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깻잎장아찌 제조과정 중의 잔류농약 제거 효과 연구
Removal Efficiency of Residual Pesticides During Processing of Perilla Jangachi preparation 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.18 no.6, 2003년, pp.562 - 568  

남상민 (이화여자대학교 생활환경대학 식품영양학과) ,  이혜란 (이화여자대학교 생활환경대학 식품영양학과) ,  이종미 (이화여자대학교 생활환경대학 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to study the removal efficiency of residual organophosphorus pesticides with process for making Perilla Jangachi. Two organophosphorus pesticides(chlorpyrifos-methyl and fenitrothion) were artificially attached to Perilla leaves. Then Perilla leaves were washed with detergen...

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문제 정의

  • 56%의 제거율을 나타냈다. 그리하여, 본 실험에서는 중성세제 용액으로 세척한 깻잎으로 장아찌를 제조할 때의 단계별 잔류농약 제거 효과를 조사하였다.
  • 본 연구는 장아찌 중 가장 널리 알려져 있는 깻잎장아찌를 세척한 후 최적 조건으로 제조할 때의 단계별 잔류농약 함량을 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다.
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참고문헌 (22)

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