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유치원 급식에 적용하기 위한 국ㆍ찌개의 Steam Convection Oven 및 Cook/Chill System용 레시피 개발 및 미생물적, 관능적 품질 평가에 대한 연구 -미역국, 쇠고기무국 및 쇠고기된장찌개를 중심으로-
A Study on the Development of Standardized Recipe and the Microbiological Assessment and Sensory Evaluation of Various Soups for Steam Convection Oven and Cook/Chill System for Kindergarten Foodservice Operations(For the Focus on Miyuck-gook, Soup of beef and radish and Chige of beef and soybean paste) 원문보기

한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, v.16 no.6, 2000년, pp.584 - 592  

강현주 (동부산대학 식품영양과) ,  김은희 (서라벌대학 관광호텔조리과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Standard recipes of various Korean soups for cook/chill system were developed to provide foodservice managers in kindergarten with more effective management system. Three kinds of soup, Miyuck-gook (Korean sea mustard soup), Soup of beef and radish and Chige of beef and soybean paste (Korean thick s...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 찌개류는 그 중요성에 비해서 단체급식에 적용된 조리법과 식단 개발에 대한 연구가 미비한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 국.찌개류 중에서 일부 음식을 선정하여, 유치원 급식에 적용할 수 있는 steam convection oven 및 cook/chill system용 표준 레시피를 개발하여 저장 기간 중 미생물 분석 및 관능평가를 실시하여, 합리적인 유치원 공동조리 급식 체계의 기초 확립에 이 연구의 목적을 두었다.
  • 따라서 본 연구에서는 국.찌개류 중에서 일부 음식을 선정하여, 유치원 급식에 적용할 수 있는 steam convection oven 및 cook/chill system용 표준 레시피를 개발하여 저장 기간 중 미생물 분석 및 관능평가를 실시하여, 합리적인 유치원 공동조리 급식 체계의 기초 확립에 이 연구의 목적을 두었다.

가설 설정

  • 5 cm thick and rectangles 1 cmX 1 cm. 2. If mix the red pepper into mixtures(step 3), It shoud make delicious hot taste. *It is coincide with the code of tiie food analysis table of RDA for Korean 6 th.
  • 9 mg Zn : 0.4 mg ★ notice : 1. Korean beef is recommended for soup for good flavour. 2.
  • recipeS. 서 가치가 없을 것이다. 따라서 Table 6~ Table 8에서는 cook/chill system 연구에서 안전한 저장기간으로 권장되는, 냉장 저장 0일과 3일의 관능검사의 결과를 조리 당일의 결과와 비교해 보았다.
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