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뽕잎 첨가수준에 따른 두부의 관능평가 및 일반성분분석에 관한 연구
A Study on the Changes of Physicochemical Characteristics of Soybeans Curd with Cow's Milk According to the Adding Levels of Mulberry Leaf Powder 원문보기

한국지역사회생활과학회지 = The Korean Journal of Community Living Science, v.14 no.2, 2003년, pp.63 - 70  

김애정 (혜전대학 식품영양과) ,  여정숙 (혜전대학 식품영양과) ,  방인수 (해태음료(주)식품산업연구소) ,  강영림 (경복초등학교) ,  정건섭 (연세대학교 생물자원공학과) ,  김명희 (경기대학교 관광학부 외식조리학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this experiment, the curd was made from soybean and cow's milk in the ratio of 7 to 3, and coagulated with Glucono-delta-lacton(GDL) and $CaSO_4&.$2H_{2}O& in the 1:1 ratio. During the procedure, the mulberry leaf powder was added. The amount of the added powder varied from ...

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 식물성 단백질 급원인 두유에 동물성 단백질 급원인 우유를 혼합하므로써 단백질의 체내 이용률을 높이고 대두 다음으로 단백질 함량이 높고 다량의 무기성분과 섬유질이 풍부하며 다양한 생리활성 성분을 함유하고 있는 천연소재의 뽕잎을 첨가하여 영양학적인 기능성 향상은 물론 기존의 두부와의 조직감과 기호성의 차이점을 조사하고자 이들 두부에 대한 품질특성을 비교 조사하였다.
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