보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-01 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201400011065 |
과제고유번호 |
1395022357 |
사업명 |
농업현장실용화기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-07-05
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011065 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
<식품 영양기능성 정보 통합 데이터베이스 체계화>
○ 통합식품분류코드체계 확립 : 구축된 데이터 식품명 정보 분석 결과 10단위 분류특성에 따라 계층화하여 포괄성, 확장성, 적용성, 명료성에 맞춰 분류된 코드체계 확립
○ 식품영양기능성 연구결과 수집 및 기초 데이터 구축
- 식품성분표 데이터베이스화 : 자료원 초판~8개정판 : 27,413
- 식품 영양․기능성 데이터 수집 및 자료화(1980~2011) : 1,964
○ 식품성분표 DB 시계열 자료 체계화
-일반성분, 다량 무기
Ⅳ. 연구개발결과
<식품 영양기능성 정보 통합 데이터베이스 체계화>
○ 통합식품분류코드체계 확립 : 구축된 데이터 식품명 정보 분석 결과 10단위 분류특성에 따라 계층화하여 포괄성, 확장성, 적용성, 명료성에 맞춰 분류된 코드체계 확립
○ 식품영양기능성 연구결과 수집 및 기초 데이터 구축
- 식품성분표 데이터베이스화 : 자료원 초판~8개정판 : 27,413
- 식품 영양․기능성 데이터 수집 및 자료화(1980~2011) : 1,964
○ 식품성분표 DB 시계열 자료 체계화
-일반성분, 다량 무기질, 다량비타민 : 4,905건 (1970~2011)
- 미량무기질, 비타민, 지방산, 아미노산, 식이섬유 : 8,696건(1970~2011)
○ 국가식품성분 관리시스템을 위한 기초 자료 구성
- 분석방법, 산출방법 : 식품분석 업무매뉴얼을 기초로 하여 시스템에 적용할 수 있도록 작성
- 식품성분 품질평가를 위한 미국, 중국, 일본 기준데이터 구축
: 미국(8,176건), 중국( 1,506건), 일본( 1,878건), 덴마크(1,049건)
- 분석 데이터 품질관리를 위한 성분별 기준 데이터구축
- 함유 성분의 농도에 따라 7가지 반복정밀성 기준 데이터 구축
- 함유 성분의 농도에 따라 6가지 회수율 기준 데이터 구축
○ 국가표준식품성분 데이터 베이스 구조화
- 미국, 캐나다, 호주의 데이터베이스 구조 조사
- 국가표준식품성분 데이터베이스 구조화
<국가식품영양기능성 정보 통합관리시스템 개발>
○ 식품영양기능성분 데이터의 체계적 관리를 위한 시료관리시스템 및 성분관리 시스템 구축
○ 농진청 식품성분표외에 유효성 검증에 필요한 국내외의 외부출처 요소DB관리 체계 마련
- 개정 차수별 추적이 가능한 식품성분표 DB 검색 및 Reporting시스템 마련
- 외부출처 성분표의 체계적 관리 및 국내 식품과의 연계 DB구축 가능
○ DB기반 식품영양기능성분의 특성별 유효성 검증 알고리즘 개발 및 적용(특허출원)
- 식품의 영양기능성분별 유효성 검증 규칙 DB화 실시
- 데이터베이스 기반의 반복정밀성 계산 알고리즘 구현
<영양․기능정보 DB를 활용한 프로그램 개발>
○ 성인용 애플리케이션 ‘로리의 밥상’개발
- 비만 예방 및 건강을 위하여 정상 체중을 유지하게 하는 건강한 밥상차림을 도와주는 정보 제공
- 캐릭터 “로리”를 활용하여 건강한 상차림 정보 제공
○ 노인용 리플릿 ‘실버세대 건강밥상’개발
- 건강한 밥상 구성안, 5가지 식품군 역할, 급원식품
- 어르신을 위한 식생활 지침, 건강한 식생활을 위한 식품 선택 지침
- 실물 크기 건강한 밥상 이미지
○ 어린이용 애플리케이션 ‘푸드아바타’개발
- 아바타만들기: 비만도 평가
- 녹색물래방아를 이용한 밥상차리기 및 영양평가
- 영양정보제공
○ 임산부용 애플리케이션 ‘아가와 톡 개발’개발
- 개인별 임신 주기에 따른 바람직한 체중관리 프로그램
- 임신주기별 권장섭취수준을 고려한 1끼니의 건강한 상차림 제공
- 임신시 주의사항과 합병증에 대한 정보알림 프로그램 구축
- 일기형식으로 써 나가는 아기와 엄마의 산모수첩 프로그램 구축
○ 질환관리용 애플리케이션 개발 ‘매일매일 건강게임’ 개발
- 사전 예방 및 발병 후에는 꾸준한 식사관리가 요구되는 현대인의 주요 질환(비만, 당뇨, 고혈압/고지혈증, 골다공증 등)의 예방 및 관리를 위한 영양정보의 제공
- 질환과 관련된 영양지식과 태도를 자연스럽게 습득 할 수 있도록 4종의 게임 개발(칼로리배틀, 소금 줄이기, 콜레스테롤 팡, 칼슘배틀)
<국제간 정보교류를 위한 식품영양정보의 다국어화>
○ 영문홈페이지 구축
- 농촌진흥청 국립농업과학원 기능성식품과의 한글 홈페이지를 통하여 제공하고 있는 영양정보 제공틀을 유지하면서 정보내용에 충실한 영문 홈페이지개발
- 현재의 농촌진흥청 국립농업과학원 기능성식품과의 한글 홈페이지를 통하여 제공하고 있는 식품영양성분데이터 정보에 대한 충실한 번역
- 가장 최근에 업데이트 된 식품영양성분자료집에 대한 소개
○ 영문홈페이지를 통하여 제공할 영문 식품영양정보 컨텐츠 구축
- 8차 식품성분표 영문판 PDF 제작
- 소비자용 식품성분표 제 2개정판 (상용음식편)은 한국인 상용식품 1인 1회 분량에 대한 레시피 및 영양성분 정보를 제공하여 최근 건강식으로 관심을 받고 있는 한식에 대한 과학적 정보제공에 의미가 큰 것으로 판단되어 영문버젼의 e-book으로 개발
Abstract
▼
Rural Development Administration (RDA) was provided various informations of food compositions such as food nutrition and functional ingredients. However, consumers demanded professional information and information provided was not variously utilized.
In 2002, the FAO/INFOOD designated Korea's Rur
Rural Development Administration (RDA) was provided various informations of food compositions such as food nutrition and functional ingredients. However, consumers demanded professional information and information provided was not variously utilized.
In 2002, the FAO/INFOOD designated Korea's Rural Development Administration (RDA) as a representative institute for the food composition database in Korea. Korea's RDA has published food composition tables since 1970 and recently published the 8th edition of food composition tables including 2,757 kinds of foods and 22 kinds of nutrients. These Korean food composition tables are written in Korean but also include English subtitles. Despite the English translation, the homepage with the Korean food composition tables was only recently provided by Korea (http://koreanfood.rda.go.kr/). For this reason, the tables are quite limited for internationals who are concerned about the Korean food composition database. Therefore, it is urgent that Korea's RDA provide the tables through an English homepage.
Therefore, the objective of this study were to develop food compositions database integrated management system for defective management and to developed various application programs for friendly use.
Database was Reconstructed for Applies to management system and database management system was developed that was recorded sample information included in sample name, type, warehousing date, warehousing amount, and residual quantity. Also, the whole sample, affectation site, and disuse site images were attached. Sample analytical method and food nutrition and functional data management search system were developed. Sample analysis process was informationzed for production of data. Various search condition was designed using data linkage between sample and analytical method and diversification of key word.
Finally, food composition database system was developed by management of sample and analytical method and maintenance.
And by using Rural Development Administration(RDA)’s food DB, we developed 3 smartphone App. according to life cycle. Developed Apps were “Lori’s Healthy Meal Plan” for adults, “Food Avatar” for children and “Talk with My Baby” for pregnant & lactating women. Contents were included a dietary guideline, a balanced meal and weight management. The balanced meal was based on the components of the typical Korean diet: 1 carbohydrate staple dish such as rice or noodles, 1 soup including vegetables and/or protein sources’ foods, 2 vegetable side dishes, and 1 protein sources’ side dish. Dish was based on a one portion size of Korean popular consumed food items. In addition, we developed the App for preventing chronic diseases as like diabetes, obesity, hypertension, dyslipidemia and osteoporosis by using RDA’s food DB. It was “Everyday Playing Game for Health”. Games in App. were “Energy battle”, “Cholesterol battle”, “Calcium battle” and “Lessen sodium”. They were based on the amount of nutrients in a one portion size of Korean popular consumed food items. Also, we developed the leaflet “Guideline of balanced meal” for elderly who are not familiar with smartphone. Developed Apps and leaflet could be widely used for Korean and may improve their health.
Also an English homepage was developed which can provide convenient access to nutritional information on Korean food. This homepage service will contribute to an international information exchange about Korean Food. Key words: English homepage, nutritional Information, Korean food, international information exchange
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 7
- 목차 ... 9
- 제 1 장 서 론 ... 10
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 11
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 12
- 1절 : 식품 영양기능성 정보 통합 데이터베이스 체계화 ... 12
- 2절 : 국가식품영양기능성 정보 통합관리시스템 개발 ... 30
- 3절 : 영양․기능정보 DB를 활용한 프로그램 개발 ... 41
- 4절 : 국제간 정보교류를 위한 식품영양정보의 다국어화 ... 67
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 78
- 1절 : 목표대비 달성도 ... 78
- 2절 : 정량적 성과 ... 79
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 79
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 79
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 79
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 80
- 제 9 장 참고문헌 ... 80
- 끝페이지 ... 84
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