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논문 상세정보

어류 Stromateus stellatus에 의한 설사성 식중독과 지질 특성

Diacyl glyceryl ethers as the Causative Agent in the Diarrheal Episode Associated with Consumption of Stromateus stellatus

초록

2000년 5월 부산에서 수입 냉동어 S. stellatus에 의하여 발생한 설사성 식중독의 원인성분을 규명하기 위하여 조사한 결과는 다음과 같다. 식중독 환자들의 증상은 $0.5\~2$시간 (평균 1시간)에 증상이 시작되었으며 주된 증상은 소화기계의 설사 ($92\%$), 메스꺼움 ($77\%$), 복통 ($54\%$), 구토 ($46\%$), 두통 ($31\%$), 어지러움 ($23\%$), 발열 ($16\%$) 등의 순으로 나타났다. 어육 추출물로부터는 식중독과 관련된 어떠한 자연독 성분도 검출되지 않았으며, diacyl glycol빌 ethers (DAGEs)를 다량 함유한 특이 지질이 다량 ($23\%$) 함유되어 있었다. 설사의 원인으로 추정되는 DAGE의 alkyl chain에는 16:0, 18:1이 주성분이었으며 8개의 다른 장쇄 alkyl chain이 소량 함유되어 있었고, DAGEs의 sn-1,2에 결합된 주요 지방산은 oleic acid (18:1)이었다. DAGEs를 구성하는 분자종은 O-16:0-18:1-18:1($16.2\%$),O-16:0-18:1-22:1 ($14.7\%$), O-18:0-18:1-22:1 ($11.0\%$)이 주된 구성성분이었다.

Abstract

There was an outbreak of food poisoning due to eating well-cooked imported tropical fish, Stromateus stellatus on May, 2000, in Korea. Gastrointestinal symptoms such as diarrhea ($92\%$), nausea ($77\%$), abdominal pain ($54\%$), vomiting ($46\%$) and headache ($23\%$) were experienced within $0.5\~2$ hours (median 1 hour) after eating, Any specific natural toxins were not confirmed concerned to those poisoning, but large amount of abnormal lipid ($23\%$) was found from the muscle such as 1-O-diacyl glyceryl ethers (DAGE), which was consisted of $61.8\%$ of total lipid. The 16:0 ($66.3\%$) and 18:1 ($15.8\%$) alkyl chains were dominant in all alkyl chains of DAGE which were presumed as the causative agent for the diarrheal food poisoning. O1eic acid (18:1) was found as a major fatty acid at the sn-2 or 3 in DAGEs. O-16:0-18:1-18:1 ($16.2\%$),O-16:0-18:1-22:1 ($14.7\%$) and O-18:0-18:1-22:1 ($11.0\%$) were contained as the major molecular species of DAGEs by RI-HPLC.

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