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강원지역 초등학교와 고등학교 영양사의 직무 만족도에 관한 연구
Assessment of Job Satisfaction of Dietitian in Primary School and High School 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.15 no.3, 2002년, pp.220 - 227  

이정실 (동우대학 실품영양과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was analyzed the general factors that influence school dietitians' satisfaction from their regular duties, the current status of food distribution to students and the relationship between dietitians and their governing authorities. Dietitians of primary school had higher sc...

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문제 정의

  • 본 연구에서 강원지역 학교급식 영양사의 직무만족 도 정도와 직무만족도에 영향을 미치는 직무특성요인 과 영양사의 일반적 특성, 학교급식 운영실태와의 관계를 분석하고자 하였다. 이상의 연구목적을 위하여 강원지역의 초등학교 영양사 61명, 고등학교 영양사 30명이 응답한 91부의 설문지로 얻어진 자료의 분석 결과는 다음과 같다.
  • 이에 본 연구에서 학교급식 영양사의 직무 만족도 를 파악하기 위하여 국가공무원으로 신분이 보장된 초등학교 영양사와 아직 신분보장이 이루어지지 않은 고등학교 영양사 집단을 대상으로 두 집단의 직무만족도에 차이가 있는지 규명하고 직무만족도에 영향을 주는 요인을 분석하고자 하였다.
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참고문헌 (12)

  1. Wegerle, N. and Zeller, F. J. : Grain amaranth (Amaranthus ssp.): cultivation, breeding and properties of an old Indian plant. (Korner-Amarant (Amaranthus ssp.), J. of Agro. Crop Sci., 174, 63-72 (1995) 

  2. Ayiecho, P. O., Singh, S. P. and Thimba, D. : Popping quality of grain amaranths, East African Agri. Fores. J., 54, 85-89 (1988) 

  3. Mendoza, M. C. and Bressani, R. : Nutritional and functional characteristics of extrusion-cooked amaranth flour, Cereal Chem., 64, 218-222 (1987) 

  4. Hubbard Edward S. and Guanella Terry J. : Apparatus and process for expanding raw amaranth, U. S. Patent, 5069923 (1991) 

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  8. Pedersen, B., Hallgren, L., Hansen, I. and Eggum, B. O. : The nutritive value of amaranth grain (Amaranthus caudatus). Ⅱ. As a supplement to cereals, Qual. Plant.-Plant Foods for Human Nutrtion, 36, 325-334 (1987) 

  9. Pedersen, B., Knudsen, K. E. B. and Eggum, B. O. : The nutritive value of amaranth grain (Amaranthus caudatus). Ⅲ. Energy and fibre of raw and processed grain, Qual. Plant.-Plant Foods for Human Nutr., 40, 61-71 (1990) 

  10. Bressani, R. : Amaranth : the nutritive value and potential uses of the grain and by products, Food Nutr., Bull., 10, 49-59 (1988) 

  11. 최훈재 : 아마란스와 차조 및 찰수수전분의 특성, 전남대학교 석사학위논문 (2000) 

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