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푸드 코디네이터의 직무에 관한 기초 연구
A Study on Job Characteristics of Foodcoordinator 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.19 no.6, 2004년, pp.611 - 619  

황재선 ,  주나미 (숙명여자대학교 식품영양학과) ,  한영실 (숙명여자대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to investigate the job characteristics of foodcoordinator. 34.56% of subjects have the part of food as a speciality in college or University. 50.67% of subjects don't have any licence which is related with food. 30.67% of subjects have 1-3year or under career in the food par...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 여러 가지 직업에 대한 직무 특성과 직무 만족도, 직무 스트레스 간의 상관관계를 연구한 결과 6-11)가 있었으나 푸드코디네이터의 직무 특성에 관한 연구는 이루어져 있지 않고 있는 실정이다. 따라서 본 연구에서는 현재 활동 중인 푸드코디네 이터의 직무(조사대상자들의 일반사항.현재 업무 실태, 정규교육과정에서 다루어야 할 영역)에 관한 기초연구를 통하여 점차 전문직으로서의 정체성을 확보해 가고 있는 이들의 역할에 대하여 바르게 인식하고 푸드코디네이터의 전문 적 교육을 통한 자질 향상을 위한 기초자료로 활용하고자 한다.
  • 본 연구에서는 현재 활동하고 있는 푸드코디네 이터의 직무에 관한 기초연구를 통하여 점차 전문직으로서의 정체성을 확보해 가고 있는 이들의 역할에 대하여 인식하고자 하였다. 성별은 여자가 88.
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참고문헌 (14)

  1. つ-ドコ-デイネ-ト. 2001年 日本フ-ドコ-デイ協會. 2001 

  2. 外務省外務報道官編集 '國際儀禮に關する 12章' 世界の動き社 1992 

  3. 外務省外務報道官編集 'やさしい國際儀禮' 世界の動き社, 1992 

  4. http://www.ciaprochef.com 

  5. Doninuque Mivhel: 'VATEL et la naissance de la gastronomic'. Fayard, 1999 

  6. SY Chang, MJ Han: A study on the Job and Need Satisfactions of Elementary School Food Employees in Seoul Area. Korean J. Soc. Food Cookery Sci., 18(6): 625, 2002 

  7. C.A. O'Reilly, Parlete G.N., and J. R. Bloom: 'Perceptual Measures of Task Characteristics:The Biasing Effects of Differing Frames of Reference and Job Attitudes,'. Academy Management Journal, 23, p118, 1980 

  8. Park, JS : Factors affecting the dishwashing workers' job satisfaction in hospital foodservice systems. Korean J. Soc. Food Sci, 13(4): 402, 1997 

  9. Kim, EK, Kim, EM, Kang, MH and Hong, WS : A study on the foodservice worker's job satisfaction in elementary school foodservice systems located in Seoul and KangNung. Korean J. Soc. Food Sci., 14(1): 68, 1998 

  10. S. M. Jex: Stress and Job Performance Theory, Research and Implications for Managerial Practice. SAGE Publications, Inc., p 70, 1998 

  11. Y. Fried, and G.R.Ferris: The Dimensionality of Job Charateristics - Some Neglected Issues. Journal of Applied Psychology, 71, p 419, 1986 

  12. SAS: SAS/STAT User's Guide Version 6, 4th ed., SAS Institute Inc., NC, U.S.A., 1995 

  13. Peter Coy: Another Look At Those Job Numbers, Business Week. New York: Jul 26. p 36, 2004 

  14. T. Lam, H. Q. Zhang: Job satisfaction and organizational commitment in die Hong Kong fast food industry, International Journal of Contemporary Hospitality Management. 15(4): 214, 2003 

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