소(천안시), 전북 1개소(전주 덕진구), 전남 2개소 (목포시, 함평군). 경북 3개소(포항시, 구미시, 경상군), 경남 2개소(창원시, 밀양군)제주 1개소(서귀포시)이었다.
사하구). 대구 6개소(서구. 동구, 수성구, 남구. 달서구, 북구). 대전 2개소(대덕구, 중구), 광주 2개소(서구, 광신구).
달서구, 북구). 대전 2개소(대덕구, 중구), 광주 2개소(서구, 광신구). 인천 2개소(서구.
본 연구 평가 대상이었던 32개소 보건소의 지역별 분포를 살펴보면 서울 3개소(강남구, 용산구. 강북구). 부산 2개소(동래구.
본 연구에서는 1994년 후반기부터 1996년까지 분기별로 시범 영양 사업 보건소 32개소에서 작성한 영양사업 보고서 내용을 분석 . 검토하였다.
강북구). 부산 2개소(동래구. 사하구). 대구 6개소(서구.
대전 2개소(대덕구, 중구), 광주 2개소(서구, 광신구). 인천 2개소(서구. 남동구), 경기 2개소(수원 장안구, 용인군). 강원 2개소(강릉시, 원주군), 충북 1개소(청원군), 충남 1개소(천안시), 전북 1개소(전주 덕진구), 전남 2개소 (목포시, 함평군).
전국 보건소 32개소를 대상으로 조사하였다.
성능/효과
1) 영양상담은 주로 영유아 - 이유식, 임신 . 수유부의 모자 영양과 당뇨, 고혈압 등 만성퇴행성질환의 식이요법에 대한 내용으로 이루어지고 있었으며, 영양업무 중 가장 큰 비중을 차지하였다.
2) 영양사 등 전문인이 모든 보건소에 배치되어야 하며지 역 영양개선사업 에 참가하여 야 한다.
수유부. 성인병, 고혈압의 순으로 지역에 따라 중점을 두고 실시한 영양교육 내용에 차이를 보이는 것으로 나타났다(Table 5).
고혈압, 당뇨, 임신 . 수유부의 순이었으며, 군의 경우 고혈압, 위장질환, 신경통, 당뇨, 아동 식습관의 순을 보이고 있어 군 보건소의 경우 영유아 상담보다 만성질환 상담 비율이 높았다. 영양교육 실시내용 및 교육횟수는 영유아 .
관절염과 관련된 식이요법 상담이었다(Table 2). 월평균 영양상담 대상자수는 영유아 , 이유식에 관한 상담이 76.5명으로 월등히 많았으며, 당뇨 및 고혈압 환자(37.6명), 임신 , 수유부의 영양관리 상담(10명) 도 포함되어 지역주민들의 모자보건 및 만성 퇴행성 질환에 대한 영양관리에 관심이 많은 것으로 나타났다.
후속연구
3) 지역주민들이 적절한 식생활을 영위하여 질병을 예방할 수 있도록 지속적이고 다양한 방법의 영양교육이 실시되어야 한다.
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