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HPLC를 이용한 감초 추출물의 당 분석법 연구
The Study of Sugar Analysis in Licorice Extract by HPLC 원문보기

한국연초학회지 = Journal of the Korean society of tobacco science, v.27 no.1 = no.53, 2005년, pp.114 - 119  

권영주 (KT&G 중앙연구원) ,  장기철 (KT&G 중앙연구원) ,  나효환 (KT&G 중앙연구원) ,  김용하 (KT&G 중앙연구원) ,  이문수 (KT&G 중앙연구원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The study was carried out to develope quantitative analysis method of individual sugars in licorice extract. Individual sugars were analyzed by HPLC equipped with Refractive Index(RI) Detector. R values of sucrose and glucose were 1.0000 and R values of fructose and maltose were 0.9999. Standard cal...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • ISO Guide 인 "Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement (측정 불확도 표현 지침서, GUM)"에 따르면 불확도란 “충분히 타당성 있는 이유에 의해 측정값에 영향을 미치는 값의 분포를 특성화한 패러미터”로 정의하고 있으며, 측정결과의 신뢰성의 척도로서 국제적으로 이 지침에 따라 측정값과 함께 측정 결과의 불확도를 표기하도록 하고 있다(ISO, 1993; NIST). 따라서 본 연구에서는 감초의 개별 당 분석법 확립과 아울러 분석값에 영향을 미치는 측정 불확도를 산출하므로써 데이터의 신뢰성을 확 보코저 하였다.
  • 따라서 본 연구에서는 담배의 품질에 중요한 영향을 미치는 감초 추출물의 개별당의 HPLC 분 석법을 확립코자 하였다. 또한 확립된 감초의 당 분석법에 대한 신뢰성 확보를 위하여 당 함량 분석과정에서 발생되는 불확도(Uncertainty) 를 산 출코저하였다.
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참고문헌 (11)

  1. Kim, O. C., Kim, Y. H. Lee, J. I. and Kim, K. S. (1977) Recent Trand and prospect of Tobacco Flaver. p 147-166. The Korean Society of Tobacco Scence, korea 

  2. Vora, P. S. (1984) Characteristics and Applications of Licorice Products in Tobacco. Tobacco International 27:13-20 

  3. Gury R. (1994) Source book of flavors. 2nd ed p631-632, chapman & Hall New York, USA 

  4. Robert, A. H. (1985) Analysis of glycerin and propylene glycol in tobacco by HPLC. RJR, Analysis Methods, p1-28 

  5. Risner, C. H. and Conner, T. R. (1986) The determination of glycerin fructose, glucose, sucrose and maltose in cigarette tobacco casings by HPLC. RJR, Analysis Methods, p1-41 

  6. Cho, S. E., Kim, M. J. Ji, S. U. Hwang, K. J. and Rhee, M. S. (2004) Uncertainty Evaluation of Nicotine in Cigarette Mainstream Smoke Using Two point Re-calibration Method. J. Korean Soc. Tobacco Sci. 23 :168-178 

  7. Vola P.S (1984) The behavior of licorice components during the burning process of tobacco products. Mac Andrews and Forbes Company, U.S.A 

  8. AOAC Official Methods of Analysis (1990), Sugars in Licorice Extracts :909 

  9. Robert, D.L. (1997) Development of cigarette flavors: Now and in the future. p114-133, The Korean society of Tobacco Science, Korea 

  10. KOLAS 교육과정 (2001) 측정 불확도 이론. 한국 화학시험연구원, KOLAS 사업실, Korea 

  11. 황의진, 우진춘, 최종오 (2003) 화학 분석의 불확도 평가. 물질량표준부, 한국표준과학 연구원, p.15-106 , Korea 

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