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용인시 초등학교 학생들의 학교급식 만족도 조사
Survey on the Satisfaction Degree for School Lunch Program of Elementary School Students in Yongin 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.18 no.2, 2005년, pp.155 - 160  

장혁래 (김포대학 호텔조리과) ,  김혜영 (용인대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study is to provide basic informations for satisfaction degree for school lunch program of elementary school students in Yongin city. The questionnaire for the 646 subjects of the investigation included degree of satisfaction in school lunch program, sufficiency of the amount of ...

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문제 정의

  • 보완 후 질문지를 최종적으로 완성하였고, 질문은 학년과 성별을 구분하였다. 또한 현재 학교 급식에 대한 만족 정도, 학교 급식에 나오는 급식량의 적당한 정도 우유 급식을 하는 시간, 학교 급식 후 가장 크게 달라진 식생활 습관 및 식습관이나 기호도에 영향을 주는 요인 등에 대하여 조사하였다.
  • 하여도 실제로 아이들이 제공된 음식을 다 섭취하지 않는다면 의도하는 영양소를 섭취할 수 없게 되어 영양 부족 현상이 나타나게 된다3,4,6,~9) 따라서 본 연구에서는 학령기 아동들이 감수성이 가장 예민한 식습관 형성 시기에 있음을 고려하여 식단 작성시 아동들의 급식 음식에 대한 기호도를 충분히 반영하기 위한 조사를 실시하였다. 잔반도 줄이면서 적정한 영양소를 공급하고 즐거운 식생활을 영위할 수 있도록 하기 위하여 초등학교 학생에 대한 학교 급식에서 제공되는 급식에 대한 만족도 적정성, 식습관에 영향을 미치는 요인 등을 분석하여 학교 급식의 질적 향상을 위한 기초 자료를 마련하고자 하였다.
  • 영양적 인 급식이 제공된다. 하여도 실제로 아이들이 제공된 음식을 다 섭취하지 않는다면 의도하는 영양소를 섭취할 수 없게 되어 영양 부족 현상이 나타나게 된다3,4,6,~9) 따라서 본 연구에서는 학령기 아동들이 감수성이 가장 예민한 식습관 형성 시기에 있음을 고려하여 식단 작성시 아동들의 급식 음식에 대한 기호도를 충분히 반영하기 위한 조사를 실시하였다. 잔반도 줄이면서 적정한 영양소를 공급하고 즐거운 식생활을 영위할 수 있도록 하기 위하여 초등학교 학생에 대한 학교 급식에서 제공되는 급식에 대한 만족도 적정성, 식습관에 영향을 미치는 요인 등을 분석하여 학교 급식의 질적 향상을 위한 기초 자료를 마련하고자 하였다.
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참고문헌 (13)

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  2. Lee, YN, Kim, WG, Lee, SK, Chung, SJ, Choi, KS, Kwon, S, Lee, EW, Mo, S and Yoo, DI. Nutrition survey of children attending an elementary school with a school lunch program in socioeconomically high apartment compound of Seoul. Korean J. Nutr. 25(1): 56-72. 1992 

  3. Bak, GB, Kim, JS, Han, JS, Huh, SM and Suh, BS. A comparative study on dietary habits of children in elementary school by school lunch program. Korean J. Dietary Culture 11(1):23-35. 1996 

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  5. Park, HO, Kim, SH and Cho WK. A study on regardness of mothers for the menu preference of the elementary school students in luchon. Korean J. Dietary Culture 15:423-434. 2000 

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  7. Ku, PJ and Lee, KA. A survey on dietary habit and nutritional knowledge for elementary school children's nutritional education. Korean J. Dietary Culture 15: 201-213. 2000 

  8. Jun, SN and Ro, HK. A Study on eating habits and food preference of rural elementary school students. Korean J. Dietary Culture 13(1):65-72. 1998 

  9. Park, CI. Eating habits and food preference of elementary school children under meal service in Taejon. Taejon University masters degree thesis. 1998 

  10. Kim, EK and Kim, EM. The assessment of children's satisfaction with foodservice in elementary schools located in Seoul and Kangnung. Korean J. Dietary Culture 12(4):411-417. 1997 

  11. Kim, EY. A study on the satisfaction of food service and food preferences of the elementary school students. Chonnam University masters degree thesis.1999 

  12. SPSS Version 12.0 for Windows. SPSS Inc., Chicago, IL, USA. 2004 

  13. Jung, IK and Lee, LH. A study on consumption behavior of milk and dairy products in college students. Korean J. Dietary Culture 17(5):551-559. 2002 

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