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여대생의 우유와 유제품 섭취실태 및 골밀도와의 관계 연구
Relation between Milk Consumption and Bone Mineral Density of Female College Students in Korea 원문보기

韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.39 no.5, 2006년, pp.451 - 459  

이정숙 (상명대학교 외식영양학과) ,  유춘희 (상명대학교 외식영양학과) ,  정진은 (안산1대학 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of our study was to evaluate an association between milk consumption and bone mineral density (BMD) of female college students in Korea. The dietary data of 1,410 Korean college students living in the vicinity of Seoul area were collected through the Food Frequency Questionnaire. The mea...

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문제 정의

  • 조사한 연구는 드문 실정이다. 그러므로 본 연구에서는 여대생을 대상으로 평상시 우유섭취량을 조사하고 우유섭취수준에 따른 골건강상태를 분석하므로 써 우유섭취 여부에 따라 peak bone mass의 획득 양상이 어떻게 다른지 확인해 보고자 하였다.
  • 서울 및 경기지역에 거주하는 여대생을 대상으로 우유 및 칼슘 섭취수준이 골밀도 및 혈중 칼슘 수준에 미치는 영향을 알아보기 위해 본 연구를 실시하였으며 연구결과는 다음과 같다.
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참고문헌 (31)

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