$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

반정량 식품섭취빈도 조사지를 이용한 한국노인의 영양섭취 실태조사
Evaluating Nutrient Intakes of Korean Elderly Using Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.8 no.3, 2003년, pp.311 - 318  

최혜미 (서울대학교 식품영양학과) ,  이해정 (서울대학교 식품영양학과) ,  박선주 (서울대학교 식품영양학과) ,  김정희 (서울여자대학교 식품영양학전공) ,  김초일 (한국보건산업진흥원) ,  장경자 (인하대학교 식품영양학전공) ,  임경숙 (수원대학교 식품영양학과) ,  김경원 (서울여자대학교 식품영양학전공)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The aim of this study was to assess the nutrient intakes of the elderly subjects in Korea. Dietary assessment was carried out using a semi-quantitative food frequency questionnaire (SQFFQ) developed by our laboratory, which included 98 commonly consumed food items selected from 1998 National Health ...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서 본 연구는 반정량 식품섭취빈도조사법을 이용하여 전국에 거주하는 도시 노인들의 영양상태를 평가하고 앞으로의 노인 영양연구에 대한 기초자료를 제공하고자 하였다.
  • 본 연구는 도시에 거주하는 50세 이상의 성인 및 노인의 영양섭취실태를 조사하여 평가하고자 하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (24)

  1. Block G, Thompson FE, Hartman AM, Larkin FA, Guire KE (1992): Comparison of two dietary questionnaires validated against multiple dietary records collected during a 1-year period. J Am Diet Assoc 92: 686-693 

  2. Dodds JM, Melnik TA (1993): Development of the New York State Nutrition Surveillance Program. Public Health Rep 108: 230-240 

  3. Han KH, Park DY, Kim KN (1998): Drug consumption and nutritional status of the elderly in Chung-buk area-Il. Nutritional status of Urban and rural elderly. Korean J Community Nutrition 3 (2): 228-244 

  4. Hong SM, Choi SY (1996): A study on meal management and nutrient intake of the elderly. J Korean Society of Food Science and Nu-trition 12(25): 1055-1061 

  5. Horwath CC (1993): Validity of a short food frequency questionnaire for estimating nutrient intake in elderly people. British Journal of Nutrition 70: 3-14 

  6. Ju JS (2000): Nutrition in the Republic of Korea. British J Nutr 84 (S): 195s-198s 

  7. Kang MH (1994): Nutritional status of Korean elderly people. The Korean Journal of Nutrition 27 (6): 616-635 

  8. Kang MM (1986): A nutrition survey of urban elderly in Seoul with the analysis of dietary attitude after retirement. Korean J Nutr 19 (1): 52-62 

  9. Kim CI (2001): Factors limiting food intake in elderly and their counter-measures, Proceeding of the Symposium on 'Nutritional Management and Prevention of Age-related Diseases', pp.63-75 

  10. Kim HK, Yoon JS (1989): A Study on the Nutritional Status and Health Condition of Elderly Women Living in Urban Community. Korean J Nutr 22(3): 175-184 

  11. Kim YH, Lee SS, Kim MK, Choi BY (1997): Sources of Variability of Multiple Self-reported 24-hour Recalls in Dietary Survey. The Korean J Nutrition 30 (3): 349-359 

  12. Korea National Statistical Office (2001): www.stat.go.kr 

  13. Lee HJ, Park SJ, Kim JH, KimCI, Chang KJ, Yim KS, Kim K, Choi H (2002): Development and Validation of Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire for Evaluationg Nutritional Status of 50yr and Older Subjects in Korean. Korean J Community Nutrition 7(2): 277-285 

  14. Lee HS, Kye SH, Kim BH, Kim Cl (2001): Nutrient intake and related factors in middle-aged urban adults. Korean J Community Nutrition 6 (3S): 516-526 

  15. Lee JS, Yu CH, Park SH, Han GJ, Lee SS, Moon HK, Paik HY, Shin SY (1998): A study on nutritional intake of the rural people in Korea. Korean J Nutrition 31 (9): 1468-1480 

  16. Millen BE, Ohls JC, Ponza M, McCool AC (2002): The elderly nu-trition program: an effective national framework for preventive nutrition interventions. J Am Diet Assoc 102 (2): 234-240 

  17. Oh SY, Hong MH (1998): Repeatability of a semi-quantitative food frequency questionnaire or the Korean elderly. Korean J Nutrition 31 (7): 1183-1191 

  18. Park DY, Han KH, Kim KN (1998): Drug consumption and nutritional status of the elderly in Chung-buk area-III. Psychological effect on drug consumption and nutritional status. Korean J Community Nutrition 3 (2): 245-260 

  19. Recommended dietary allowances for Koreans (2000): 7th revision : Korean Nutrition Society, p.25 

  20. Sackett DL, Haynes RB,Guyatt GH, TugwellP (1991): Clinical epide-miology. A basic science for clinical medicine. 2nd ed, Little, Brown and Company, Boston., pp.74-75 

  21. Son SM, Park YJ, Koo JO, MO Sumi, Yoon HY, Sung SJ (1996): Nutritional and health status of Korean elderly from low-income, urban area and improving effect of meal service on nutritional and health status-I. Anthropometric measurements and nutrient intakes. Korean J Community Nutrition 1 (1): 79-88 

  22. Subar AF, Thompson FE, Kipnis V, Midthune D, Hurwitz P, McNutt S, Mcintosh A, and Rosenfeld S (2001): Comparative validation of the Block, Willet, and National cancer institute food frequency questionnaires. Am J Epidemiol 154 (12): 1089-1099 

  23. Willett WC, Sampson L, Stampfer MJ, Rosner B, Bain C, Witschi J, Hennerkens CH, Speizer F (1985): Reproducibility and validity of a semiquantitative food frequency. Am J Epidemiol 122 (1): 51-65 

  24. Won HS, Kim WY (2000): Development and validation of a semi-quantitative food frequency questionnaire to evaluate nutritional status of Korean elderly. Korean J Nutrition 33 (3): 314-323 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로