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[국내논문] 육성돈사료에 Lactobacillus brevis의 첨가가 성산성, 건물과 질소 소화율, 혈구수 및 분 내 악취 발생 물질에 미치는 영향
Effects of Dietary Lactobacillus brevis Supplementation on Growth Performance, Dry Matter and Nitrogen Digestibilities, Blood Cell Counts and Fecal Odor Emission Compounds in Growing Pigs 원문보기

한국동물자원과학회지 = Journal of animal science and technology, v.48 no.4, 2006년, pp.503 - 512  

진영걸 (단국대학교) ,  민병준 (단국대학교) ,  조진호 (단국대학교) ,  김해진 (단국대학교) ,  유종상 (단국대학교) ,  김인호 (단국대학교)

초록
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본 시험은 육성돈 사료내 생균제 (Lactobacillus brevis, 3.4×108 CFU/g)의 첨가, 급여가 생산성, 건물과 질소 소화율, 혈구수 및 분 내 악취 발생 물질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 실시하였다. 개시시 체중 24.60±1.28kg의 3원교잡종 [(Landrace×Yorkshire)×Duroc] 육성돈 96두를 공시하여 42일간 사양시험을 실시하였다. 시험설계는 옥수수-대두박 위주의 사료내 생균제를 첨가하지 않은 CON (basal diet), 생균제를 0.2% 첨가한 LB1 과 생균제를 0.4% 첨가한 LB2의 3개 처리구로 하여 처리당 8반복, 반복당 4두씩 완전임의 배치하였다. 전체 시험기간동안의 일당증체량, 일당사료섭취량 및 사료효율에서 있어서는 처리구간 유의한 차이를 나타내지 않았다(P<0.05). 질소 소화율에서 LB1 과 LB2 처리구가 대조구와 비교하여 유의적으로 증가하였다(linear effect, P<0.05). 그러나 건물 소화율에 있어서는 처리구간에 유의적인 차이를 보이지 않았다(P>0.05). 혈액내 WBC, RBC 및 lymphocyte 함량에 있어서는 처리구간에 유의적인 차이를 보이지 않았다(P>0.05). 분내 암모니아태 질소 및 황화수소의 함량은 LB2 처리구가 대조구와 비교하여 유의적으로 감소하였다(linear effect, P<0.05). 분내 acetic acid 와 propionic acid 함량에서는 BMS2 처리구가 대조구와 비교하여 유의적으로 감소하였다(linear effect, P<0.05), butyric acid 에서는 각 처리구간 유의적인 차이는 없었다(P>0.05). 결론적으로, 육성돈 사료내 0.4%의 Lactobacillus brevis (3.4×108 CFU/g) 첨가는 질소 소화율 향상 및 분내 악취 발생 물질 함량을 감소 시키는 것으로 사료된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was conducted to investigate the effects of dietary Lactobacillus brevis (3.4×108 CFU/g) supplementation on growth performance, DM and N digestibilities, blood cell counts and fecal odor emission compounds in growing pigs. Ninety six crossbred [(Landrace×Yorkshire)×Duroc] pigs with an ini...

주제어

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제안 방법

  • At the beginning of experiment, one pig was randomly chosen from each pen (n=24) and bled via jugular venipuncture to obtain whole blood samples for determining WBC, RBC and lymphocyte. Same pigs were bled again at the ending of experiment.
  • , 2003). Therefore, the present study was conducted to investigate whether the probiotic of Lactobacillus brevis supplementation at different levels (0.2% and 0.4%) would affect growth performance, DM and N digestibilities, blood cell counts and fecal odor emission compounds in growing pigs.
  • Blood samples were collected into 5-ml K3EDTA vacuum tube (Becton Dickinson Vacutainer Systems, Franklin Lakes, NJ) and stored in refrigerator (4℃) until further analysis. When the measurements were performed, RBC, WBC and lymphocyte were all analyzed by the automatic blood analyzer (ADVIA 120, Bayer, Tarrytown, NY, USA).

대상 데이터

  • The NH3-N concentration was determined according to the method of Chaney and Marbach (1962). The VFA measured in this experiment included acetic acid, propionic acid and butyric acid. Analysis method was as follow: previously frozen fecal samples were thawed and 2g samples were taken.

이론/모형

  • Pen was considered as the experimental unit for the data of growth performance and fecal analysis, whereas individual pig data were used as the experimental unit in the blood analysis. In addition, CON treatment was compared to LB treatments by the polynomial regression (Peterson, 1985) method to determine linear and quadratic effects. Variability in the data is expressed as standard error (SE) of the mean and a probability level of P<0.
  • In this experiment, all statistical analyses were performed as a completely randomized design using GLM procedures of SAS (1996). Pen was considered as the experimental unit for the data of growth performance and fecal analysis, whereas individual pig data were used as the experimental unit in the blood analysis.
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