본 연구는 식품첨가물공전, 식품공전 및 Codex 에서의 첨가물관리현황을 비교 분석하여 첨가물공전 체계의 개선방향을 제시함으로서 국제적으로 조화가능한 과학적 및 체계적 기준 규격을 수립할 수 있도록 하기위해 착수되었다. 그 결과를 요약하면 국내에서의 식품의 분류 및 명칭을 Codex 식품분류체계와 비교, 검토한 후 우리나라 전통식품의 첨가물 사용과 관련하여 Codex 식품분류에 포함될 수 있도록 모색하였다. 식품공전에 있는 식품들을 검색한 결과 한과류, 엿류, 두부류와 묵류, 식용유지류, 다류, 조미식품, 김치전임식품, 인삼 및 홍삼제품의 8개 식품군에 속하는 식품들의 분류, 정의, 명칭, 첨가물 사용여부를 감안하여 Codex 기준과 조화시키기 위한 개별적인 개선방안을 제시하였다.
본 연구는 식품첨가물공전, 식품공전 및 Codex 에서의 첨가물관리현황을 비교 분석하여 첨가물공전 체계의 개선방향을 제시함으로서 국제적으로 조화가능한 과학적 및 체계적 기준 규격을 수립할 수 있도록 하기위해 착수되었다. 그 결과를 요약하면 국내에서의 식품의 분류 및 명칭을 Codex 식품분류체계와 비교, 검토한 후 우리나라 전통식품의 첨가물 사용과 관련하여 Codex 식품분류에 포함될 수 있도록 모색하였다. 식품공전에 있는 식품들을 검색한 결과 한과류, 엿류, 두부류와 묵류, 식용유지류, 다류, 조미식품, 김치전임식품, 인삼 및 홍삼제품의 8개 식품군에 속하는 식품들의 분류, 정의, 명칭, 첨가물 사용여부를 감안하여 Codex 기준과 조화시키기 위한 개별적인 개선방안을 제시하였다.
This project was undertaken to compare the Korea Food Standards Code, Food Additives Code and Codex Food Category System and to propose necessary measures to improve the regulatory system of food additives which are scientifically reasonable and harmonizable with international standards. Current foo...
This project was undertaken to compare the Korea Food Standards Code, Food Additives Code and Codex Food Category System and to propose necessary measures to improve the regulatory system of food additives which are scientifically reasonable and harmonizable with international standards. Current food grouping and nomenclature in Korea were specifically compared with the Codex Food Category System and measures to solve any problems in connection with the use of additives in traditional foods were attempted. Among the food commodities in the Korea Foods Standards Code, 8 food groups including Korean confections, semisolid starchy syrups, bean curds and starch gels, edible oils and fats, tea beverages, seasoning foods, kimchi and salted vegetables, and ginseng products were chosen to propose some improvement measures to harmonize the classification, nomenclature, definition and use of additives with the Codex standards.
This project was undertaken to compare the Korea Food Standards Code, Food Additives Code and Codex Food Category System and to propose necessary measures to improve the regulatory system of food additives which are scientifically reasonable and harmonizable with international standards. Current food grouping and nomenclature in Korea were specifically compared with the Codex Food Category System and measures to solve any problems in connection with the use of additives in traditional foods were attempted. Among the food commodities in the Korea Foods Standards Code, 8 food groups including Korean confections, semisolid starchy syrups, bean curds and starch gels, edible oils and fats, tea beverages, seasoning foods, kimchi and salted vegetables, and ginseng products were chosen to propose some improvement measures to harmonize the classification, nomenclature, definition and use of additives with the Codex standards.
본 연구는 2004년도 식품의약품안전청 용역연구인 “식품첨가물공전 개선을 위한 연구”의 일부이며 연구비를 지원해준 기관에 감사하는 바이다.
Codex FCS에 국내 중요 전통식품이 올바르게 분류되지 못할 경우 우리가 받을 경제적 타격은 매우 심각하게 될 것이다. 본 연구에서는 우리나라의 전통식품 및 일부 건강기능식품에 대한 첨가물의 사용과 관련하여 이들 식품이 Codex FCS에 포함될 수 있는지 파악하고 Codex 식품분류에 적절히 포함될 수 있도록 그 방안을 제시하고자 하였다.
본 연구에서는 전통식품으로 인정되는 한과류, 엿류, 두부류, 묵류, 식용유지류, 다류, 조미식품(간장, 된장, 고줏가루), 김치 및 절임류, 인삼 및 홍삼제품에 대하여 검토하였다. 이들 식품을 편의상 8개군으로 분류하여 식품공전8)에서의 식품 유형 또는 개별식품명을 기준으로 Codex FCS 상의 분류를 시도하였다.
현재 국내에서의 관행을 보면 첨가물 의사용을 허용하는 식품명을 규정하거나, 사용금지 식품을 규정하거나, 또는 모든 식품에 사용을 허용하거나, 아예 사용기준에 대한 내용을 표기하지 않고 일반사용기준에 따르도록 하는 방식으로 첨가물을 규제하고 있다. 본 연구에서는 첨가물의 사용을 허용하거나 금지하는 식품명이 식품첨가물공전에 수재되어 있는 경우만을 검토하였다.
가설 설정
5) 식품공전에서 식품종과 식품유형 사이의 분류임.
제안 방법
5. Composite soybean paste의 신설을 제안한다.
이들 식품을 편의상 8개군으로 분류하여 식품공전8)에서의 식품 유형 또는 개별식품명을 기준으로 Codex FCS 상의 분류를 시도하였다. 아울러 식품첨가물공전9)에 기재된 식품명도 비교하였다.
이들 식품을 편의상 8개군으로 분류하여 식품공전8)에서의 식품 유형 또는 개별식품명을 기준으로 Codex FCS 상의 분류를 시도하였다. 아울러 식품첨가물공전9)에 기재된 식품명도 비교하였다.
성능/효과
(2) 혼합간장은 발효간장과 비발효간장의 혼합체로서 12.10.4.에 포함시킨다면 descriptor에 "The product includes soy sauce produced by mixing of fermented, acid hydrolyzed or enzyme-hydrolyzed products”를 추가해야 될 것이다.
3)식품첨가물공전에서 첨가물의 사용을 금지하는 식품명을 언급하는 방식으로 운영되는 첨가물임.
후속연구
(3) 만일 한식간장을 고유식품으로 생각하여 새로운 FCS를 요구한다면 메주를 사용한다는 것과 식품첨가물의 사용 여부를 차별화해야 될 것이다. 현재 메주를 사용하는 재래 한식 간장은 미생물을 자연접종시킨 것이고 고오지를 사용하는 개량한식간장은 황국균을 인공접종시킨 것이다.
참고문헌 (11)
Codex Committee on Food Additives and Contaminants. Report of the 36th Session of the Codex Committee on Food Additives and Contaminants. FAO/WHO, Rome, Italy (2004)
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Fiftyfifth Report of the JECFA. Evaluation of certain food additives and contaminants. WHO Technical Report Series, Geneva, Switzerland. No. 901 (2001)
Shin AJ. Present status of food additives in Korea. Food Sci. Ind.(KoSFoST), 28(1), 2-7 (1995)
Park SK. Management of food additives in the Codex, Seminar Proceedigns by the Study Group on the Promotion of Food Additives System, Seoul, Korea (2004)
Lee CW. Harmonization of international standard for for additives use levels. Final Rept for Ministry of Health and Welfare, Seoul, Korea. HMP-98-P-0030, 440pp. (2001)
Lee MG, Baik HH, Oh WT, Lee SR. Harmonization of Korean food additives with Codex. Final Rept for Korea FDA, Seoul, Korea. 383pp, (2004)
KFDA. Food Standards Code. Korea Food and Drug Administration, Seoul, Korea, (2002)
KFDA. Food Additives Code. Korea Food and Drug Administration, Seoul, Korea, (2004)
Codex Committee on Food Additives and Contaminants. Draft Food Category System of the Codex General Standard for Food Additives. Alinorm 04/27/12 (2004)
Lee MG, Oh WT, Lee SR, Lee TS, lang, YM, Hong, KH, Park SK, Kwon YK, Han YJ. Examination offood category system to harmonize the Korean food additives with Codex standards. Food Sci. Ind.(KoSFoST), 38, submitted (2005)
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