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청갓과 청갓김치의 용매별 추출물의 항산화성
Antioxidant Activity of Various Fractions Extracted from Mustard Leaf (Brassica juncea) and Their Kimchi 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.14 no.2 = no.63, 2004년, pp.286 - 290  

Kim, Jae-I (Department of Food Science and Nutrition, and Kimchi Research Institute, Pusan National University) ,  Park, Jae-Sue (Department of Food and Life Science, Pukyong National University) ,  Kim, Woo-Seong (Test and Analytical laboratory, Busan Regional Food and Drug Administration) ,  Woo, Kang-Lyung (Division of Life Science, Kyungnam University) ,  Jeon, Jung-Tae (Department of Food Science and Nutrition, and Kimchi Research Institute, Pusan National University) ,  Min, Byung-Tae (Department of Food Science and Nutrition, and Kimchi Research Institute, Pusan National University) ,  Cheigh, Hong-Sik (Department of Food Science and Nutrition, and Kimchi Research Institute, Pusan National University)

초록
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동결건조한 청갓과 담금당일 청갓김치, 15$^{\circ}C$에서 5일간 발효시킨 청갓 김치로부터 극성이 다른 용매들을 사용하여 각각의 용매별 추출물을 얻고 methanol(MeOH), hexane(C$_{6}$ $H_{14}$), dichlorometane(C $H_2$Cl$_2$), ethyl acetate(EtOAc), butanol(BuOH), water($H_2O$)의 각각의 용매분획별(DPPH) 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl assay에 의한 항산화성을 측정하였고 항산화효과를 상호 비교하였다. 청갓과 담금당일 청갓 김치에서 EtOAc와 n-BuOH에서 얻은 분획층이 다른 분획층보다 항상화효과가 높게 나타났으며 15$^{\circ}C$ 5일간 발효시킨 청갓 김치에서는 C $H_2$Cl$_2$와 EtOAc분획층이 다른 분획층에 비하여 radical scavenger효과가 있음을 확인할 수 있었다. 결과의 차이는 다양한 재료에 의한 발효공정에 기인된다고 판단된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The antioxidant activities of the various fractions extracted from mustard leaf (Brassica juncea) and mustard leaf kimchi were determined by the radical scavenging effect on 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH) radical. The fractions from dried mustard leaf, and fermented mustard leaf kimchi for 0 ...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • This study was conducted with freeze dried mustard, mustard leaf kimchi and fermented mustard leaf kimchi for the antioxidant activities of mustard leaf and mustard leaf kimchi by measuring radical scavening effect on DPPH radical (5, .6).

이론/모형

  • The scavening effect of DPPH radical of methanol extract and all fractions of mustard leaf and their kimchi was determined by the method of Blois (7). Four milliliters of MeOH solution of diversified sample concentrations was added to 1.
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참고문헌 (27)

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